Dagbok 2002

 

 

V.1 30-31 december

Hästarna vilar på årets två sista dagar. Det är 22-25 minusgrader ute.

 

V.52 23-29 december

Piretta och Samba rids som vanligt. På fredagen kommer veterinären och ger Samba hennes tredje och sista spruta på grundvaccinationen för botulism. Pilgrim får samtidigt sin årliga botulismspruta och när veterinären ändå skulle komma så bad jag om ytterligare en dräktighetskontroll av Piretta. Dräktighetskontrollen var eg onödig men ibland så kan man ju bli lite hönsmammig... :-) Piretta är iaf efter 158 dygn fortfarande dräktig. På söndagen så tolkade Erica och Anna efter Piretta, de tolkade inte allt för lång stund då de höll på att frysa av sig tårna... Det var -21 ute.

 

V.51 16-22 december

Piretta och Samba motioneras som vanligt under veckan. Vi tränar lite mer med Pilgrim än tidigare, jag tömkör honom medan Peder leder honom och det går riktigt bra. Jag erkänner att jag är lite mallig över att ha en 1 ½-årig hingst som går utmärkt att tömköra fast man är gravid i slutet av åttonde månaden... :-) Peder provar att tömköra Pilgrim utan att någon går med honom och det går också bra. Framåt och stanna iaf, Pilgrim tycker det är väldigt skumt med höger och vänstersvängar då stannar han istället... Men han är klart på gång och snart har han nog full koll på det här med svängar också... :-)

 

V.50 9-15 december

Piretta rids fortfarande lungt dock mer trav än tidigare. Samba rids och körs som vanligt. Den här veckan så körde Peder henne med bildäcksrockarden som är en tyngre modell, det bekymmrade dock inte fröken Samba "Piggelin" särskilt mycket... Hon vill både slå och springa fort ändå... :-) Peder är ute och springer några hundra meter med Pilgrim som blir jätte pigg, han tyckte inte alls att skritt var någon rolig gångart sedan han fått vara ute och trava lite längre och fortare ute efter vägen... På torsdagen kom nr: 27 av tidningen MinHäst ut och i det här nummrets avsnitt av "Stallgänget på tuva" så åkte vi till Luleå på ponnyutställning och slog bla Edgar (Det är hittills den enda gången vi har slagit honom). Till helgen rullar vi in nya ensilagebalar både till stona och hingstarna. På söndagen åkte vi återigen till Umåker för att Erica skulle på licenskurs samt köra provlopp (hennes fjärde). Den här gången körde hon nr:4 Askö Tubby Noon i lopp 2 och det gick jättebra efter en rafflande upploppsstrid så fick hon se sig slagen med huvud/hals av Cizzi och Emma sedan var det ca:50 m ner till trean.

 

V.49 2-8 december

Piretta rids lungt hela veckan och Samba både rids och körs, inte lika lungt... Samba blir bara piggare och piggare... :-) Nina ska börja köra Samba så hon får börja rida lite i slutet av den här veckan så att de börjar att känna varandra lite bättre. Den första ridturen satt Nina kvar i ca: 20 sek... :-) Hovslagaren kommer och skor Samba bak också och det går mycket bättre än förra veckan, skönt... Pilgrim är ute på några korta promenader. På lördagen är vi på Hööks i Sundsvall och shoppar lite. Det blir bla en ny grimma till Pilgrim, stubben hamanolfett, stubben lädertvål, borste till Samba, nya hovkratsar... Sen blir det en bunt i dagsläget hemliga julklappar också... :-)

 

V.48 25 november-1 december

Den här veckan inleds med att Hovslagaren kommer och fixar Pirettas hovar så nu har hon både snösulor och är broddad. Skönt... Piretta hinner sedan med att både ridas och köras några halvlånga skrittpass under veckan. Samba har aldrig haft skor förut och det tyckte hon var en inte helt angenäm upplevelse... Hon stegrade och kastade sig och det slutade med att Samba hade skor med snösulor och brodd fram och hovslagaren kommer tillbaka om en vecka när han vilat upp sig för att sko även bakhovarna... :-) Pilgrim är ute på några lugna promenader... På torsdagen kom nr:26 av tidningen MinHäst ut och där var det med ett nytt avsnitt av "Stallgänget på tuva" och i det avsnittet föddes Pilgrim. På fredagen fick Piretta sin årliga botulism spruta och Samba fick spruta nr:2 både botulism och influensa +stelkramp. På söndagen var vi ner till Umåker för att Erica hade licenskurs + att hon skulle köra ett provlopp. Den här gången körde hon Nr:3 Lucky Luke i lopp 1 och det gick inte fort... Hon blev sist i sitt provlopp men kände sig ganska nöjd ändå. Vi köpte en sulky också, en blå av familjen Johansson. Så nu är ännu ett bekymmer löst... :-)

 

V.47 18-24 november

Det här blev en lugn vecka för hästarna... Några små promenader är allt... På lördagen åkte vi och hämtade två ensilagebalar. en till killarna som vi rullade in direkt och en till tjejerna som de får i mitten av nästa vecka. De har börjat att äta hö och ensilage blandat nu för att göra ett lite skoningsammare foderbyte.

 

V.46 11-17 november

Peder är ute och går några korta pass med Pilgrim. I mitten av veckan köper vi en rejäl slag-gjord åt Samba och till helgen så provkör vi henne igen. Hon lyckas slå iaf, troligtvis för att slag-gjorden sitter en aning för långt bak... Vi får lov att lämna in den till skomakaren som får sy till selen lite så att fästet för slag-gjorden hamnar lite längre "upp"... Piretta vilar hela veckan för att det är såååå halkigt, nu kommer iaf hovslagaren om 1 ½ vecka så då får vi börja att sätta igång henne igen.

 

V.45 4-10 november

Den här veckan så tömkör Peder Samba några gånger och det går jättebra. Hon är förståss busig och småbrallar några gånger men mest sköter hon sig snyggt. På söndagen sätter vi henne framför rockarden och tömkör och det går bra så Peder hoppar upp i rockarden och åker några varv också... :-) Hon får upp ett bus och brallar så den hemmagjorda slag-gjorden gick av så vi får beställa en "riktig" till veckan. Piretta är frächare den här veckan men hon får vila hela veckan ändå. Peder tränar lite med Pilgrim men det är så lungt så det är inget som märks på Pilgrims figur. Både Pilgrim och Crumelur blir rundare och rundare... :-)

 

V.44 28 october - 3 november

Erica rider Samba som vanligt, det blir ganska korta och lugna pass då det är lite hårt underlag och Samba inte riktigt gillar det... Piretta är inte riktigt fräch, hon har lite feber men inga andra symtom. Förmodligen är det väl en lättare "förkylning". Hon får vila och ta det lugnt hela veckan. Pilgrim provar sin nya travsele och den är en aning för stor... :-) Samba får nog ta den och Pilgrim får en ny... På torsdagen ställer vi ut en ensilagebal till Pilgrim och Crumelur, vi räknar med att det ska vara minusgrader framöver och då håller sig ju balen betydligt längre än om det är varmt. Vi tänker fortsätta att ha ensilagebal till hingstarna hela vintern om det fungerar bra. Piretta och Samba kommer också att ha ensilagebal ute i hagen men de börjar med sin första bal först om 3 veckor. På söndagen börjar Erica gå sin licenskurs på Umåker och hon kör även sina första två provlopp. Lopp 1 körde hon nr 3 Näsvallens Aldur och i lopp 2 körde hon nr 1 Askö Tubby Noon. Båda loppen gick jättebra och Erica kan verkligen känna sig nöjd.

 

V.43 21-27 october

Erica rider Samba några pass på ridbanan under veckan. Det går jättebra, Samba sköter sig jättebra och busar knappt någonting alls... :-) På fredagen vaccineras Samba mot influensa, stelkramp och botulism så hon får vila hela helgen. Piretta får ta det lungt under veckan snön klumpar i skorna och blir till styltor... Det är ett tag kvar tills hovslagaren ska komma igen men snart har all snö smält bort så hon kommer nog att ridas mer till veckan. På söndagen knäcker Pilgrim några plankor och rymmer ur sin hage (den lymmeln...). Han och Crumelur får stå inne tills Peder har snickrat ihop hagen.

 

V.42 14-20 october

Det är jättehalkigt ute den här veckan så Piretta och Samba rids knappt alls, bara några korta pass på ridbanan... Pilgrim får också ta det lungt... På lördagen har vi en effektiv dag. Först hämtade vi 108 stycken 15 kilos höbalar sedan var vi och gjorde 90-dagars ultraljudet på Piretta och till vår stora glädje har Piretta fortfarande ett föl i magen... :-) Senare på eftermiddagen så fick Pilgrim sällskap ute i sin hage. Han ska gå på lösdrift den här vintern och som sällskap har han fått Minette Johanssons lilla welsh-hingst Crumelur och de två verkar komma jättebra överens. Pilgrim är inte riktigt lika överbyggd längre utan framdelen är på väg ikapp... Han är nu 114 cm hög.

 

V.41 7-13 october

Både Piretta och Samba tränas i dressyr på ridbanan i början av veckan. Det går ganska bra, Samba är lugnare och "stabilare" när hon har sällskap av Piretta. På lördagen rider Elin och Piretta ut på en längre uteritt tillsammans med Fanny och Catana under tiden tränar Erica på ridbanan med Samba. Samba är piggare och busigare än någonsin... Hon lyckas bralla av Erica två gånger under ridpasset. Vi provar med att ta några språng i slutet av ridpasset och det går riktigt bra. Erica får träna lite mer på att trava över bommar och ta några fler språng på söndagen, även då är Samba jättepigg och Erica blir avbrallad en gång... Det var nära några gånger till... :-) Samba hoppar iaf villigt och enkelt över 40-50 cm och även över det avslutande språnget på 70 cm. Pilgrim vilar även denna vecka men vi ska börja röra lite på honom igen kommande vecka.

 

V.40 30 september- 6 october

Piretta rids som vanligt under veckan. Under helgen så har vi barnridning på ett företag i stan. Lite betalt och kallt... Men förhoppningsvis blev några barn glada iallafall... Tidigt på onsdagsmorgonen stiger Samba på en transport nere i Landskrona och på torsdagseftermiddagen är hon framme hos oss. Hon verkade pigg och glad men var lite lös i magen och jättehungrig !!! Några timmar senare så släpper vi ihop henne med Piretta i hagen och det gick jättebra. På fredagen så rider Erica på Samba för första gången. Samba är jättepigg och småstudsar, småstegrar och ruskar på huvudet mest hela tiden. Hon gör dock det hon ska, skritt, trav och halter. På lördagen är det Elins tur... Samba testar lite mer idag... Hon busar och är "rädd" för koner och lite annat... Men hon gör det hon ska idag också...På söndagen får Samba strosa runt i hagen och ta det lugnt... Pilgrim får gå i hagen och ta det lugnt hela veckan då han är öm och stel i tillväxtzonerna och hans bak blir högre och högre för var dag som går... :-)

 

V.39 23-29 september

Piretta rids som vanligt. Pilgrim är ute på några små promenader under veckan och Peder börjar med att ibland gå och hålla tyglarna som när man rider dvs han går vid Pilgrims bog och håller en hand på vardera sidan om halsen och tränar lite tygeltag. På torsdagen kom hovslagaren och verkade Pilgrim och Piretta skoddes om. Lagom till helgen så skrev vi kontraktet på vårt nya russ Samba och skickade iväg det till säljarna. Nu håller tummarna för att Samba ska komma upp hit till nästa helg...

 

V.38 16-22 september

För Pilgrims del så blev det här en ganska lugn vecka. Peder är borta på jobb i Husum hela veckan så Pilgrim får strosa runt i hagen och ta det lugnt, eller lugnt och lugnt förresten... Den lille skurken hinner rymma från sin hage tre gånger under veckan. Först pga att strömmen hade tagit slut i batteriet och sedan två gånger med hjälp av list... Elin rider "dressyrlektion" på Piretta för Anna-Karin i 45 minuter på måndagen och på tisdagen rider Erica och Piretta för första gången ut tillsammans med Anna och Queen. De är ute i skogen i 1 1/2 timme och hinner tydligen med några riktigt fartiga galopper... Tur att jag slapp se dem, då hade väl hjärtat stannat i halsgropen... I övrigt har det nog inte hänt så mycket under veckan... Eller... Jo förresten...Vi har ju ett tag funderat på att köpa ett russ-sto till, och nu tror vi att vi har hittat henne... Fortsättning följer... :-)

 

V.37 9-15 september

Peder tränar på med Pilgrim. Han är ute och går med honom ett pass per dag under veckans fyra första dagar. Elin och Erica provar även de på två stycken 10 minuters pass var med Pilgrim. På tisdagen rider Erica för första gången ut i en timme tillsammans med Fanny på Catana. Det gick jättebra ! Pirettas skumma svullnad på bakbenen finns fortfarande kvar så vi låter henne stå och vila onsdag - söndag. På söndagen verkar benen vara "skarpa" igen så vi provar att rida ett pass imorgon så får vi se...

 

V.36 2-8 september

Peder tränar med Pilgrim, små promenader både på banan och efter vägen. På banan omväxlande i skritt och trav. Tränar även på att göra halter och stå stilla, både när de går omkring på banan och ute efter vägen. Piretta rids som vanligt. På lördagen är hon dock lite lätt svullen båda bak. Jag vet inte riktigt vad det kommer ifrån... På söndagen hämtade vi hem 700 kilo hö så nu har vi så vi klarar oss i två månader.

 

V.35 26 augusti - 1 september

Tjejerna rider som vanligt, ökar på lite på passens längd och lite mer "bus" den här veckan. På fredagen hämtade vi hem Pilgrim från betet och 2 1/2 månads bete och semester är över för hans del... Vi har ju tänkt börja tömköra honom i höst så vi börjar med att gå små promenader i träns redan den här helgen.

 

V.34 19-25 augusti

Elin och Erica rider både dressyr barbacka och på en liten uteritt den här veckan. Peder bestämmer sig för att förbarma sig över vår flakvagn. Den har tidigare varit avflagnad lila med svart ram och svarta skacklar men efter Peders flitiga slipande och målande i några dagar så är den nu klarblå och fin ! Dock fortfarande med svart ram. Skacklarna har vi beställt nya.

 

V.33 12-18 augusti

Vi inleder veckan med att åka på ultraljud och kolla om Piretta är dräktig... Jippie !!! Hon och Edgar 523 ska få en fölis midsommarhelgen 2003 om allt går bra... Tjejerna tränar på som vanligt och på fredagen fick Erica till sin stora förtjusning prova att ta några skutt på Piretta, det har hon längtat efter sedan i våras... :-)

 

V.32 5-11 augusti

Elin och Erica rider Piretta tre kvällar den här veckan också. På fredagen hämtade vi hem Pilgrim och sedan badade och polerade vi både honom och Piretta inför lördagens utställning i Umeå. På utställningen fick Piretta poängen 8-8-7-8-8 = 39 poäng. Hon blev 2:a i sin klass och bara ett av de 17 vuxna ston som visades fick högre poäng. Pilgrim fick poängen 7-7-8-7-7 = 36 poäng. En klen tröst är att ingen av de fyra ej godkända hingstar och valacker som visades fick högre poäng (2 hingstföl, en 6-årig valack och en 7-årig hingst). Efter utställningen kör vi tillbaka Pilgrim till hingstbetet och Piretta åker hem till sin hage där hennes shettiskompis Copelia står och väntar.

 

V.31 29 juli - 4 augusti

Veckan inleds med att hovslagaren kommer och skor om Piretta. Vi ska börja sätta igång henne nu efter några veckor med mestadels semester och bete... Elin och Erica rider henne lite lungt (skritt, lite trav) tre kvällar.

 

V.30 22-28 juli 2002

Den här veckan betäcktes Piretta tre gånger och på fredagen åkte vi till Kalix och hämtade hem henne. Piretta dök även upp i "Stallgänget på tuva" i tidningen MinHäst (nr:17) den här veckan, men till vår stora förvåning är det inte vi utan Anna som rider/kör henne på fredagarna som äger henne i tidningen. Pilgrim åkte vi och hämtade hem på torsdagen, inte för att han varit färdigt på betet för i sommar utan för att han skulle visas på premieringen i Ersmark på söndagen. De tre sista dagarna innan premieringen tränades Pilgrim dagligen på att visas på banan i träns. Han hann även med att både badas och få besök av hovslagaren. På söndagen var vi sedan på premieringen och visade Pilgrim som fick poängen 7-7-8-7-7 = 36 poäng. Han fick kritiken; Lågställd, rastypisk med brett ansatt hals, normal bog och gott bröstdjup. Normalt benad, korrekt, marktrång, ren kort skritt. Lätt men kort trav. Direkt efter premieringen körde vi tillbaka honom till betet där han f.ö har fått en till kompis, en 2-årig D-ponny. Där ska han få ta det lungt i två veckor innan han ska åka på Nordruss utställning i Umeå.

 

V.29 15-21 juli 2002

Pilgrim är på bete sedan 14 juni tillsammans med två stoooora kompisar (ett svenskt halvblod och en varmblodig travare). I måndags körde vi upp Piretta till Kalix för att hon skulle betäckas med Edgar 523. Piretta var dock inte brunstig så hon får stå kvar och vänta tills nästa vecka... Edgar åkte under helgen iväg till Östersund för att starta i två lopp. Edgar vann båda sina starter och sänkte dessutom sitt rekord till 1.59.9.