Dagbok 2003

 

29-31 december

Elin och Erica är flitiga under årets sista dagar och de red ut några skogsturer med Piretta och Joker. En "gubbe" var hit och bytte vattenpumpen på tisdagsmorgonen så nu har vi vatten igen... *phu*

 

22-28 december

En lugn vecka.... Hästarna fick en vilovecka mitt i julruschen... Jag hade planer på att hinna köra både Yes och Pilgrim varannan dag men med julklappsinköp, julmiddagar, tomtebesök osv så blev det liksom ingenting gjort... Vattenpumpen pajade lite lagom till jul också så det har blivit att hämta vatten i 25 liters dunkar... *pust*... Jag hoppas någon firma kan komma och fixa den nu till veckan.

 

15-21 december

Haribo och Philur går med Yes och Pilgrim på dagarna den här veckan också. De ska flytta imellan sina mödrar och hingsthagen i några veckor till, sen ska de flytta till hingsthagen permanent.

Den här onsdagen hade det snöat 2 dm klibbsnö på natten innan Bea kom hit. Det blev lite tungt att jogga runt med Bea i rockarden då... Det tyckte iaf både Yes och Pilgrim som inte var överdrivet pigga under sina arbetspass.... :-)

På torsdagen var jag och ID-kontrollerade fem stycken shettisar. ID-kontrollera shettisföl mitt i vintern är INTE någon hit... De har milt uttryckt massor med päls så att hitta virvlar och rita tecknen som de ser ut är inte lätt...

 

8-14 december

Den här veckan har Haribo och Philur börjat vara hos Yes och Pilgrim på dagarna.

Bea hann med att köra två hästar den här onsdagen. Först körde hon Samba som inte kickade en enda gång ! Däremot så tjurade hon och lade sig ner sju gånger... :-) Efter Samba så körde Bea Yes, och han var som alltid pigg och glad. På söndagen så var vi ner en sväng till Umåker och körde ett provlopp med Yes. Han var jätteduktig och joggade runt på 3.06. Det är ju bara tredje gången som vi är och joggar på banan så jag är jättenöjd. Jag har kört Yes i nattsvart mörker och i halv storm den här veckan (man måste ju testa...) och det är ingenting som bekymmrar honom... :-)

 

1-7 december

Det "fina" vädret forsätter de första dagarna denna vecka. Ishalkan började dock försvinna och bli lervällning istället... På onsdagen när Bea kom hit igen så hade det iaf blivit -6 grader och det gick att köra lite iaf.... :-) Hon började även denna vecka med att köra Piretta en liten sväng. Efter Piretta var det Pilgrims tur. Bea började med att tömköra honom och efter en stunds tömkörning så spände hon för rockarden och körde honom. Han började med att backa några steg men sedan uppförde han sig sin vana trogen exemplariskt. Tredje och sista häst den här onsdagen var Yes. Bea körde honom en liten stund nere på lägdan och det gick bara bra. Jag tror att han tyckte det var trevligt att jogga omkring brevid tjejernas hage... Han "pratade" iaf nästan oavbrutet... :-) På torsdagen så var det +1 och regn, återigen så började det vara isgator överallt... :-( På lördagen var vi ner och körde ett "snabbjobb" med Yes. Då banan var isig och hemsk så joggade de bara runt i 3.10-3.20 tempo.

 

24-30 november

På tisdagen så var vi ner till Anders Söderlund i Umeå och hämtade Yes Finn Tack QH-sele och hans nya klarblå sulky. Han blir sååå tjusig ute på travbanorna nästa år... :-)

Den här onsdagen fick Bea börja med att köra Piretta på en liten tur efter vägen. Efter Piretta var det Sambas tur. Bea började med att tömköra Samba en liten stund nere på ängen och sedan spände Bea och Peder för vagnen. Samba drog då iväg några meter i full fart och kickade så jag hann få skrämselhicka... Hon lugnade sig dock efter kanske 15 meter och under resten av körningen så skötte hon sig jättebra. Tredje och sista häst som Bea hann med i dag var Pilgrim. Han tömkördes en liten sväng förbi tjejernas hage och över ån på den "läskiga" träbron. Pilgrim tyckte dock inte att den var läskig utan skötte sig som vanligt exemplariskt.

På fredagen så var veterinären hit för att botulismvaccinera och dräktighetskolla.... Piretta, Pilgrim och Samba fick sin årliga spruta och Gullviva och Stjärna fick sin första. Hon dräktighetskollade Stjärna, Gullviva och Ragusa. Tyvärr så visade det sig att Ragusa var tom :-( De sista dagarna den här veckan så var det plusgrader ute och all snö har förvandlats till is... Det gick inte att göra någonting kul... :-(

 

17-23 november

Den här veckan fick vi en elev från naturbruksgymnasiet (Bea) som ska göra praktik här varje onsdag framöver... Den här första onsdagen fick Bea tömköra Pilgrim på en tur efter vägen, över åkern och tillbaka. Han skötte sig exemplariskt trots att det är länge sedan vi tömkörde honom nu. Efter Pilgrim så var det Pirettas tur. Bea körde en liten sväng med rockarden, det märks verkligen att Piretta uppskattar att få vara mammaledig en stund då och då och få komma ut. Hon var pigg och glad fast Bea tyckte att hon skrittade långsamt... :-) På lördagen hade vi tänkt åka ner till banan och jogga runt lite med Yes men han var inte riktigt pigg så han fick stanna hemma och ta det lungt istället.

 

10-16 november

Jag tömkörde Yes även denna vecka och han är sååå duktig. :-) Vi har nu passerats av både snälla bilister och mindre snälla bilister (=bilister som inte vet vart bromsen sitter) och det är inga problem. På lördagen så tog vi ner Yes till Skelleftetravet och han fick jogga runt några varv med A-K i rockarden. Anledningen till att vi åkte till travet var att vi ville se hur han reagerar med både stora och små som är och snabbjobbar och vänja honom vid miljön. Han skötte sig exemplariskt (naturligtvis) och vi skall köra honom lite på banan nästa lördag också.

 

3-9 november

Strax efter kl 14 på torsdagen anlände tre pigga och glada russ med Wikströms hästtransporter. Det hade då gått över ett dygn sedan de lämnat skåne resp småland. Ragusa och Haribo fick flytta ihop med stoflocken och det gick alldeles utmärkt (förutom att Joker inte gillade henne). Yes blev sambo med Pilgrim och Joker (Joker fick flytta till Pilgrim och Yes då han inte ville sluta mucka med Ragusa). På lördagen så var jag för första gången ute och tömkörde Yes i ca: 45 min och han var jättepigg och glad ! Jag tömkörde efter grusvägen, över en åker och ut en liten sväng i skogen. Han skrittar raskt den killen så det blev "PowerWalking" för min del... :-) (Visst är det så det heter när man är ute och går raskt och bränner fett som "stjärnorna" ?). Jag har inte hört något säkert om Jokers försäljning än så vi får vänta och se...

 

27 oktober - 2 november

Tjejernas lada är äntligen klar ! :-) Pilgrims "rum" som består av halva logen är också klart. Ragusa och Haribo skulle ju komma i onsdags men det blev ändrat i sista stund. Transportören som var bokad sa i två veckors tid "Det ska vi ordna, ring ikväll", "Troligtvis, ring imorgon" och när jag de två sista dygnen innan avfärd inte fick tag på honom så surnade jag till... Jag bokade då en annan transportör så nu kommer de samtidigt som Yes istället. Alla tre anländer på torsdag 6 november. Joker kanske ska flytta... Vi får se vad som händer... Spekulanterna skulle höra av sig till Jokers ägare inom kort.

 

20-26 oktober

På måndagen så kom snön... Bara några centimeter men det ligger kvar hela veckan så vi får se om det tänker tina bort eller om vintern har kommit "På riktigt". Några spekulanter har hört av sig angående försäljningen av Pilgrim och Philur. De flesta verkar dock mest vara nyfikna på Pilgrims och Pirettas "kändisskap". Vi får se om någon lämplig dyker upp... Arbetet med tjejernas lada fortsätter... Allt tar jämt längre tid än man tror... Rasputin har flyttat till sin nya hage på lägdan brevid tjejernas, så nu har han full koll på vad tjejerna gör i sin hage :-). Pilgrim går ensam i sin hage nere vid vägen. Han har dock haft besök av lillebror Philur och Joker en dag den här veckan (i en timme). Både Joker, Philur och Haribo ska flytta till Pilgrims hage senare. Jag kanske har glömt att berätta att Joker blivit lekfarbror ??? Joker har flyttat till stonas hage och där går han och trivs... :-) Han får sedan följa med tillbaka till Pilgrims hage som en trygg farbror... Det fungerade jättebra under Philurs "studiebesök" i hingsthagen. Han hälsade knappt på storebror utan höll sig till polaren Joker. På onsdag till veckan kommer Ragusa och Haribo hem. De har fått gå kvar nere i skåne och betat ända tills nu... :-) Vi har införskaffat en ny häst också... Allgunnens Yes 560 (min drömkille). Han kommer hem om ca: 2 veckor.

 

16-19 oktober

Vi fortsätter med att fixa tjejernas lada (snart klart). På söndagen sätter vi upp en ny hage åt Rasputin, så nu bör vi klara oss till nästa sommar. :-) Vi har satt ut annonser på Pilgrim och Philur på några sidor på Internet. På lördagen kom det första lilla snöfallet men det låg bara kvar i några timmar. Enligt väderleksrapporterna så blir det nog värre under den kommande veckan... :-)

 

29 september - 15 oktober

Datorn dog och vi blev utan Internet. (Därför har det blivit dåligt med uppdateringar ett tag..). Under den tid jag inte kunnat skriva dagbok har hovslagaren varit här och fixat hovarna på russinen. Elin och Erica har kommit igång mer med ridningen och rider nu på skogsturer några gånger i veckan.. Vi har bestämt oss för att sälja Pilgrim och Philur... Vi har satt upp tjejernas vinterhage och börjat städa ur ladan som de har som ligghall (förutom deras "vanliga" vindskydd).

 

22-28 september

Erica och Afrodite startar i Boden på torsdagen, tiden blir usel men Afrodite sköter sig exemplariskt trots sin otroliga brunst... (Jag har aldrig sett någon brunstigare). De slutar som första oplacerade. Vi har bestämt oss för att sälja Philur... Det känns redan tomt och hemskt fast han inte kommer att flytta förrän i januari/februari om det dyker upp någon lämplig köpare. Jag lider tydligen av en lättare släng av minnesförlust för jag kan inte komma på något mer som hänt under veckan... :-)

 

15-21 september

Den här veckan ultraljudades Stjärna och hon var dräktig ! :-) Skönt... Nu har vi iaf två av tre betäckta ston dräktiga. Killarna har slagits lite igen... Hagarna blev utan ström så Rasputin hoppade ur sin hage, 140 cm ! Pilgrim hoppade ur sin när den var halvt vält dvs ca: 65 cm... Sedan så slogs de lite... Pilgrim blev lite ärrad men ingenting allvarligt. De är tydligen inte riktigt överrens om saker och ting våra killar... De är iaf världens snällaste att hantera så Erica fångade in Pilgrim och jag Rasputin och så fick de gå och ställa sig i sina hagar igen (med strömmen på). MinHäst kom ut på torsdagen och det här numret handlade om när Pilgrim rymde in mot stan tillsammans med Katrins hästar (Nu låter det ju som han rymmer jämt men det är faktiskt första gången han rymde nu sedan han rymde med Katrins hästar). Vad har hänt mer då.... Jag har varit ute och kört Afrodite och hon var jättepigg och busig :-) Tidigare är det ju bara tjejerna som motionerat Afrodite men nu fick jag också ha lite kul.... Erica och hon ska starta i Boden nästa torsdag, det blir både första och sista starten för dem i år. Hovslagaren som skulle komma den här veckan har spräckt några revben så vi blev tvugna att skjuta upp hans besök... :-(

 

8-14 september

Ellen fick tänder den här veckan också... :-) Förra veckan fick hon höger nere. Den här veckan inledde hon med att få vänster uppe på måndagen och på fredagen fick hon vänster nere. Nu är hon alltså uppe i tre tänder... :-). Då jag misstänker att de flesta av er som läser här inte är intresserad av Ellens tänder så ska ni slippa få rapporter om dem i framtiden... :-). Jag såg att jag hade glömt att berätta att Pirettas gamla kompis Copelia åkte hem för två veckor sedan så då gör jag det nu i stället. Copelia har alltså åkt hem. Elin rider Piretta den här veckan också och Erica provrider Afrodite för första gången. (Erica och Afrodite tog det bara lungt och skrittade runt i kanske 15 min). På lördagen åkte vi och ultraljudade Samba och Gullviva. De var på dygn 39 resp 45. Det var så spännande att min mage blev lite risig... (Det blir den alltid vid tävlingar o.dyl...). Det blev både ett positivt och ett negativt besked på ultraljudet.... Gullviva och Xit ska bli föräldrar nästa sommar men tyvärr så blir det inget föl för Sambas och Stuves Monopols del... Nu håller vi tummarna för att Stjärna är dräktig. Hon ska ultraljudas någon gång under den kommande veckan... Vi har köpt ett svart russ-sto med kanonstam den här veckan. Hennes bror är den i ponnytravkretsar inte helt okände Raider. Då hon har ett 3 månaders föl vid sin sida så köpte vi honom också... Inom några veckor så kommer därför flocken att utökas med Ragusa och Haribo. (Ragusa är dessutom betäckt med Ripadals Benni). Nu är vår flock komplett och jag tror inte att vi saknar något... Det skulle vara ett skäcksto då... :-)

 

1-7 september

På onsdagen fick Ellen sin första tand (Vår bäbis som är 7 1/2 månad). På torsdagen kom MinHäst ut och framsidan pryds av Pilgrim och Harmonins Crumelur som stegrar mot varandra (I tecknad verson). I serien handlar det om när Crumelur kom för att gå på lösdrift med Pilgrim och när Dimma blev förtjust i Crumelur... :-) Elin red Piretta på söndagen. Det är första gången de två är ute en liten sväng sedan Philur föddes. På söndagen kom en bekant på besök med sin 7-åriga dotter Linnéa. Dottern skulle få provrida en sväng på Afrodite medan Erica ledde henne. Afrodite tyckte dock att Linnéa hamnade lite långt bak så hon brallade till så Linnéa gjorde en liten luftfärd.... Linnéa vågade sig upp en gång till och då gick det bättre... :-)

 

25-31 augusti

Jag vet inte hur många dagar till vårt ADSL fungerar... Vi har snart flyttat klart och då är det modem som gäller, i en övergångsperiod så kan vi bli utan internet ett tag... *snyft*... (Det kan därför bli dåligt med uppdateringar ett litet tag framöver). Den här veckan har Evelina provridit Afrodite (med ledning) och det gick jättebra. På torsdagen kom hovslagaren och fixade hovarna på tre av russinen. Han kommer tillbaka och fixar hovarna på de övriga om två veckor (fullbokad hovis).

 

18-24 augusti

Den här veckan anländer Afrodite, ett 3-årigt shettissto som Evelina ska ha som "sin" ridhäst (Erica ska köra henne). Hon får acklimatisera sig i några dagar och under den kommande veckan ska vi börja att rida och köra henne. På lördagen åker vi till Umeå och ställer ut fyra russin. Det går riktigt bra :-). Stjärna fick 41 p (9-9-7-8-8) och blev 3:a i BIS, Samba fick även hon 41 p (8-8-8-8-9), Svala fick 38 p (8-8-7-8-7) och Pilgrim 36 p (7-7-7-7-8). Vi är nöjda med de resultaten, mest Stjärnas och Sambas förståss... :-) Den här veckan har jag (Carola) förutom att böka med flytten och utställningen gått ID-kontrollant kurs och blivit godkänd ID-kontrollant.

 

11-17 augusti

Den här veckan ägnas nästan bara åt flyttning, paketering och städning... *phu* På söndagen åker vi till Ersmark och visar Philur som belönas med klass I, 38 poäng och jättebra kritik ! :-) Typ: Rastypisk, välpropotionerlig 8 p. Huvud, hals, bål. kors: Vackert huvud, väl ansatt hals, välliggande bog, något kort kors 8 p. Extremiteter och rörelsernas korrekthet: Något tåtrång höger fram annars välbenad 7 p. Rörelsemekanik i skritt: Ren, vägvinnande 8 p. Rörelsemekanik i trav: Lätt men kort 7p. = 38 p.Låter bra va ? :-) Nästa helg är det Svala, Stjärna, Samba och Pilgrim som åker på nordruss utställning i Umeå. Evelina ska börja rida lite mer framöver... På vem ?... Ja det får du veta nästa vecka... :-)

 

4-10 augusti

Den här veckan hämtar vi hem Stjärna, Svala, Gullviva och Samba. Nu är det bara att hålla tummarna för att betäckningarna har tagit den här gången. Vi kommer inte att betäcka om igen om det inte har tagit (Vi vill inte ha föl som föds andra halvan av juli). Skönt är det i alla fall att ha alla hemma igen... :-) Vi provrider Rasputin under veckan. Anna-Karin är frivillig så hon får prova först... :-) Han sköter sig minst sagt exemplariskt så senare under veckan rider både Elin och Erica honom. Vi har anmält Philur till fölmönstring i Ersmark nästa helg 17 aug och den 23 aug visar vi Stjärna, Svala, Samba och Pilgrim i Umeå.

 

28 juli-3 augusti

Vi inleder veckan med att åka och ultraljuda Stjärna och precis som jag misstänkte så var hon tom och på väg in i brunst.. *suck* Vi skjutsar ner henne till Bygdeå redan samma dag. Under veckan så kommer även Samba och Gullviva i brunst och alla tre betäcks denna vecka. Nu är det bara att hålla tummarna för att de ska ha tagit den här gången. Vi utökade vår russfamilj under veckan också... Den godkända hingsten Rasputin 449 har flyttat hem till oss ! (Rasputin ägs fortfarande av Maggie Gustafsson, Björksta stuteri men finns på station hos oss). Både Joker och Pilgrim flyttar ut till Renfors den här veckan eftersom att vi är färdiga med deras hage. Det blev vita plaststolpar med elrep igenom (Den blev sååååå fin). Pirettas gamla shettiskompis Copelia kommer på söndagen ut till Renfors hon också. Hon ska gå och beta med Piretta ett tag framöver... Eftersom att vi håller på och flyttar så blir Ericas och Jokers träning lidande... Vi har därför bestämt oss för att inte starta på Umåker den 17 augusti utan hoppas på att Skellefteå ska ha något passande lopp den 6 september.

 

21-27 juli

Erica och Jokers semester är slut och de har så smått börjat komma igång med träningen igen... De är lite sega pga sommarvärmen så vi får se om de kommer igång ordentligt till den 17 augusti då det är tänkt att de ska starta på Umåker :-). Samba och Gullviva brunstar inte om så vi åker nöjda och glada iväg till Bygdeå och hämtar hem dem. Vi gör ultraljud på dem när vi har kommit hem för att se att det ser ut som det ska och då kommer kallduschen... Båda är tomma !!! Vi skjutsar tillbaka dem till Bygdeå redan samma dag och hoppas på att de ska komma igång och brunsta igen så att vi kan göra ett nytt försök... På söndagen verkar Stjärna lite skum, jag hoppas verkligen att hon inte är på väg in i brunst... Det skulle ju innebära att det första fölet "försvunnit". Jag ska ringa och fråga om vi kan ultraljuda henne imorgon (måndag) för att vara på den säkra sidan. Peder börjar vara less på att skjutsa ston och funderar på att leasa en hingst istället... Vi får se hur det slutar... :-)

 

14-20 juli

Erica och Joker har "semester" den här veckan och de bara slappar och har det skönt i solskenet... :-) Piretta, Philur, Stjärna och Svala strosar runt i hagen i Renfors och har semester de också, men det har de ju haft ganska länge nu... :-) I Bygdeå står fortfarande Samba och Gullviva kvar och nu den kommande veckan så får vi veta om det är föl på G eller om det blir någon ombetäckning... 18 och 20 juli var det dubbeltrav i Östersund och lite fick vi ångra att vi inte åkte dit för till start kom bla Edgar (Pilgrim o Philurs pappa), Chip (Svalas pappa), Stuves Monopol (som Samba och Stjärna är betäckta med i år), Stjärnfall och Floyd (Stjärnas söner)... Gullvivas förra ägare hade rest norrut för att starta i östersund och hon passade på att vinna ett av sina lopp så vi skickar ett litet GRATTIS ! till henne, Therese Samuelsson med Bell-Boy.

 

7-13 juli

Vi har börjat tömköra Pilgrim så smått igen. Han har ju haft semester och sluppit ifrån allt arbete i några veckor, nu blir det till att börja jobba... :-) Stjärna ultraljudades på fredagen och hon är dräktig. *hurra* Direkt efter ultraljudet så körde vi Stjärna och Svala till Renfors. Naturligtvis så skjutsade vi även dit Piretta och Philur så nu går alla fyra och mumsar gräs och har det bra. Erica och Joker tränar på som vanligt och deras vecka avslutas med två starter på Bodentravet under söndagen. Det hade regnat så banan var smetig och tungsprungen och det är något som Joker verkligen INTE gillar. Det gick ändå hyffsat och de placerade sig som 4:a i det första loppet (I det andra blev de opl.).

 

30 juni - 6 juli

Erica och Joker tränar på för fullt under veckan, nästa helg är det ju dags för start på Bodentravet igen. Samba är färdigbetäckt med Stuves Monopol och Gullviva med Xit så nu är det bara att vänta och se om det är något föl på G... (annars blir det ombetäckningar om drygt 2 veckor). Stjärna ska kollas med ultraljud i slutet av nästa vecka. Förhoppningsvis så är hon dräktig, annars bär det av till Bygdeå igen... :-) Vi kanske har hittat vårt drömhus också.... Fortsättning följer.... :-)

 

23-29 juni

Stjärna brunstar enligt beräkningarna och betäcks av Stuves Monopol under veckan. Hemma i gräshagen går Piretta och Philur och har det lungt och skönt i solskenet. Samba och Gullviva börjar brunsta på torsdagen så då åker vi till Bygdeå med dem. Samba blir väldigt förtjust i Stuves Monopol och hon betäcks första gången redan samma dag. Gullviva är bara smått intresserad av Xit på torsdagen så hon betäcks inte då utan får vänta tills hon är mer med på noterna.... När vi var ner och lämnade Samba och Gullviva så tog vi med oss Stjärna och Svala hem för då hade Stjärna brunstat färdigt. Hemma i hagen blev det glada miner då Piretta och Stjärna fick gå tillsammans igen. Tidningen MinHäst (nr:15) dök upp i handeln på torsdagen och i den handlar det bla om när Pilgrim åkte på bete förra sommaren och om när Piretta åkte till Edgar och gjorde Philur. :-) Joker tränas som vanligt under veckan och på söndagen så bär det av till Solänget. Där går det tyvärr inte så bra... Erica och Joker blir diskade för galopp för första gången. Förutom galopperna gick han iaf i bra fart och nu är det bara att ladda om inför Bodentravet den 13 juli.

 

16-22 juni

Veckan inleddes med att lilla Philur föddes kl 03.20 på måndagsnatten. (Precis som Svala så valde Philur att komma några dagar före utsatt tid). Han är ljus gulbrun utan tecken och en riktig söting... :-) Fölningen gick fort och lätt och Piretta är väldigt stolt över sin lilla kille. Svala är väldigt nyfiken på den nytillkommne och försöker få med honom på busrace men än så länge vill han bara vara med mamma... På onsdagen så åker vi till umeå och hämtar vår nya och fina Boj hästtransport ! Det ska bli så skönt att slippa hyra jämt... Vi tränar på som vanligt med Joker och laddar inför Solänget nästa helg men när startlistorna dyker upp på Internet på torsdagskvällen så vet jag inte om det blir någon start på Solänget då vi står på fel distans i ett av loppen... :-( På lördagen så skjutsar vi iväg Stjärna och Svala till Annika Westin i Bygdeå där Stjärna ska betäckas med Stuves Monopol. Vi är även en sväng till Piteå och hämtar hem Pilgrim som inte vill stanna i beteshagen....

 

9-15 juni

Det gick jättebra för Erica och Joker på Bodentravets dubbeldag. På fyra starter så blev det tre placeringar. På fredagen blev de trea i ett tufft lopp på nya rekordet 2.59.2. Joker bättrade alltså sitt rekord med 12.5 sek !!! I det andra loppet blev de oplacerade. På söndagen inledde de med att bli fyra på 1160 m. I det andra loppet på 1640 m så fick vi se en repris av fredagens kämpainsats och de slutade trea. På lördagen åkte Pilgrim till Piteå på bete. Troligtvis så blir han borta i hela två månader... Vi fick inte hämta transporten den här veckan heller... :-( Men på tisdag till veckan ska vi iaf få hämta den... :-) Pirettas fölis har inte kommit än och nu är det bara 5 dagar tills hon har tiden ute....

 

2-8 juni

Hovslagaren kommer den här veckan och verkar alla utom Gullviva för tiden räckte inte riktigt till... Han kommer tillbaka någongång under den närmsta tiden för att verka henne också. De fem som verkades skötte sig iaf exemplariskt och det är ju skönt. På träningsfronten är det inga större förändringar utan det tränas på som vanligt. På fredagen var det meningen att vi skulle hämta vår transport men den hade blivit försenad så vi får förhoppningsvis hämta den under den kommande veckan istället. Erica och Joker kom med i Boden så nästa vecka ska de starta både på fredagen och söndagen. Allt är bara bra med lilla kaxiga Svala och vi väntar och längtar efter Pirettas fölis också... Piretta har tiden ute om 2 veckor nu...

 

26 maj-1 juni

Veckan inleds med att Stjärna fölar ! På måndagen, fem dagar före beräknat datum nedkom Stjärna med ett välskapt stoföl. Fölisen är brun med stjärn och lystrar till namnet Svala. Piretta är lite avis men hon får ju snart ett eget föl (Hon har tiden ute om 3 veckor). På träningsfronten blev det en lugn vecka. De enda som är igång dagligen är Erica och Joker. Vi har skickat iväg anmälan till Bodens dubbeldag 13 och 15 juni så nu återstår att se om vi kommer med....

 

19-25 maj

På måndagen fyllde Elin 13 år ! *Hipp-Hipp- Hurra*. Samba börjar brunsta på måndagen och Gullviva på söndagen så om 2-3 veckor bär det nog av till Xit.... På träningsfronten är det inga stora förändringar utan det knallar på som vanligt. Piretta och Stjärna har fått en sommarbeteshage där de får gå ca: 4 timmar om dagen. Deras fölning kommer allt närmare.... Stjärna har tiden ute om 1 vecka och Piretta om 4 veckor. Vi har bestämt oss för en transport också, en Boj. Om allt går som det ska så hämtar vi den 6 juni.

 

12-18 maj

Vi börjar veckan med en hästtransportjakt... Vi har bestämt oss för att vi måste köpa en egen. Det blir så onödigt bökigt, dyrt och spännande när man ska hyra transport flera gånger i månaden. Vi har ju hittills haft tur och aldrig blivit utan men som sagt onödigt bökigt blir det... Killarnas hage blev inte klar den här veckan :-( Fast det beror inte på slöhet utan på att det regnade varannan dag, så det hann aldrig bli riktigt torrt. Träningen denna vecka inleddes med att Peder körde ett snabbjobb med Joker där Joker gick hur bra som helst (långt under rekordet). Resten av veckan så tränades det som vanligt. På söndagen startade Erica och Joker på Umåker. De körde två lopp, det första var på 1640 m och det gick jättebra ! De slutade 6:a på nya rekordet 3,18,0. I det andra loppet 1140 stod de på 40 m tillägg och det loppet gick ännu bättre ! De slutade 4:a på nya rekordet 3,11,7. Jokers rekord sänktes alltså med 10,3 sekunder denna helg. Piretta och Stjärnas fölning närmar sig med stormsteg... Stjärna har bara 2 veckor kvar och Piretta har 5 veckor kvar. *Spännande*

 

V.19 5-11 maj

Den här veckan blir Samba och Gullvivas hage äntligen färdigstädad och killarnas hage blir klar imorgon, måndag (om det inte dyker upp något...). Mitt i städningen bestämde vi oss för ett litet hagbyte så Gullviva och Samba bor nu i Pilgrim och Jokers hage och tvärt om. Anledningen till bytet är främst att tjejernas hage är mycket stadigare än killarnas och eftersom att Pilgrim är hingst så känns det bäst att ha honom i den stadigaste hagen. När det gäller träningen så har det varit en actionfylld vecka... Joker hade lite bråttom en dag så Erica trillade ur rockarden och Joker sprang in i stallet med rockarden som nu har ett trasigt stänkskydd och lite repor... Inte så kul då det inte ens är en månad sedan vi köpte rockarden... "Torsdagstjejerna" skulle få provrida Gullviva eftersom att hon är så snäll, men hon var lite busig och slängde av Evelina... När Elin skulle rida henne under helgen så hade inte buset lagt sig utan Elin åkte också i backen... Erica fick avsluta veckan med Gullviva och det gick bara bra trots att Gullviva var lite spänd och stutsig... Stjärna och Piretta fick ta det lungt ute i hagen båda två. De har ju bara tre resp sex veckor kvar till fölning.

 

V.18 28 april - 4 maj

Träningen är i stort sett identisk med förra veckans. Erica och Joker tränar som vanligt, Stjärna strosar i hagen och övriga rids lite lugnt... Jag har efter några veckors slöande kommit igång med tömkörningen av Pilgrim igen och han sköter sig så bra... :-) Vi vårstädar i princip ingenting i hagarna den här veckan då isen som krattades fram förra veckan har smält och bildat små pölar och lervälling. Vi hoppas att värmen håller i sig så att det torkar upp och att vi kan fortsätta städa i tjejernas hage under den kommande veckan istället. På söndagen flyttar Piretta och Stjärna ihop i en egen hage och de går jättebra ihop, inget bråk alls... (Samba och Gullviva är redan bästisar). På söndagen passar vi även på att hämta hö så att "förrådet" är välfyllt. Vi har postat anmälan till Umåker 18 maj så nu återstår att se om Erica och Joker kommer med och vilka motståndarna blir... :-)

 

V.17 21-27 april

En lugn vecka... Erica tränar på som vanligt med Joker och övriga rids lite lugnt (inte Stjärna hon strosar bara i hagen). Vårstädningen i hagarna forsätter och förhoppningsvis så blir vi färdiga nästa vecka.

 

V.16 14-20 april

Den här veckan är det påsklov och det innebär att tjejerna har mer tid att jobba i stallet :-) Vårstädning, urmockning av hagar.... De hinner naturligtvis rida också. Elin rider Gullviva och Piretta varannan dag och Erica rider Joker. Anna-Karin provar att hoppa Gullviva en dag, de hoppar 30 cm men Gullviva hoppar som om det vore tre gånger så högt och efter hindret gör hon glädjeskutt vilket resulterar i att Anna-Karin trillar i backen. Inte bara en gång utan två... :-) På fredagen kommer vår hett efterlängtade rockard så under helgen kör jag Joker både ute efter vägen och precision på ridbanan. Han är super pigg och det går jättebra ! (Även Peder är ute och joggar honom ett litet pass). På lördagen hämtar vi hem Stjärna. Eftersom att hon är högdräktig så törs vi inte släppa ihop henne med tjejerna direkt utan vi har delat av en tredjedel av deras hage till Stjärna. Nu går de ute och bekantar sig lite med varandra över stängslet och det verkar väldigt lugnt.

 

V.15 7-13 april

Under veckan tränar vi som vanligt. På fredagen åker vi till Sundsvall för att Erica och Joker ska starta på Bergsåker på lördagen (Deras första "riktiga" lopp tillsammans). Erica och Joker gör ett bra lopp i slasket och snöyran som råder här i södern (hemma var det minsann strålande sol...). De kommer i mål som fyra men då det tyvärr bara kom sex hästar till start blev ju bara tre hästar placerade. Kul var det iaf att Joker förbättrade sitt rekord med 1,8 sekunder. En sak till som hänt under veckan är att Peder har lyckats "lura på mig" ett russ till... ;-)

 

V.14 31 mars - 6 april

Den här veckan fortsätter jag med Gullviva. Jag tömkör henne i skritt och trav både efter fyrkantsspåret och runt mig på volter. Vi tränar även på att göra halter och rygga och allt går jättebra. Anna-Karin anmäler sig som frivillig kamikazepilot så hon får provköra Gullviva, först på ridbanan och sedan ute efter vägen och hon sköter sig exemplariskt då också... :-) På söndagen så åker vi åter igen till Umåker. Denna gång för att Erica och Joker ska vara med i klubbmästerskapet. Tyvärr så är Joker inte alls på humör... Han är seg och ovillig och de slutar 7:a av 11 startande. Nu håller vi på och analyserar varför Joker betedde sig som han gjorde... Drack han dåligt i natt ? Satt slagremmen för hårt ? Tar pälsfällningen hårt på honom ? Vi vet inte... Men vi hoppas att han är piggare på lördag 12 april för då startar vi för första gången "på riktigt". Bergsåker, Here we come ! :-)

 

V.13 24-30 mars

Elin rider Gullviva den här veckan också utom vid en uteritt då Anna-Karin provar Gullviva ( Elin rider Piretta och Erica Joker). Jag rider en liten sväng för första gången på läääänge på lördagen och då passar jag på att prova Gullviva jag också och hon sköter sig bra... :-) Erica tränar Joker som vanligt under veckan och Anna-Karin tränar med Samba, båda ska ju försöka att klara kvalet på söndagen... För Erica och Joker var kvalet inga problem utan de joggar kvalet med flera sekunder till godo... För Anna-Karin och Samba som montékvalade gick det sämre... Samba ville inte visa sig från sin bästa sida utan tjurar under kvalet, stannar mm... Joker är iaf klar för start nu och vi har postat anmälan till Bergsåker 12 april, nu återstår det att se om vi kommer med...

 

V.12 17-23 mars

Den här veckan så provar vi med ett litet ryttarbyte på Gullviva. Elin får rida henne och de fungerar jättebra ihop ! :-) Gullviva har lagt på hullet ordentligt sedan hon kom till oss och hon ser väääldigt dräktig ut. Vi kollade henne förra veckan och hon är ju enligt veterinären tom men man kan ju hoppas att hon kände fel... ;-) Piretta rids som vanligt och Joker rids även denna vecka i två timmars pass. Det börjar märkas en betydlig förbättring på hans kondition. Nästa helg ska Erica kvala Joker och det ser vi alla fram emot. Eventuellt kommer vi att försöka montékvala Samba då och av den anledningen provrider Anna-Karin Samba och de verkar fungera ganska bra ihop. På söndagen åkte Pilgrims kompis Crumelur hem till Norsjö igen och vi önskar honom och hans ägare Minette Johansson all lycka i framtiden ! :-)

 

V.11 10-16 mars

Veckan inleds med att Joker och Gullviva vaccineras mot influensa och stelkramp. När veterinären ändå är på besök så passar vi på att dräktighetsundersöka Gullviva (hon betäcktes med Mario 351 förra sommaren). Tyvärr visar sig Gullviva vara tom... Vi sätter upp tjejernas hus i mitten av veckan. Peder har ju byggt det hemma i block och det har tagit sin tid eftersom att han är sjukskriven och egentligen inte får göra någonting... Huset blev iaf jättefint och lagom stort (3x4 m). Tjejerna får en ny bal inrullad i hagen på fredagen och i slutet av veckan rids Joker dagligen igen, inte hårt men i omkring 2 timmar/pass. Vi var och tittade på ett hus också... Lagom stort och med drygt 3 ha mark....

 

V.10 3-9 mars

Piretta och Joker tränas som förra veckan, Samba rids den här veckan... Erica provrider Gullviva som stegrar rakt upp när Erica ska sitta upp på henne ! När Erica sitter på henne stegrar hon rakt upp ytterligare en gång men sköter sig sedan snyggt. Vid andra ridpasset stegrar bara Gullviva en gång och en betydligt mindre stegring så det verkar ju lovande... På söndagen åker vi till Umåker för att Erica ska köra sina två sista provlopp för licensen och för att Joker och Samba ska mätas, de är ju 6-åringar nu. I lopp 1 har Erica och Joker nr:5 och de loppet kör de strax under 4 min tempo. I lopp:3 har de nr:2 och precis som förra gången så ökar Erica tempot i deras andra lopp och kör lite under 3.30 tempo. Angående mätningen så mättes Joker till 106,6 cm och Samba till 128,6 cm.

 

V.9 24 februari - 2 mars

Piretta rids lungt, Joker ridtränas och Samba både rids och körs den här veckan. Samba slår fortfarande alldeles för mycket för att det ska vara hälsosamt för kusken när man kör henne... Vi ska fortsätta att traggla på med körningen tills i sommar och sedan funderar vi på att betäcka henne. Funderingarna kring hingstval kretsar i dagsläget kring Edgar och Xit, vi får se hur det slutar... Gullviva får strosa runt i hagen hela den här veckan för att aklimatisera sig. Erica ska provrida henne i början av nästa vecka. Hovslagaren var här en hel dag och fixade hovarna på alla sex. Det var mycket cirkus med Crumelur, lite cirkus med Gullviva men de övriga fyra skötte sig bra... Nu har alla fina fötter iaf.... :-)

 

V.8 17-23 februari

Piretta får ögonsalva i sitt öga varje dag den här veckan och ögat ser jättefint ut. Skönt att det inte var värre än så... Jag kör och tränar Joker under veckan för Erica är förkyld och har 39 graders feber. Hon har tillfrisknat till söndagen så då åker vi till Umåker och kör två provlopp med Joker (Ericas nr:7 och 8). I det första loppet har de nr:6 och det loppet kör Erica i 4 min tempo för att Joker alldeles säkert ska orka med två lopp. I det andra provloppet har de nr:2 och i det loppet ökar de på och kör ganska mycket fortare... :-) Peder tömkör Pilgrim några gånger under veckan och ibland går saker och ting fortare än man tror så jag provkör Pilgrim för första gången med sulkyn redan den här veckan och han är jätteduktig ! Linnea rider Samba två gånger under veckan och de två kommer bara bättre och bättre överens... :-) På fredagen anländer vårt nya russ-sto Gullviva III, ett 8-årigt brunt sto E, Jesper 340. Det blev förvånansvärt lite action i hagen när vi släppte ihop de tre damerna men det är ju skönt att det fungerar bra mellan dem ända från början.

 

V.7 11-16 februari

Den här veckan testar vi Joker både med ryttare på ryggen och framför vagnen. Jag provkör honom både med rockard och med sulky och Erica provkör honom med sulky. Han uppförde sig exemplariskt trots möten med både bilar och snöskoter. Både hingstarna och stona får nya ensilagebalar inrullade i hagarna den här veckan. När vi på fredagseftermiddagen rullade in stonas bal så upptäckte jag att Piretta hade ett halvt igensvullet vänsteröga som inte såg roligt ut (de som släppte ut dem på morgonen hade inte sett något då så jag vet inte om det hänt något under dagen...) och jag fick lov att ringa jourhavande veterinär... Drygt 1000 kr gick det kalaset på och jag erkänner att jag gärna gjort något roligare för pengarna... :-( Skönt var det iaf att veterinären inte kunde hitta någon skada på hornhinnan utan Pirettas öga blev bara ordentligt sköljt och nu ska vi droppa en bakteriedödande ögonsalva i ögat morgon- och kväll den närmsta veckan. På söndagen så tömkörde vi Pilgrim i både skritt och trav och han uppförde sig jättebra ! Det dröjer nog inte så många veckor innan vi provar att spänna honom framför en vagn.

 

V.6 3-10 februari

Veckan inleds med att Gläntans Joker anländer. Vi hade väntat oss att det skulle bli lite action i hingstarnas hage men inte då... Nu har vi tre stycken som äter ur samma hög osv... Hur jättebra kompisar som helst och jättecoola killar... :-) Joker får gå runt med hingstarna och aklimatisera sig några dagar och Erica får nöja sig med att leda honom till och från hagen plus borsta och pyssla lite (med tanke på att det var mellan 20-28 minusgrader så borde det inte vara så hemskt...). I slutet av veckan får hon provrida lite på ridbanan, skritt, trav, halter i båda varven och Joker sköter sig exemplariskt. Nu kommande vecka ska vi köra honom och se hur han sköter sig då... Vill du veta en sak... Nu bör det inte vara så många veckor kvar tills det är tre hästar i vår stohage också... :-)

 

V.5 27 januari - 2 februari

Den här veckan får Pilgrims kompis Crumelur göra föl !!! Det är INTE planerat... Ja, inte från mänskligt håll i alla fall... På onsdagen så hoppar Dimma ett sto av rasen islandshäst ur sin hage och springer bort till hingstarnas hage, där mejar hon ner staketet och springer in till dem... Väl där inne så... Ja... Det skrev jag ju i inledningen, då fick Crumelur göra föl... :-) Dimmas ägare plus tre andra personer hjälptes åt och fick ut Dimma ur hinstarnas hage till slut iaf och nu ska Dimma träffa veterinären och få en spruta för Dimmas ägare Helena är inte intresserad av att få en liten korsningsponny lagom till jul... Inspirerad av Crumelurs övningar så lyfter Pilgrim loss grinden från deras hage natten mellan onsdagen och torsdagen och springer bort och flirtar med stona som går på lösdrift. Det går alldeles utmärkt och Pilgrim rymmer en stund senare in mot stan tillsammans med sin flock som består av två shettisston och ett fjordsto... Farbror Polisen ringer en stund senare till Katrin som äger stallet så hon får åka och hämta hem flocken igen... *pust* Till veckan ska hingstarnas hage bättras på så att inga ston tar sig in och inga pojkar tar sig ut... På söndagen fyller Erica 11 år och vi kan bland diverse presenter överraska med att vi har fått låna en shettis av Stuteri Solo som hon ska få tävla i ponnytrav med i år om han inte har blivit för stor till mätningen den 2 mars.

 

V.4 20-26 januari

Nu har jag gnällt färdigt.. :-) På måndagen föddes Ellen efter ett ej planerat kejsarsnitt. Hon var 50 cm lång och vägde 3635 gram och hon är en riktig sötnos... :-) Jag som är halvt invalid av foglossningar och vattenfyllda fötter blev ju inte direkt smidigare av att få ett 20 cm långt operationsärr på magen, men vad sjutton... :-) Hästarna får ta det lungt den här veckan för Peder bor med mig och Ellen på BB tills hon är 4 dagar, då åker vi hem (trodde vi ja...) i 1 1/2 dygn, sedan har Ellen fått gulsot och vi blir inlagda i två dygn för att Ellen ska sola... :-( Erica och Peder åker till Umåker utan mig på söndagen och skriver licensprovet vilket de båda klarar med glans. På eftermiddagen kör Erica sitt sjätte provlopp. Hon kör nr:6 Näsvallens Aldur i lopp 1 och det går jättebra ! Efter en hel del dramatik under loppet (det var bla en tjej som trillade ur sulkyn) så kom de i mål som tvåa.

 

V.3 13-19 januari

Jag börjar med gnällandet... En ännu tyngre vecka... :-( Tur att man har en stark karl för nu har bäckenet kollapsat helt, Peder måste tom lyfta mig ur sängen och jag kan knappt gå... Fast egentligen så får han inte lyfta saker för han har blivit sjukskriven i några veckor (till att börja med) för att han har slitit sönder ligament och nervfästen vid armbågen på höger arm...:-( Strikt vila står det på läkarintyget, men tyvärr så fungerar det inte så bra i dagsläget när vi båda är "handikappade"... Hästarna är allt iaf bra med, de rids och tränas som vanligt och vi har mycket varmare och skönare ute den här veckan, bortsett från måndagen då det var -22.. Resten av veckan var det mellan 3 och 10 minusgrader... Skönt... :-) På söndagen åker vi till Umåker för att Erica har licenskurs igen. Hon kör sitt femte provlopp också, den här gången kör hon nummer 8 Hubertus i lopp 3.

 

V.2 6-12 januari

En vecka då det känns ovanligt tungt... Inte för att det går dåligt med hästarna eller så, det går jättebra :-) Både Piretta och Samba rids som vanligt och Samba har uppenbarligen en lugnare vecka... :-) Linnea och Samba kommer jättebra överens och Linnea rider henne tre gånger den här veckan. Jag däremot gör inte mycket...är mest som en flodhäst, jag är tung, fogarna i bäckenet sitter knappt ihop (jag överdriver) och jag är trött, trött och trött... Jag längtar verkligen till förlossningen och när den blir vet ingen... Kanske idag, kanske imorgon eller kanske om två veckor... På fredagen så var vi till "Falks plåt" och köpte plåt till ett plåttak, vi ska bygga ett vindskydd/ligghall till stona hade vi tänkt. På lördagen så rullar vi in en ny ensilagebal till stona. Vi har erbjudits att köpa ett till sto också... Vi får se hur det slutar... :-)

 

V.1 1-5 januari

Piretta rids och tömkörs under veckan och hon är som vanligt snäll och duktig. Samba har överskottsenergi så att det räcker och blir över... Hästarna stod ju i början av veckan och sedan var det minusgrader i stallet så hästarna fick lov att stå inne för att inte hela vattensystemet skulle frysa ihop... Piretta är ju så cool så hon tar det lugnt även om hon får stå stilla några dagar men fröken Samba blir väääldigt pigg. En dag så stod hon och smällde på gallret på sin tvådelade boxdörr och hon lyckades till slut slå upp haspen till den övre halvan, då hoppade hon över den undre halvan som är ca: 1m hög och tänkte smita... På fredagen när Linnea red henne så hade hon väldigt svårt för att stå stilla och när Piretta lämnade ridbanan för att hon var färdig... Ja... Då hoppade fröken Samba över stängslet med ryttare och allt för att lämna ridbanan hon också... :-) Pilgrim får ta det lungt och strosa på med sin kompis Crumelur i hagen hela veckan, men de har faktiskt börjat att bli lite hingstigare och busar mer med varandra än tidigare så helt stillsamma är de inte nu för tiden... :-) I mitten av veckan får killarna en ny ensilagebal inrullad också, de äter som om de vore dubbelt så många... :-)