Dagbok 2004

 

27-31 december

Måndag: Jag känner mig lite risig på morgonen men bestämmer mig för att jag inte är sjuk. Men på eftermiddagen blir jag ännu risigare och när jag kommer hem från jobbet har jag feber, ont i huvudet, knäna och magen... :-(

Tisdag: Idag stannar jag hemma från jobbet eftersom att jag och Peder turas om att springa på toaletten... Våra magar är i uppror.. Vid lunchtid kommer två tjejer/kvinnor nyblivna russägare från Arvidsjaur (eller om det var Arjeplog) och köper vår flakvagn och Pirettas gamla sadel.

Onsdag: Jag stannar hemma från jobbet idag också. Magen är inte lika upprorisk idag men jag är lite febrig och trött (knäckt efter gårdagen). Idag är det istället Ellens mage som är i uppror men hon är inte allt för bekymrad över det... :-) Mitt på dagen tar Peder av Yes skorna, nu får han gå barfota några månader.. På eftermiddagen kör Emil Lotus efter en upplogad liten slinga nere på ängen. Det är första gången som Emil kör själv och det är första gången som vi kör med speedcarten så det är dubbel-premiär :-). Emil kör honom i 35 min i omväxlande skritt och trav och det går jättebra!

Torsdag: Erica skrittar Nanna i 30 min sedan rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa ett lungt 40 min pass. Dagens sista pass blir ett skrittpass, Elin - Samba och Erica - Piaff skrittar i 45 min.

Fredag: Nyårsafton... På förmiddagen skrittar Elin - Samba och Erica - Piretta i 45 min. Medan de rider ute på ängen springer Calisi runt i hagen och rejsar... Hon skulle gärna följa med bästisen Samba ut på en liten ridtur. Calisi är ju en stadig tjej så Erica ska nog få prova att rida henne lite försiktigt snart, kanske redan i helgen ?... Efter lunchen är det Calisis tur att jobba lite, Elin och Peder tömkör henne i 30 min. Calisi inleder med att småtrixa lite men sedan sköter hon sig exemplariskt. Dagens sista pass blir Elin som kör Lotus slingan nere på ängen i 45 min. De omväxlande skrittar och joggar . I början av passet var Lotus superpigg men i slutet blev han lite seg, kondisen är ju långt ifrån den bästa (Toppformen anländer om några månader ;-) ).

Veckans två sista dagar finns i Dagbok 2005... :-)

 

20-26 december

Måndag: Det har blivit lite kallare... (-9)... Det är dock alldeles för isigt/halkigt ute för att kunna göra något vettigt med hästarna men om väderleksrapporterna spår rätt så ska det börja snöa på onsdag. *Hoppas*

Tisdag: -12 grader och fortfarande inget snöfall så vi fortsätter att hålla tummarna för att det börjar imorgon... Peder går på en 15 min promenad med Djärv och sedan får Djärv vara en stor kille och stå fast i kedjorna i gången medan Peder raspar lite på hans hovar. Djärv är exemplarisk! Han är så cool och duktig jämt den killen...

Onsdag: Idag börjar det att snöa så smått, det kommer dock inga mängder så det blir knappt vitt på marken...

Torsdag: Idag snöar det lite mer och underlaget börjar vara ok för hästarna. Elin - Samba och Erica - Piretta rider ett lungt 40 min pass.

Fredag: Julafton och snöstorm... Jag vet inte exakt hur mycket det snöat i natt men jag gissar på ca: 2dm. Vi åker för att fira jul hos mina föräldrar som bor i Sävast utanför Boden. Det är 18 mil till dem och de första 5-6 milen snöar det och är snörök så vi kan bara köra 40-60 km i timmen... Vi har dock tur för sedan klarnar det upp och vi kommer fram till Sävast före jultomten... :-)

Lördag: -18 grader. Hästarna får vila...

Söndag: -20 på morgonen och -6 på kvällen... Idag åker vi till mina föräldrar utanför Boden igen. Där äter vi middag och hämtar hem de tre minsta barnen som sovit över där sedan julaftonen. På vägen dit passade vi på att hämta speedcarten som vi köpte förra helgen, den bodde nämligen också utanför Boden. Imorgon blir det kanske en liten provtur...

 

13-19 december

Måndag: Vi inleder veckan med en vilodag.

Tisdag: Idag är det +3 grader ute! Snön smälter och det börjar att vara is överallt...

Onsdag: Ute på ängar och vägar är det stenhårt och blank is överallt.. *suck*... Det går inte att göra någonting vettigt med hästarna.

Torsdag: Idag kommer MinHäst nr: 27 ut i affärerna. "Huvudrollerna" i Stallgänget på Tuva spelas av Elin och Pilgrim.

Fredag: Vi fortsätter vila pga halkan...

Lördag: Vilar... *suck*

Söndag: Idag köper vi en begagnad speedcart i julklapp till oss själva :-) Nu håller vi tummarna för att det ska börja snöa igen kommande vecka...

 

6-12 december

Måndag: Peder tömkör Calisi i 45 min och om vi bortser från de första 5 min så gick det jättebra ! Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider i 45 min.

Tisdag: Elin - Samba och Erica - Piaff rider i 35 min.

Onsdag: Peder kör Lotus i 40 min. Han kör först runt nere på ängen i 30 min och avslutar sedan med att köra 10 min ute efter vägen. Lotus är ganska pigg idag och han jobbar på riktigt bra !

Torsdag: Peder kör Lotus i 45 min idag. Han inleder med att jogga runt nere på ängen sedan kör han efter vägen, sedan kör han nere på ängen igen och avslutar sedan med att köra efter vägen. Lotus är såå duktig... Erica - Piretta och Elin - Ragusa red i 30 min.

Fredag: Erica rider Nanna i 35 min.

Lördag: Elin och Peder inleder dagen med att köra Lotus i 40 min. De kör omväxlande på ängen och ute efter vägen. Sedan är det dags för Erica att rida Yes, det var ju ganska länge sedan nu... Hon rider honom i 20 min. De första 10 min går jag brevid och leder honom och sedan rider hon 10 min själv. Hon skrittar honom hela passet och Yes sköter sig exemplariskt. Sedan är det dags för dagens tredje pass. Elin - Samba och Erica - Piaff rider i 40 min. Sedan är det Calisis tur.. Peder tömkör henne i 15 min och sedan tömkör jag henne i 10 min. Sedan får Peder tömköra henne 5 min igen medan jag går bakom och brevid och "skrammlar" med rockarden. Calisi är inte alls bekymrad över skrammlandet så vi avslutar med att spänna för henne och Peder går sedan runt nere på ängen och leder henne med rockarden i 10 min och hon sköter sig exemplariskt ! (Calisis pass blev tot 40 min). Dagens femte och sista motionspass blev Extras.. Jag och Elin kör henne i 45 min. Vi inledde med att Elin fick prova att köra henne men efter en "skentur" med en häst som hoppade jämnfota med alla fyra i full fart (Jag vet inte om hon liknade en känguru, en kanin eller en groda mest... *funderar*) så bestämde vi oss för att jag nog skulle köra henne idag... Hon skötte sig sedan exemplariskt resten av passet.

Söndag: Elin har licenskurs på Umåker idag. Eftersom att vi har 13 mil till Umåker och kursen börjar kl 9:30 så kliver vi upp tidigt fast det är söndag... *Gäsp*... Elin passar även på att köra sitt första provlopp med Piretta så nu har hon bara nio provlopp kvar innan licensen är klar... :-) När vi var på Umåker så träffade vi även Pilgrim och hans fodervärd Matilda. Pilgrim hade stubbman och såg ut som en mini-fjording :-). Tyvärr hade vi inte med oss kameran så vi kunde inte ta några nya kort på snyggingen (Vi måste komma ihåg det när vi åker ner i januari).

 

29 november - 5 december

Måndag: Vi inleder veckan med en vilodag.

Tisdag: Vi vilar en dag till (En veckas vintersemester för människor och hästar).

Onsdag: 1 december och dags att uppdatera dräktigheterna... Dilissa 163 dygn, Piaff 162 dygn, Samba 158 dygn, Ragusa 150 dygn och Nanna 79 dygn. Direkt efter skolan skrittar Elin - Samba och Erica - Piaff i 40 min. Direkt efter det skrittpasset byter Erica till Nanna och skrittar henne i 25 min. Efter middagen är det dags för dagens sista pass, Erica - Piretta och Elin - Ragusa skrittar i 45 min.

Torsdag: Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider 45 min i lungt tempo.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Peder och Elin kör Lotus i 30 min, han är superpigg !!! Det märks att han har fått vila... :-) Efter middagen rider Erica - Piaff och Elin - Samba ett lungt 30 min pass.

Söndag: Peder kör Lotus i 40 min, som sällskap på turen har han Erica - Piretta och Elin - Ragusa. Ragusa är superbusig idag så Elin får vara med om lite brallar... :-) På eftermiddagen kör jag och Erica Xtra i 30 min. Vi tränar mest på att skritta (Helt onödig gångart enligt Xtra). Xtra är jätteduktig ! Sen är det Evelinas tur.. Evelina rider ut efter vägen med Nanna i 25 min. (Elin leder henne). Efter middagen är det dags för dagens sista pass, Erica rider Samba och Elin promenerar med Indie i 30 min.

 

22-28 november

Måndag: -23,5... Erica - Piretta och Elin - Ragusa rider ett 30 min pass på kvällen.

Tisdag: -20. Erica - Piaff och Elin - Samba rider i 30 min.

Onsdag: Vi vilar...

Torsdag: Vi vilar...

Fredag: Elin och Erica åker till Stockholm. Imorgon ska de gå på Stockholm international Horseshow i Globen.

Lördag: Idag är Elin och Erica i Globen och tittar på hoppning, islandshästshow, 4-spann, shettisgalopp osv... Jag, Peder och de tre yngsta barnen åker till Umeå för att hälsa på Peders mamma samt julhandla. På vägen till Umeå möter vi en fuxfärgad arabdam som kommer promenerande mitt på vägen ! Vi stannar så att jag kan fånga in henne och Peder kliver ur bilen för att kolla med folket i närmsta gård vem som äger henne. Jag hinner dock knappt fram och fånga henne innan hennes husse syns till ute på gården med ett grimskaft i högsta hugg. Alltså leder jag henne till husse och vi åker vidare... (Det var fö en väldigt vacker, lugn och trevlig arabdam).

Söndag: Vi vilar och på kvällen kommer Elin och Erica hem från Stockholmsresan.

 

15-21 november

Måndag: Vi vilar.

Tisdag: Direkt efter skolan rider Erica Nanna i 30 min. Sen byter hon häst och rider Piretta i 30 min. Sen byter hon häst igen och rider Piaff tillsammans med Elin som rider Samba, de rider i 40 min. Tjejerna avslutar dagen med att Elin rider Ragusa och Erica promenerar med Indie i 30 min.

Onsdag: kl 9 på morgonen åker Calisi från Vollsjö.. Efter skolan rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta i 40 min.

Torsdag: - 18 grader på morgonen. På eftermiddagen anländer Calisi. Hon får gå ensam i hagen idag och flytta ihop med stoflocken imorgon.

Fredag: -20 grader på morgonen.. *hutter*... Calisi släpps ihop med stoflocken och det går hur bra som helst, ingen som helst action... :-)

Lördag: -15 grader på morgonen. Vi vilar och ute snöar det för fullt... Ska vi äntligen få ett ordentligt snötäcke ??? Förra söndagen fick vi max 1 cm så marken är stenhård överallt..

Söndag: -20 grader kl nio på morgonen.. Vid lunchtid kör Peder Lotus nere i snön på åkern i 25 min. Senare på dagen är det dags för mig och Peder att motionera... Vi tömkör Calisi i 30 min och hon är jätteduktig i höger varv, i vänster varv blir det däremot lite småbråk.. Efter en stund enas vi dock om att det är husse och matte som bestämmer (Calisi tycker ju att måste testa var gränserna går...). Det blev inte mycket träning den här veckan då det var kallt och mörkt ute och hård mark överallt... Nu har det äntligen kommit lite snö så det har blivit lite ljusare ute och underlaget är lite mjukare. Den kommande veckan blir det lite roligare att vara ute på kvällarna än det har varit de senaste veckorna. Vi kommer ändå att ta det lungt den närmsta månaden innan träningen drar igång på allvar...

 

8-14 november

Måndag: Idag rymde Djärv från hagen pga att "någon" glömt att slå på strömmen efter att "någon" varit och pysslat ute i hagen... Den unge mannen rymde dock inte hem till mamma utan stannade utanför sin och Lotus hage där han gick och betade...

Tisdag: Vi vilar...

Onsdag: Peder kör Lotus 8 km jogging, idag är Lotus pigg och alert ! Xtra skrittar ut på en 25 min promenad. På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 timme.

Torsdag: Ragusa fyller 11 år, Grattis Ragusa !!! Evelinas gotlandskanin Mårten har namnsdag så vi grattar honom också... Grattis Mårten !!!

Fredag: Vi vilar och laddar inför morgondagen...

Lördag: Dagen inleds med att Elin - Samba och Erica - Piaff rider ett lungt 40 min pass och sedan åker vi till travbanan. På travbanan kör Peder - Lotus, Hampus - Xtra och Erica - Piretta. De joggar först några bakvarv och sedan voltar de och tränar på att starta (med omstart). När den "riktiga" starten går iväg så joggar de ett varv i lite snabbare tempo och alla tre är jätteduktiga ! De avslutar med att jogga ett långsamt bakvarv innan vi är färdiga för idag...

Söndag: Erica - Piretta och Elin - Ragusa rider ett lungt 50 min pass. På eftermiddagen åker jag och ID-kollar 10 stycken shettisar. Det var en trevlig färgvariation... Fux, svart, svartskimmel, svartskäck, brunskäck och musblackskäck. På kvällen börjar det att snöa ska det äntligen bli vitt ute ??? Som en liten parentes kan jag berätta att Peders bil kokade på väg till ID-kollen så vi fick åka hem och byta bil... Nu får vi hålla tummarna för att det inte är något allvarligt fel på bilen... Har jag glömt att berätta något annat... *funderar*... Jo, på torsdag kommer Calisi hem.

 

1-7 november

Måndag: Peder och Erica inleder dagen med att köra Lotus i 1 timme. Sen är det dags för en ridtur... Erica - Piaff och Elin - Samba rider ett lungt 1-timmes pass. *Lunchpaus* Efter lunchen går Erica - Djärv och Elin - Indie på en 20 min promenad. Sedan är det Yes tur.. Han körs i lungt tempo i 30 min. Sedan är det dags för ytterligare en ridtur... Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider 45 min. Dagen avslutas med att Erica rider Nanna i 30 min. Djärv flyttar ifrån Dilissa på heltid idag och det är inget som bekymmrar någon av dem det minsta... Dags att uppdatera dräktigheterna igen... :-) Dilissa har gått 133 dygn, Piaff 132 dygn, Samba 128 dygn, Ragusa 120 dygn och Nanna 49 dygn.

Tisdag: Vi vilar...

Onsdag: Yes går på en 20 min rask promenad ute efter vägen, efter honom är det Xtras tur att göra samma sak.

Torsdag: Idag bygger Peder en jättefin bur till Dimma. Buren är 180x60x70 cm så hon kan obehindrat skutta runt. :-)

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Förra helgen så hade vi planer på att åka till banan och träna lite voltning med Xtra idag men då hade vi glömt att banan var stängd idag. Vi har storstädning bland hästsakerna istället. Vi tvättar benlindor, sadelgjordar och transportskydd... Vi bestämmer oss för att sälja några av sakerna vi aldrig använder. En shettissadel, en russadel, en flakvagn passande russ och en rockard till stor häst.

Söndag: Idag joggar Elin - Piretta och Peder - Lotus 1 mil. Lotus är jätteduktig. Han vill inte springa förbi Piretta men får han ligga i rygg så är han nöjd och jobbar jätteduktigt. Sen kör jag Xtra nere på "åkern". Hon är superpigg och de första 15 min ägnar jag mig åt att bromsa... Efter 35 min nere på "åkern" så kör jag en minisväng på 5 min ute efter vägen. Trots att det bara var en liten sväng så han vi "träffa" en småläskig stolpe med fladdrande plastband fastknutna samtidigt som vi mötte en bil med alla extraljus tända och som dessutom lät lite läskigt då grusvägen var ganska blöt... Xtra tyckte att det var lite läskigt men skötte sig trots allt exemplariskt ! :-)

 

25-31 oktober

Måndag: Vi vilar idag och vi säger, Grattis !!! till Ragusas dotter Rigi som tog sin första seger på Tomelilla igår.

Tisdag: Direkt efter skolan rider Erica - Piaff och Elin - Ragusa i 30 min. Direkt efter det passet byter de häst och Erica - Piretta och Elin - Samba rider 45 min.

Onsdag: Elin -Ragusa och Erica - Piretta rider i 40 min. Senare på kvällen kör jag Lotus i 35 min. Idag är han exemplarisk !!! Han visar inga som helst tendenser till att slå eller bråka på något annat sätt.

Torsdag: Dilissas ben ser toppenfint ut och hon går obandagerad idag (Hon har haft bandage sedan i söndags). Yes är ute på en 20 min promenad. Senare på kvällen är det Lotus tur och även idag blr det ett 35 min pass. Han är jättepigg och duktig ! :-)

Fredag: Yes är ute på en 20 min promenad idag också och efter honom är det Xtras tur att gå på en 20 min promenad.

Lördag: Idag åker vi ner till travbanan med Xtra och Lotus (Premiär på travbanan för Lotus). Lotus är lite småslö och han skrittar ett bakvarv och joggar två. Xtra joggar fyra bakvarv och är som vanligt sååå duktig. Nästa helg så ska vi nog öva lite på att volta och "starta" med henne. Som en parentes så kan jag berätta Xtra har blivit duktig på att åka transport också. Hon går rakt in utan att tveka när man lastar och rakt ut utan att rusa när man lastar av. Hon är väldigt lättlard och förnuftig. :-) När vi har kommit hem från travet så rider Elin - Samba och Erica - Piaff ett lungt 40 min pass. Sedan är det dags för de yngsta... Erica - Djärv går på en 20 min promenad och Elin - Indie går på en 30 min promenad de är som vanligt duktiga. Dagen avslutas med att Erica rider Nanna i 30 min.

Söndag: Dags för Hubertilsjakt i Svensbyn, Piteå. Det regnar och det blåser kallt men annars har vi trevligt... :-) Evelina startar i snitseljakt med hästfrågor på Piretta och i Hubertilsjakten startar Erica - Piretta och Elin - Ragusa. Efter en timmes ritt ute i skogen och ett upplopp i full fart är Erica först framme och kniper "rävsvansen" och segern.

 

18-24 oktober

Måndag: Djärv hälsar på hos Lotus några timmar. På kvällen promenerar Erica 30 min med Indie.

Tisdag: Djärv hälsar på hos Lotus idag också... På kvällen kör jag Xtra i 30 min, omväxlande skritt och lugn jogg.

Onsdag: Idag hälsar INTE Djärv på hos Lotus.. :-) Xtra tränar på att stå fast i kedjorna i "gången" medan man fixar med hovarna, det är något som hon inte gillar... Hon lutar sig mer och mer bakåt, inte panikartat utan helt lungt och till slut *pang* brister grimman och Xtra är fri !!! Hon sprang runt en stund och lekde vildhäst innan Erica lyckades fånga henne och sätta på en ny grimma...

Torsdag: Vi vilar och Djärv hälsar på hos Lotus.

Fredag: Direkt efter skolan rider Elin - Samba och Erica - Piaff ett lungt 1-timmes pass. På kvällen går Elin - Indie och Erica - Nanna på en 25 min promenad. Djärv hälsar på hos Lotus idag också.

Lördag: Inleder dagen med att upptäcka att Dilissa är halt höger bak. Jag vet inte vad hon har gjort, vi får avvakta och se... :-( Mitt på dagen åker vi ner till travbanan så att Elin - Piretta och Hampus - Xtra får jogga lite på banan. De joggar tre bakvarv och Xtra är jätteduktig ! Hon verkar trivas bra med Hampus. När vi har kommit hem från travet så rider Elin - Samba och Erica - Ragusa ett lungt 1-timmes pass.

Söndag: Dilissa är fortfarande halt höger bak och idag är hon dessutom ordentligt svullen. Jag misstänker att det är lymfangit så vi kokar jodopax och lägger om hennes ben... På förmiddagen kör jag Yes i 30 min. Jag skrittar nästan hela passet och han känns väldigt pigg och glad :-). Vi ska börja att sätta igång honom igen nu... Mitt på dagen rider Elin - Ragusa, Erica - Piaff och Evelina - Nanna ett lungt 35 min pass. När ridpasset är avslutat går Elin - Indie och Erica - Djärv på en 25 min promenad. Sedan är det Xtras tur... Jag skrittar och joggar henne omväxlande i 35 min och hon känns väldigt alert idag. Medan mörkret faller så kör jag och Erica dagens sista pass. Lotus skrittar och joggar i 35 min. Han känns mer pigg och alert än han gjort på länge men han "dummar" sig lite och kickar när vi joggar. Jag hoppas att det var en engångsgrej...

 

11-17 oktober

Måndag: På dagen hälsar Djärv på hos Lotus i några timmar... På kvällen galoppjobbar Erica - Piretta i 1 timme.

Tisdag: Yes får gå ut på en 30 min promenad. Han är jättepigg så passet avslutas med lite longering så att han får jogga lite... Jag kör Xtra i 30 min. Hon känns pigg och glad. Jag skrittar mest men travar ca 5 min i slutet av passet och hon är jätteduktig ! Hon känns mer mjuk och följsam i vänster varv än i höger men är helt ok i båda varven. Djärv hälsar på hos Lotus några timmar idag också...

Onsdag: Erica rider Piretta i 45 min.

Torsdag: Djärv hälsar på hos Lotus idag också... Lotus blir så otoligt glad när han får sällskap han gnäggar och kommer springande direkt han ser Djärv... :-) Vi får se när Djärv får flytta dit på heltid... På kvällen galoppjobbar Erica - Piretta i 45 min.

Fredag: Vi vilar... Djärv hälsar på Lotus en stund idag också...

Lördag: På förmiddagen hämtade vi Anna-Karin så att hon skulle kunna köra Xtra på travbanan tillsammans med Erica och Piretta. När vi kom fram till travet så ställde vi in dem i varsin box. Det tyckte inte Xtra var någon bra idé... Hon försökte därför ta sig ut från boxen.. *kaboom*.. och där hängde Xtra över den 140 cm höga boxdörren... Hon slapp därför stå i boxen utan fick gå och promenera med Anna-Karin medan vi packade fram selar och vagnar... En stund senare var de selade och klara och det var dags för premiärturen på travbanan. Vi hade bestämt att de skulle jogga två varv (bakvarv) i lungt tempo. Det tyckte Xtra var helt ok de första 100 m tills en ponny kom och sprang förbi på hennes vänstra sida (Piretta joggade i lungt tempo snett framför på hennes högra sida). Hon försökte då svänga vänster och haka på den snabbare ponnyn... Anna-Karin tog då ett kraftigt tömtag för att stoppa henne men då blev Xtra arg ! Hon stegrade nästan rakt upp för att visa sitt missnöje men när Anna-Karin röt åt henne så bestämde hon sig för att följa med Piretta... Hon skötte sig sedan exemplariskt och vi är sååå nöjda med premiären på travbanan... :-)

Söndag: Erica inleder dagen med att galoppjobba Piretta i 40 min. Mitt på dagen åker vi och hämtar vår nya katt McDonald, en röd kattgubbe som vi tingade för 10 veckor sedan (Busola, kattungen vi införskaffade förra helgen var ju en impuls... McDonald var den vi egentligen skulle ha... :-) ). På kvällen kör jag och Erica Lotus i 30 min. Han är lite piggare än han har varit de senaste gångerna. Han är nog en racer innan nästa sommar... ;-).

 

4-10 oktober

Måndag: Erica går på en 30 min promenad med Lotus.

Tisdag: Elin - Dilissa och Erica - Indie gick på en 30 min promenad (Djärv är kvar hemma och bekymmrar sig inte alls). Sedan rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa ut i 45 min. Ragusa är lite tjurig och det brukar hon aldrig vara... Vi får se om hon är lite "gladare" nästa ridtur eller om hon redan vill börja ta det lite lugnare under dräktigheten. Kvällen avslutas med att Elin och Erica går på en 30 min promenad med Xtra.

Onsdag: Har du sett en häst hoppa som en känguru ? Det hade inte vi heller... Men idag spändes Xtra för vagnen för första gången och hon inleder med att hoppa runt som en känguru med alla fyra benen i luften samtidigt... Efter några minuters hoppande så började hon skritta som en helt vanlig häst... :-) Hon skötte sig sedan helt exemplariskt under resten av passet. Senare går Erica på en 30 min promenad med Lotus.

Torsdag: Elin har fritt val på skolan och hon och några kompisar valde ridning (originellt...). De rider hemma hos oss. Elin - Ragusa, Lollo - Samba och Elin.P - Piretta. De rider i drygt 1 timme och både Lollo och Elin.P lyckas trilla av en gång var under passet... :-) På kvällen "kör" Erica Xtra med ledning i 30 min. Förutom en liten stegring efter ett missförstånd efter ca:20 min gick allt bara bra...

Fredag: Idag kör jag Xtra i 30 min (med ledning, lös longerlina). Jag tränar mest att svänga höger och vänster och Xtra är jätteduktig ! Jag mäter Xtra idag då hon har börjat se överbyggd ut. Jag mätte henne till 120,5 cm i mkh och 123 cm över rumpan.

Lördag: Jag kör Xtra idag också. Dagens pass blev 30 min långt och den första kvarten har vi "ledning" med lös lina och den andra kvarten klarar vi oss på egen hand. Xtra uppför sig exemplariskt ! Jag provar tom att trava ett litet varv åt vardera hållet nere på lägdan och det går hur bra som helst ! :-) Idag hämtar vi hem min gotlandskanin Dimma som Peder "hittade" för några månader sedan. Hon är drygt 1 år gammal och viltblå brokad. Ragusas son Karamellen går nytt rekord på Bergsåker 2.10,4. Han tar ett första och ett andrapris idag. Grattis Maria och Lars !!! :-)

Söndag: Idag åker vi och hämtar Anna-Karin så att hon ska få provköra våra 2-åringar. Vi inleder med Xtra... De första 10 min Anna-Karin kör henne så går jag brevid och "leder". Sen kör Anna-Karin runt nere på lägdan i ytterligare 15 min utan ledning och det går ganska bra. Xtra verkar lite mer osäker när Anna-Karin kör henne och går lite "vingligare". Det är ju eg inte så konstigt då Xtra och jag känner varandra ganska bra vid det här laget... Sen är det Lotus tur. Vi åker en 30 min sväng efter vägen. Han känns inte särskilt pigg så han får skritta nästan hela turen (Anna-Karin provtravar 10 m vid två tillfällen). Han är en otroligt cool kille och blinkar inte ens när vi blir omkörda av en skördetröska... När vi skjutsar hem Anna-Karin så åker vi förbi OBS och handlar lite och då faller Peder pladask för en liten kattjej på bild i en annons... Så på vägen hem åker vi sedan och hämtar vår nya katt Busola (Döpt efter Peders favoritpizza).

 

27 september - 3 oktober

Måndag: Elin - Indie och Erica - Piaff går på en 30 min promenad direkt efter skolan. Sedan promenerar de tillsammans ut med Lotus i 30 min. De avslutar kvällen med att gå en 30 min promenad med Xtra (Elin) och Nanna (Erica).

Tisdag: 8:45 på morgonen åker Rasputin... Några timmar senare springer han på de evigt gröna ängarna i Trapalanda... På kvällen går Elin - Xtra och Erica - Indie på en 40 min promenad.

Onsdag: Peder opererar sin vänstra handled direkt på morgonen. Nu är vänsterhanden inte användbar på några veckor... Erica - Indie går på en 20 min promenad och Elin - Xtra går på en 30 min promenad. Tjejerna går på promenad samtidigt men inte tillsammans idag för att Xtra och Indie måste ju få lära sig att gå olika vägar utan sällskap ibland också...

Torsdag: Idag får Djärv gå och och hälsa på Lotus en stund på eftermiddagen. Det är lungt och avspänt och inga som helst tendenser till bråk idag heller... På kvällen går Elin - Xtra och Erica - Indie på promenad i 30 min.

Fredag: Efter som att det är den första oktober idag så tänkte jag göra en liten uppdatering av dräktigheterna... (Jag tänkte att jag skulle göra det den första varje månad nu...). Dilissa har idag gått 102 dygn, Piaff 101 dygn, Samba 97 dygn, Ragusa 89 dygn och Nanna 18 dygn.

Lördag: Idag åker vi och kollar så att Nanna har en fölis i magen och inte bara luras med oss... Det har hon ! Hon och Yes blir föräldrar omkring den 9 augusti. Senare på eftermiddagen så tömkör jag Lotus i 10 min och sedan kör jag honom i 20 min. Peder promenerar brevid hela passet men Lotus är så exemplarisk så imorgon provar jag nog att köra utan assistent...

Söndag: Idag plockar vi ner stonas beteshage på den här sidan av ån, nu är det vinterhagen som gäller till nästa sommar... Mitt på dagen kör jag Lotus och Peder kör Piretta 5,4 km i lungt tempo (nästan bara skritt). Erica åker med Peder eftersom att hans vänsterhand inte är så användbar... När vi kommer hem från körturen så rider Erica - Nanna och Elin - Ragusa ut i 1 ½ timme. Efter middagen går Elin och Erica på en 20 min promenad med Xtra. Xtra har varit ganska framåt den sista tiden så tjejerna hade bestämt sig för att hjälpas åt med henne... När de kommer tillbaka så går de på en 25 min promenad med Indie. Sista passet idag blir i skymmningsljus... Erica - Piaff och Elin - Samba rider ett stillsamt pass i 20 min innan jag stormar in, svingar mig upp på Samba och galopperar iväg mot solnedgången... Nåja... Så var det väl kanske inte på riktigt... :-)... Jag skrittar Samba i 15 min tillsammans med Erica och Piaff.

 

20-26 september

Måndag: Peder inleder dagen med att plocka ner beteshagen på andra sidan ån..(Jag är inte världens slöaste som inte hjälper till utan jag jobbar heltid på kommunen :-) ). Under dagen hann Peder även med att gå på en 10 min promenad med Djärv och en 25 min promenad med Lotus. När tjejerna har kommit hem från skolan rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 45 min. När jag kommit hem från jobbet och ätit lite middag så tömkör jag Xtra i 25 min (Peder går brevid och leder). Vi tränar lite på att öka och minska farten och hon är såååå duktig ! :-) När Xtra har jobbat färdigt så passar jag på och mäter henne. Hon mäts till 120 cm (2½ år gammal). När jag och Peder kommer in igen så går Elin - Piaff och Erica - Indie på en 30 min promenad. Sedan händer det som vi nästan hade slutat att hoppas på... Korvgubben kommer hem !!! :-) Undrar var han har varit i 1 ½ vecka... Det har ju både regnat några dagar och varit minusgrader på nätterna...

Tisdag: På kvällen joggar Peder 1 mil med Piretta, medan de är ute och joggar så tömkör jag Xtra i 30 min, Elin följer med som "assistent". Xtra var pigg, framåt och en smula busig (Hon tacklade ner Elin i diket... *fniss*) När Xtras pass är avklarat så går Elin och Erica på en 30 min promenad med Lotus.

Onsdag: Erica - Piretta rider ut i 50 min direkt efter skolan. Jag tömkörde Xtra 30 min direkt jag kom hem från jobbet (annars hinner det bli mörkt..). Peder följde med som "assistent". Xtra var pigg och alert idag också. När vi var klara så gick Erica på en 30 min promenad med Lotus i skymmningsljus och dimma som kom krypande....

Torsdag: Peder går på en 20 min promenad med Lotus.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Skelleftetravet kör V75 idag och då passar de även på att köra ett insprängt kat.B grundlag 2.20. Det är eg för snabbt för Piretta i dagsläget men vi startade iaf... :-) Det var sju russ till start och Piretta slutade som sexa i mål på nya rekordet 2.51,2. När vi kommit hem från travet så delar vi av Lotus sommarhage så att Lotus och Yes får en halva var. Yes sommarhage får stona nu använda i kombination med sin vinterhage till nästa helg då sommarhagen ska plockas ner... Senare på kvällen går Peder på en 20 min promenad med Djärv. När de kommer hem från promenaden släpper Peder in Djärv till Lotus i 10 min (under övervakning). Det gick jättebra. Killarna hälsade på varandra och sedan gick de och betade... Sen blev det Xtras tur att gå på promenad. Hon var jättepigg så det blev en 30 min promenad i rask takt mixat med jogging... :-) Sist ut denna kväll var Indie och hon tog det som vanligt bara lungt under sin 30 min promenad.

Söndag: Idag vilar vi och jag har tandvärk !!! Jag kände lite igår men idag är det riktigt ont... Måste ringa tandis och boka tid imorgon... Någon dag den kommande veckan åker Rappe... Det känns riktigt hemskt men han får det nog bra i Trapalanda....

 

13-19 september

Måndag: Vår svartvita hankatt Korvgubben är försvunnen sedan i lördags... Vi börjar naturligtvis vara oroliga för vad som kan ha hänt honom... Förhoppningsvis kommer han hem igen snart...

Tisdag: I duggregn och lite lätt skymmningsljus rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i drygt 1 timme.

Onsdag: Idag flyttar vi Dilissa och Djärv från stonas beteshage på andra sidan ån till jordhagen och jag kan bara konstatera att Djärv är världens coolaste kille... :-) Jag gick och ledde honom en bit före Peder som gick med Dilissa... Djärv går utan problem över träbron med strömmande vatten under, hoppar över smala diken med strömmande vatten osv... Ingenting är farligt och han är helt obekymrad över om mamma är med eller inte... :-) Startlistorna till Skelleftetravet 25/9 kommer ut på nätet... Piretta har nr: 2 och det är 8 st startande.

Torsdag: Piretta och Nanna flyttar ihop med Dilissa och Djärv, övriga stoflocken får flytta från betet i helgen då vi (Läs Peder) har byggt ut deras vinterhage klart.. På kvällen joggar Peder 1 mil med Piretta (Emil åker med).

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Peder inleder dagen (medan jag sover) med att bygga klart stonas vinterhage. Han hinner även med att slå ner stolparna till en ny vinterhage till Yes. (Lotus ska få flytta in i Yes gamla vinterhage.). När jag har vaknat är det dags för snabbjobb med Piretta på Skelleftetravet... Anna-Karin kör henne idag eftersom att det är hon som ska få prova att starta henne nästa helg (25/9). När vi åker och hämtar Anna-Karin med pojkvän så hämtar vi även Anna-Karins Russifer som ska snabbjobbas av en tjej som heter Tina. Piretta och Russifer körs två heat på banan och båda två sköter sig jättebra ! :-)

Söndag: Elin och Erica inleder dagen med att flytta stona från betet på andra sidan ån och över till vinterhagen. Kommande vecka ska beteshagen plockas ner... Tråd ska rullas och stolpar ska dras upp så att allt är klart innan Peder ska operera sin ena handled om 1½ vecka (och innan snön kommer..). När stona är färdigflyttade så tar Peder en 15 min promenad med Xtra och sedan tömkör jag henne i 20 min (Med Peder som leder henne). Hon var jätteduktig ! Xtra har varit väldigt rädd om sina öron men nu tycker hon att det är helt ok att man tränsar henne "normalt" (onödigt öronpillande uppskattas dock inte). Vi har tidigare spänt loss sidostycket på ena sidan innan vi tränsar så att man inte måste dra tränset över öronen utan bara behöver lägga det på plats och spänna fast sidostycket igen med tränset på plats bakom öronen... :-) Kl 14:00 är vi på Nordruss styrelsemöte hemma hos Peter och Sabine i Svensbyn (Piteå). Vi planerar för hubertilsjakt, tolktävling, nästa års utställning och mycket mer... När vi har kommit hem rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 50 min. Medan de är ute går jag och Peder på en liten 10 min promenad med Djärv. Han är pigg, alert och en aning busigare än vanligt... :-) Vi passar även på att mäta honom och den unge mannen är vid 4 ½ månads ålder 104 cm i mkh.

 

6-12 september

Måndag: Yes och Lotus bråkar inte längre ! De står huvud/rumpa i hagen. Dricker tillsammans och de tom ligger och vilar tillsammans ! :-) Peder går på en 25 min promenad med Xtra idag (Vi ska sätta igång ordentligt med inkörningen snart). Hon är jättesnäll och duktig.

Tisdag: Peder går på en 30 min promenad med Xtra som idag tuggar väldigt ivrigt på bettet.

Onsdag: När Elin vaknat och gått ut upptäcker hon att Piretta står utanför Yes och Lotus hage !!! *Panik* Elin, Erica och Peder skyndar sig iväg för att fånga in hästarna för vi misstänkte det värsta = 7 russ flickor och ett föl på rymmen... Nu var det inte så utan den brunstiga Piretta hade rymt själv och de övriga gick fortfarande och betade på andra sidan ån. Indie gick visserligen 2 m utanför hagen men övriga var kvar i hagen. De släpper in Indie till stoflocken igen och Piretta får stanna i en stadigare hage brevid Yes och Lotus. Ett tag senare upptäckte Peder att killarna slogs igen... *suck*... De var tydligen inte så goda vänner med ett brunstigt sto i närheten... Peder flyttar därför över Lotus till en egen hage så att den lilla killen inte ska få allt för mycket stryk... (Om den lilla tjurskallen skulle ge sig så skulle det gå bra...). På eftermiddagen kom hovslagaren och verkade Lotus och Rasputin samt verkade och skodde Yes. Erica har med sig en kompis, Isabell hem från skolan. De äter middag och sedan rider de ett lungt 45 min pass (Erica - Piretta och Isabell - Nanna).

Torsdag: Vi tar det lungt... MinHäst nr: 20 finns i butikerna. I det här numret är det Tuvaspecial och riktiga bilder på Elin, Erica (Ellen), Samba, Piretta, Philur och Pilgrim. Piretta är även oktobermånads almanacksbild ! :-)

Fredag: Peder går på en 25 min promenad med Xtra.

Lördag: Idag åker vi och hämtar Anna-Karin så att hon kan provköra Piretta och rida lite på Samba. Jag åker även och ID-kontrollerar ett shetlandsföl som heter Lilltrollet, fux och jättesöt ! När vi kommit hem från ID-kollen så joggar Peder och Anna-Karin Piretta i 1 mil. På vägen hemåt provar Anna-Karin att göra några små spurter... Piretta är pigg och alert och Anna-Karin tycker att hon är riktigt rolig att köra :-). Bara en liten stund efter att Peder och Anna-Karin har kommit hem från körturen så rider Elin - Ragusa och Anna-Karin - Samba ett lungt 50 min pass i jordhagen. De sista 10 minutrarna byter Elin och Anna-Karin häst med varandra. Hela passet går jättebra !

Söndag: Vi hämtar Anna-Karin idag också... Elin och Anna-Karin joggar en mil med Piretta (De kör halva vägen var). En stund senare rider Elin - Ragusa, Erica - Piaff och Anna-Karin - Samba ett lungt 40 min pass i jordhagen. Sedan var det middagspaus... Efter middagen hann Elin - Indie, Anna-Karin - Xtra och Erica med en 30 min promenad innan det var dags att skjutsa hem Anna-Karin... Xtra var superpigg så Anna-Karin hade fullt upp under promenaden... :-)

 

30 augusti - 5 september

Måndag: Idag joggar Peder 1 mil med Piretta. De sista kilometrarna kör han lite intervaller... Piretta är jättepigg !!!

Tisdag: På kvällen joggar Peder 6 km med Yes och sedan 6 km med Piretta. Erica åker med på båda turerna. Yes är pigg men idag ser han "spöken" överallt ute i skogen... :-) Han går inte riktigt rent när han ska springa fort utan det är något som inte är riktigt ok i höger lår... Piretta gör som alltid det hon ska men hon är inte lika pigg som igår...

Onsdag: Direkt efter det att Erica har kommit hem från skolan så rider hon ut på Piretta i 1 ½ timme. De tar det ganska lungt och rider bara i skritt och trav.

Torsdag: Idag så rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i skogen i drygt 1 timme.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Idag så släpper vi ihop Yes och Lotus igen... Det är 5 veckor sedan vi försökte förra gången... Då gick det ju inte så jättebra utan Lotus blev biten, ordentligt svullen och fick en kur pencillin och en kur finadyne.. Han har gått i en hage brevid Yes sedan dess så de har lärt känna varandra lite... Nu var det som sagt dags att släppa ihop dem igen... De småbråkar hela dagen och Lotus har ganska många sår som vi tvättar och sköter om på kvällen... Lotus har inte gett med sig ännu utan kaxar mot Yes så mer bråk är nog att vänta... Mitt på dagen rider Evelina - Nanna och Erica - Piaff i drygt 1 timme (Bara skritt), precis när de skulle ut och rida kom Sofie som vi köpte Indie av och hälsade på så Erica och Evelina fick rida själva nere i jordhagen. Det var något som Nanna utnyttjade... Evelina är liten så ganska många vilopausar blev det... :-)

Söndag: Idag har Skellefteå ponnytravklubb en heldag med ponnytrav (och ett montélopp). Piretta startar i lopp 1 och lopp 9. Hon slutade som oplacerad i båda loppen. Lotus är lite mindre kaxig mot Yes men han har fortfarande inte gett sig så de småbråkar idag också... Vi tvättar och sköter om såren morgon och kväll... Jag hoppas och tror att Lotus ger med sig snart. Det skulle vara trevligare för dem om de kunde gå tillsammans istället för ensamma i varsin hage. Jag tror att jag har glömt att skriva att vi för drygt en månad sedan bestämde oss för att lämna tillbaka Rasputin till hans ägare. (Vi har ju bara haft honom på station). Han åker därför hem om några veckor.

 

23-29 augusti

Måndag: Piretta verkar jättebrunstig men tar man henne till Yes så slår hon... Vi ger upp ombetäckning med henne och satsar på att tävla henne nästa år istället... Mitt på dagen betäcker Yes Nanna för tredje gången. På kvällen rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa ut i 1 ½ timme.

Tisdag: Idag släpper vi ihop Nanna med stoflocken (Hon har ju gått med Piretta fram till idag). Lite spring och pip blir det men inget allvarligt. Nanna reser sig och sparkar med frambenen a lá Svarta Hingsten när hon småbråkar. :-) (Våra övriga ston föredrar att backa och kicka vid bråk). Det blir inte mycket stök i hagen utan de är snabbt kompisar allihop. På kvällen rider Erica ett lungt 2 timmars pass med Piretta.

Onsdag: Natten till idag var det minusgrader så det var alldeles vitt och frostigt ute när vi vaknade... När jag skulle åka till jobbet var det fortfarande kallt, -2 grader och jag var tvungen att skrapa rutorna på bilen... *Hutter*... På dagen sken iaf solen och det var ganska varmt.. :-) På kvällen utställningstränar Elin och Erica med Indie och Piaff.

Torsdag: -2 grader har det varit i natt också och även denna morgon är det vitt och frostigt ute... Tidningen MinHäst nr: 19 finns nu ute i affärerna och i det här numret föds den lille vackre Philur ! :-) På kvällen rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa ut i 1 ½ timme.

Fredag: Dags att fixa hästarna inför morgondagens utställning... Elin och Erica borstar och tvättar Piaff, Indie och Samba... Yes tvättar jag tidigt imorgon för annars hinner han lorta ner sig... :-)

Lördag: Inleder dagen med att tvätta Yes kl. 06:00... Han blir vit och fin... :-) Drygt 2 timmar senare åker vi hemifrån och till Umeå för dagens russutställning. (13 mil enkel väg). Indie visas av Erica och hon får poängen 8-7-7-7-7 = 36 p. Sedan är det Sambas och Peders tur. Samba går jättebra och vinner sin klass och en betäckning med Darius Roll 491 med poängen 8-7-9-8-9 = 41 p. Senare på dagen blir hon 3:a i BIS. Piaff och Elin är sedan på tur och Piaff får poängen 7-7-7-8-6 = 35 p. Piaffs poäng är jag inte alls nöjd med men jag får väl trösta mig med att hon iaf vann sin klass och en betäckning med Vidar 521. Sist ut av våra hästar var Yes och han fick poängen 8-7-8-8-7 = 38 p. Domaren motiverade Yes låga poäng med att han var tunn för dagen och att han verkade lite "trött"... Det där trötta får väl jag kanske ta på mig med tvättning på morgonen och allt... Han var inte alls så pigg och alert som han brukar vara så han visade inte alls upp sina fina rörelser... (På Gotland ifjol fick han 9 för sin trav). När vi kommit hem på kvällen och ätit oss mätta och belåtna rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut på ett 1½ timmes kvällspass...

Söndag: Idag flyttar stona från en lägda till en annan på andra sidan ån. Det hade börjat bli lite lite gräs i deras hage så de fick flytta över till lägdan som de gick och betade på för drygt 1 månad sedan... (Det har vuxit upp jättebra!). Efter middagen rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa ut i 1½ timme.

 

17-22 augusti

Måndag: Idag var det dags för Ragusas ultraljud (43 dygn). Hon var fortfarande dräktig ! Jättekul... :-) Vi kollade Piretta också för säkerhets skull men hon var inte dräktig trots att det är 41 dygn sedan hon slutade att brunsta sist... Vi kollade ju henne efter 17 dygn och då var hon så vitt veterinären kunde se inte dräktig men när hon aldrig började om att brunsta så blev man ju lite fundersam... Nu har hon dessutom mjölk och är skendräktig... *suck*...

Tisdag: På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 ½ timme.

Onsdag: Efter middagen rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa ut och joggar i 2 timmar. Medan de är ute och rider ringer Nina och berättar att Nanna åker norrut och hemåt... Hon kommer fram tidigt imorgon bitti. Senare på kvällen tömkör jag Lotus med rockard i 30 min (Peder går brevid). Lotus är jätteduktig ! :-)

Torsdag: Strax före klockan sju på morgonen anländer Nanna. Hon fick vila upp sig några timmar i en egen hage innan hon fick sällskap av Piretta. Nästa vecka får hon flytta ihop med resten av stoflocken. På eftermiddagen kommer hovslagaren och verkar hovarna på Piretta, Ragusa, Piaff, Indie, Dilissa och Djärv. (Nanna verkades i förrgår).

Fredag: Vi har diskuterat fram och tillbaka huruvida vi skulle betäcka Nanna eller inte redan i år och vi enades om att vi skulle betäcka henne om hon började att brunsta senast nu på söndag... Alltså blev det betäckning ! Nanna brunstade nämligen redan idag och vid lunchtid betäcktes hon av Yes.

Lördag: Idag var det dags för Evelina att ta en första ridtur på Nanna. Men under rykten upptäckte vi en "vårta" som inte var en vårta utan en FÄSTING !!! *bläää* Det blev ett himla rabalder då vi inte brukar ha fästingar här och liksom inte hade räknat med att hitta en på Nanna heller... Det blev till att minutiöst granska varje millimeter av häststackaren och efter att ljumskar, ben, karleder osv noga genomsökts så hade vi plockat bort 11 stycken fästingar !!! ... *usch*.... Sen blev det iaf dags för Evelinas ridtur och det gick jättebra :-) Hon red ett lungt 30 min pass och när hon ridit klart fick Erica provrida i 5 min. (Yes betäcker Nanna för andra gången idag).

Söndag: Erica startar med Piretta på Bodens heldag, lopp 6 grundlag 2.28 (eg en för snabb propp men det fanns ingen som passade för oss debutanter...). Det går relativt bra och de slutar oplacerade på 2.52,3.

 

 

9-15 augusti

Måndag: Idag var det då dags för Dilissas ultraljud (49 dygn)... Spännande... Skulle hon fortfarande vara dräktig... Men när Peder anländer med Dilissa för att ultraljuda henne så var inte veterinären där !!! Pga ett missförstånd så hade Dilissa varit inbokad på ultraljud i fredags... *suck*... Nu får hon åka och ultraljudas nu på fredag istället... (Lotus får pencillin).

Tisdag: Idag åker den lilla prinsen... *Snyft*... Vi kommer att sakna honom... Philurs nya ägare Per kommer och hämtar honom och han flyttar till ett samhälle utanför Umeå precis som storebror... Peder ger mig med en liten present på kvällen... Piaffs systerdotter !

Onsdag: Dags för Piaffs (50 dygn) och Sambas (46 dygn) ultraljud.... *spännande*...och... Båda är fortfarande dräktiga ! Oh så skönt... Piaff blir mamma den 18 maj (Yes är pappan) och Samba den 22 maj (Rasputin är pappan) om de har tänkt vara punktliga. På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 2 timmar.

Torsdag: Mitt på dagen går Erica på en 20 minuters promenad med Etna. På eftermiddagen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i nästan 2 timmar. En liten stund efter att de har kommit hem så går de på en 20 min promenad med Indie. På kvällen tömkör jag Lotus med vagn för första gången. Vi skrittar ute efter grusvägen i 15 min och han är lite spänd men jätteduktig ! Sent på kvällen joggar jag och Erica 2 km med Etna. Vi har lånat Indies raka bett och Etna tar bättre stöd på bettet och går jättebra !

Fredag: Inleder dagen med att ultraljuda Dilissa (53 dygn). Hon är fortfarande dräktig ! *jippie* Hon och Lustig blir föräldrar den 17 maj om fölis har tänkt vara punktlig. Vid middagstid rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 ½ timme. På kvällen tömkör jag och Peder Lotus med vagn i 20 min. Han är jätteduktig och klart mer avslappnad än igår. Senare på kvällen går Elin - Indie och Erica - Etna på en 30 min lång skogspromenad.

Lördag: Mitt på dagen idag så kom Etnas ägare hit och hämtade hem henne (Efter lite provkörning). På eftermiddagen gick Elin och Erica på 30 min skogspromenad med Indie. På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 ½ timme.

Söndag: Vid lunchtid går Elin - Indie och Erica - Piaff på en 40 min lång skogspromenad. På eftermiddagen har föreningen Nordruss styrelsemöte i vårt kök och på kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 ½ timme.

 

 

2-8 augusti

Måndag: Veterinären kommer och tittar till Lotus. Han är ok men har fått en vätskeansamling framför virveln och nedåt det är inte infekterat men han har lite ont där och eftersom att det är rötmånad så får han en kur pencillin (8dgr) och finadyne (5dgr). Efter middagen går Elin - Indie och Erica - Etna ut och promenerar i 1 timme. Senare på kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i drygt 1 timme.

Tisdag: Jag inleder dagen med att spruta Lotus innan jag åker till jobbet. Vid lunchtid går Elin - Indie och Erica - Etna på promenad i 40 min. När vi ätit middag så går jag och Peder ut och "tömkör" Xtra. Peder leder henne och jag går bakom och håller tömmarna. Hon traskar snällt och fint under hela vår 30 min promenad. Senare på kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 ½ timme.

Onsdag: Jag inleder dagen med att spruta Lotus idag också. Erica inleder dagen med att åka till sin kompis Caisa. Erica och Caisa ska åka till Caisas familjs stuga i Piteå i några dagar... Vid lunchtid går Peder med Lotus på en 10 min minipromenad. Efter middagen rider Elin ut 50 min med Piretta. När Elin har kommit tillbaka från ridturen så tömkör jag Etna i 20 min med sulky. De sista 2 min så sätter jag mig i sulkyn och åker medan Elin leder henne. Etna är lika pigg och glad som vanligt och helt obekymrad över att det blev lite extra tyngd att dra.

Torsdag: 07:00 Lotus får spruta... Vid Lunchtid går Elin på två stycken 30 min promenader. Först med Indie och sedan med Etna. På kvällen så provar vi med att spänna för rockarden på Etna för första gången. Jag promenerar och tömkör i 10 min och sedan sätter jag mig och kör i 15 min. Vi skrittar nästan hela passet, provar på att jogga kanske 200 m i slutet av passet och Etna sköter sig exemplariskt.

Fredag: Jag sprutar Lotus direkt på morgonen... (Börjar kännas lite tjatigt att skriva det varje dag). Vid lunchtid går Elin ut på 30 min promenad med Etna. På kvällen kommer hovslagaren och verkar Philur.

Lördag: Lotus får pencillinspruta på morgonen... Jag och Evelina joggar 1 mil med Piretta på eftermiddagen. Det är VARMT.... När vi kommit hem så promenerar Evelina runt och skrittar av henne. På kvällen gick jag och Peder på 30 min promenad med Lotus. Han var pigg, pigg, pigg.... trots den tropiska värmen...

Söndag: Lotus får pencillinspruta på morgonen... Evelina går på en 30 min skritt, trav och lite betespromenad med Piretta mitt på dagen. Efter middagen kör Peder Piretta 1 mil och medan han är ute och kör så går Elin på en 25 min promenad med Indie. Senare på kvällen så kör jag Etna i 20 min med rockarden. Jag kör en sträcka på 200 m ute efter vägen och Peder o Elin står på varsin ände av sträckan och hjälper mig och Etna när vi vänder. Jag kör sträckan fram och tillbaka tre gånger och det går jättebra... Jag har börjat fundera på om Piretta är dräktig trots allt... Det är 46 dagar sedan förra brunstens första brunstdag och 33 dagar sedan hon slutade att brunsta sist... Hennes normala brunster brukar vara 21 dagar från första dag till första dag och 15 dagar imellan... Nu var ju iofs den förra brunsten några dagar försenad och dessutom dubbelt så lång som vanligt så hormonerna kanske spökar igen på något sätt.. Veterinären hade lite problem att kolla henne med ultraljudet när vi var och kollade henne sist pga hon var så spänd i tarmen så det finns ju en liten chans att hon inte kunde komma åt så att hon såg... Börjar hon inte brunsta igen den närmsta veckan får hon åka och kollas igen den 18 augusti tillsammans med Ragusa som är på 45 dygn då. (Dilissa kollas igen imorgon 9 augusti och Samba o Piaff på onsdag 11 augusti).

 

 

26 juli - 1 augusti

Måndag: Idag joggar jag Piretta 7 km i lungt tempo (Peder åker med).

Tisdag: Mitt på dagen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 timme och 20 min. På kvällen går Elin - Indie och Erica - Etna på promenad i 30 min.

Onsdag: Elin - Ragusa och Erica - Piretta inleder dagen med att rida ut i 40 min. När de kommit tillbaka från ridturen så gick Peder på promenad med Philur i 20 min. Lite senare så gick Peder - Xtra och Elin - Indie på promenad i 40 min. På kvällen kom ett par från en by utanför Umeå och tittade på Philur, de tyckte att han var trevlig så de tingade honom. (De hade blivit tipsade om Philur av Signe Kroner i Danmark). Senare på kvällen tömkör jag och Peder Etna i 30 min. Peder får prova att göra några små spurter med Etna eftersom att jag inte hänger med... :-).. Hon joggar lätt en bra bit under kvalet. Vi ska prova vad hon säger om att ha en vagn bakom sig om några dagar... Lotus åker från Köping och kommer fram imorgon vid lunchtid...

Torsdag: Några minuter i elva på förmiddagen anländer Lotus. Han får börja med att gå i en egen hage brevid Yes och Philur i några timmar... På eftermiddagen går Elin och hennis kompis Elin (EP) ut på promenad med Indie i 30 min. På kvällen släpper vi ihop Lotus med Yes och Philur och sedan brottas de hela kvällen och halva natten...

Fredag: Elins kompis EP har sovit över och de inleder denna dag med att rida ut på Ragusa och Piretta i 1 timme. På eftermiddagen åker EP hem och bara någon timme senare kommer Ericas kompis Caisa och hälsar på och ska sova över tills på söndag. På kvällen tömkör jag och Peder Lotus i 30 min. Han är lite "segare" än Etna men väldigt lydig och föjsam, han kan tom backa duktigt ! :-) Senare på kvällen tömkörde jag och Erica Etna i 30 min (Caisa följer med). Idag tjurar hon lite när vi går hemifrån men på hemvägen var hon sedan lika pigg som vanligt.

Lördag: Erica - Ragusa och Caisa - Piretta rider ut i 1 timme mitt på dagen. På eftermiddagen tömkör jag Lotus i 25 min. Han är en lite sävlig kille men han känns betydligt piggare än igår. Efter Lotus är det Etnas tur. Henne tömkör jag i 30 min. Idag är hon både pigg och ganska lydig... :-)

Söndag: Vid lunchtid så går Erica och Caisa på en liten 20 min promenad med Etna. På eftermiddagen kör Peder 1 mil med Piretta (Jag åker med). När vi kommit tillbaka efter joggingturen med Piretta är det Lotus tur men när jag hämtar honom i hagen upptäcker jag att han har svullnat ordentligt på höger sida framför virveln och nedåt. Förmodligen är det något till synes obetydligt bett som blivit infekterat så jag ringer till jourhavande veterinär. Tyvärr så dyker det upp flera akuta jourfall för veterinären under kvällen så hon kommer imorgon bitti... Sent på kvällen är vi ute och tömkör Etna med sulky. Det går jättebra och hon är lika pigg och glad som vanligt, helt obekymrad över att ha en sulky guppande efter sig...

 

19-25 juli

Måndag: Peder inleder dagen med en liten överraskning... Liten och svart överraskning.... Han har införskaffat en 2-årig shettishingst !!! Den unge mannen anländer torsdag 29 juli. Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i 1 ½ timme. På kvällen är Elin och Erica ute på promenad med Etna i 35 min. Kl 22:00 åker Dilissabess och Djärv iväg med transporten som ska frakta dem från Gotland...

Tisdag: Idag anländer Dilissabess och Djärv till Skråmsta stuteri utanför Stockholm där de ska stå till imorgon em då de åker norrut med Wikströms hästtransporter. På kvällen har vi russfrämmande igen. Ett par som nyligt skaffat sig ett russ var och tittade och bekantade sig lite med våra... På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i drygt 1 timme, när de kommit tillbaka från ridturen så går de på promenad med Etna i 35 min.

Onsdag: Dags för ultraljud igen... *spännande*... Idag är det Ragusa och Piaff som ultraljudas. Till vår stora lycka är båda dräktiga ! Oh vad skönt... Lite spännande är det ju att gå och vänta... :-)... Fast nu blir det fortsatt väntan till nästa vår då fölen ska komma. Piaff är beräknad att föla 18 maj och Ragusa är beräknad att föla den 30 maj. På kvällen kör Peder Yes för första gången på två veckor. Han kör halvvägs till Mjödvattnet och försöker ta det lungt och skritta men det är inte helt enkelt för Yes vill annorlunda... Han är pigg, pigg.... :-)

Torsdag: Idag kommer Dilissabess och Djärv hem... Djärv tycker att dörren fram som människorna tar när de går in i transporten är rätt ingång... Börje berättade att när han hämtade dem från betet/betäckningen så ledde han in Dilissa rätt väg och då gick Djärv lungt och fint in genom dörren fram... Precis likadant gjorde han när vi hämtade dem i stan. Peder ledde Dilissa in i transporten och jag skulle leda Djärv som vägrade gå upp på baklemmen... När jag gav honom frihet så att han fick gå dit han ville så gick han förbi transporten och in genom dörren fram... :-) På eftermiddagen rider Elin - Ragusa och Erica - Piaff ut i 45 min. Senare på kvällen går Elin - Indie och Erica - Etna på promenad i 40 min. Peder går på promenad med Xtra i 30 min och möter bilar och promenerar förbi muande kor... Bilar och kor är iaf ingenting som bekymmrar Xtra... Ännu lite senare på kvällen kör Elin -Piretta i 1 mil (Jag åker med).

Fredag: Idag fyller Evelina 6 år ! Grattis !!! Hon fick en bunt paket, det ena paketet innehöll en jättesöt blå gotlandskanin som heter Mårten (som vi hämtade hos Sabine förra helgen). Vid lunch åkte vi och ultaljudade Piretta och hon var tyvärr tom :-( .. Det hade vi iofs räknat med då hon brunstade i 2 veckor sist... Ofta så släpps inget ägg när de får så konstiga brunster... Nu ska hon ombetäckas med Yes och så hoppas vi på en normal brunst och på att det tar.... Eftersom att det var dags för vaccinering av Yes så tog vi med honom när vi ändå skulle åka och träffa veterinären. Han vaccinerades mot A2 och stelkramp. På eftermiddagen så flyttade vi ihop Dilissa och Djärv med resten av stona och det gick jättebra... Lungt och fint... :-) Nu betar alla hitanför ån igen. På kvällen tömkör jag Etna i 20 min ute efter vägen med Erica som "assistent" som går brevid Etna. Etna tyckte att tömkörning var roligare än att ha någon på ryggen så det gick riktigt bra..

Lördag: Idag kör Peder Piretta i drygt 1 mil (Jag åker med). Han kör lite intervaller med henne och några av hennes "spurter" går riktigt fort. När vi kommer hem är hon ordentligt svettig så Erica tar över Piretta och går på en 25 min stillsam promenad och varvar ner... På eftermiddagen har vi besök av några islandsmänniskor som vill kika lite på russen och prata lite hästfärger... På kvällen tömkörde jag Etna 20 min igen och den här gången provade vi på att jogga en liten bit och jösses vilket litet krutpaket... Mina ben hann inte riktigt med... :-)... När jag hade tömkört Etna klart så gick Jag - Xtra och Elin - Indie på promenad i 30 min.

Söndag: Idag ägnas en stor del av dagen åt att riva hagen på andra sidan ån, trådrullning och dra upp stolpar... Efter middagen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i drygt 1 timme. En stund efter att de har kommit tillbaka från ridturen så kör Peder Yes 7 km i lungt tempo.

12-18 juli

Måndag: Dilissabess ultraljudas och hon är dräktig ! *Hurra* Den 17 maj nästa år blir hon mamma igen om hon tänker vara punktlig (Lustig 561 är pappa till fölet). På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i drygt 1 timme. Yes släpps på betet igen. Han ser lite stel ut, vi får se om han blir bättre eller sämre nu när han börjar springa mer igen...

Tisdag: Mitt på dagen går Elin - Indie och Erica - Etna ut på promenad i 45 min. Lite senare, efter att ha ätit och samlat krafter så rider Elin - Ragusa och Erica - Piaff ut i drygt 1 timme. På kvällen joggar Peder 1 mil med Piretta. Yes strosar runt på betet och ser bättre ut i benet...

Onsdag: Samba ultraljudas och hon är... *trumvirvel*... Dräktig !!!... Oh, vad skönt... Vi var lite oroliga över henne då vi inte lyckades få henne dräktig förra sommaren. Tänker hon vara punktlig så blir hon och Rasputin föräldrar den 22 maj. Vid middagstid kom hovlagaren och skodde Yes samt verkade Samba. På kvällen skrittar Elin - Piretta och Erica - Piaff ut i 1 timme och 20 min.

Torsdag: Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i drygt 1 timme direkt på morgonen. Mitt på dagen går Erica på promenad med Etna. Erica provar att rida 20 m och på den sträckan blir det tre avfallningar... Etna kan vara ganska explosiv... *Host-host*... Vi byter till lättviktaren Evelina men även hon åker i backen... Promenad och ridförsök tar tot 40 min.

Fredag: Idag så vilar vi...

Lördag: Idag så åker vi och hämtar vårt senaste tillskott... Solos Xtra f-02 e. Ruffsen u. Solos Myria ue. Jupard. Erica och Elin (om hon tar licens i höst) ska tävla henne nästa säsong. Vi passar även på att hämta en födelsedagspresent till Evelina som vi ska hålla gömd tills hon fyller 6 år nästa fredag (23 juli).

Söndag: Idag så kommer Elin Engström (Ysak) och hennes mamma och hälsar på och tittar på hästarna. På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 timme.

 

5-11 juli

Måndag: Yes haltar idag också men det ser bättre ut än igår... Elins kompis Lisa kommer hit och ska sova över i några dagar... Idag rider Elin - Ragusa och Lisa - Piretta ut i 2 ½ timme. På kvällen är Erica ute och går med Etna i 15 min. 10 min sitter hon på medan Elin leder dem. Etna sköter sig exemplariskt idag också.

Tisdag: Yes är halt idag också så jag ställer honom på boxvila några dagar... Mitt på dagen så betäcker han Piretta. På kvällen rider Elin - Ragusa, Erica - Piaff och Lisa - Piretta ut i 1 timme och 20 min. När de kommit hem från ridturen så har de lite lek/balans övningar med Piretta i 30 min.

Onsdag: Idag så rider Elin - Ragusa och Lisa - Piretta ut på långritt och är borta i drygt 5 timmar !!! På den tiden hinner de bla med att bada en stund... Erica är ute och går med Etna i drygt 1 timme. De är INTE överens om huruvida shettisar kan gå igenom vattenansamlingar i skogen eller ej... Etna bråkar och stegrar sig och lyckas ta sig loss från Erica. Hon infångas dock utan större problem...

Torsdag: Elin - Ragusa, Erica - Piaff och Lisa - Piretta rider ut i drygt 1 timme. När de kommit hem så har det lek/balans övningar på Piretta i 30 min.

Fredag: Idag så vilar vi...

Lördag: Idag rider Elin- Ragusa och Erica - Piretta ut i drygt 1 timme. Yes som stått på boxvila sedan tisdag em får komma ut i hagen i några timmar (ensam så att han tar det lungt). Svala visas på premiering nere i Skåne och belönas med 39 poäng (8-8-8-8-7). Jag får även ett mail från familjen som köpte Haribo, de berättar att de börjat att tömköra honom så smått och att allt går bra. Pilgrims familj har jag inte pratat med på några veckor men då hade de kört några lättare jobb på banan med honom (Jag glömmer ju oftast att berätta sådant i dagboken). På kvällen går Erica och Elin på promenad med Etna i 1 timme. Idag så tyckte Etna inte att vattnet i skogen var farligt utan traskade snällt igenom. Tanken var att Erica skulle sitta/hänga på henne de sista 10 min men det ville inte Etna idag... Det blev inte många minuter Erica satt på mellan bocksprången...

Söndag: Idag går jag (Carola) - Etna och Peder - Indie på promenad ute efter vägen i drygt 30 min. Vi möter två bilar som kommer framifrån och två bilar som kommer bakifrån. Både Indie och Etna sköter sig exemplariskt. På eftermiddagen rider Elin - Ragusa och Erica - Piaff ut i drygt 1 timme. Yes är ute och rör på sig ensam i hagen i några timmar. Imorgon ska vi släppa ut honom med sällskap igen så får vi se om han blir sämre igen eller om skadan läkt någolunda. På kvällen kör jag och Peder 1 mil med Piretta.

 

 

28 juni - 4 juli

Måndag: Idag betäcker Yes Piaff och Ragusa. Piaff brunstade för inte så länge sedan så hon verkar ha haft en splittad brunst. Elin upptäckte att vår nya katt B-K var en Sibylla.... Vi kollade inte könet utan litade på dem som vi köpte honom/henne av och de sa att hon var en han...

Tisdag: Idag delade vi av stonas beteshage. Den lilla lägdan som angränsar mot Rasputin och Sambas hage behöver vila... Mitt på dagen betäckte Yes Piretta och på kvällen betäckte han Piaff och Ragusa... Elin -Ragusa och Erica - Piretta rider ut i 1 timme. Haribo tingades av en familj utanför Gävle.

Onsdag: Erica går ut på en 15 minuters promenad med Etna i regnet... Efter lunch betäcker Yes Piaff. På kvällen rider Erica ut 1 timme på Piretta.

Torsdag: Yes inleder dagen med att betäcka Ragusa. På eftermiddagen var jag och ID-kontrollerade en welshkorsning, skimmel med div tecken. Efter middagen gick Erica ut och promenerade i 20 min med Etna i duggregnet. Senare på kvällen betäckte Yes Piaff.

Fredag: Idag anmälde vi Yes och Piretta till Boden 11 juli. Stonas hage byggs ut lite så att de även betar hitanför killarnas beteshage. Yes betäcker Piretta på eftermiddagen och både Ragusa och Piaff på kvällen.

Lördag: Peder skulle ut med Yes och då upptäckte vi att han var halt ! Han var inte halt igår och har gått ensam under natten så vad har han gjort... De ringer upp från Boden och meddelar att heldagen 11 juli är inställd pga för få anmälda. Förmodligen så flyttas tävlingsdagen till 22 augusti. På kvällen så promenerar Erica med en tränsad och sadlad Etna. Efter 15 minuters promenerande så sätter sig Erica på Etna och Elin leder dem i knappt 5 min. Etna sköter sig exemplariskt.

Söndag: Idag kommer familjen Svedlund från Hamrångefjärden utanför Gävle och hämtar Haribo. Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i drygt 1 timme. Jag och Peder flyttar Indie, Samba och Etna till andra sidan ån. Yes betäcker Piretta och sedan får hon också flytta över till andra sidan ån. På kvällen betäcker Yes Ragusa och sedan flyttar även hon och Piaff över på andra sidan ån och Yes får lite ledigt ifrån flickor i hagen... Yes är fortfarande halt.. :-(

 

21-27 juni

Måndag: Peder joggar 1 mil med Yes (Jag åker med). Solen skiner och det är sååå mysigt... :-)... Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i 1 ½ timme.

Tisdag: Elin -Ragusa och Erica - Piretta rider ut i skogen i 1 ½ timme idag också.

Onsdag: Idag börjar Piretta "småbrunsta" men hon står inte.

Torsdag: Idag är Piretta ordentligt brunstig så vi släpper ihop henne och Yes och han betäcker henne för första gången. Samba är också också ordentligt brunstig så Rasputin betäcker henne för första gången.

Fredag: Midsommarafton... Idag hämtar vi Ericas "sommarjobb" Etna. Det är en shettis som Erica ska uppfostra så smått under sommaren.

Lördag: Idag betäcker Rasputin Samba igen.. Ragusa börjar att "småbrunsta" men hon står inte. På kvällen åker vi en sväng till Skelleftetravet och tittar på ponnyloppet "Lilla midsommarkransen" som vinns av Polina Fri och Daniela Jonsson.

Söndag: Idag brunstar Ragusa ordentligt och hon betäcks med Yes för första gången. På kvällen betäcker Yes Piretta igen.

 

14-20 juli

Måndag: Elin - Ragusa och Erica -Piretta rider ut i skogen i 45 min. Peder longerar Yes 25 min.

Tisdag: Idag är Samba och Rasputins hage klar så de flyttar över till nya hagen (fast på varsin halva tills imorgon). Dilissabess (och Djärv) åker till Lustig på betäckning.

Onsdag: Idag släpper vi ihop Samba och Rasputin. Hon verkar vara lite på G men ställer inte upp... Piaff börjar att brunsta så vi släpper in henne till Yes och kl. 18:00 så betäcker han henne för första gången.

Torsdag: Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i 1 timme. På kvällen bygger jag och Peder en ny hage till Yes och Piaff på andra sidan ån.

Fredag: Peder longerar Yes i 40 min och sedan flyttar Yes och Piaff över till sin nya beteshage på andra sidan ån.

Lördag: Idag åker vi till Umeå på föreningen nordruss styrelsemöte. Vi åkte vid tio på morgonen och var hemma efter fem så vi gjorde inte så mycket annat idag...

Söndag: Idag flyttade Philur och Haribo över till sin "riktiga" beteshage. Piaff verkar ha brunstat färdigt...

 

7-13 juni

Måndag: Stjärna avlider.. Veterinären kan inte säga exakt vad som hänt men symtomen liknar mest botulism. Stjärna är dock vaccinerad så det bör vara något annat. Även hästar kan få hjärnblödning och liknande saker... Det kommer en transportör och hämtar Stjärna tidigt imorgon för transport ner till Stenstorp där hon ska obduceras.

Tisdag: På förmiddagen åker Stjärna... Nu får vi vänta och se vad obduktionen visar... På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i skogen i 1 timme och 15 min. När de kommer tillbaka från ridturen så går Piretta och Ragusa ut och betar i 1 timme.. Indie brunstar !!!!

Onsdag: Philur och Haribo flyttar till sin beteshage. Jag har visst glömt bort att skriva att de betat en stund då och då men det har de gjort... :-)

Torsdag: Vi vilar...

Fredag: Vi vilar lite till... :-)

Lördag: Vi har gjort en ny liten invänjningshage till stona dit vi släpper alla ston en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen. Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i skogen i 1 timme.

Söndag: Stona betar ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass idag också. Det är rekord mycket knott (kom igår) så alla smörjs in ordentligt med switch. På eftermiddagen är jag och gör en ID-kontroll på en islandshäst och sedan hämtar vi vår nya katt Burger King. Han är mörkbrun/svart och lurvig. På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut och galoppjobbar i skogen i 45 min. Det här var sista dagen på Yes semestervecka imorgon kör vi igång med honom igen.

 

31 maj - 6 juni

Måndag: Idag går Piretta, Piaff och Indie och betar en liten stund. Vid lunchtid så rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i skogen i 2 timmar. Senare på dagen backjobbar Peder Yes i 35 min.

Tisdag: Idag kommer hovslagaren och fixar hovarna på Yes och Piretta. Han kommer och verkar övriga om en vecka eller två... Det är som vanligt lite fullbokat... Piaff, Piretta och Indie går och betar en stund.

Onsdag: Piretta börjar äntligen att brunsta ! Hon var några dagar sen den här gången och det brukar hon inte vara... Nästa brunst ska hon betäckas med Yes. Alla ston får gå ut och beta en stund på eftermiddagen och på kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 50 min.

Torsdag: Vi vilar och laddar inför morgondagen... :-)... Piretta ska kvala och Yes ska starta som nr:1 i lopp 6 på Vitsand.

Fredag: Boden arrangerar en helkväll med ponnytrav på Vitsand. Piretta klarar sitt kval på tiden 3.08,8 och Yes slutar oplacerad i sitt lopp på nya rekordet 2.56,6. Yes drar inte upp bollarna ordentligt och detta besvärar honom ganska mycket när han ska försöka springa lite fortare så vi ska försöka få tag på en susp tills på söndag.

Lördag: Vi vilar denna "klämdag"... Ragusa brunstar. Nästa brunst åker vi till Edgar... :-)

Söndag: Boden arrangerar heldag ponnytrav. Yes startar som nr: 2 i lopp 4 och som nr: 1 i lopp 6. Tyvärr har vi inte lyckats få tag i någon susp så han får gå utan idag också... I Yes första lopp slutar han oplacerad på nya rekordet 2.53,7. I det andra loppet slutar han som trea med nya rekordet 2.53,4. Han är synbart besvärad under båda sina lopp så på måndag är det jag som måste ringa runt till hästbutikerna i norrland och fixa en susp så vi har en innan nästa snabbjobb. När vi kommer hem på kvällen går Peder för att ge stona vatten. Till sin förskräckelse upptäcker han då att Stjärna är förlamad i underkäke och tunga. Detta gör att tungan hänger ut ur munnen och hon klarar varken av att äta eller dricka... Vi ringer efter jourhavande veterinär som kommer och ger Stjärna smärtstillande och antiinflammatortisk spruta, pencillinspruta och näringsdropp. Söndagens sista timmar tillbringar vi sittande med Stjärna som får dropp... Veterinären ger oss inga större förhoppningar utan misstänker att Stjärna kommer att avlida...

 

24-30 maj

Måndag: Idag är Peder ute och går med Indie i 20 min. På kvällen joggar Peder 1,2 mil med Yes (Emil åker med) och Elin rider ut med Piretta i 1 ½ timme.

Tisdag: Vi vilar...

Onsdag: Idag joggar Peder Yes 1 mil och när han kommer hem så backjobbar han honom i 20 min (Emil åker med). Senare på kvällen rider Elin -Ragusa och Erica - Piretta ut i 40 min. Anmälningstiden till Bodens dubbeldag går ut idag och vi har anmält Piretta till kvalet 4 juni och Yes till 2:30 proppen den 4 juni och till två proppar den 6 juni, 2:30 och upp till 6000 kr.

Torsdag: Elin - Ragusa och Erica - Piretta galoppjobbar intervaller i 50 min. Peder är ute och går med Philur i 20 min. Han avslutar med att lasta Philur (Bara för att träna) och Philur följer snällt med in i transporten. Han får stå i transporten en liten stund innan vi lastar av honom och släpper ut honom till Yes och Haribo.

Fredag: Peder fyller år, Grattis !!! Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut i 1 timme.

Lördag: Jag åker till Sundsvall och kommer inte hem förrän på tisdag... Elin rider ut med Ragusa i 30 min och när hon har kommit hem igen så rider Erica Yes på andra sidan ån i 30 min. Det var första gången som hon red honom själv. Yes tyckte att det var jättekul och det var öronen framåt och full rulle som gällde... Det resulterade i att Erica gjorde fem avtrillningar... :-)... Piaff och Indie får gå ut och beta i en liten hage en stund.

Söndag: Idag får alla gå ut och beta en liten stund. Mitt på dagen rider Elin -Ragusa och Erica - Piretta ut i skogen i två timmar. På eftermiddagen longerar Peder Yes i 40 min medan Emil sitter på. Yes snubblar till efter halva passet och Emil gör en luftfärd. I samma sekund som han landar hojtar han "Wow det här skulle vi haft på bild !!! Visst voltade jag i luften ???" Den andra halvan av passet händer det till Emils besvikelse inget spännande alls.:-)

 

17-23 maj

Måndag: Idag galoppjobbar Elin - Ragusa och Erica - Piretta 50 min, intervaller.

Tisdag: Vi vilar...

Onsdag: Elin fyller 14 år ! Grattis !!! På kvällen longerar Peder Yes i 20 min. Erica sitter på och idag lyckades hon trilla av en gång... *fniss*... Senare på kvällen galoppjobbar Elin - Ragusa och Erica - Piretta i 1 timme, intervaller.

Torsdag: Idag så rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 timme och 40 min. De testar en "ny" skogsväg som jag och Erica sett när vi kört till Mjödvattnet. De hade jättekul trots att det kom en liten störtskur regn medan de var ute i skogen.:-)

Fredag: Elin - Ragusa och Erica - Piretta galoppjobbar 1 timme intervaller idag också. Nu börjar Pirettas flås vara ganska ok... Vi bestämmer oss för att Katrinebergs Indie ska få flytta hem till oss... Det är ett 1-årigt fuxfärgat russto som vi blev erbjudna av Sofie Martikkala för några veckor sedan... Jag glömde visst att nämna det i dagboken... :-)

Lördag: Idag åker vi till Boden och hämtar Katrinebergs Indie. När vi åker på morgonen skiner solen men efter bara 30 min bilresa så regnar det och regnandet fortsätter sedan resten av dagen.

Söndag: Det fortsätter att regna idag också... På eftermiddagen har föreningen Nordruss årsmöte i vårt kök... På kvällen rider Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 timme och 15 min.

 

10-16 maj

Måndag: Idag longerar Peder Piretta i 30 min. Vi kollar stona idag också, Piretta och Ragusa är fortfarande brunstiga. Samba verkar vara på G...

Tisdag: Elin rider Ragusa och Erica rider Piaff ut i skogen i 45 min. Samba brunstar.... Yes pappa Grafit startar på Jägersro, han vinner och sänker rekordet till 1.47,7.

Onsdag: Kval på Skelleftetravet. Erica startar med Piretta som gick 3.13,3. Hon missade alltså kvalgränsen med 3,3 sek. Lite tråkigt då det till stor del berodde på ett missförstånd... Anna-Karin startar med Yes i ett provlopp, han gick 3.04,2.

Torsdag: Alla vilar...

Fredag: Vi vilar en dag till.... På kvällen åker Elin till sin kompis Lisa och Erica till sin kompis Caisa. De ska stanna och sova över hos sina kompisar hela helgen.

Lördag: Idag så longerar Peder Yes i 25 min. Han galoppjobbade så Yes tyckte att det var jobbigt. Senare så tränade Peder lite med Haribo också. Han fick ha träns på sig och Peder "visade" honom i skritt och trav.

Söndag: Idag joggar Peder Yes 1 mil. När Elin och Erica har kommit hem från sina kompisar så rider de och galoppjobbar Ragusa och Piretta i 50 min.

 

3-9 maj

Måndag: Mitt på dagen longerar Peder Piretta i 20 min och sedan rider Evelina i 5 min. På kvällen longerar Peder Yes i 30 min och sedan är det... *trumvirvel*... Dags för första ridturen ! Peder leder Yes med grimma och longerlina medan Erica sitter på så det var inte så avancerat... Han sköter sig iaf som en duktig kille. :-)

Tisdag: Idag så döper vi Dilissas föl. Den lille hingsten heter nu Djärv. På eftermiddagen kommer Karin och vaccinerar Piaff, Piretta, Stjärna, Samba och Svala. De får A2 och/eller stelkramp. (Kollar stona också, ingen brunstar).

Onsdag: Idag hade Erica lite otur... Hon skulle mocka lite i killarnas hage men halkade där det var lite lerigt och hamnade på rygg. Philur funderade på varför hon låg där och gick fram och kikade på henne. Sedan "klappade" han på henne med framhoven precis som han gör när han ska ha upp någon av de andra hingstarna när de tex ligger och rullar. Tyvärr så "klappade" han Erica i huvudet så vi blev tvugna att åka till akuten och limma ihop revan som blev i pannan.

Torsdag: Erica är öm och svullen i pannan så hon kan tyvärr inte rida idag. (Men hon försökte verkligen med att ha hjälmen så långt bak det gick så skärmen stod rakt upp och andra skumma varianter). Peder longerar Samba i 30 min och sedan longerar han Yes ganska lungt i 20 min. Skritt och trav och Emil (Ericas vikarie) sitter på. Idag är Piretta riktigt ordentligt brunstig. Jag gör en anteckning i almanackan så jag vet när det är dags... Inte nästa brunst men den efter det ska hon betäckas med Yes. (Vi vill ha föl i maj).

Fredag: Erica är öm i pannan idag också och jag "tvingar" henne att vara rid och körledig tills på måndag. (Nästa onsdag ska hon kvala Piretta).

Lördag: Idag så kör jag Yes i 1 mil det är +21 i skuggan... *phu*... När jag har kommit hem så longerar Peder Piretta i 30 min och sedan longerar han Samba i 10 min. Idag så kollar vi stona igen och idag har Ragusa börjat att brunsta. Jag gör en anteckning i almanackan så vi vet när det är dags... Inte nästa brunst men den efter det ska hon åka till Kalix och hälsa på Edgar.

Söndag: Idag så joggar jag Piretta 1 mil. Hon känns pigg och alert.

 

26 april - 2 maj

Måndag: Elin rider Piretta och Erica rider Ragusa ut i skogen i 40 min.

Tisdag: Erica rider ut med Piretta i drygt 1 timme.

Onsdag: Provlopp på Skelleftetravet. Erica startar med Piretta, men hon går inte bra idag... Hon rör sig "konstigt" och efter loppet så har hon fått ett blödande sår bakom höger framben. Selen ligger ju lite väl långt fram pga att Piretta är lite tjock... Nu blir det bara ridning och longering ett tag framöver...

Torsdag: Idag vilar vi...

Fredag: Peder longerar Yes 30 min. Yes har överskottsenergi !!!

Lördag: På förmiddagen så kollar vi om något av stona brunstar. De får en och en gå på hingstbesök. Piretta verkar vara på gång men övriga är ointresserade. Stjärna slipper naturligtvis gå på hingstbesök, hon har 60 dygn kvar tills hon ska föla... När vi kollat stona så flyttar vi Rasputin till reservhagen och börjar att riva hans gamla hage. Den ska byggas om inför sommaren (Då ska han och Samba bli sambo också). Sen mäter vi Philur som är 112 cm i mkh och Haribo som är 117 cm i mkh. Mitt på dagen så fölar min "överraskning" det blev ett brunt hingstföl. Vid middagstid så longerar Peder Piretta i 20 min och när hon är klar longerar han Yes i 20 min. Vi blev erbjudna att låna ett läckert litet sto också... Mörkbrun och tigrerad... Vi måste fundera... :-)

Söndag: Provlopp på Umåker - Vi stannar hemma.

 

19-25 april

Måndag: Erica rider Piretta i 1 timme.

Tisdag: Elin rider Piretta och Erica rider Piaff i 30 min.

Onsdag: Peder joggar Yes 1 mil. På kvällen vårstädar Emil, Elin och Erica i stonas hage.

Torsdag: Idag så var det meningen att vi skulle jogga Yes och Piretta men vi åkte iväg och köpte en till Mazda på kvällen så vi ställde in körningen.

Fredag: Peder joggar Yes (Emil åker med) och jag joggar Piretta (Erica åker med) i 1 mil. Elin och Erica vårstädar lite till i stonas hage... På kvällen fick jag en överraskning av Peder... Ett dräktigt sto... Jag berättar inte vad hon heter än.... :-)

Lördag: På förmiddagen fortsätter Elin och Erica vårstädningen i stonas hage. Efter lunch så rider vi ut i 45 min. Jag rider Ragusa, Elin rider Piretta och Erica rider Piaff. Efter vår stillsamma ridtur så rider Elin ut med Piretta i 30 min till så att Piretta får jobba lite. På kvällen kör Peder 1 mil med Yes (Jag åker med).

Söndag. Elin och Erica fortsätter med vårstädningen, idag så städar de i hingstarnas hage hela förmiddagen. Efter lunch så kör Elin Piretta 1 mil (Jag åker med).

 

12-18 april

Måndag: Vi vilar...

Tisdag: Erica har en effektiv dag. Hon inleder med att rida Piaff i 40 min, sedan rider hon Ragusa i 40 min. Sen tar Erica en lunchpaus och då passar Peder på att jogga Yes 1 mil (Evelina åker med). När Peder kommit hem igen så rider Erica ut i skogen med Piretta i 30 min. Efter middagen kommer Emma och tittar på Pilgrim, hon provrider honom i 10 min och de verkar passa jättebra ihop. Senare rider Erica ut på ytterligare ett 30 min pass med Piretta. På kvällen dör vår lilla Gullviva !!! Med två månader kvar på dräktigheten... *snyft*... Ett blodkärl brast inuti henne och allt var över på en kort stund....

Onsdag: Provlopp på Skelleftetravet med 12 startande. Yes går 3.03,3 (A-K kör) och Piretta går 3.03,7 (Erica kör).

Torsdag: Peder joggar Yes 1 mil (Evelina åker med) -Han är superpigg !

Fredag: Elin rider ut med Piretta i 45 min.

Lördag: Peder joggar Yes 1 mil (Emil åker med), Erica joggar Piretta 1 mil (Jag åker med).

Söndag: Umåker kör heldag ponnytrav och vi tar med och Yes som ska starta och Pilgrim som ska flytta till sin nya ägare, Emma Östman i Nordmaling. Yes gör sin debut i lopp 8, han går 2.59,1 och slutar som första opl. Vi är nöjda med honom.

 

5-11 april

Måndag: Vi vilar...

Tisdag: På dagen red Tina ut med Samba i 40 min. Samba var som vanligt lite busig och Tina trillade av en gång. På kvällen åkte vi till Skelleftetravet för att snabbjobba Yes och Piretta, (det var premiär på banan för Piretta). Vi kör 2140 m och det gick riktigt bra. Yes (med A-K i sulkyn) joggar 3.06,5 och Piretta (med Erica i sulkyn) gick 3.07,0 så nu får vi planera för när vi ska kvala Piretta.

Onsdag: Erica rider Ragusa och Tina rider Samba i 45 min.

Torsdag: Vi kör 1 mil. Peder kör Yes och jag och Tina turas om att köra Piretta.

Fredag: Vi inleder dagen med att Tina kör Pilgrim och jag går brevid och leder honom. Vi kör bara i 25 min och förutom en liten visit i diket vid en misslyckad vändning så gick det bra. Peder kör Yes i 1 mil och senare kör jag och Tina 1 mil med Piretta. Vid middagstid rider i tjejerna ut i 40 min. Elin rider Ragusa, Erica rider Piaff och Tina rider Samba. På kvällen rider Erica ut med Pilgrim i 35 min (Tina promenerar med dem).

Lördag: Idag åker Tina hem till Skåne igen. Innan hon åker passar hon på att provköra med sulky för första gången. Hon kör Piretta och joggar 1 km. På kvällen tömkör vi Pilgrim i 20 min (jag och Peder), sedan kör jag honom ute efter vägen i 20 min. Han är så duktig :-).

Söndag: Vid lunchtid joggar jag 1 mil med Piretta och lite senare på dagen joggar Peder 1,2 mil med Yes. Nu är det bara en vecka kvar till Yes första start på Umåker 18 april (i ett för hårt lopp, loppet vi hade tänkt oss hade för få anmälda).

 

29 mars - 4 april

Måndag: Peder longerar fyra av hästarna. Han inleder med att longera Yes i 30 min och fortsätter med Pilgrim i 15 min, Piretta i 20 min och avslutningsvis Ragusa i 10 min.

Tisdag: Tina longerade Ragusa i 25 min sedan longerade Peder Yes i 30 min. När Erica kom hem från skolan så red hon och Tina ut i skogen i 45 min, Erica red Piretta och Tina red Samba.

Onsdag: Tina longerar Piretta i 20 min.

Torsdag: Dagen inleds med att hovslagaren kommer på besök. Han fixar hovarna på; Gullviva, Samba, Ragusa, Rasputin, Pilgrim och Piaff. När Erica kommer hem från skolan så rider hon och Tina ut i 1 timme. De rider mest efter vägen och galopperar en del. Samba tyckte att det var kul och brallade så att Tina åkte i backen.

Fredag: Erica rider Piretta och Tina rider Samba i 30 min ute efter vägen.

Lördag: Idag hade vi tänkt tävla körning i Piteå men vi strök oss pga att barnens skola hade öppet hus. Vid middagstid kör vi ut 1 mil efter vägen, Tina kör Piretta (jag åker med) och Peder kör Yes (Erica åker med).

Söndag: Vi kör 1 mil idag också, även idag kör Tina Piretta och jag åker med, Peder kör Yes och idag åker Elin med. På kvällen red tjejerna ut i drygt en timme. Elin red Ragusa, Erica red Piaff och Tina red Samba.

 

22-28 mars

Måndag: Tina kommer från skåne. Hon ska vara på praktik här i 3 veckor.

Tisdag: Elin rider Ragusa i 30 min och Erica rider Piretta i 15 min i djupsnön nere på lägdan. Tina tömkör och longerar Yes i 40 min.

Onsdag: Tina longerar Ragusa i 20 min. På kvällen åker vi och kör provlopp på skelleftetravet. Yes går 2160 m för första gången och det går riktigt bra. Tiden blev 3.02,1. Inte så bländande men han är lååångt ifrån toppform än.

Torsdag: Tina longerade Samba i 20 min och Piaff i 15 min. På kvällen kommer Gunnar och skottar en plan nere på lägdan (för att Helge lättare ska kunna vända med traktor och släp när han kommer med rundbalarna imorgon).

Fredag: Tina rider Samba i 20 min nere på lägdan (på planen som Gunnar skottade igår). efter det så longerar hon Ragusa i 20 min. På eftermiddagen kommer Helge med 14 rundbalar.

Lördag: Ingen motioneras.

Söndag: Vi åker till Umåker på kval med Yes och Bortze (Han är inte vår utan han liftar...). Båda klarar kvalet. Yes på tiden 3.07,1.

 

15-21 mars

Måndag: Ingen motionerades men killarna motionerar som vanligt sig själva (Bus i hagen).

Tisdag: Peder longerade Yes i 40 min.

Onsdag: Bara bus i hagen.

Torsdag: Bara bus i hagen.

Fredag: Hovslagaren kom på besök. Han verkade Yes, Piretta, Stjärna, Svala, Haribo och Philur. (Han kommer om 2 veckor och tar resten). Jag faxade in anmälan till kval den 28 mars (Yes).

Lördag: Vi åker till Piteå på träningstävling (Bea följer med som groom). Det var 14 deltagande ekipage som "tävlade" i dressyr och precision. Yes var jätteduktig ! I precisonen så blev vi 10:a. Han tittade massor på allt, men faktum är att vi aldrig har kört en enda port tidigare (Inget att rekomendera som träningstips). Vi rev bara en boll men fick ganska mycket tidsfel (Man måste ju stanna och kolla ibland... :-) ). I dressyren så skötte han sig också bra men han hade bestämt sig för att tjejen i insläppet ville något... Varje gång vi skulle köra förbi henne så bromsade han in för att kolla vad hon ville... *harkel*... Vi slutade på 14:e plats (sist) i dressyren. Sammanfattningsvis så är jag iaf jättenöjd med honom. Det är bara andra gången vi kör inomhus, vi har aldrig kört presicion och aldrig kört dressyrprogrammet tidigare. Nu ska vi ladda för kval på Umåker nästa helg (28 mars) och för säsongens första lagserietävling i körning (Piteå 3 april).

Söndag: Vilodag... Idag så står jag och "klämmer" på Gullviva och Stjärna för att känna deras fölisar sparka i magen... Gullvivas föl sparkar för fullt men i Stjärnas mage är det lungt... Jag vill känna hennes fölis sparka också så nu blir det till att känna varenda dag... :-)

 

8-14 mars

Måndag: Peder longerade Yes i 20 min.

Tisdag: Erica red Piretta i skogen i 30 min.

Onsdag: Erica rider ut i skogen Med Piretta i 1 timme. Pirran svettas och flåsar och är långt ifrån toppformen...

Torsdag: Peder longerade Yes i 30 min. Han är piggare än någonsin...

Fredag: Peder tömkör Pilgrim med vagn i 30 min. Pilgrim stutsar och uppför sig som en "riktig" hingst. På kvällen rider Erica ut i skogen med Piretta i 30 min.

Lördag: Vi åker ner till Skelleftetravet och Bea kör joggar Yes i 3.04. Han tittar mest på annat och är lite okoncentrerad. På kvällen rider Elin Ragusa och Erica Piaff i 25 min. De första 10 min så rider en av deras kompisar Piretta.

Söndag: Umåker kör provlopp - linjestart. Vi hoppar över då formen inte är den bästa och linjestart kan vara förvirrande för en kille som måste spana in allt... :-) Boden kör en "mini" heldag där bla Edgar (Pilgrim o Philurs pappa) och Pireus (Piaffs son) gör årsdebut. Galna som vi är åker vi dit och tittar, det är ju "bara" 36 mil tur och retur. Hur gick det då ? Edgar blev 5:a och Pireus opl.

 

1-7 mars

Måndag: Idag börjar jag att jobba igen... Ett drygt års mammaledighet är över... Peder longerar Yes i 25 min och sedan rider Elin Piretta på lägdan i 30 min.

Tisdag: Elin rider Piretta 30 min nere på lägdan.

Onsdag: Peder longerade Yes 20 min och Erica rider ut i skogen med Piretta i 30 min.

Torsdag: Peder longerade Yes i 20 min och Erica rider ut i skogen med Piretta i 35 min. På kvällen så köper vi en "ny" bil !!! En mazda 626 -86.

Fredag: Ingen motioneras.

Lördag: Vi kliver upp 05:15 för att köra hem Afrodite. Ödet vill dock bråka lite med oss... Nu när vi har en bil som fungerar så hade bromsarna på transporten fastnat på något sätt... *suck*... 08:20 har gubben iaf fixat det hela och vi åker mot Östersund. 7 timmar senare är Afrodite hemma hos sin uppfödare igen.

Söndag: Ingen motioneras då Elin och Erica är borta hela dagen och jag och Peder är trötta efter att ha suttit i bilen i måååånga timmar igår...

 

23-29 februari

Måndag: Peder longerar Yes i 25 min, Yes är pigg och glad... :-)... Vi säljer Svala till Tina Fennhagen i Malmö (Hon hade tingat henne redan tidigare).

Tisdag: Peder longerade Yes trots att det blåste halv storm... Det blev dock endast ett 10 min pass... När Erica kommer hem från skolan så skrittar hon ut i skogen med Piretta i 40 min. På kvällen har UPTMK årsmöte, vi är inte där eftersom att det är en bit att köra och vår bil har inte varit så pålitlig den sista tiden...

Onsdag: Ingen motioneras. Piaff åker från Kristinehamn, ska vara framme här imorgon...

Torsdag: Vid lunchtid så anländer Piaff från Kristinehamn. På eftermiddagen kommer Ernst och verkar Afrodite men när han ska slå på skorna så har han slut på minsta storleken... Återkommer för att sko klart imorgon.

Fredag: Ernst kommer och skor klart Afrodite. När Erica kommer hem från skolan så rider hon Pilgrim i 25 min. Lite efter vägen och lite nere på lägdan...

Lördag: Idag kliver vi upp tidigt för kl. 07:00 så ska vi köra hem Afrodite till Östersund. Det är -25 grader ute och vi har naturligtvis fått en ispropp så efter att ha tinat upp bilen i 1 ½ timme så beger vi oss något försenade iväg... Flytet med bilen håller i sig för när vi kommit halvvägs till Burträsk så smäller det !.. *pang*... Bilen har sprängt någon slang och vad som eventuellt hänt mer vet jag inte... *suck* Någon resa till Östersund blev det iaf inte idag. Vi satsar nog på att få tag i någon annan bil så vi kan köra hem henne närmsta veckan, vår bil har varit lite för "bråkig" för att vi ska våga åka med den nu...

Söndag: Mätdag och Provlopp på Umåker. Bilen är paj så vi åker ingenstans...Fast vi hade redan bestämt att inte åka ner ner pga att jag inte kört Yes på tre veckor. Mätte Yes och Pilgrim gjorde vi ju på Skelleftetravet förra veckan så det är klart. På kvällen har Kågedalens Ryttarförening årsmöte, pga biltrasslet så åker jag inte dit...

 

16-22 februari

Det har varit isgata på grusvägen hela veckan så vi har inte kunnat köra någon då vi har alla hästar barfota....

Måndag: Ingen motioneras

Tisdag: Jag är sjuk... 40 graders feber, ont i huvudet och i lederna... Erica är i alla fall pigg och frisk och hon rider ut på två 45 minuters turer i skogen, den första med Afrodite och den andra med Piretta.

Onsdag: Jag är fortfarande sjuk men idag är febern inte lika hög, på kvällen är jag på körsektionsmöte och konstaterar att jag är den enda som varken har vagn eller groom... Ingen motioneras idag då Elin och Erica är barnvakter och inte kan fara ut och rida.

Torsdag: Erica rider Afrodite ute i skogen i 30 min sedan rider hon Piretta ute i skogen i 45 min. Jag har troligtvis fått låna en vagn till första tävlingen i Piteå så nu saknas "bara" en groom...

Fredag: Erica rider ut i skogen på Piretta i 45 min.

Lördag: Elin och Erica är borta hela dagen så det blir ingen ridning men vi är ner till Skelleftetravet på ponnytravklubbens mätdag och mäter Pilgrim och Yes. Pilgrim mäts till 120 cm och Yes till 124,5 cm.

Söndag: Elin och Erica är borta idag också så det blir ingen ridning idag heller...

 

9-15 februari

Måndag: Veterinären kommer och vaccinerar... Stjärna, Gullviva, Haribo, Philur och Yes fick sin botulismspruta. Yes fick även Stelkramp och A2 igen så nu blir det vila några dagar för honom... När Erica kom hem från skolan så skulle hon egentligen ut och rida men hon frös, hade ont i huvudet och såg halvdöd ut... Det visade sig att hon hade 39,7 i feber så hon fick gå och lägga sig istället...

Tisdag: Erica rider ut på två små turer i skogen trots att det är -25. Först rider hon Afrodite i 25 min och sedan Piretta i 30 min.

Onsdag: Elin rider Piretta ut i skogen i 40 min. Erica longerar Afrodite nere på lägdan i 20 min.

Torsdag: Tidningen MinHäst (nr:5) kommer ut och i det här avsnittet av "Stallgänget på tuva" så handlar det om Elin och Samba... Ingen motioneras pga bilfix igen... På kvällen fungerar bilen igen och vi kör en 3 mils provtur... Allt går bra så nu är det bara att hålla tummarna.

Fredag: Ingen motioneras "på riktigt". Peder fick lite dåligt samvete för att Pilgrim inte körts eller ridits hittills under veckan så han gick på en liten promenad med honom.

Lördag: Erica rider ut i skogen på Afrodite, de är ute i 30 min. Senare på dagen rider Erica ut i skogen med Piretta i 50 min.

Söndag: I dag är det provlopp på Umåker. Vi åker inte dit av två anledningar... Dels har Yes vilat hela veckan pga att han vaccinerades i måndags och dels har vi haft en del problem med bilen... Vi vill se att den går som den ska i några dagar innan vi åker på någon längre tur... På morgonen rider Elin och Erica ut på en skogstur med Piretta och Afrodite, de är ute i skogen i 45 min. Senare på dagen rider Erica ut i skogen med Pilgrim för första gången, de är ute i 35 min.

 

2-8 februari

Det här blev en lite tråkig vecka... Peder mekar med bilen på dagarna medan det är ljust och det är inte kul att köra ute efter vägen på kvällarna när det är kolsvart... Nere på lägdan går det inte att köra längre för snön är alldeles för djup...:-( Det är tur att killarna håller igång ganska bra i hagen iaf... På lördag är vi för första gången på länge igång med bil och transport igen för då är jag och Yes på kurs i Ersmark. Mitt på dagen var vi hem för Jokers nya ägare kom från Finland och hämtade honom, på väg ner till veterinärstationen (för att få ett intyg för export av veterinären) så dör vår bil !!! Förmodligen något allvarligt fel... *Gråter en skvätt*... Nu har Peder lagat bilen för flera tusen och så blir det ett annat fel... *muttrar*... Jag fortsatte färden med Sabine (Jokers förra ägare) och Joker fick iaf sitt intyg och kunde fortsätta färden mot Finland... Tack vare att en kompis (Carina) lånade ut sin bil så kunde vi åka tillbaka till Ersmark och fortsätta kursen... Nu återstår att se om vår egen bil går att laga den här gången...

Måndag: Erica fyller 12 år !!! På eftermiddagen rider Erica Pilgrim barbacka 25 min i djupsnön nere på lägdan.

Tisdag: Erica rider Afrodite 35 min i djupsnön nere på lägdan. Afrodite är busig och Erica åker i backen fyra gånger...

Onsdag: Elin och en kompis snöpulsar med Piretta och Joker i 20 min. Senare på kvällen snöpulsar Erica med Pilgrim i 25 min. Vi gör klart kontraktet på Piaff 2901.

Torsdag: Erica rider ut i skogen med Piretta i 45 min. Snön nådde till magen på Piretta så hon tyckte att det var lite tungt...

Fredag: Erica rider ut i skogen 40 min med Piretta.

Lördag: Jag och Yes är i Ersmark på kurs för Fredrik Persson. Vi kör ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. Där i mellan är vi hem och skickar iväg Joker till finland. Lill-mannen har gått på export...

Söndag: Ingen motioneras.

 

26 januari - 1 februari

Måndag: Bea (Vilse) kommer förbi och hälsar på och det måste man ju utnyttja... :-) Bea snöpulsar med Yes i 30 min och sedan hakar jag och Piretta på och vi kör ut efter vägen och joggar 6,6 km. Yes är mycket snabbare än Piretta så hon fick det lite kämpigt...

Tisdag: Jag och Erica kör Afrodite 4 km jogging ute efter grusvägen.

Onsdag: Jag snöpulsar i 20 min med Yes och sedan kör jag korta intervaller 3 km. Elin rider Piretta och snöpulsar i 50 min.

Torsdag: Erica rider Pilgrim i 25 min utan ledning !!! Hon skrittar nästan hela passet bara lite trav... Han är exemplarisk !!! *stolt*

Fredag: Ingen motioneras idag, inte av oss i alla fall men framförallt killarna motionerar ganska bra i hagen... :-)

Lördag: Elin och Erica rider på en skogsritt i 40 min med Piretta och Afrodite.

Söndag: Jag kör Yes snöpulsning i 30 minuter. Det snöade massor i går kväll så det går tungt... Snön går halvvägs upp på rockardens "korg" så han får ploga ordentligt... Sedan rider Elin och Erica ut på en skogstur i 50 min med Piretta och Afrodite.

 

19-25 januari

Måndag: Födelsedagsfix.

Tisdag: Ellen fyller 1 år !!! Tänk vad tiden går fort…

Onsdag: Jag kör Yes snöpulsning 30 min + 1 km jogging efter vägen. Elin och två kompisar rider Piretta, Joker och Afrodite i 1 timme.

Torsdag:...-26… *hutter*… Behöver jag berätta att ingen motionerades ?

Fredag: Jag kör Afrodite jogging 1,5 km efter vägen och Erica rider och snöpulsar med Piretta 30 min.

Lördag: Jag snöpulsar med Yes 10 min sedan kör jag jogging 6,6 km efter vägen hela passet tar 1 timme. Sedan snöpulsar jag Afrodite 20 min.

Söndag: Jag kör Piretta slowmotion-jogging 6,6 km efter vägen (naturligtvis skrittar vi lite då . och då…). Passet tar 1 timme och 10 min.

 

 

12-18 januari

Elin och Erica rider Piretta lite lätt den här veckan också. Peder leder omkring Pilgrim med sadel och långa stigläder (för att de ska fladdra lite mot sidorna när han travar), allt går jättebra och Evelina tar på torsdagen en 30 meters premiärtur, naturligtvis med ledning :-). På lördagen börjar vi "på allvar" sätta igång Piretta och Yes inför den stundande tävlingssäsongen. Först snöpulsar jag och Erica med Yes i 30 min mycket jogging, lite skritt. Sedan snöpulsar jag och Elin med Piretta i 30 min (enbart skritt). På söndagen rider Elin och Erica ut i skogen 1 timme på Piretta och Afrodite. Det är strålande sol och -20 grader så de är lite stela när de kommer hem... :-) Efter att Erica har varit inne och tinat upp sig i några timmar så rider hon Pilgrim (med ledning) i 20 minuter.

 

5-11 januari

På måndagen så flyttar Philur och Haribo till Yes och Pilgrim på heltid. Piretta och Ragusa saknar sina söner och juvren svullnar de första dagarna men allt verkar gå bra... På onsdagen kommer veterinären och vaccinerar. Yes vaccineras mot A2, stelkramp och botulism. Gullviva och Stjärna får sin andra botulismspruta och Haribo och Philur får sin första botulismspruta. På fredagen kom agrias ombud förbi och besiktade Yes, hon tyckte att han verkar vara felfri. På lördagsmorgonen har Haribo "mammalängtan" och han smiter från killarnas hage och hem till mamma... När Haribo har rivit ner de mittersta handtagen på killarnas hage så tyckte Pilgrim att det var fritt fram och smet han också... Pilgrim rymde dock inte hem till mamma utan bara ut och räsade (lite matskrammel så var han dock infångad på två röda...). Haribo får gå kvar hos mamma i några dagar medan vi väntar på bättre handtag och starkare aggregat (vi har beställt nytt). På söndagen slinker Philur ut... *suck*... Peder fick stå och slå ner fler jordspett i tjälen och sedan bytte vi till stonas batteriaggregat och tro det eller ej men strömmen blev faktiskt bättre. Vi flyttade över Philur till stohagen och där får han och Haribo stanna med sina mödrar tills det nya aggregatet har kommit. Den här helgen är det kurs med Fredrik Persson i ersmark, jag är inte med eftersom att jag var lite seg med anmälan så kursen hade hunnit bli fulltecknad... (jag ska dock vara med på Fredrik-kursen i februari). Vi var förbi en sväng och tittade lite när några andra "kursare" körde. Elin och Erica har börjat att sätta igång Piretta lite mer, de turas om och rider henne under veckan. Något mer som hänt under veckan är att Svala har tingats, hon har tänkt bli sörlänning... :-)

 

1-4 januari

Det är kallt.... 23-24 minusgrader både torsdag, fredag och lördag så jag kör ingen av hästarna. På fredagen åker vi och hämtar en fullproppad transport med höbalar (ca:60 st 14 kilos). Killarna äter ju torrhö medan tjejerna alltid har en silagebal inne i hagen. På söndagen är det äntligen varmare -11, men då har både jag och Peder magsjuka... :-(