Dagbok 2005

 

26-31 december

Måndag: Jag och Peder åker upp till mamma och pappa utanför Boden för att fika och äta middag. Sedan tar vi med oss de minsta barnen och åker hem. Elin och Erica stannar kvar tills på onsdagkväll för de ska till Boden och Luleå på mellandagsrea...

Tisdag: Vardag och jobb igen... Efter jobbet åker jag hem och äter middag och 21:00 åker jag och chipmärker två knabstruppers (kat.A).

Onsdag: Peder punktmarkerar Indie under dagen och lyckas få ett urinprov från henne så nu fattas bara ett från ett ej dräktigt sto... :-) (fyra urinprov från dräktiga ston ligger i frysen och väntar sedan tidigare). Sent på kvällen kommer tjejerna hem så det blir inget gjort med hästarna för deras del idag.

Torsdag: Peder och Erica kör Lotus i 8 km - I Lotus valda fart. Erica snöpulsar med Xtra i 20 min. Peder verkar Indie och sedan får hon ha sadel på sig. Hon leds runt lite med sadel och Erica provar att sitta upp, sitta några sekunder och sitta av igen. Erica gör om proceduren några gånger och Indie står stilla som ett litet ljus varje gång Erica sitter upp - Duktig tjej! :-) Erica avslutar dagen med att snöpulsa med Dilissa i 20 min.

Fredag: Erica rider tre pass. Hon rider Xtra i 20 min, Dilissa i 20 min och Lotus i 25 min.

Lördag: Vi vilar... Äter gott på kvällen och när klockan slår tolv skålar vi i alkoholfri jordgubbscider.. Sedan börjar grannarna att skjuta raketer så jag och Peder går till hästarna.. Yes sprang och var orolig för att stona var lite oroliga.. När vi kom och ställde oss med dem så lugnade de snabbt ner sig. Yes gick då och ställde sig och åt hö och tyckte att det var skönt att vi kom och vaktade hans ston. Yes är inte rädd för raketer men han tycker inte om när hans ston är oroliga... :-)

 

19-25 december

Måndag: Erica rider två pass. Först rider hon Lotus i 35 min och sedan rider hon Xtra i 30 min.

Tisdag: Erica hinner med tre ridpass idag. Dilissa 30 min, Piretta 20 min och Fanta 20 min.

Onsdag: Den här kvällen är tjejerna riktigt effektiva, Erica rider tre hästar och Elin två :-). Erica rider Xtra i 30 min, Dilissa i 30 min och Lotus i 30 min. Elin rider Ragusa i 25 min och Calisi i 20 min.

Torsdag: Gunnar kommer med 6 st balar så att vi klarar oss över jul och nyår (Han ska åka bort...). Igår kväll packade tjejerna och gjorde klart för en veckas semester och direkt efter skolan idag så sticker de norrut... De åker buss till mina föräldrar som bor i sävast utanför Boden. Vi ska fira jul där men jag, Peder och de minsta åker upp på julaftonen.

Fredag: Vi vilar... (vilar och vilar... Klär granen och fixar en miljon andra saker... :-) ).

Lördag: Julafton... Vi åker till mina föräldrar utanför Boden och firar jul. Snön vräker ner och de tar sin lilla tid att köra dit... När vi ska hem så snöar det forfarande så vi tar det ganska lungt hemåt också... När vi kommer hem hit till Renfors så är det inte plogat!!! Vi försöker att köra ändå men snön är djup så vi plogar med bilen så snön väller över motorhuven och man ser ingenting... Naturligtvis så fastnar vi efter 100-150m och får gå hem till Göran kl 02:15 och fråga om han vill komma med traktorn... Han skottar den del av vägen där snön är som djupast för där går det inte ens att bogsera bilden för den åker som en pulka ovanpå snön och kan hamna lite varsomhelst... När han skottat det värsta drar han hem oss och skottar bort det värsta från infarten... kl. 03:15 är vi hemma... *gäsp*... Vilken tur att barnen stannade hos sin mormor och morfar så imorgon är jag och Peder barnlediga. Vi ska åka upp och äta middag och hämta igen de små på annandagen...

Söndag: Peder ägnar en del av dagen åt att skotta... Vi går runt i hagarna och pillar lite på alla hästar och naturligtvis har vi med Julklappar åt fölen! (en dag försent, jag vet...). De får nya grimmor, kanske inte den roligaste julklappen för ett litet föl men de blev fina... :-) Atlas fick en blå, Ajax en svart, Amber en grön och Ariel en vinröd. Vi bestämmer oss för att ta urinprov på två ston som inte är dräktiga (en test för att mäta hormonhalter oss dräktiga och ej dräktiga ston, inte av oss privat eg utan vi hjälper bara till...). Peder punktmarkerar Dilissa och jag Nova... Två timmar senare är Peder less och bestämmer sig för att flytta ihop tävlingsstona med övriga ston igen. Sedan får Yes flytta tillbaka till sin gamla hage brevid stona igen och Lotus flyttar ihop med småttingarna. Småttingarna har fö ätit upp halva Yes man så det var inte helt lätt att inte börja böla när man såg den... Hoppas att Lotus man klarar sig bättre för han ska ju visas på avelsvärderingen i vår..
När tävlingsstona kom in i stohagen igen så började naturligtvis alla att springa runt så snön yrde... Jag försökte att jogga efter Nova men fastnade i djupsnön när de drog iväg... Där stod man med snö till midjan och täckbyxan uppkanad på högra benen så stöveln snöfylldes... Muttrar glatt och "simmar" därifrån... När jag fått fast mark under fötterna igen (kring ladan och balarna är snön ihoptrampad) upptäcker jag att Nova också har fastnat! Hon sprang bara 20-30 m längre än mig innan hon också fastnade så där stod hon i snö med bara huvud och en bit av halsen som stack upp..*fniss*.. Tur att Nova är en smart häst för efter att ha funderat en liten stund på bästa lösningen så backade hon loss och valde ett redan upptrampat spår... :-) Lite lagom frusna så väljer jag och Peder att återuppta pinkprovningen en annan dag och går in för att äta och se film istället...

 

12-18 december

Måndag: Idag är det dags för årets Luciabal i Burträsk. Så efter middagen gör Elin och Erica sig fina och åker på bal... Peder hämtar hem dem 00:15 igen...

Tisdag: Evelina lussar på skolan och Ellen lussar på dagis.. Vi försover oss så det blir lätt panik hemma och Peder hinner precis dit med dem i tid... *pust*.. Mitt på dagen longerar Peder Indie i 10 min, hon ser fin ut... :-) På kvällen rider Erica Dilissa i 40 min. Peder verkar Xtra runt om och sedan rider Erica henne i 20 min.

Onsdag: Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en ardenner, brun med stjärn. Erica rider Piaff i 20 min och Nanna i 20 min. Elin rider Ragusa i 30 min.

Torsdag: Idag åker jag iväg och gör Id-koll på lunchen.. Det är något jag vanligtvis inte gör pga att det är lite struligt med ombyte, långlunch osv... Men den här gången fanns det ingen bättre lösning... (Hästen jag gjorde Id-kollen på var ett 19-årigt fuxfärgat varmblod med bläs). På eftermiddagen kommer Gunnar med 4 balar, han ställer in en i varje hage. Erica rider Dilissa i 30 min innan jag kommer hemskenande för att hinna med familjen på Emil och Evelinas julfest... *pust*... (lite jobbigt med jul...).

Fredag: Jag gör ett litet undantag den här fredagen också och gör en Id-koll på ett brunt varmblod med stjärn på vägen hem...

Lördag: Allmänt julfix och shopping...

Söndag: Jag åker och gör Id-koller i tre byar.. På det första stället gör jag Id-koll på ett brunt varmblod och en fuxfärgad islandshäst. På andra stället är det Id-koll och chipmärkning av en ridponny som är skimmel. I den tredje och sista byn är det Id-koll av två kallblodiga travare som är bruna med div tecken. Erica rider Dilissa i 30 min. Jag chipmärker Nova så nu är hon också chipmärkt och klar. Jag måste komma ihåg att skicka in hennes pass, ägareskiftet och chipmärkningsrapporterna på både henne och Lotus nu till veckan..
Veckans hundrapport; Hunden äter, bajsar och mår ganska bra... Fortsätter att sakta med säkert öka i vikt...

 

5-11 december

Måndag: Jag inleder veckan med att åka och chipmärka en ponny samt rita konturdiagram + chipmärka en annan efter jobbet (båda fjordkorsningar).

Tisdag: Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på ett svart varmblod. Elin rider Ragusa och Erica rider Dilissa i 30 min.

Onsdag: Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på två varmblodiga travare. Båda var valacker, den ena brun och den andre mörkbrun och båda hade lite vitt..

Torsdag: Gunnar kommer med fyra balar. Han kör in tre till stona och en till tävlingsstona. Direkt efter jobbet åker jag en 12-mila sväng och gör Id-koll på ett svart kallblodstravarsto med bläs och vita ben.

Fredag: Fredagkvällar är eg heliga för då har hela familjen "Myskväll", äter tacos och ser på Idol, Sikta mot Stjärnorna eller vad som för tillfället är aktuellt.. Idag gör jag ett litet undantag och åker och gör Id-koll på en varmblodig travare och en kallblodig travare. Tacos hinner vi naturligtvis äta ändå... :-)

Lördag: Idag åker vi en 24-mila sväng tor till Umeå och hämtar julklappar hos Peders mamma som bor där. När vi ändå åker den vägen så passar vi på och besöker de som bokat Id-kontroller och som bor åt det hållet. Det blir Id-koll av en arab, en shettis, tre varmblodiga travare och två kallblodiga travare. Vi kommer hem trötta vid middagstid och hinner bara pinka innan vi måste köra 8 mil till... Elin ska på "tjejkväll" med övernattning... *gäsp*...

Söndag: Dräktighetskollar Felicity som är på 218 dygn. Vi har ju som en del av er redan vet dräktighetskollat henne för några veckor sedan men vi missförstod datumet när Felicity var betäckt när vi hämtade henne. Vi trodde därför att Felicity var på 119 dygn när vi testade henne förra gången men hon var eg på 149 dygn och ämnet som vi letade efter i blodprovet försvinner helt ur kroppen efter närmare 140 dygns dräktighet.. (går att kolla 40-140 dygns dräktighet). Det betydde ju att testen inte alls visade om Felicity var dräktig eller ej för vi letade ju efter ett ämne som inte längre skulle finnas.. När vi fick reda på att vi hade fel datum så bestämde vi oss för att testa henne på nytt och denna gång leta efter ett ämne som finns efter 120 dygn och resten av dräktigheten. Idag testades hon alltså igen och gissa vad testen visade... Hon är dräktig!! Nu blir det alltså shettisbäbis den första veckan i april...:-)
Lägesrapport ang hunden: Han mår bra, äter och bajsar som han ska. Han var på återbesök hos veterinären i fredags och visade upp sig och vägdes. Han ökar i vikt men veterinären tycker fortfarande inte att vi ska hoppas för mycket... Han ska på återbesök igen den 13 januari.

 

28 november - 4 december

Måndag: Erica rider två pass. Först rider hon Lotus i 30 min och sedan Dilissa i 30 min.

Tisdag: Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på två kallblodstravare. En mörkbrun och en fux, båda med div tecken.

Onsdag: Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en shetlandsponny som är svartskäck.

Torsdag: Gunnar kommer med fyra balar. En till Yes o co, en till tävlingsstona och två till stohagen. Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på ett fuxfärgat halvblod och en isabellfärgad korsningsponny, båda med div tecken. Erica rider Dilissa i 30 min.

Fredag: Erica kliver upp frivilligt före kl 06 (=knäpp) så att hon hinner pyssla lite med Dilissa och rida henne ett 30 min pass före skolan.

Lördag: Jag åker och gör Id-koller på tre ställen... Först Id-koll på en brun arab med tecken, sen Id-koll en varmblodig travare och Id-koll + chip en korsning, och på tredje och sista stället för idag gjorde jag Id-koll på två varmblodiga travare.

Söndag: Idag åker jag och Peder på en 24-mila sväng tor till Piteå.... Vi besöker bla Peter och Sabine och chipmärker tre av deras russ (Musli, Myria och Trym) och deras 1-åriga shettis, Primula. När vi ändå är där uppe så passar vi på och åker runt till några till så jag gör ID-koller på tre varmblodiga travare och ett russ, samt Id-koll + chipmärkning av två korsningar och chipmärkning av ytterligare ett russ (Isidor). Erica rider Dilissa 30 min och sedan rider hon Piretta i 30 min.
Lägesrapport ang hunden; Yogi äter bra, är pigg och har varit helt ok i magen under veckan. Han har ökat bra i vikt och det ser lovande ut... Tyvärr åt han några hästbajsar igår och blev lite risig i magen igen men det tror jag blir bra efter några dagars diet igen... Vi fortsätter med cortisonet...

 

21-27 november

Måndag: Peder flyttar över Xtra till Nanna och Indies hage. Jag hade ju tänkt flytta över Indie och Nanna till stohagen den här veckan, men Peder kom på att de skulle få gå kvar i hagen brevid stohagen. Den hagen får tillfället får tjänstgöra som tävlings- och gödningshage. Dilissa får snart flytta över till den hagen hon också.

Tisdag: Peder verkar Yes bak (verkade honom fram förra veckan) och longerar honom sedan i 20 min på en stooor volt. Peder tar sedan ut Djärv och verkar honom runt om. Han provlongerar sedan Djärv i 10 min och Djärv är jätteduktig! :-) Sist tar Peder tar ut Lotus och longerar honom i 20 min. Lotus är pigg-pigg-pigg och jagar på så att han blir svettig... :-) Gunnar kommer och ställer in en bal till hingstarna, en bal till tävlingsstona och två balar till stona. Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en varmblodig travare och ett svenskt halvblod. Sedan åker jag och gör Id-koll och scannar ett halvblod som jag gjort tidigare men vars papper har förkommit. Erica tar en sen ridtur på Xtra på kvällen, de skrittar och joggar i 30 min.

Onsdag: Dilissa flyttar över till Xtra, Indie och Nanna. Dilissa har vant av Amber så det är helt problemfritt. Ariel är fortfarande ganska mammig så hon och Ragusa får fortsätta att gå tillsammans ett tag till. Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en kallblodstravare och chipmärker en fjording utan stam som ska reggas hos ASRP.

Torsdag: Erica rider Dilissa i 25 min direkt efter skolan. Dilissa är lite spänd när Erica sitter upp men går sedan exemplariskt! :-) Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en varmblodig travare och en kallblodig travare.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Jag åker och gör Id-koll på en kallblodig travare, två varmblodiga travare och en islandshäst samt gör Id-koll och chipmärker en "shettis" utan stam som ska reggas hos ASRP.

Söndag: Jag åker och gör Id-koll på en shetlandsponny, fyra bruksnordsvenskar och en åsna! Ja, du läste rätt, en åsna! Det var min första åsna, ett sto som var brunt med vita hår i pannan. Jättesöt... :-) Erica rider Calisi i 40 min omväxlande skritt och trav. Calisi är som vanligt pigg men ändå följsam. Sen rider Erica Dilissa i 30 min. Hon vill absolut att jag ska komma och titta när hon rider så hon får visa vad duktig Dilissa är, och när jag tittar på dem förstår jag varför... Hon rider bla över ensilageplast som är utlagd i skrynkliga högar på marken. Det frassar och låter men dit Erica styr dit går Dilissa, hon traskar helt obekymrat över och igenom ensilageplasten. Hon har ett fantastiskt psyke den hästen! :-)
Vi dräktighetskollar tre ston idag; Ragusa på 145 dygn, Samba på 143 dygn och Piaff på 131 dygn. Alla tre är fortfarande dräktiga. :-)
Till er som är nyfikna på hur hunden mår så kan jag berätta att han fortfarande mår bra. Han äter bra, är pigg och bajsar fina korvar. Han går ner på halva cortisondosen nu i en vecka, antiinflammatoriska tabletterna ska han äta i två veckor till.

 

14-20 november

Måndag: Efter skolan går Erica på en 30 min promenad med Djärv. Djärv är snäll och duktig. :-) Ajax, Amber och Ariel hälsar på hos Yes och Atlas. Efter några timmar så flyttar vi över Amber och Ariel till stohagen igen men Ajax får stanna kvar med Yes och Atlas under natten.

Tisdag: Direkt på morgonen åker Peder till veterinären med hunden igen... Hunden har ju haft problem med diareér i flera månader och gått ner massor i vikt. Det har tagits prover och analyserats bukspottskörtel, lever, njurar... och han lider av en inflammation i tarmen. Veterinären dömer ut honom och bokar tid för avlivning direkt efter lunch imorgon... :´(
Ajax hälsar på några timmar hos Yes och Atlas. Piaff är inte särskilt glad över att få tillbaka honom längre och han är inte så glad över att träffa henne heller... Vi bestämmer oss för att han får flytta ihop med Yes och Atlas för gott... Eller iaf till jullovet då han flyttar till sitt nya hem. :-) Gunnar kommer förbi och ställer in två nya balar i stonas hage. Efter skolan rider Erica Xtra i 30 min och sedan Lotus i 30 min.

Onsdag: 13:00 ska hunden avlivas men jag gråter så det blir inte så...Vi åker hem från veterinären med hunden igen... Han ska nu gå igenom en cortisonbehandling och en antiinflammatorisk behandling. Veterinären tror inte att han klarar behandlingen utan att han ska bli riktigt dålig om några dagar och att vi måste åka och avliva honom akut... Om han inte blir sämre på några dagar så trodde veterinären att han skulle bli bättre ett tag och sedan bli sämre om några veckor och då fanns inget att göra... Det tredje och minst troliga alternativet är att han faktiskt ska bli frisk... Men den chansen är så liten att veterinären kallade det för att gripa efter ett halmstrå som nog inte finns... Vi griper efter halmstrået i alla fall så får vi se... Direkt efter jobbet så åker jag och gör Id-koll på en kallblodstravare och två varmblodiga travare.

Torsdag: Erica rider Xtra i 30 min och sedan rider hon Samba i 30 min. Båda är jättepigga men snälla... :-)

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Omorganisering i hagarna... Indie och Nanna flyttar ner till en hagen direkt brevid stohagen (Yes hage). Indie är inte halt längre men hon får gå i den hagen och ta det lite lungnare ett tag... Yes flyttar upp till hagen direkt brevid vägen och med sig har han Ajax och Atlas. Djärv flyttar också ihop med dem för nu ska vi försöka att rädda Lotus man... Vi har planer på att visa Lotus på avelsvärderingen i vår och det ser trevligare ut om inte Djärv under brottningsmatcher har tuggat sönder hans man... :-)

Söndag: Erica har en effektiv dag och hinner med fem hästar.. Hon inleder med att tillsammans med Peder tömköra Yes i 30 min. Sedan rider hon Dilissa i 20 min medan Peder longerar dem på en stor volt. Sedan rider hon Lotus i 30 min, Samba i 30 min och Xtra i 40 min. Alla är jätteduktiga.. :-) Peder har också en effektiv dag (fast han har ont i ryggen). Han verkar Yes fram, tömkör honom med Erica, longerar Dilissa med Erica på och verkar Nova runt om. Vi mäter Nova också och hon är 97 cm!! Hon har vuxit 4 cm på knappt fyra månader... På eftermiddagen har jag en Id-koll som kommer hit. Det är ett brunt kallblodssto med stjärn och lite vitt på tre av benen som varit hos fodervärd i några år och nu ska flytta.. På vägen "hem" så svänger de förbi här och får konturdiagrammet till passet fixat.
Lägesrapport ang hunden; Yogi är pigg och alert och avföringen är ganska ok... Vi hoppas verkligen att det håller i sig...

 

7-13 november

Måndag: Alla fyra fölen får gå över och hälsa på Yes i några timmar idag också. Atlas är eg redan avvand av Samba har jag kunnat konstatera men han får följa med övriga föl fram och tillbaka mellan hagarna i några dagar till iaf... (för min skull...).

Tisdag: Alla fyra fölen hälsar på hos Yes i några timmar idag också. På em kommer Gunnar med 5 balar. Vi ställer in en i killarnas hage, en i Yes hage, en till Nanna o Indie och två till stona. Direkt efter skolan så rider Erica ett lungt 40 min pass med Xtra.

Onsdag: Alla fyra fölen häsar på hos Yes i några timmar och Peder rullar in den sista sommartråden...(tur att snön som kom för 2 veckor sedan smälte bort...). När Erica har kommit hem från skolan så kör Peder och Erica - Dilissa. Dilissa var lite het i början av passet medan Peder tömkörde henne men när Erica sedan satte sig i vagnen och körde så var hon exemplarisk! Erica provade på att mana på lite och Dilissa klev iväg ordentligt... Sedan rider Erica - Calisi i 40 min. Calisi var superpigg och började att galoppera x antal gånger... Det blev mycket bromsa för Erica... :-) Sedan rider Erica- Nanna i 30 min och Nanna är som vanligt hur lugn och snäll som helst... :-)

Torsdag: På kvällen rider Emil - Piretta, Elin - Ragusa och Erica - Xtra. De rider i 40 min och det går jättebra. Fölisarna går över till Yes sent på kvällen och ska få stanna hos honom över natten... Imorgon bitti så får Ajax, Amber och Ariel gå tillbaka till sina mammor igen. Atlas får stanna kvar hos Yes för han är redan avvand av Samba.

Fredag: Erica har fått en knäpp!!! Hon kliver upp före kl sex för att hinna rida ett litet morgonpass före skolan... Hon rider Samba i 30 min och Samba är pigg, glad och busig... Hon galopperar, gör småbrallar och "skänkelvikningar"... Samba ser ut som om hon är på väg åt det håll Erica styr emot för huvudet och kroppen "lyder" Erica. Det gör dock inte Sambas ben som joggar "skänkelvikning" åt något helt annat håll... :-) Efter ritten var iaf både Erica och Samba nöjda och glada... :-) Ajax, Amber och Ariel går över till stohagen och den enda mamma som kommer joggande för att pyssla med sin "bäbis" är Ragusa. Piaff verkar mest irriterad när Ajax kommer och ska snutta lite så han är nog snart avvand han också... Ragusa fyller 12 år idag, det får vi ju inte glömma bort! Grattis Ragusa!

Lördag: Peder inleder med att ta av Piretta skorna, nu ska hon gå barfota igen. Vi brukar ha henne barfota men i sommar/höst har hon sparrat ganska mycket ute efter grusvägen och då har hon fått ha skor. Nu har hon sparrat färdigt och ska bara gå lugna skritt/travpass och då behöver hon inga skor. När Peder är klar med Piretta så rider Ellen -Piretta och Emil - Fanta i 30 min. Sedan verkar Peder Ariel runt om och vi passar på och mäter henne också. Hon är 105 cm hög (störst av fölen). Vi passar på och mäter Amber också och hon är 100 cm hög (Det är över 1 månad sedan jag mätte killarna då var Atlas 101 cm och Ajax 96 cm). Sedan rider Erica - Calisi i 40 min. Calisi är hot-hot-hot och Erica har lite svårt att hålla henne... Calisi drar iväg några gånger så Erica ska få försöka att rida henne på mitt körbett imogon (liverpoolstång) så att hon blir lite starkare. Erica avslutar med att rida Xtra i 30 min. Xtra är pigg och glad men sköter sig som vanligt exemplariskt... :-)

Söndag: Vi inleder med att jag kör Dilissa i 40 min. Jag skrittar henne i 30 min och joggar i 10 min. Hennes kondis är inte så jättebra så det räcker för att hon ska bli lite småsvettig och flåsa... När jag har kört klart Dilissa så släpper vi in henne i hagen igen och fångar in Ajax, Amber och Ariel som får gå över till Yes och Atlas och hälsa på några timmar... Jag har tittat till Atlas x antal gånger de senaste två dygnen men han är väldigt nöjd med att ha flyttat från mamma. Han har aldrig varit minsta lilla orolig utan står och äter, kliar, sover, alltid lungt när hönsmamman Carola kikar ner... :-) Emil - Fanta och Ellen - Piretta red sedan i 30 min och det gick jättebra. :-) Erica avslutar dagen med en trippel... Hon rider Lotus i 35 min, Xtra i 30 min och slutligen Calisi i 30 min. Idag red hon Calisi med min liverpoolstång och det gick mycket bättre. Jag ska köpa ett nytt bett till henne men funderar på vad jag tycker är bäst... Peder har lyckats övertala mig att han ska få behålla Amber också så nu är hon inte till salu längre... :-) Vi får se vad Ragusa får för något nästa sommar... Får hon ett stoföl så kanske vi säljer Ariel istället... Vi får se hur det slutar... :-)

 

31 oktober - 6 november

Måndag: Idag körde Elin Lotus i 1 timme i lungt tempo (Ellen åkte med). Peder verkade Djärv fram och sedan selade han på honom (Assisterad av Evelina). Sen gick de ner till lägdan och tömkörde Djärv med rockard i 20 min. Lotus skrittade före så Djärv hade en rygg att haka på... Djärv verkar ha lite tävlingsinstinkt för i kurvorna så försökte han att passera Lotus på insidan... :-) En enda gång stannade Djärv och tjurade och det var när de skulle byta varv genom att köra volt tillbaka åt vänster. Då stannade Djärv och tyckte att det blev konstigt men när Lotus kom tillbaka och gick före så hakade Djärv på och traskade sedan på snällt resten av passet.

Tisdag: Elin red Calisi i 30 min. Calisi tyckte att det var VÄLDIGT spännande för det var några karlar som var ute i skogen och röjde med motorsåg... :-) Calisi skötte sig iaf exemplariskt fast hon var spänd. Sedan tog Elin ut Samba och red henne i 30 min. Samba var jätteduktig och tog det lungt med Elin som var lite spänd... :-) Ajax var och hälsade på i Yes hage för första gången idag. Han hälsade bara på i 30 min och det gick jättebra. Indie är halt! Hon får flytta upp till lillhagen med Nanna som sällskap så att hon inte ska springa och busa med småttingarna hela tiden...

Onsdag: Peder inleder dagen med att verka Ajax runt om och Ajax är jätteduktig! När Peder är klar med Ajax så släpper han in honom till Yes och fångar sedan in bästisen Atlas som även han släpps in till Yes. Killarna går med Yes i hagen i några timmar och varken de eller mammorna är oroliga, mammorna tycker att det är sååå skönt med lite ledigt... :-) Sedan tar Peder ut Indie och visiterar hennes ben ordentligt men han hittar inget fel, hon är inte öm, svullen eller varm och han hittar inget sår... På em kommer Gunnar med två nya balar till stona. Sedan är det dags för Evelina att rida Felicity och Evelina satt kvar i ca: 30 sek... Evelina ville nämligen göra som de stora tjejerna gör när de rider barbacka och svinga sig upp själv.. Felicity fick en smärre chock när barnet stutsade upp på henne och så blev det lite rodeo... :-) Elin föreslog då Evelina att hon skulle lyfta upp Evelina lite försiktigt istället och då gick det bara bra. Evelina red sedan i 20 min och det gick jättebra. :-) Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på ett svart varmblod, ett brunt kallblodstravarsto och två stycken araber, ett sto och en valack, båda skimmlar.

Torsdag: Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en kallblodstravare, en skäckig fjordkorsning och ett halvblodssto som var skimmel.

Fredag: På morgonen fångar Peder in alla fyra fölen och släpper in dem till Yes i några timmar. Det går jättebra och inget föl och ingen mamma verkar vara minsta lilla orolig... :-) Mitt på dagen kommer Malena och Sandra förbi med en väninna och hennes barn som vill titta lite på Djärv och fölisarna.

Lördag: Idag gör jag äntligen klart Nannas konturdiagram så nu är alla våra hästar färdiga. När jag ändå har ångan uppe så passar jag på att chipmärka Lotus också. Lotus har ju pass sedan tidigare men nu är han alltså chipmärkt och klar också. :-) På kvällen lägger vi ut vår "nya" hemsida på vår egen domän, stuteriguldhagen.se (dvs den här :-). Det känns jättekul att äntligen har gjort den klar. :-)

Söndag: Idag åker vi till Svensbyn, Piteå för att Nordruss har Hubertilsjakt och styrelsemöte. Elin och Erica är inte med i Hubertilsjakten i år. Erica vill vara med på Piretta och hon är dräktig sedan 5 månader tillbaka så de står över... Elin vill vara med på Ragusa eller Calisi. Ragusa är både dräktig sedan fyra månader tillbaka och har föl vid sidan och Calisi är dräktig sedan fyra månader tillbaka och den av hästarna som jagar upp sig mest så de står också över... Evelina lånar däremot Sessan av Sabine och Peter och ställer upp i Hubertilsjaktens frågeslinga för barn. Evelina har alla rätt på frågorna! Det var ganska svåra frågor så jag misstänker att hon hade lite tur där... :-) Sedan har Nordruss styrelsemöte och vi bestämmer datum för tolktävling, årsmöte och prel. datum för nästa års utställning.

 

24-30 oktober

Måndag: Direkt efter middagen så rider Emil - Piaff och Erica - Piretta i 30 min. Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en kallblodstravare (Wilmagumman i Tuvastallet).

Tisdag: Elin rider Ragusa i 30 min och sedan rider hon Calisi i 30 min. Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på ett halvblod som är fux med div. tecken.

Onsdag: Gunnar kommer och ställer in två stycken nya balar till stona. Direkt efter jobbet åker jag en 20-mila sväng och gör Id-koll på en brun ardenner med div. tecken.

Torsdag: Vi vilar...

Fredag: Direkt på morgonen åker vi till Royal hästshop som har lite Rea... :-) Vi köper en vinterjacka till mig (marinblå Roping, precis likadan som min förra... ). Elin får också en marinblå, Erica får en blå och sedan åker vi nöjda därifrån... Jag ångrar dock ganska snart att jag inte köpte en till Evelina också så jag ringer och ber Malena köpa en vinröd till Evelina när hon åker dit och handlar och jag har en sån tur att det fanns kvar i rätt storlek när Malena kommer dit. :-) Idag blev det alltså fyra nya vinterjackor för totalt 596 kr inte illa... (Roping jackorna brukar kosta drygt 700 kr styck när det inte är Rea).

Lördag: Idag åker vi en 9-mila sväng och gör Id-koll på fem kallblodstravare, två varmblodiga travare och en arab.

Söndag: Jag åker iväg och gör Id-koll på en kallblodstravare och en nordsvensk och Id-koll samt chipmärkning av en shettiskorsning som ska reggas hos ASRP. På eftermiddagen rider Elin- Ragusa och Ellen - Piretta i 30 min. Ellen "parkerade" mig som publik medan hon och Elin på Ragusa red iväg... Världens hungrigaste Piretta fick dock syn på en hink som hon var "tvungen" att gå till och stoppa ner huvudet i, Ellen försökte hålla emot men släppte tyglarna när hon glidit upp på manken.. Piretta upptäckte ganska fort att det var en tom hink och vänder halvsnävt höger och ska gå därifrån men då tappar Ellen  balansen (hon var ju redan lite ur balans där uppe på manken..:-)) och trillar i backen och rullar i leran mot Pirettas bakben. När Piretta kände Ellen trilla så ställde hon sig direkt blickstilla och när Ellen åkte emot bakbenet så lyfte Piretta fööörsiktigt undan benet och fortsatte sedan att stå blickstilla och vänta på att jag skulle komma till undsättning. :-) Piretta är verkligen en underbar barnhäst... Ellen red sedan vidare men nu fick jag gå brevid, dock utan att röra hästen. För hon är väldigt noga med att hon kan själv... :-)  Idag startade Pilgrim, Pireus och Karamellen i samma lopp på Umåker! Kul... :-) Karamellen vann loppet, Pilgrim blev första oplacerade på nytt rekord och Pireus blev tyvärr diskad. Grattis till Lars, Maria och Matilda och en tröstkram till Felicia.

 

17-23 oktober

Måndag: Elin rider Calisi i 30 min och Erica rider Piretta i 45 min. Lite senare kör Erica - Dilissa i 30 min. Dilissa är jätteduktig!

Tisdag: Peder kör Felicity i 25 min och sedan kör Elin - Indie i 35 min. Båda är jätteduktiga! Sedan rider Erica ut i 45 min med Xtra.

Onsdag: Erica inleder med att köra Dilissa direkt efter skolan. Dilissa är jätteduktig idag också! Sedan rider Erica - Samba i 20 min. Erica har ställt ut koner så de rider serpentiner etc... Samba tycker inte om när det blir tråkigt så det gäller att hålla henne sysselsatt.. Idag är hon jättepigg och tycker att det är jättekul med serpentiner så Erica får bromsa... :-) Direkt efter jobbet så åker jag och gör Id-koll på en varmblodig travare och på tre kallblodstravare.

Torsdag: Idag kommer Gunnar med två storbalar till tjejerna och en bal till killarna.

Fredag: Idag dräktighetskollar vi Nanna och hon är som väntat tom... Tråkigt även om vi hade väntat oss det... Vi får trösta oss med att vi betäckte sju ston och sex av dem är dräktiga... :-)

Lördag: Elin rider Ragusa och Erica rider Piretta. De skrittar i 30 min. Jag åker och gör Id-koll på en kallblodstravare och en islandshäst.

Söndag: Idag rider alla fem barnen tillsammans! Elin - Ragusa, Erica - Piaff, Emil - Fanta, Evelina - Nanna och Ellen - Piretta. Alla fem rider barbacka i 30 min. Ellen har ledning en stund med rider sedan själv. Ellen är en riktig liten fartdåre trots sin ringa ålder (2 år och 9 mån) så det är tur att Piretta är lugn.. (bara en avtrillning). När de ridit klart gör jag Id-koll på Ragusa och Id-koll plus chipmärkning av Amber och Ariel. så nu är det "bara" Nanna kvar... :-)

 

10-16 oktober

Måndag: Direkt på morgonen har vi fått ett mail från SPAF (Svenska Ponnyavelsförbundet) att vårt stuterinamn är godkänt så nu heter vi Stuteri Guldhagen! :-) Peder tömkör Felicity i 15 min sedan spänner han för rockarden. Erica sätter sig i rockarden och kör Felicity i 15 min medan Peder går brevid och "leder". Felicity är superduktig! Lite senare rider Erica ut i 45 min med Lotus.

Tisdag: Vi vilar...

Onsdag: Peder tömkör Dilissa i 15 min och hon sköter sig exemplariskt. Sedan spänner han för rockarden - Då blir Dilissa lite spänd... Han tömkör henne med vagn i 25 min och inledningsvis vill Dilissa bara rusa så han tömkör henne på en stor volt runt sig... Hon mjuknar dock mer och mer och i slutet av passet är hon jätteduktig! :-) Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på ett fuxfärgat svenskt halvblod och Id-koll och chipmärkning av en "shettis" och en "welshcob" som ska reggas hos ASRP. Båda var svartbruna med jättefint rödbrunt kring ögon, mule och ljumskar, kul! :-)

Torsdag: Erica rider Xtra i 40 min. Jag åker iväg direkt efter jobbet och gör Id-koll på en varmblodig travare och en kallblodig travare samt tar DNA-prov av en kallblodstravare vars föl är under reg.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Idag åker jag en 24 mila sväng och gör Id-koll på fyra varmblodiga travare. Två av dem var bruna med stjärn och hade tre resp fyra vita fötter... Den tredje var skimmel, 20 år gammal och alldeles vit... Jättefin :-) Den fjärde var 19 år gammal och svartskimmel! Jättekul att både få träffa på lite roliga färger och fräscha varmblodskillar i 20-års åldern, det gör man ju verkligen inte varje dag. :-)

Söndag: Jag inleder dagen med att tömköra Dilissa i 15 min. sedan spänner vi för vagnen och jag kör henne i 20 min medan Peder går brevid och "leder". Hon är lite spänd men inte så att hon vill rusa utan hon är jätteduktig! :-) Sedan tar vi ut Felicity och jag kör henne i 30 min i både skritt och trav. Hon är lite småseg när vi skrittar men går riktigt bra i traven. Hon är sååå duktig! :-) Sedan är det Indies tur. Jag kör henne i 35 min, skritt och trav gör volter etc... Hon är exemplarisk! Mjuk, följsam och liksom dansar fram! :-) Sen är det dags att göra Id-koll och chipmärka Ajax. Han är jätteduktig och står snällt nästan hela tiden trots att det tog ett tag... :-) Vi passar på att mäta honom också och i dagsläget är han 96 cm hög. Jag måste försöka att hinna med att göra konturdiagrammen och chipmärkningen av Amber och Ariel till veckan så att jag kan skicka in och regga alla årets föl sen... Ragusa och Nanna måste jag också göra iordning för de två är de enda av våra som inte har reg.bevisen utbytta mot pass.

 

3-9 oktober

Måndag: Vid lunchtid åker Peder, Erica och Lotus från Sundsvall. (De åkte alltså upp till Sundsvall igår efter Kriteriet och övernattade där till idag då resan hemåt fortsätter..). De åker dock inte så lång bit innan de stannar för att shoppa på Hööks.. De köper reflexer, vinterridhandskar, nytt ridspö, några grimmor etc... På kvällen kommer de till slut hem iaf, trötta men ganska glada... :-)

Tisdag: Direkt efter skolan rider Erica ut i 45 min med Xtra.

Onsdag: Peder och Elin tömkör Felicity i 15 min utan vagn och sedan 10 min med vagn. Felicity är jätteduktig! :-) Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på en varmblodig travare och Id-koll + chipmärkning på en valack reg hos ASRP.

Torsdag: Erica rider ut i 40 min på Xtra. Direkt efter jobbet åker jag en 14 mila sväng... På den turen stannar jag i fyra byar och gör Id-koll på tre varmblodstravare, en kallblodstravare och en islandshäst.

Fredag: Idag kollar vi Fanta och hon är dräktig!!! Nu är det konstaterat att sex av våra sju betäckta ston är dräktiga! :-) (kan vara sju av sju, Nanna är inte kollad än). Direkt efter jobbet åker jag och gör Id-koll på två kallblodstravare. Ett brunt sto och ett fuxfärgat sto, båda med div tecken.

Lördag: Tidigare i veckan fick vi det smaskiga erbjudandet att låna Etna på foder i 1 år (shettisen vi hade på inkörning förra sommaren). Vi har tyvärr inte tid och plats med en shettis till så vi tipsar Malena... :-) Idag hälsar vi på hos Malena m.fam och kikar på deras hästar, äter paj och glass och sedan åker vi och tittar på Etna. Malena och Sandra provkör en sväng och faller naturligtvis pladask för Etnas charm så nästa vecka flyttar Etna hem till dem... :-) Idag har Svenska Ponnyavelsförbundet möte och beslutar ang vårt stuterinamn, det har redan varit utannonserat i fackpress (bla Ridsport) för ev protester så närmsta dagarna så får vi veta om det blev godkänt... :-)

Söndag: Idag gör jag (nästan) en heldag på en närliggande ridskola... Jag gör Id-koll på en varmblodig travare, ett danskt halvblod, en fjordkorsning och ett svenskt halvblod. Jag gör Id-koll och chipmärker ett russ, en islandshästkorsning, en arab(?)korsning, en haflinger och chipmärker en fjordkorsning.

 

26 september - 2 oktober

Måndag: Direkt efter skolan rider Erica ut med Lotus i 45 min. Jag åker iväg direkt efter jobbet och gör Id-koll på två halvblod i en by (brun m tecken och fux m tecken) och sedan åker jag vidare till nästa by där jag gör Id-koll samt chipmärker en mörkbrun newforest och en brunblack fjordkorsning.

Tisdag: Direkt efter skolan rider Erica Lotus, lite galopp och "bus" i 40 min. Efter jobbet åker jag och gör id-koll på ett brunt varmblod och sedan åker jag vidare till nästa by där jag gör id-koll och chipmärker en rödskäckig paint, id-koll på en quarter som var fux.m tecken och en paint/lustiano som var skimmel.

Onsdag: Elin har kort skoldag idag och direkt efter skolans slut så tar hon Piretta och rider iväg i drygt 2 timmar. Hon är sällskap åt en kompis som köpt en shettis 2 km härifrån och som ska rida hem den till sig 6 km åt andra hållet... Direkt efter jobbet åker jag och gör id-koll på ett isabellfärgat halvblodsto med tecken sedan åker jag vidare till nästa by där jag gör id-koll på en fuxfärgad halvblodsvalack med tecken. På kvällen rider Erica Xtra i 45 min.

Torsdag: Erica rider Lotus i 45 min, ett lungt pass helt utan galoppinslag. Jag åker iväg direkt efter jobbet och gör id-koll på ett brunt russ utan tecken och ett svartbrunt varmblod med stjärnämne och lite vitt hö bak.

Fredag: Helt vitt av frost ute när vi vaknar.. *hutter*... Stora packar och fixardagen för Ericas del... Erica gör ren Lotus borstar, hans borstlåda, sellådan etc... Hon packar travselen och div reservdelar dvs extra huvudlag, extra uppkäk, extra slaggjord etc... Hon packar allt kraftfoder Lotus ska äta tom måndagmorgon i portionspåsar. Hon hinner även med att packa kläder till sig själv och att rulla ihop lite tråd från gamla beteshagen... Vi har tagit blodprov på Felicity för att kolla hennes eventuella dräktighet men tyvärr visar det sig att hon är tom så nu ska vi köra igång med inkörningen istället...

Lördag: Uppstigning kl. fem. Dra av Lotus skorna. Utfodra Lotus och co och fika lite själva och sen bär det av mot de stora äventyret = Kriteriet på Solvalla... Idag åker Peder, Erica och Lotus halva vägen dvs till Sundsvall. Peder och Erica ska äta och sova hos min mormor och morfar som bor i en by strax söder om Sundsvall och Lotus har fått låna en box 1 km därifrån... Hemma jobbar Elin och Emil på... Emil plockar upp alla stolpar från andra sidan ån och bär upp dem för vinterförvaring i uthuset. Elin rullar upp den tråd som finns kvar på östra lägdan så nu är det färdigt inför vintern både på östra lägdan och på andra sidan ån. *skönt* man vet ju aldrig när snön kommer...

Söndag: Peder, Erica och morfar stiger upp och fikar kl.2 på natten, kl.3 lastar de Lotus och åker iväg mot årets stora happening (näst efter fölningarna). Erica och Lotus startar i Svenskt Travkriterium för kat.A på Solvalla. Tyvärr gick det inte så jättebra i kriteriet. Lotus kändes trött och det var han förmodligen också efter att ha rest Skellefteå - Sundsvall, 40 mil på lördagen och sedan Sundsvall - Stockolm, Solvalla, 40 mil tidigt på söndagsmorgonen. Som om det inte vore nog så råkade de ut för en liten "incident" i starten också. Hästen hon hade innanför sig bröt lite utåt och hästen hon hade utanför sig bröt lite inåt och körde på Lotus framben... Erica blev tvungen att ta upp honom ganska ordentligt så när starten gick så stod de nästan stilla när övriga drog iväg... 20-30 m efter direkt... När de sedan kom igång så närmade de sig sakta men säkert fältet men efter halva loppet så gav Lotus upp, han är en sådan som ger upp när han inte har kontakt med någon utan måste springa och jobba själv.. De kom iaf i mål odiskvalificerade som 7:a och det var ju trots att det viktigaste och 7:a i sverige får man väl vara nöjd med!? :-) Ericas gammelmorfarslillebror Lasse startade även han i kriteriet men i loppet för de varmblodiga travhästarna. Han hade inte riktigt turen på sin sida han heller utan råkade bla ut för en påkörning så hästen han körde (Kung Lavec) som snubblade och galopperade.. Lasse och Kung Lavec blev diskade och Erica och Lotus kom i mål som 7:a så i årets Kriteriet var Erica iaf bäst i släkten! :-) Nu ska Lotus vila och vara ute på lugna turer i några månader... I februari drar träningen igång igen för visst ska Lotus och Erica till Derbyt på Jägersro nästa år!?

 

19-25 september

Måndag: Idag är Elin och Erica hemma från skolan (skum lovdag). Anna-Karin inleder dagen med att mocka och mitt på dagen skrittar Elin - Calisi, Erica - Piretta och Anna-Karin - Fanta ut i nästan 2 timmar.

Tisdag: A-K mockar och borstar hästar hela dagen... På kvällen anmäler jag Erica och Lotus till Kriteriet på Solvalla den 2 oktober...

Onsdag: Evelina kommer hem från skolan redan vid lunch. Hon och A-K hämtar Nanna och ger sig av på en 40 min ridtur (Evelina rider och A-K promenerar brevid). När Erica kommer hem från skolan så rider hon först Lotus i 1 timme och sedan Xtra i 1 timme. Direkt efter jobbet åker jag och chipmärker ett brunskäckigt halvblod, 1 år och jättesnäll... :-) Sedan åker jag vidare till nästa ställe där jag gör ID-koll samt chipmärker ett brunt halvblod med stjärn och vita bakfossingar.

Torsdag: Direkt på morgonen så får vi beskedet att Lotus och Erica är med i Kriteriet! Så nu bär det av till Solvalla för att starta i Kriteriet den 2 oktober! :-) Min Häst nr:21 "Tuvaspecialen" kommer ut i butikerna. Omslaget pryts av en jättefin teckning på Yes, Elin och Erica. Det är tre "Stallgänget-avsnitt" och ett av dem handlar om när vi köpte Yes. I Mulleserien så rymmer Mulle hem till oss! eller mer korrekt hem till Samba, hon är nämligen hans drömtjej... :-) Under dagen så mockar A-K i hagarna, borstar x antal hästar och kör Lotus 1 mil, han känns pigg och alert. När Erica har kommit hem från skolan så rider hon ut i 1 timme på Xtra.

Fredag: A-Ks sista praktikdag hos oss... A-K plockade ner stängselstolparna från den östra lägdan idag så nu är det "bara" lite tråd som ska rullas ihop där. Hon han även med att mocka, fylla vatten och borsta lite.. Direkt efter jobbet så åkte jag iväg och gjorde ID-koll samt chipmärkte tre st ponnyer utan papper. en "shettis", mörkfux med stjärn. Ett "russ", mörkbrun med stjärn och en "islandshäst", brun med stjärn.

Lördag: Vi åker till Skelleftetravet och kör provlopp med Lotus och Xtra. Både Lotus och Xtra går två heat på vardera 1140 m. Fast Lotus första provlopp "råkade" bli 2140 m då de tre barnen i täten var lite övertända och fortsatte ett varv till... :-) Direkt efter provloppen så åkte jag iväg och gjorde ID-koll på en svartbrun shettis och ID-koll och chipmärkning av en "islandshäst" mörkfux med strimbläs utan papper.

Söndag: Peder verkar Atlas runt om. Han var exemplarisk när Peder verkade honom fram och lite mer "motsträvig" när Peder verkade honom bak. Vi passade även på att avmaska honom, sätta på honom en ny grimma (blå, jättesnygg) och mäta honom och han är 101 cm hög nu. Peder bär över en massa stolpar till andra sidan ån och börjar att bygga årets sista "beteshage", gräset växer förvånansvärt bra fortfarande... Ragusas son Karamellen startar på Östersundstravet och sänkte rekordet till 1.58,9! Massor med Grattis till Lars och Maria! :-)

 

12-18 september

Måndag: Anna-Karin inleder dagen med att fylla vatten i badkaren ute i hagarna. Sedan kör Peder - Xtra och A-K kör Lotus. De kör 1,3 mil, mest lugn jogg men de gör några korta spurter och båda hästarna är pigga och glada. Efter att ha lunchat lite så hjälps A-K och Peder åt med att tömköra Djärv. Han är jätteduktig men det märks att det är länge sedan han tömkördes nu, han förstår inte riktigt det här med höger- och vänstersvängar... :-) Sedan är det Dilissas tur att bli tömkörd och hon är en naturbegåvning! De tömkör volter, svänger höger och vänster och hon är mjuk, följsam och lydig. Hon är som hon vore tömkörd dagligen fast det är 1½ år sedan hon tömkördes sist! A-K fick lite problem när de skulle trava för Dilissa har ett ordentligt kliv och hon har ingen aaaning om att man kan trava sakta... :-) På kvällen rider Erica ut 1 timme med Fanta.

Tisdag: A-K jobbar på.... Hon mockar hingstarnas beteshage större delen av dagen... Hon borstar x antal hästar och avslutar sedan dagen med att rida Calisi i 40 min och idag trillade hon inte av. :-)

Onsdag: A-K ägnar hela dagen åt att mocka beteshagar.. Hon flyttar alla ston som inte har föl från den östra lägdan till den västra. På kvällen flyttar Peder, Elin, Erica och Emil över Dilissa, Amber, Samba, Atlas, Piaff, Ajax, Ragusa och Ariel från den östra lägdan till den västra. Imorgon ska hela sommarhagen på den östra lägdan plockas ner så att den får vila till nästa sommar...

Torsdag: A-K plockar ner all tråd från beteshagen som stona flyttade ifrån igår och hon hinner även med att mocka lite... :-) Sedan kör Peder - Xtra och A-K kör Lotus, de kör 1 mil och båda hästarna är jätteduktiga! När Erica kommer hem från skolan så rider hon ut 1 timme med Fanta. Senare på kvällen ringer A-K och berättar att hon fått magsjuka så hon får vara hemma och krya på sig imorgon...

Fredag: A-K är hemma och är sjuk och Peder är krasslig han också...

Lördag: Mitt på dagen var jag iväg och gjorde ID-koll på en varmblodig travare (brun) och ID-koll av en spansk import (fux m tecken) samt ID-koll och chipmärkning av en korsningsponny (fux m tecken). Tjejerna tvättar och smörjer selar och sadel så att det ska vara snyggt till imorgon då de ska tävla på Skelleftetravet. På em får vi mail från Maria; Ragusas son Karamellen har vunnit "Lilla Silverörnen" på Solänget! Grattis Lars och Maria!

Söndag: Heldag ponnytrav på Skelleftetravet. Elin startar med Lotus i lopp 2 och de slutar som första oplacerade. I lopp 5 startar Erica med Xtra och Elin med Yazzå. Erica och Xtra blir 3:a och Elin och Yazzå slutar oplacerade. Det rids ett bygdemonté lopp idag också och där startar Erica med Fanta, de blir 3:a. Erica skulle även ha startat med Myria i ett lopp men hon var tyvärr hemma och hade ont i ett ben... :-(

 

5-11 september

Måndag: Idag börjar Anna-Karin att göra 3 veckors praktik hos oss. Hon får inleda dagen med att kolla om Culinesse, Nanna eller Fanta brunstar Dvs gå till Yes med dem och låta honom flirta...(Peder är med). Culinesse är fortfarande brunstig så hon betäcks och går sedan kvar hos honom igen. Nanna och Fanta brunstar fortfarande inte om så jag håller tummarna för att de är dräktiga. Sedan får Anna-Karin ägna större delen av dagen åt att mocka i hagarna, fylla vatten i hästarnas badkar etc... På eftermiddagen så rider A-K - Calisi i 40 min. Jag faxar in anmälan till Skellefteås heldag 18 september. Erica ska starta Xtra i 2.35, Myria i 2.25 och Fanta i monté om det blir bydetravmonté. Elin ska starta Lotus i 3.08 och Yazzå i 2.35. (Jag faxar bara in Fantas, Lotus och Xtras anmälan, Sabine fixar hennes dvs Myrias och Yazzås).

Tisdag: A-K inleder dagen med att hämta Culinesse från Yes så att han får gå själv och ladda batterierna i några timmar innan Fanta och Nanna testas. När de sedan testas så visar ingen av dem någon brunst idag heller (hoppet ökar...) :-) A-K får även idag ägna sig åt att mocka hagar. Hon får även plocka ner och ta in stolpar och tråd från den minsta beteshagen. Mitt på dagen kör Peder - Xtra och A-K rider och "sparrar" med Fanta. De kör/rider 1 mil. A-K tycker att Fanta är fartig... :-)

Onsdag: A-K (och Peder) inleder dagen med att testa om Culinesse, Fanta eller Nanna brunstar. Culinesse har brunstat färdigt och Nanna och Fanta har fortfarande inte börjat att brunsta om. Mitt på dagen kör A-K Indie i 30 min. A-K tycker att Indie är en pigg och duktig tjej!

Torsdag: Idag borstar A-K x antal hästar. Mitt på dagen kör A-K Lotus och Peder kör Xtra. De lör 1,3 mil och både Xtra och Lotus är jätteduktiga! På kvällen är vi på SkPTKs möte och pratar om deras nya hemsida.

Fredag: Idag har A-K stora uppborstar dagen och borstar de flesta. Hon fortsätter även att mocka i sommarhagen plus i Yes vinterhage då den stundtals har används i sommar. Hon rider Calisi i 30 min och Calisi är som vanligt pigg men skötsam. A-K dagdrömmer dock i några sekunder och trillar i backen då Calisi sätter fart... :-) På kvällen direkt efter jobbet åker jag iväg och ritar konturdiagram och chipmärker en Hispanoarab samt chipmärker en arab (mor och dotter). De var båda bruna med div tecken.

Lördag: Idag åker vi med Indie på premiärbesök på travbanan! Indie var jätteduktig! Naturligvis så var hon lite spänd och tittig när Elin ledde runt henne på stallbacken men hon skötte sig exemplariskt. När Elin gått runt med henne och tittat runt på stallbacken en lång stund så selar vi på henne och spänner för sulkyn. Det var många ponnyer som var där och skulle köra provlopp idag (över 20) men Indie skulle inte vara med på något provlopp utan hon joggade bara tre bakvarv innan de andra skulle köra sina provlopp. Jag höll på att glömma att berätta att Culinesse åkte med oss ner till travbanan, hon gick ett provlopp med Hampus i sulkyn och åkte sedan med Birgitta (hennes fodervärd) till Norsjö. Om allt går som det ska ska hon och Yes få föl omkring 2 augusti 2006. Senare på kvällen åker vi till min lillebror och lägger ut SkPTKs nya hemsida. Vi har nämligen inget internet hemma än... Modemet pajade för en månad sedan och butiken där vi köpte det verkar inte vara snabbast på att åtgärda problemet...

Söndag: Idag var jag iväg och gjorde id-koll på två stycken ponnyer och en arab. Det var ett brunt stickelhårigt arabsto med bläs och tre vita fötter, (endast id-koll) och en svart connemarakorsning med bläs och vit. v.bak (id-koll + chip) och en svart "shettis" med vita hår i pannan utan papper (id-koll + chip).

 

29 augusti - 4 september

Måndag: Skickade in Rappes språngrulla (Yes skickade jag in för länge sedan men då hade jag inte Rappes), kopierade Ajax utställningsprotokoll och skickade till Felicia och skickade iväg betäckningsrätterna till de som vann en betäckning med Yes 2006 (på Nordruss utställning). På kvällen rider Erica - Xtra i 1 timme.

Tisdag: Skor Lotus fram och en stund senare kör Peder, Emil och Ellen - Lotus och Erica rider Fanta och "sparrar", de kör/rider 1 mil. Lotus är supersnäll att köra så det går jättebra att köra honom med bara en hand. :-) På kvällen kommer Culinesse på besök. Hon är betäckt med Hilmer 495 och hon ska på ultraljud imorgon, hennes ägare Malena hinner inte dit före jobbet så vi kör dit Culinesse åt henne.

Onsdag: Vi inleder dagen med att åka på ultraljud med Culinesse. Hon visar sig tyvärr vara tom och veterinären ser att hon är på väg in i brunst. Några timmar senare ringer Malena upp och säger att de har tänkt göra ett sista försök att få henne dräktig i år och de har bestämt sig för att prova att betäcka henne med Yes. *spännande* På kvällen kör Elin - Xtra (jag åker med) och Erica rider Fanta och "sparrar", vi kör/rider 1 mil.

Torsdag: Culinesse börjar att brunsta och Yes betäcker henne redan idag. På kvällen kör Elin - Xtra (jag åker med) och Peder kör Lotus (Ellen åker med). Vi kör 1,3 mil och Peder ligger i rygg med Lotus hela tiden och kör med en hand :-). Nu ska Xtra och Lotus vila fredag och lördag för på söndag är det start på Solänget.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Malena och Sandra kommer och hälsar på och tittar när Yes och Culinesse vänslas... Sedan rider Elin - Calisi, Erica - Fanta och Sandra - Nanna ut på en 45 min tur i skogen.

Söndag: Start på Solänget... Det går inge bra för oss... Xtra och Elin blir oplacerade och Erica och Lotus diskas för galopp efter 5-600 m! Det går lite bättre för Erica som kör två lopp åt Peter och Bisse (Stuteri Solo) med Solos Yazzå, hon blir 5:a och 4:a på nytt rekord (2.35). Pilgrim startar också, han joggar runt på 2.40,1. Ragusas son Karamellen är även han på plats och han sänker sitt rekord till 2.00,2. Nu är det nära att 2-minuters vallen ska sprängas... :-)

 

22-28 augusti

Måndag: Peder och Elin kör Indie 3 km i ett lungt tempo (mest skritt, lite trav).

Tisdag: Erica rider Lotus 45 min, mest trav. De tränar volter åt båda hållen och han känns mjuk och fin. Jag faxar iväg anmälningarna till Solänget den 4 september. Erica ska starta med Lotus och Elin med Xtra. (Plus att Erica ska köra två lopp med Solos Yazzå men de anmälningarna fixar Sabine).

Onsdag: Peder kör Xtra och Erica rider Fanta. De kör/rider intervaller ner mot 2.20. Passets totala längd blev 1,3 mil. Peder är lyrisk över hur bra Xtra gick efter passet... :-)

Torsdag: På morgonen opererar Peder sin högra hand (karpaltunnel). Jag skjutsar dit honom och börjar jobba tidigare än vanligt, sedan slutar jag tidigare än vanligt också för att vi ska hinna till Boden där Erica och Lotus startar i deras insprängda kat.A lopp. Det regnar och blixtrar när starten går och alla är genomblöta... Erica och Lotus startar från 20 m tillägg tillsammans med Jennifer och Marina. Erica tänker inte riktigt klart och istället för att försöka gasa iväg tillsammans med Marina så ligger hon kvar i rygg på Mimmi (som står start med ett betydligt sämre rekord) i 300m innan hon går om. Då hade Marina fått ett ordentligt försprång men efter den bortre långsidan så jobbade sig Lotus och Erica närmare och närmare... När de började vara riktigt nära en bit in i sista kurvan hände något och Lotus snubblade och tog några snubblande steg. Marina fick då återigen ett ordentligt försprång och de som stod på mer tillägg närmade sig... På upploppet var det klart för Marinas del men Lotus och Jupiter stred om andraplatsen. En bit före mål hade Jupiter tagit över men fick en kort galopp (för att göra det mer spännande), han ställde sig dock nästan direkt och knep andraplatsen. Lotus blev trea för tredje gången den här sommaren. Sedan är det full fart hemåt... Vi kommer hem 22:20, lastar av och sedan måste jag skynda mig iväg och chipmärka en brunblack minishetlandshingst som ska visas på avelsvärderingen på Wången på lördag. Hemma igen 23:45... *gäsp*

Fredag: På morgonen ringer vår granne Torvald och väcker oss. Det står tretton hästar och betar på hans lägda... Någon av hästarna har rivit en stolpe i stonas beteshage och alla utom Dilissa rymde! Amber återvände till mamma efter en liten stund och stod utanför hagen och väntade på att mamma skulle haka på... Som tur är så är ju alla snälla så det tog inte lång stund innan alla var tillbaka i hagen igen.

Lördag: Mitt på dagen kör jag Xtra och joggar 1 mil (Elin åker med). När vi har kommit hem från körturen så hjälps Elin och Erica åt att borsta och tvätta Felicity så att hon blir ren och snygg inför morgondagens premiering. När Felicity är klar så är det Xtras tur att gå igenom samma procedur... På kvällen rider Erica - Lotus och Elin - Calisi i ett lungt 1 timmes pass (nästan bara skritt).

Söndag: Sto- och unghästpremiering på Skelleftetravet. Vi åker dit och visar Xtra och Felicity som båda är 3 år. Planen var att Xtra skulle få diplom och att Felicity skulle bli klass I med 38p... Det gick inte alls som planerat med Xtra utan vi fick nöja oss med att hon blev klass I med 38p (8-8-8-7-7). Hon vann sin klass före Culinesse som också fick 38p och Prixie som fick 35p. Jag är lite sur över poängen men det är slag man får ta... Felicity gick det dock som planerat med. Hon var mycket mer pigg och alert idag och visade hur trevlig hon kan se ut (I Norsjö fick man släääpa henne) och hon fick sina 38p och blev klass I (7-8-8-8-7). På kvällen rider Erica och joggar med Lotus i 45 min.

 

15-21 augusti

Måndag: Idag faxar jag in en anmälan av Lotus och Erica till Bodens insprängda kat:A den 25 augusti. (grundlag 3.07).

Tisdag: Peder och Emil bygger en ny beteshage till Lotus och Djärv. (Det är deras gamla som får återuppstå).

Onsdag: Vi vilar...

Torsdag: På eftermiddagen joggar Peder 1 mil med Lotus. På kvällen kör jag 1 mil och joggar med Xtra och som sparring rider Erica med på Fanta. Xtra är pigg och jätteduktig!

Fredag: Vi flyttar över stona till deras gamla beteshage brevid vinterhagen så att den nuvarande beteshagen blir ledig till utställningen. Den får bli ring, "publikplats" och parkering. På kvällen tvättar och ryktar Elin och Erica några av hästarna så att de är lite förberedda inför morgondagens utställning.

Lördag: Idag har föreningen Nordruss utställning hemma hos oss. Jag skulle hämta domaren på flyget 1½ timme innan utställningen skulle starta men när vi kom fram till flyget fanns ingen Beje där för flyget var 45 min försenat! Lite stressigt blev det när vi kom hem igen med att bära fram rosetter etc innan utställningen körde igång... Dagens utställningsresultat (för vår del); Samba, guld, klasseger och Best In Show med 41p. Xtra, guld, klasseger och BIS-reserv med 41p. Amber, guld, 41p. Ajax, guld, 40p. Ragusa, guld, 40p. Piretta, silver, 39p. Atlas, silver, 39p. Indie, silver, 38p. Ariel, silver, 38p. Djärv, silver 37p. Beje fick sedan stanna hos oss och äta tacos och övernatta till imorgon (flyget lyfter mot Stockholm 15:10 imorgon).

Söndag: Emil fyller 12 år, grattis Emil!!! Umåker kör heldag ponnytrav och Peder, Elin, Erica och Emil åker dit. Erica startar i lopp 8 med Lotus som slutar 4:a på nya rekordet 3.00,7. Erica startar sedan i lopp 9 med Xtra som slutar 3:a på nya rekordet 2.33,6. Ragusas son Karamellen är också där och tävlar och han plockar ännu en seger på nya rekordet 2.00,9! Grattis till Maria, Lars och Karamellen! På förmiddagen går jag runt och visar Beje hästar och hagar och sedan åker vi och tittar på stan. (travet, statshuset, nordanå, bonnstan och en pizzeria) innan jag skjutsar honom till flyget.

 

8-14 augusti

Måndag: Tillbaka till arbetet... Tre veckors semester är till ända och nu börjar jag att jobba på vardagarna igen... Vi inleder dagen med att före jobbet (07:30) ultraljuda två av stona, Piaff och Nanna... Piaff var dräktig! :-) Tyvärr var Nanna tom, har hon resorberat? Hon har inte brunstat om och hon är ju som en klocka... Nåja nu ska jag inte gräma mig över det, hittills har vi tre av fyra som det har tagit på vid första betäckningen och där fostret fortfarande sitter där det ska... :-) Direkt efter jobbet åker jag och ritar konturdiagram på tre hästar. En 27-årig fuxfärgad kallblodstravare med bläs och fyra vita fötter och två islandshästar. En musblack och en brunblack med stjärn.

Tisdag: Mitt på dagen kör Peder Lotus (Ellen åker med) och Erica rider Fanta. De kör/rider 1 mil i lugnt tempo. På kvällen rider Erica ut i 1 timme med Xtra. Xtra ser lite spöken men sköter sig bra ändå (hon ser nästan alltid små spöken när hon är ensam).

Onsdag: På eftermiddagen åker Peder, Erica, Evelina och Ellen till veterinären med hunden. Han har varit dålig i magen och haft diareé ett tag. Vi har avmaskat, fastat och sedan gått på ris/torsk diet i 2 veckor (ordinerad av veterinären). Han är dock inte blivit bättre så nu fick han åka in och lämna blodprov för analys av levervärden, njurar, bukspottskörtel mm... På kvällen kör Peder Xtra och Erica rider Fanta. De kör/rider 1 mil.

Torsdag: Idag inleder vi precis som i måndags med ultraljud 07:30. Den här gången är det Ragusa som ska kollas och... Hon är dräktig! Det sitter där det ska, åh vad skönt... :-) Peder kör Lotus och Erica rider Fanta på kvällen. De kör/rider 1 mil i ett ganska friskt tempo (för Lotus).

Fredag: Ultraljud 07:30 idag också. Samba är det som kollas idag och hon är också fortfarande dräktig! Fem av sex ultraljudade den senaste veckan har foster som ser bra ut. :-) På eftermiddagen kör Peder Xtra och Erica rider Piretta. De kör/rider 1 mil. På kvällen tvättar Erica Lotus så att han ska bli ännu renare och snyggare till morgondagens utställning i Norsjö.

Lördag: Vi kliver upp kl. 06:00 och Erica inleder med att tvätta Felicity medan vi packar bilen. 07:30 åker vi mot Norsjö och shetlandsutställningen där vi idag ska visa Lotus och Felicity. Lotus går kanon!!! Han vinner sin klass med 40p och guld och sedan blir han unghingstchampion då han var bäst av unghingstarna! Sedan går han vidare till BIS där han får stryk av flera av sina äldre konkurrenter men det var bara BIS (42p) och BIS-reseven (41p) som fick högre poäng än honom! (Till saken hör att flera av de som var där och ställde ut tyckte att domaren var snål med poäng idag). Han fick en helt strålande kritik där det bla står att han har god rastyp, maskulin och välutvecklad, vackert huvud och välansatt hals, bra bog, stark rygg och taktmässiga och bogfria rörelser! Domaren bad Peder att han skulle visa honom på avelsvärderingen nästa år och han berättade även för publiken att han sagt åt oss att vi måste visa fram honom! Felicity gick mindre bra... Hon var seg och ovillig och hade jag inget spö så stannade hon! Hon som eg är en liten speedkula... Hon fick 32p men en kritik som ändå visar att det kan bli mycket bättre. Det står att hon är något outvecklad och det stämmer, hon ser mer ut som en 2-åring än en 3-åring. Sedan står det att hon rör sig oengagerat och för dagen stämmer det också samt att hon är något tät... Sedan står det faktiskt att hon har vacket huvud, bra hals och bra bog. Inga direkta "fel" jag tycker att 32p låter betydligt värre än den kritik hon fick. Vi får se vad hon får på premieringen om två veckor...

Söndag: Ingen sovmorgon idag heller... Idag beger vi oss norrut till Bodentravet som kör en heldag ponnytrav och Erica ska starta med Lotus och Xtra. Xtra gör ett kanonlopp och slutar trea på nya rekordet 2.36,8. :-) Lotus inleder sitt lopp kanon! (under 3 min) och ligger trea ända till sista kurvan. Men idag orkade han inte gå så fort i 2160m utan vid ingången till sista kurvan så bara "dör" han. Han travade långsammare och långsammare och en efter en passerade... Han kom i mål i slowmotion som åtta... Efter loppet så trodde vi att han gått en "jättedålig" tid men trots att han gick så långsamt hela sista kurvan och upploppet så gick han 3.07,9 (skulle räcka till en elfte plats på den senaste publicerade listan för 3-åringar kat.A). Han är sååå duktig! Han ska inte behöva åka på utställning dagen före tävling någon fler gång för det tar mer på krafterna än man tror... Innan vi åker hemåt så gör jag ID-koll (ritar konturdiagram) på en svart shetlandsponny.

 

1-7 augusti

Måndag: Vi inleder dagen med att åka in till stan och köpa skor till Lotus för jag tyckte att han verkade en liten aning ömfotad när vi var ute och körde igår. När vi kommer hem och Peder ska sko honom upptäcker vi dock att skorna är för små! Han ska ha samma storlek som Xtra (4x0). När Erica på eftermiddagen håller på och fyller vatten i hästarnas badkar så upptäcker hon plötsligt att Atlas "badar" i ena badkaret! Mamma, mamma hämta kameran skriker hon men då jag håller på och målar ladan nere i stonas vinterhage så nöjer jag mig med att titta på Atlas i badkaret. Mitt i badkaret stod han och plaskade och drack och såg sååå nöjd ut... Sådan mor sådan son eller???

Tisdag: På morgonen åker vi in till stan och byter Lotus skor. När vi kommit hem skor Peder honom och sedan får han gå i hagen i några timmar innan Peder joggar honom i 1 mil. Han känns lite småseg och hade nog föredragit att ha sällskap... På kvällen backjobbar Erica Xtra i 45 min.

Onsdag: Idag är jag och Birgitta ute på mätmannauppdrag och mäter 8 stycken ponnyer. Det är fem som slutmäts och tre årsintyg. Jag chipmärkte även 4 av de 5 som slutmättes (Alla var jätteduktiga). Senare på kvällen rider Erica ut på en lugn 45 min tur med Nanna.

Torsdag: På eftermiddagen är jag och ritar konturdiagram på en Paint. Den var rödskäck (tobiano), 2 år och jättesnäll. Stod alldeles stilla hela tiden och det är ju verkligen en fördel när det är mycket tecken! När vi kommit hem står Malena och dottern Sandra och väntar på oss. De hälsar på och tittar på alla hästarna en stund och sedan rider Erica - Piretta och Sandra - Nanna ut på en 30 min tur i skogen.

Fredag: Vi inleder dagen med att åka och göra ultraljud på Piretta och Calisi... Olidligt spännande... Om allt är som de ska så ska deras foster ha fäst och oddsen att det ska gå bra hela vägen ökat betydligt... och.... De var båda två fortfarande dräktiga!!! :-) Å, vad skönt... :-) Sedan skyndar vi oss hem och lämnar hästarna för jag ska iväg och rita konturdiagram på två stycken hästar. Ett fuxfärgat halvblodssto med bläs och tre vita strumpor och hennes son, en partbreed arab, brun med strimbläs och vit höger bakkota. Hinstfölet var 4 månader gammal och hade redan båda bollarna nere! När vi kommit hem så skor Peder Piretta fram, vägen har så mycket "otäckt" lösgrus nu så även Piretta tycker att det känns jobbigt. På kvällen kör Peder Lotus och Erica rider Piretta. Peder kör 1,3 mil och Erica vänder hemåt lite tidigare och skrittar tills Lotus kommer ikapp dem så hon rider 1 mil. Lite senare på kvällen rider Erica Xtra i 45 min. Xtra var pigg och alert och gick kanon! :-)

Lördag: Peder verkar Fanta och skor henne fram. Sedan verkar han Djärv runt om. Vi passar på och mäter Djärv som i dagsläget är 114,5 cm. Djärv har varit lite uppstudsig mot Lotus den senaste tiden så vi provar att släppa ihop Djärv med Yes men Djärv får lite stryk av Yes så han rymmer ut ur hagen och springer hem till Lotus igen! Han får gå kvar med Lotus tillsvidare... På em red Erica Fanta i 30 min. På kvällen rider Erica - Piretta och Emil - Nanna ut på en lugn 1-timmes tur i skogen.

Söndag: Peder inleder dagen med att verka till och sko Fanta bak så nu är hon redo för sparring ute efter grusvägen igen... :-) På eftermiddagen (mellan Klufts spjut och 800m) kör Peder Lotus och Erica rider Piretta. De gör precis som sist så att Erica vänder lite tidigare och skrittar medan Lotus joggar vidare och sedan vänder och joggar ikapp dem. Så Lotus pass blir 1,3 mil och Pirettas 1 mil. På kvällen (efter Klufts 800m och totalseger) rider Erica ut i 1 timme med Xtra.

 

26-31 juli

Måndag: Fortfarande ingen som brunstar om. Peder kör Lotus och Erica rider Piretta. De kör/rider 1,5 mil. Evelina åker med Peder och hon får provköra Lotus i ca: 2km, det går jättebra! På kvällen hämtar vi hem två shetlandsponnyer, 3-åriga svartskimmeln Bäckdalens Felicity (betäckt med Bravo v.Spuitjesdom ) och 1-åriga fuxen Bäckdalens Nova. De får gå i Yes vinterhage under natten och flytta till stoflocken imorgon.

Tisdag: Peder verkar till hovarna på Felicity och Nova och sedan släpper vi ihop dem med stoflocken. Det blev inte mycket action utan det är bara Calisi som då och då har små jaga shettis race. på eftermiddagen rider Erica ut med Xtra i 1 timme. Xtra är pigg och alert och Erica börjar så smått att räkna med att hamna på topplistorna.. :-) På kvällen springer Calisi och jagar shettisarna i ett av hennes små jaga shettis race. Plötsligt tvärnitar Nova och Calisi hinner inte stanna utan hoppar över Nova!!! Jag vet inte vem av dem som blev mest chockad men Calisi är en riktig hopptalang iaf... :-)

Onsdag: Peder kör Lotus och Erica rider Piretta. Peder kör 1,3 mil och Erica och Piretta vänder hemåt redan efter 1 mil och skrittar tills Lotus kommer ikapp dem igen. På kvällen ringde Tina, hon hade varit och visat Svala och fått kanonkritik och 39p så hon var riktigt nöjd. Nu laddar de för 40p (minst) och diplom på premieringen nästa år då Svala är 3 år. Jag anmäler Felicity till premieringen 28 augusti (vilken tur att de förlängt anmälningstiden till 1 augusti). Xtra ska också på premieringen men hennes anmälan skickade jag in för två veckor sedan.

Torsdag: Peder och Erica kör Xtra i 1 timme, hon är *hot-hot-hot* och hinner bla med att gå lite på bakbenen. När hon har varvat ner (efter 20 min) så går hon jättebra! På kvällen rider Erica ett 40 min "dressyr" pass med Calisi. Calisi är jätteduktig och gör nästan allt Erica ber henne om. Peder verkar Samba fram, bakhovarna får vänta till i helgen. Vi faxar in anmälan till Bodens heldag 14 augusti. Erica ska starta med både Lotus och Xtra.

Fredag: Peder kör Lotus (jag och Ellen åker med) och Erica rider Piretta. Vi kör/rider 1 mil i solskenet. Är den tropiska sommaren är tillbaka efter två veckors grått?. Jättehärligt var det iaf :-). På eftermiddagen åker jag och ritar konturdiagram för pass till en nordsvensk fuxvalack (SH) och ett svart kallblodstravarsto (STC). Båda är jättesnälla och står exemplariskt blickstilla i gången. På kvällen åker Erica till sin kompis Josefin som har 13-års kalas. Erica ska övernatta i höet och rida ut på en tur imorgon.

Lördag: Idag strålar solen från en klarblå himmel och jag, Peder och Emil ägnar större delen av dagen åt att bygga en ny stor sommarhage med massor av gott gräs i (och plocka ner den på andra sidan ån). Erica är kvar hos sin kompis Josefin ända till kl.17 och de har bla varit ut på en långritt (Erica, Josefin och två andra tjejer som också övernattat i höet).

Söndag: Solen skiner från en klarblå himmel idag också.. :-) Vi ägnar förmiddagen åt att plocka ner stonas hage på den här sidan av ån (inte den vi byggde igår utan den gamla). Lotus och Djärv får flytta in i Yes vinterhage och sedan börjar vi att plocka ner deras beteshage också... De ska få en ny som sitter ihop med vinterhagen. På eftermiddagen åker vi in till stan för att titta på Skellefteå Horse Races maratondel. (dressyren och precisionen var igår). Lätt klass maratonets ponnyklass vanns av Jenny och Strike II, lätt klass häst vanns av Caroline och Pebble Beach och medelsvåra maratonets hästklass vanns av Håkan och Alm Turist. När vi har kommit hem så kör Peder - Lotus (jag och Ellen åker med) och Erica rider Xtra. Vi kör/rider 1 mil i solskenet. :-) Efter en middagspaus är det sedan dags för Felicity att få "jobba" lite. Evelina får prova på att rida henne i 5 min medan Erica leder dem och sedan tränar Erica i 10 min på att visa Felicity för hand. Felicity är jätteduktig! Senare på kvällen rider Erica - Calisi i 1 timme, de tränar tempoväxlingar och kurvor(!).

 

18-25 juli

Måndag: Idag kör Skelleftetravet ett insprängt kat:A (upp till 4000kr). Erica och Lotus startar. De kommer 3:a på tiden 3.07,0. De startade från 40m tillägg och inledningsvis var Lotus ganska pigg men tyvärr blev det två omstarter så när den tredje och giltiga starten gick iväg så såg Lotus ut som tuggummi de första 5-600 m. Han sköter sig ju dock alltid under loppen och slutade som sagt 3:a på tiden 3.07,0. Calisi skulle eg ha börjat att brunsta om idag om betäckningen inte tagit, hon börjar dock inte om så vi håller tummarna...

Tisdag: Idag var det dags för Nanna att brunsta om om inte betäckningen tagit. Hon började inte om och hon brukar vara ytterst punktlig så nu är det spännande... :-) (Calisi har inte heller börjat brunsta ännu). Yes betäcker Piaff idag igen, hon har inte visat någon brunst på flera dagar så jag vet inte om hon splittar brunsten precis som ifjol? På kvällen rider Erica ut i 2½ timme med Piretta. Det är soligt och fint men ändå lite sval luft på kvällen när de är ute. *skönt*

Onsdag: Idag skulle eg Ragusa ha börjat om att brunsta om betäckningen inte tagit. Hon börjar inte om och Nanna och Calisi har inte heller börjat om... Nu börjar jag ha förhoppningar... :-) Peder verkar och skor Xtra runt om.

Torsdag: Ingen brunstar om... :-) Erica rider ut med Xtra 1 timme på dagen och på kvällen kör Peder och Erica ut med Lotus. De kör 1 mil och Lotus är väldigt pigg och alert så Erica är jättepeppad när de kommer hem. :-)

Fredag: På kvällen rider Erica ut i 2 timmar med Piretta.

Lördag: Evelina fyller 7 år, Grattis Evve!!! Hon får två Barbieprinsessor, en Barbieprins (Ken), Barbiefilm, glittriga hårspännen, glittriga hårsnoddar, glittriga tatueringar etc så hon är jättenöjd... :-) Idag skulle Samba börja om att brunsta om det inte har tagit men hon börjar inte att brunsta om. :-). Mitt på dagen rider Erica ut i 1 timme med Xtra. Xtra är på tårna idag och rädd för en bil, en parkerad traktor, en fågel osv... På kvällen kör Peder - Indie och Erica - Lotus. De kör 10 min skritt och lite jogg på den slagna vallen och sedan kör de 3 km efter vägen. Båda två är jätteduktiga!

Söndag: Ingen brunstar om :-). Fanta har sin första "riktiga" brunst den här sommaren och Yes betäcker henne. Fanta har inte gått med Yes tidigare utan i en annan hage så att vi har kunnat ha koll på hennes eventuella brunster och på hennes eventuella knottallergi. Det började ju med att Samba och Ragusa "tuggade" lite på henne när de hade fått sina föl. Sedan försvann det mesta av Fantas man och jag blev osäker på om det var pga Sambas och Ragusas tuggande eller om det var pga knottallergi. Jag har dock aldrig sett Fanta stå och klia och hon har inte heller haft vätskande sårskorpor eller kliat sönder sig som de hästar jag tidigare har sett som haft knottallergi har gjort. Nu är iaf manen på återväxt så oavsett anledning så är det inget som bekymmrar henne nu. Jag kände att jag nog ville vänta med att betäcka henne till nästa sommar så att jag var mer säker på hur och varför... Nu hade iaf Fanta sin första riktiga brunst och hon blev som förbytt! (måste skratta lite åt henne). Fanta är i vanliga fall lägst i rang och bråkar absolut inte med någon och trängs absolut inte med någon heller! Nu höll Peder iaf på att flytta stona mellan deras hage och Yes hage för att kunna kolla ordentligt om de börjat att brunsta om eller ej och när han flyttar Calisi så kastar sig plötsligt Fanta mellan Calisi och stängslet! Peder som höll i Calisi hann inte med utan fick släppa Calisi, stänga grinden så att de som absolut inte ska betäckas inte skulle komma in till Yes och under tiden så galopperade Yes och Fanta bort till en romantisk hörna... Innan Peder sprungit dit så var Fanta betäckt och klar... Så nu får det bli så... Fanta får gå med Yes och betäckas som de andra och så hoppas vi på en välskapt fölis till midsommar nästa år. På kvällen åker vi och handlar lite och på vägen hem tar vi vägen förbi Nicke och Bea och tittar på deras nya hus och på deras russ.

 

11-17 juli

Måndag: Erica kör Xtra och joggar i 45 min senare kör hon Lotus och joggar 50 min. Yes betäcker Lobelia för sista gången (?) idag. Hon verkar vara på väg ur brunst.

Tisdag: Idag ser vi inte Yes betäcka någon.

Onsdag: Natten till idag har det regnat lite, tack, det behövdes! Nu blir det nog bättre fart på växtligheten! :-) Erica rider Lotus barbacka i 45 min. När hon sedan är och fyller vatten till hästarna så ser hon Yes betäcka Piaff, det är bara hon som brunstar nu...

Torsdag: Vi vilar. Elin åker till en kompis över dagen. Hon kör eu-moppe numer. Jag glömde visst att berätta att hon gick eu-moppe kurs och tog förarbeviset förra helgen. Erica cyklar till en annan kompis, hon ska sova över och komma hem imorgon.

Fredag: Yes betäcker Piaff idag. Sista gången? Hon ser iaf inte särskilt brunstig ut längre... När Erica har kommit hem så kör hon Lotus på mjukt underlag (slagen vall) och joggar i 1 timme och 10 min. Lotus ligger 7:a på 3-åringarnas topplista just nu. Det startar dock tio stycken 3-åringar i helgen (i södern) så vi får se hur det ser ut nästa vecka... *spännande*

Lördag: Idag åker Lobelia hem. Jag hoppas verkligen att hon är dräktig och att de får ett fint litet föl i juni nästa år. De körde 70 mil när de lämnade Lobelia och 70 mil för att hämta henne idag så de har fått jobba lite... :-) Yes strosar runt bland sina ston idag och allt verkar lugnt. Piaff "förföljer" honom stundtals men det gör hon även när hon inte brunstar... :-)

Söndag: Idag kör Erica Xtra på mjukt underlag (slagen vall) och skrittar och travar omväxlande i 1 timme. Xtra ser kanonfin ut! Det blir spännande att se henne i nästa start (14 augusti). Under 30 min av den tiden som Erica och Xtra är ute och joggar så kör jag Indie. Vi skrittar mest men joggar lite i lugnt tempo. Indie är jätteduktig! (som vanligt).

 

4-10 juli

Måndag: +27 grader, tropisk värme... Skönt att bara Lotus tränas just nu och han har vilodag... :-) Medan stackars jag jobbar så är Peder och barnen och badar...

Tisdag: Tropisk värme idag också, +29... Peder kör Lotus och Erica rider Piretta, de kör/rider 1,3 mil. Lite senare kör Peder och Erica Indie 3 km i lugnt tempo. Indie är exemplarisk! :-) De passar på och badar medan jag är på jobbet idag också...

Onsdag: Piaff börjar att brunsta idag. Hon ställer upp och pinkar men Yes vill inte betäcka henne. Vi får se när han tycker att det är lämpligt...

Torsdag: Yes betäcker Piaff för första gången i år. Idag var hon tydligen redo (enligt Yes). Peder kör Lotus och Erica rider Piretta. De tar det lugnt och skrittar och travar omväxlande i 1mil. Jag fick mail från Tina idag. Hon visade Svala på Skåneruss utställning igår. Tyvärr fick hon bara 37p men kritiken var jättebra! Hon har nyss varit halt så vi får hoppas att hon visar upp sig bättre på premieringen 27 juli. Tina skickade med två kort på Svala också och hon ser jättefin ut (jag ska lägga in dem på hennes sida). Idag skickade jag in anmälan till Shetland Nords utställning i Norsjö den 13 augusti. Vi åker dit och visar Lotus (vem annars... :-) ).

Fredag: Idag verkar Lobelia ha kommit igång med brunsten på riktigt. Yes betäcker henne.

Lördag: Peder verkar Dilissa och Yes. Lobelia brunstar ordentligt och vi ser Yes betäcka henne idag också.

Söndag: Systrarna Linnea 11år och Matilda 8år från Umeå kommer med sina föräldrar och hälsar på hästarna idag. Efter att de varit och hälsat på alla (och deras pappa tvingats ta kort på alla :-)). Får de och Erica turas om att rida Piretta och Nanna ute på den slagna vallen en stund. På kvällen regnar det en liiiten stund. Det har varit varmt och torrt i minst 2 veckor så regnet var välkommet, synd bara att det var så lite... Det är 15 dagar sedan Piretta skulle ha börjat om att brunsta om hon inte var dräktig men hon har ännu inte börjat om så det ser lovande ut... :-) Jag räknar med en russbäbis 8 maj (förmodligen en gulbrun hingst ;-)). Vi ska ultraljuda henne efter 50 dygn så att vi vet säkert...

 

27 juni - 3 juli

Måndag: Idag börjar Calisi att brunsta och vi betäcker henne med Yes redan idag. Erica rider Nanna i 45 min hon provhoppar några språng på 30, 60 och 70 cm och Nanna är jätteduktig!

Tisdag: Nanna börjar att brunsta och får träffa Yes redan idag. Solänget kör ett insprängt kat.A grundlag 3.00 och vi åker dit och startar. Lotus har ju ett rekord på 3.15,9 så han är lite uppanmäld. Vi hoppas på att han ska göra ett bra lopp och sänka rekordet. Erica satsar ju på att komma med i kriteriet och då måste de sänka tiderna... På vägen till Solänget stannar vi till hos Bergströms och fikar lite gott och tittar på alla deras hästar. Shire, Tinkers, russ och shetland, missade jag något?? När vi sedan är på Solänget är Erica och Lotus är jätteduktiga! De kör mot hårt motstånd och kommer sexa på nya rekordet 3.05,9. En rekordsänkning med hela 10 sekunder! Har vi inte missat något så är han trea i Sverige just nu med den tiden. Medan vi är borta så får Elin fullt upp hemma... Elin sitter och tittar på TV då hon plötsligt hör hur det "smattrar" utanför på gården. När hon går och tittar ut genom fönstret så står det 14 stycken russ utanför! Elin springer och hämtar tre grimskaft, hon springer ut och över till grannen och ber om hjälp att fånga in alla ston och släppa dem i vinterhagen... Som tur är så är ju alla så snälla så det gick bara bra att fånga in dem. :-) Medan de jobbar på så kommer ytterligare två grannar och hjälper till, lite hästrädda men det gick bra iaf. :-) När Elin sedan tittar till sommarhagen så visar det sig att tråden har rivits ner mellan två stolpar. Vi får fixa det imorgon...

Onsdag: Den hästrädda grannen är omvänd! Ganska omvänd iaf.. :-) Helena har bara vågat rida en enda gång i sitt liv för 5 år sedan och sedan inte vågat prova någon fler gång men nu har Nanna charmat henne! Hon får provrida på Nanna i 30 min medan Erica leder henne och det går jättebra! :-) Idag börjar Ragusa att brunsta så nu har Yes tre tjejer att mingla med (Calisi, Nanna och Ragusa).

Torsdag: Idag kommer Lobelia på betäckning. Hon är mörkfux, f-83 e.Chaplin u.Cornelia ue.Charlie. Hon får gå en liten stund i en egen hage men flyttar senare in till Yes. Hon verkar vara på G men släpper inte till. Yes kämpar och flirtar och är efter några timmar jättetrött! Lobelia får gå in i stohagen så att Yes får vila i några timmar... :-) Vi bygger om hagen på andra sidan ån igen. Vi passar på och bygger ut när vi ändå skulle laga den... :-)

Fredag: Idag så betäcktes kanske Lobelia av Yes... Han försöker iaf men hon är inte så villig... Hon pinkar och ställer upp men när han ska betäcka henne så springer hon.. Han hänger dock kvar och springer så fort han kan på två ben.. Han kan tom galoppera på två ben... :-) Erica är ute och skrittar i 45 min med Lotus. Han startar ju både tisdag och söndag den här veckan så det blir bara ett skrittpass därimellan. Jag har visst glömt att skriva upp att jag faxade in anmälan till Bodens insprängda kat:A grundlag 3.00 för några dagar sedan. *hoppsan* Erica och Lotus startar alltså på söndag igen... :-)

Lördag: Idag börjar Samba att brunsta så vi släpper in henne till Yes på kvällen. Hon verkar klart på G så jag tror att hon står imorgon.

Söndag: Vi åker till Boden... Erica och Lotus startar i Bodens insprängda kat.A grundlag 3.00. De är jätteduktiga idag också trots att Lotus var slö, vilket kanske berodde på att det var +27 grader... De slutar som 4:a på nya rekordet 3.04,0. Calisi och Nanna brunstar inte längre och Lobelia pinkar och ställer upp men slår då han reser sig på henne.. Han får iaf betäcka Samba och Ragusa.

 

20-26 juni

Måndag: Vi "vilar" och bygger en ny beteshage på andra sidan ån. Mitt på dagen är vi på Skelleftetravet och tittar på "Dagens rätt". Trevligt med lite trav på lunchen.. :-)

Tisdag: Elin - Calisi och Erica - Xtra rider ut i 1 timme. Lite senare rider Elin - Piretta och Erica - Lotus ut i 1 timme.

Onsdag: Pisa åker hem idag. Vi får se om det blir en liten son eller dotter i mitten av maj nästa år *spännande*. Felicia är här tillsammans med sina föräldrar och hälsar på lilla Ajax (och alla andra). Ajax är sååå söt så jag hoppas och tror att de känner sig nöjda med honom.

Torsdag: Jag jobbar som vanligt men imorgon och nästa vecka är jag iaf ledig... *skönt* :-) Erica rider ut med Xtra i drygt 1 timme.

Fredag: Midsommarafton, Elin - Piretta och Erica - Nanna går på barnridning i Vallen i 2 timmar. Det är vackert väder och riktigt trevligt att fira midsommar i Vallen. :-) När vi har varit hemma och vilat upp oss ett tag så rider Erica - Lotus och Elin - Piretta ut i 40 min. Piretta tycker att det är skönt att få komma ut och sträcka på benen efter två timmars tjänst som snäll barnponny så är hon riktigt busig... :-)

Lördag: Mitt på dagen körde Peder Lotus och Erica red Piretta. De körde/red 1,3 mil. På kvällen är det dags för Elin och Xtra att starta i lilla midsommarkransen (insprängt lopp under Skelleftetravets midnattstrav). Elin och Xtra slutade oplacerade (12 av 14). Elin var eg förberedd på att få "smisk" då vi anmält till ett alldeles för snabbt lopp bara för att Xtra skulle få starta (bra träning). Elin skulle därför eg bara köra sitt eget race, få stryk med massor men ändå sänka rekordet.. Nu blev det inte riktigt så... :-) Elin tyckte nämligen att det var otroligt pinsamt att bli ifrånsprungen inför en så stor publik så hon slutade att köra och satt och "åkte" med rodnande kinder... (På storbildsTV dessutom... ;-) ). Nu får Xtra 2 veckors ledighet från träning...

Söndag: Jag och Peder bygger ut stonas hage på andra sidan ån. Erica rider Calisi i 1 timme. Hon provhoppar några språng på 60 cm och Calisi är jätteduktig! Idag skulle Piretta eg ha börjat om att brunsta om hon inte blivit dräktig men det gjorde hon inte. Jag håller tummarna...

 

13-19 juni

Måndag: Elin - Piretta och Erica - Lotus rider ut i skogen 1 timme. Felicia Bergström, Djäkneboda tingar Ajax. Vi har redan fått förfrågningar både från södern och från Norge fast Ajax bara är 5 dagar gammal ännu *kul* men vi tror att han får det bra hos Felicia. Dessutom så är det ju ganska nära så att vi får se honom växa upp och förhoppningsvis komma ut på travbanorna om några år. :-)

Tisdag: Idag faxar jag in anmälan på Erica och Lotus till Solängets insprängda kat.A lopp den 28 juni (3.00 prop). Mitt på dagen kör Peder Lotus och Erica rider Fanta, de kör/rider 1,3 mil. På kvällen rider Elin - Calisi och Erica - Xtra ut på en lugn tur i skogen, de är ute och rider i 1 timme.

Onsdag: Pisa brunstar! Idag är hon riktigt brunstig och ställer upp "ordentligt" när Yes betäcker henne. Precis som jag misstänkte så var hon nog inte brunstig på riktigt förra veckan. Jag faxar in anmälan På Elin och Xtra till Lilla Midsommarkransen på Skelleftetravet (2.15 prop). Peder kör Xtra och Erica rider Fanta, de kör/rider 1,3 mil.

Torsdag: Idag fyller Yes 5 år och Philur nere i Kroksjö fyller 2 år, grattis till dem båda! Pisa är superbrunstig idag också så Yes betäcker henne idag också. Under dagen så bygger Peder en ny beteshage till Fanta som hon flyttar in i redan idag. Samba och Ragusa accepterar henne inte fullt ut nu när de har föl så de har "tuggat" lite på henne och ev har hon exem också? Vi får hålla ögonen på hur det utvecklas... Fanta får Xtra som sällskap i sin nya hage för de två går jättebra ihop. På kvällen rider Erica - Xtra och Elin - Calisi, de är ute och rider i 50 min. Piaff brunstar, nästa brunst blir det betäckning...

Fredag: Peder och Erica kör Lotus, de joggar 1 mil i lugnt tempo. Yes och Pisa går tillsammans ute i beteshagen och har det trevligt...

Lördag: Mitt på dagen är jag och gör ID-koll på två islandshästar, en rödblack och en skimmel. Medan vi är borta så åskar det hemma hos oss och när vi kommer hem så är vi utan både dator och telefon!!! Några timmar senare så fungerar telefonen igen men datorn den är död... :-( Pisa verkar vara lite mindre brunstig idag så hon är nog på väg ur brunst.

Söndag: Idag så skiner solen igen :-) men datorn den är fortfarande död... :-( Mitt på dagen rider Elin - Piretta och Erica - Xtra ut i solskenet. De är ute och rider i drygt 1 timme. Lite senare så rider Erica - Lotus och Elin - Calisi ut i 35 min. Calisi är hot-hot-hot... :-) Yes betäcker Pisa men idag var det garanterat den sista dagen hon stod, hon verkade vara ganska anti Yes... Hon åker hem någon dag till veckan. Är Pisa dräktig så har hon tiden ute 15 maj 2006.

 

6-12 juni

Måndag: Nanna fyller 13 år, Grattis Nanna! Mitt på dagen är Bea och Nicke här och spanar in fölisarna. Jag tror att de blev smått imponerade av Ambers långa ben. :-) (även om nog Nicke hellre hade smusslat med sig den keliga Indie hem). Piretta brunstar för fullt så Peder släpper in henne till Yes redan idag och hon betäcks första gången kort därefter... Jag håller tummarna för att det är en "riktig" brunst. Piretta var ju så skum ifjol då hon hade långa och oregelbundna brunster och sedan blev skendräktig.. :-(

Tisdag: Idag betäcker Yes Pisa, hon verkar lite smått irriterad men låter honom betäcka iaf. Han betäcker även Piretta som verkar superbrunstig... Idag börjar även Nanna att brunsta. Direkt efter skolan så rider Erica - Xtra, de är ute i en timme. Elin - Calisi rider ut i skogen, de är ute i 45 min. På eftermiddagen har Piaff fått vaxproppar!!! Hon är den första av våra hästar som fått det. :-) Hon verkar väääldigt orolig så vi tror att hon kommer att föla inatt.

Onsdag: 00:30 fölade Piaff! 3 veckor över tiden kom en supersöt liten skäckhingst till världen. Vi döper honom till Ajax (efter tvättmedlet). Födelsevikt; 29,4 kg. Det är Pirettas födelsedag idag också, hon fyller 12 år. Grattis Piretta! Mitt på dagen betäcker Yes Pisa, hon verkar precis som igår smått irriterad på honom men pinkar och ställer upp... Han betäcker även Nanna idag. På kvällen rider Erica ut 1 timme med Lotus.

Torsdag: Idag fyller Pilgrim 4 år, Grattis Pilgrim! Tänk vad tiden går, att lilla Pilgrim redan fyller 4 år... Idag är det skolavslutning och både Elin och Erica "försvinner" iväg till kompisar direkt efter avslutningen... Erica följer en kompis hem och de ska på disco ikväll. Sedan sover Erica över hos sin kompis och kommer hem imorgon. Elin åker hem till en kompis som hon sover över hos till imorgon då hon åker till Lycksele med kompisen och hennes familj. Elin kommer hem på lördag igen... På dagen betäcker Yes både Nanna och Piretta, Pisa verkar ointresserad...

Fredag: På morgonen kommer Erica hem med bussen.. Pisa slår ifrån ordentligt till Yes idag så hon är färdigbetäckt för den här gången... Nanna verkar ställa upp men Yes är trots det inte alls intresserad av henne. Han kanske vet något som vi inte vet...

Lördag: Yes betäcker Piretta idag. Pisa slår ifrån och Nanna är Yes ointressead av idag också... Elin kommer hem från Lycksele. På eftermiddagen kör Peder - Xtra och jag kör Lotus. Vi joggar 1,3 mil och solen skiner från en klarblå himmel... *härligt*... :-) Vi gör ID-koll och chipmärker Atlas idag och han var jätteduktig!

Söndag: Mitt på dagen så rider Erica bort till bönhuset med Piretta. Det ska nämligen vara korvgrillning, brännboll och barnridning där idag. Några tappra bybor var där trots regnskurana så Erica och Piretta fick jobba en stund. Piretta betäcks av Yes idag också, hon ser dock betydligt mindre intresserad ut så hon är nog på väg ur brunst... Nanna är ointressant idag också tycker Yes. Kan hon ha blivit dräktig redan??? I så fall har hon tiden ute 5 maj 2006. Vi håller tummarna... Pisa har också helt klart brunstat färdigt så nu får vi vänta och se om hon brunstar om eller om det har tagit på henne isf har hon tiden ute 4 maj... Fast jag måste erkänna att jag är lite tveksam till om Pisa brunstade "på riktigt" eller om hon bara ställde upp ändå för hon verkade som sagt lite irriterad även när hon stod. Om det här var sista dagen som Piretta stod och OM hon har blivit dräktig så har hon tiden ute 8 maj... *spännande* På kvällen rider Erica - Piretta och Elin - Calisi ut i skogen i 1 timme i solskenet. (ja du läste rätt, på kvällen sken solen igen... :-)).

30 maj - 5 juni

Måndag: Piaff fyller 20 år idag, Grattis Piaff! Två av ungdomarna fyller också år idag det är Dilissa som fyller 5 år och Calisi som fyller 3 år. Grattis till dem också! :-) Ragusa har tiden ute idag men inget föl syns till... Jag får besked från STC att jag är godkänd ID-kontrollant för varmblodiga och kallblodiga travhästar nu också. Trevligt... :-)

Tisdag: Direkt efter skolan rider Erica - Xtra och Elin - Calisi ut i 45 min. Sedan rider Erica - Lotus och Elin - Piretta ut i 1 timme. Lotus sköter sig exemplariskt när de är ute och rider men när de kommer tillbaka från ridturen så springer Xtra efter tråden och gnäggar och "hetsar" honom lite... Då stannar Lotus upp och frustar, flirtar och stegrar lite.. Han måste ju visa stona att han är snyggast och tuffast... ;-)

Onsdag: Erica rider Xtra i 1 timme, lugn jogg. Sedan rider Erica - Lotus och Elin - Piretta och galoppjobbar intervaller i 1 timme.

Torsdag: Vi vilar...

Fredag: 06:30 på morgonen fölade Ragusa! Det blev ett brunt stoföl med vita ballar hö.bak (och en vit rand mitt fram på hoven). Vid 1½ timmes ålder väger vi henne och hon väger 32,5 kg så det är en rejäl tjej. Vi döper henne till Ariel, efter tvättmedlet, Yes är ju hennes pappa... ;-) Mitt på dagen åker Peder, Elin och Erica till Boden som kör heldag ponnytrav i dag. Det är Bodens årliga dubbeltrav-helg så det är en heldag ponnytrav på söndag också. Elin och Xtra startar i lopp.4, de slutade oplacerade på tiden 2.44,8 (9 av 12). Erica och Lotus lyckades riktigt bra i sitt lopp, de slutade 2:a på nya rekordet 3.15,9.

Lördag: Vi gör en ny liten beteshage till stona så att de får lite mer bete. Vi gör även iordning en liten beteshage till Yes där han ska få gå och beta med sina ston. Han (och stona) ska få större beteshagar sen när gräset har vuxit upp ordentligt.

Söndag: Direkt på morgonen åker Peder, Elin och Erica till ett regnigt Boden för att tävla ponnytrav igen... Elin och Xtra startar i lopp.6. Idag hade Elin riktigt otur... Hon och Xtra låg fyra när de närmade sig mål men då fick Xtra plötsligt en galopp och fyra hästar som låg bakom dem passerade.. Xtra ställde sig dock fort i trav igen, hon hann passera en av dem igen och gick i mål som sjua på tiden 2.47,1. (tre ponnyer gick i mål på samma tid). Erica och Lotus startade i lopp.7 och de blev precis som i fredags 2:a. Denna gång på tiden 3.17,8. Pilgrim och Philurs pappa Edgar gick nytt rekord idag, 1.56,6 på lite halvsmetig bana. Grattis Maggis och Edgar! Medan Peder och tjejerna är borta och tävlar kommer Pisa hit för att betäckas med Yes. (Pisa är Pirettas 20-åriga storasyster!). Yes uppvaktar henne flitigt men hon verkar inte vara riktigt redo än. Vi får se om hon står imorgon... Piaff har nu gått 18 dagar över tiden.. *suck*... Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... :-)

 

23-29 maj

Måndag: Jag faxar in anmälan till Bodens dubbeltrav 3 o 5 juni. Peder bygger ut Yes vinterhage så att den är klar till nästa vinter (ute i god tid med andra ord.. :-) ). Dilissa (och även litegrann Ragusa) går runt och är "skum"... eller så är det jag som börjar att vara nojjig...

Tisdag: Idag regnade det när vi vaknade och halva dagen.. :-( Men sen sken solen och det blev jättevarmt och skönt... :-) Erica rider Fanta och Peder kör Xtra. De rider/kör 1,3 mil. Sedan rider Erica - Lotus och Elin - Calisi, de är ute och "busar" i 45 min.

Onsdag: Lotus fyller 3 år, Grattis Lotus!!! Direkt efter skolan rider Erica - Lotus i 45 min. Hon skrittar och galopperar i intervaller. Senare skrittar och småjoggar Erica i 45 min med Xtra. Peder och Emil bygger klart Lotus och Djärvs sommarhage så imorgon ska de få börja att gå och beta en liten stund..

Torsdag: Ragusa låg och vilade då och då under natten och morgonen.. Jag funderade varje gång på om hon tänkte sätta igång och föla men det händer inget mer så hon är nog bara trött... Lotus och Djärv börjar att beta så smått i deras sommarhage idag..

Fredag: På morgonen var Dilissa på G, iaf så tyckte vi det så vi satte oss ner och vaktade... När inget föl dök upp blev jag till slut tvungen att åka till jobbet, det blir dyrt att sitta hemma och vaka... Under dagen telefonterrorerar jag sedan Peder men inget föl verkar vara på G... På kvällen verkade allt mycket lugnare än imorse men vi får se... Dilissas bäckenband och vulva är otroligt slappa och hennes juver är stooort...

Lördag: Just före 4 på morgonen fölade äntligen Dilissa! :-) Det blev ett brunt stoföl utan tecken som vi har döpt till Amber. Det var en trevlig "present" att gå in och väcka Peder med (han fyller år idag). Vid nio timmars ålder vägde vi Amber och hon vägde 29,6 kg. Erica rider tempoväxlingar i alla gångarter med Lotus under 45 min och sedan rider hon Xtra i 1 timme.

Söndag: Erica rider ut i 1 timme med Xtra. Idag möter de ovanligt mycket bilar. Vissa saktar ner farten och andra gör det inte... Xtra är som tur är jättestabil och bryr sig inte särskilt mycket om i vilken fart bilarna kommer... Lite senare rider Erica ut 45 min med Lotus. Ragusa börjar att vara "skum". Hennes juver är välfyllt och hon börjar att vara slapp där bak... Jag tror att hennes fölis kommer de närmsta dagarna eller åtminstone innan nästa helg. Men man kan ju aldrig vara säker... Piaff har fyllt lite juver men är inte särskilt slapp där bak så hon verkar inte alls vara på G den närmsta tiden iaf... Ragusa har eg tiden ute imorgon och Piaff är 11 dagar över tiden... Elin och Erica har kommit med båda dagarna på Bodens dubbeltrav nästa helg. På fredagen startar Elin och Xtra i lopp.4 och Erica och Lotus i lopp.8. På söndagen startar Elin och Xtra i lopp.6 och Erica och Lotus i lopp.7. spännande...

 

16-22 maj

Måndag: -1,4 natten till idag.. Direkt efter skolan rider Erica - Xtra i 45 min, sedan rider Erica - Lotus i 50 min.

Tisdag: +1,4 natten till idag men när det som omväxling är plusgrader så vräker regnet ner istället... *suck*...
Vid 10-tiden på fm anlände Sambas förstfödde! Den lilla killen kom fem dagar före utsatt tid. Samba hade ju eg tiden ute som nr tre men jag har misstänkt en tid att hon skulle föla först då hon fyllde sina juver före de övriga och bäckenbanden mjuknade ordentligt...
Vi kollade stona ordenligt imorse vid 8-tiden (innan jag åkte till jobbet) och då var Samba lite "konstig" men visade inga direkta tecken på att hon tänkte föla. Peder skjutsade mig sedan till jobbet och i bilen satt jag "tjatade" på Peder att hålla ordentlig koll på Samba under dagen. Jag oroade mig för att hon kanske tänkte föla ute i regnet... Peder tyckte att jag kunde slappna av för han trodde att det skulle ta minst 1 vecka innan fölet kom.
När Peder sedan kom hem ett tag efter nio så var det fortfarande lugnt ute i hagen. Han gick in för att pyssla på lite inne, ute regnade det ju för fullt så han tänkte inte ägna sig åt några utomhusaktiviteter... :-) Då och då tittade han ner till stona (man ser stohagen från köksfönstret) och såg inget konstigt... Efter en stund kunde han dock konstatera att han inte såg Samba så han tänkte att det nog var bäst att gå ner och titta vad hon gjorde (inte för att hon skulle föla än, men...). Väl nere vid hagen såg han inte till Samba heller så han konstaterade att hon nog stod i eller bakom ladan. Han gick därför in i hagen och fram till ladan. Lite förvånad blev han sedan när inte bara Samba stod i ladan utan även en liten brun kille med blöt man och svans... :-) Vid 11 timmars ålder vägde vi Atlas som den lille nu heter och han vägde 26,5 kg.
På kvällen rider Erica – Xtra och Elin – Calisi i 1 timme. Dilissa hade eg tiden ute idag men hon visar inga direkta tecken på att det är på G så det dröjer nog några dagar till...

Onsdag: -3,5 natten till idag (Det här börjar mer och mer likna en väderdagbok...) men när vi vaknar skiner solen från en klarblå himmel så under dagen är det varmt och skönt (omkring +20 i solen och +10 i skuggan). På kvällen rider Erica - Lotus i 45 min. Piaff hade eg tiden ute idag men hon verkar inte vara särskilt på G så nu går både hon och Dilissa på "övertid"... Piretta har slutat att brunsta idag. jippie, en normal brunst!

Torsdag: Elin fyller 15 år; grattis Elin!!!
-4,6 natten till idag och nu börjar det kännas lite tjatigt att skriva ”när ska värmen komma?” Men jag undrar fortfarande när den tänker komma… :-) Direkt efter jobbet åker jag och gör ID-koll på tre shetlandsston som skall gå på export till Åland. Det var en svartskäck, en fux med bläs och en svart med stickelhår på nosrygg och rumpa. Under den här dagen så var det ”konstigt” väder… Det var ju som jag skrev i inledningen -4,6 på natten, på fm var det solsken och +11 grader sedan mulnade det på lite och började snöa!!! Ja du läste rätt, det snöade! Sedan kom solen tillbaka och efter ett tag så regnade det och avslutningsvis så var det solsken igen… Vädergudarna måste vara osams… :-)

Fredag: -1,4 natten till idag… *mutter*… Nu har Atlas kommit på något som är jätteroligt!!! (för honom alltså). Han jagar Piaff...! Han springer mot Piaff och då springer Piaff undan, sedan jagar han henne runt hagen i 200 blås... Atlas tycker att det är jättekul att busa med Piaff och ser lite lagom stursk ut... Att Piaff eg inte springer undan för honom utan för hans mamma Samba som är honom hack i häl har han nog inte riktigt förstått... :-)

Lördag: +6 grader natten till idag! *jippie*... Tjejerna tvättar och smörjer travselarna så att de är fixade till morgondagens tävlingar på Umåker. Dilissa verkar vara lite mer på G så jag springer och tittar till henne stup i kvarten... :-)

Söndag: +6,9 natten till idag.. Känns bra... :-) Umåker har heldag ponnytrav och Peder och tjejerna åker dit för att starta. Erica och Lotus startar i lopp.1. Lotus var lat och tjurig idag... Erica fick ha hjälp i volten för annars tänkte han minsan inte volta... När sedan starten gick så bommades den ganska kraftigt och Erica hamnade efter redan i starten (underbar inledning). På något sätt lyckades de sedan hinna ikapp och om en bunt (trots att Lotus slöade) och de slutade som 3:a på tiden 3.24,0. Elin och Xtra startade sedan i lopp.5. För dem gick det som beräknat. De körde nästan 10 sekunder snabbare än när Xtra kvalade och kom i mål som oplacerad (8 av 12) på tiden 2.44,6. Pilgrim gjorde tävlingsdebut i samma lopp som Xtra men tyvärr galopperade Pilgrim så han blev diskad. Medan de är och tävlar är jag och Ellen hemma och fixar lite och håller ett vakande öga över Dilissa. Vi mockar och spånar ordentligt i ladan och uppe i Yes loge. Dilissa har fått flytta dit nu så att hon kan föla i lugn och ro. Hinner vi inte vara med så vet man aldrig om Ragusa eller Piaff kanske knycker hennes föl... Fast nu har Ragusa börjat verka vara lite mer på G så vi får se om Dilissa eller Ragusa fölar först.. Avslutar väl med en liten dräktighetsrapport... Samba hade eg tiden ute idag med fölade i tisdags 5 dagar före utsatt tid. Dilissa hade tiden ute i tisdags och har nu gått 5 dagar över tiden, Piaff hade tiden ute i onsdags och är nu 4 dagar över tiden... Ragusa har tiden ute om 8 dagar.

9-15 maj

Måndag: +0,6 grader natten till idag... På dagen blir det några grader varmare... På kvällen rider Erica – Piretta och Peder kör Lotus. De kör/rider 1,3 mil. Vi går till Yes med Piretta idag för att kolla om Piretta är brunstig. Piretta visar dock inga som helst tecken på brunst så vi får kolla igen om några dagar…

Tisdag: -3,6 grader på natten till idag och alldeles vitt av frost när vi vaknar på morgonen... *hutter*... Solen skiner dock från en klarblå himmel så under dagen blir det riktigt varmt. 19:45 flyger jag till Stockholm. Under onsdagen och torsdagen ska jag gå kurs för att bli identifierare och rita konturdiagram på varmblodiga- och kallblodiga travhästar. På Arlanda hämtas jag av Liselotte Erixon. Jag ska sova hos henne de två kommande nätterna… På väg hem till henne åker vi förbi och tittar på hennes russ. Hon har fått två fina stoföl så jag blir lite avis... :-)

Onsdag: Kurs på Hästsportens Hus (Solvalla) hela dagen... På kvällen tittar vi på V64 innan vi åker hem för att sova. Idag har ytterligare två russmänniskor anlänt för att gå kurs och sova hos Liselotte… Det blir dock inte så mycket sova för det ena och det andra diskuteras istället halva natten så det blir en kort natts sömn... :-) (Fler människor går naturligtvis också på kursen men sover på andra ställen). Hemma inleder Peder – Xtra och Erica – Fanta med att köra/rida ut och jogga 1,3 mil. Sedan rider Erica – Piretta och Elin – Calisi ut i 1 timme.

Torsdag: Kurs på Hästsportens Hus (Solvalla) drygt halva dagen idag… Vi gör våra prov, både skriftligt och praktiskt så nu är det ”bara” att vänta på besked på om man blivit godkänd eller ej… På kvällen gör Erica och Lotus debut i en 3.10 prop på Skelleftetravet. De slutar som första oplacerade på tiden 3.22,0 (sjua av tolv). Klart godkänt då Erica valde att ta det ganska lugnt och göra en felfri debut. Nästa helg får hon gasa lite… :-) Några minuter före midnatt kommer jag hem från min Stockholmsvistelse och jag måste erkänna att jag är ganska trött…

Fredag: Sambas juver är stort och hårt, bäckenbanden har mjuknat... Det har varit så i några dagar nu så jag tror att Samba är den som kommer att föla först fast hon eg har tiden ute som nr tre. Vi får vänta och se... På kvällen rider Erica ut med Piretta i 1½ timme. (Piretta börjar att brunsta idag...).

Lördag: -2,6 natten till idag, när ska värmen komma på riktigt??? Peder är uppe tidigt och bygger om hagarna så att alla ston får tillgång till gräs även om det än så länge är väldigt lite… Kul tycker stona hur som helst att det är att bli släppta på ”bete” så de busar och brallar runt… :-) Yes får flytta ner och börja gå brevid stona = Supernöjd kille… :-) Peder, Elin, Emil och Erica mockar klart i Lotus vinterhage så nu är den sommarfin… På eftermiddagen kör jag Indie 4 km. Vi skrittar nästan hela passet och travar bara ca:300m. Indie är som vanligt jätteduktig. (Peder följer promenerande med som assisistent idag också). Idag börjar både Xtra och Indie att brunsta. Det har iofs ingen betydelse då ingen av dem ska betäckas.. :-)

Söndag: -2,1 natten till idag... *mutter*... Samba fyller 8 år idag. Grattis Samba!!! På förmiddagen rider Erica ”dressyr” med Yes. De rider volter mm i skritt och trav under det 40 min långa passet. På eftermiddagen kör Peder – Xtra (Jag åker med) och Erica rider Piretta. Vi kör/rider 1,3 mil.
På kvällen rider Erica – Lotus 1 timme. Hon tränar omväxlande galoppjobb och lugn trav på volter. Piretta brunstar fortfarande men det är bara tredje brunstdagen så än är allt normalt… (Jag är lite nojjig efter hennes underliga brunster och skendräktighet ifjol).
Fölningarna närmar sig med stormsteg… Dilissa har tiden ute om 2 dagar, Piaff om 3 dagar, Samba om 7 dagar och Ragusa om 15 dagar. Det börjar att vara ooolidligt spännande… :-)

 

2-8 maj

Måndag: Direkt efter jobbet åker jag och gör ID-koll och chipmärker en islandshäst som är rödskäck. Det var en av de coolaste hästar som jag gjort ID-koll på. Han stod lös i stallgången utan att röra en fena när jag klättrade runt honom.. :-)

Tisdag: Natten till idag var det plusgrader på natten för första gången i år. På kvällen rider Erica - Xtra och Elin - Calisi ut i drygt en timme och sedan rider Erica - Lotus och Elin - Piretta och backjobbar i 45 min.

Onsdag: Idag skickar jag in anmälan till Umåkers heldag 22 maj. Vi anmäler Erica med Lotus och Elin med Xtra. Mitt på dagen verkade Peder Djärv fram, sedan orkade inte Peders rygg mer utan han får verka honom bak om några dagar... När Elin och Erica har kommit hem från skolan så tar Peder och Erica ut Indie för en liten körtur. Erica kör Indie med rockard 4 km ute efter vägen. Peder gick brevid Indie som en liten säkerhet om Indie skulle bli rädd för något. De mötte några bilar som Indie inte alls brydde sig om utan som vanligt så skötte hon sig exemplariskt! Sedan kör Peder - Xtra och Erica rider Fanta. De kör/rider 1 mil i varierande tempo och när de kommer tillbaka är Peder ännu en gång lyrisk över Xtra och hur duktig hon är... :-) Dagens sista pass (och ett av årets hittills hårdaste enligt Lotus). Peder kör Lotus, Erica rider Piretta och Elin rider Calisi. De joggar i ganska snabbt tempo = Riktigt snabbt för Lotus. De är ute och joggar i 50 min och Lotus är jättetrött och svettig när de kommer hem. På kvällen har Umåker kval och en av de startande är Pilgrim med Matilda i sulkyn! Pilgrim klarar kvalet på 2.46. Grattis Matilda och Pilgrim! Nu får Elin och Xtra fightas med Matilda och Pilgrim på Umåker den 22 maj... *spännande*...

Torsdag: En regnig dag... :-(... MinHäst nr:11 finns ute i affärerna. I det här numret handlar det om när vi flyttar hit till Renfors och drömmer om Yes... :-). På eftermiddagen rider Erica - Xtra och Elin - Calisi ut i skogen i 1 timme.

Fredag: I natt var det -2,7 grader... (Efter tre nätter med plusgrader). Jag vill att värmen ska komma ordentligt dygnet runt så att det blir grönt och fint ute innan fölen kommer! På dagen blev det iaf varmt och riktigt soligt så kanske satte gräset igång att växa lite iaf?? Peder, Emil och Elin jobbar på och mockar i vinterhagarna så snart är de färdigstädade. På eftermiddagen tar Peder och Elin ut Indie. Elin kör och Peder promenerar brevid. Idag möter de glassbilen som spelar sin lilla melodi! Indie tittade väääldigt skeptiskt på den spelande glassbilen men hon gjorde ingenting utan tog det som vanligt lugnt.. :-) Sedan tar Erica ut Yes för en liten ridtur. Yes är pigg och glad, benen vill springa och hoppa och hoppsan! Plötsligt har han visst brallat av Erica... :-) Erica får säga åt honom att skärpa sig och då jobbar han jätteduktigt! Hon provar att hoppa några språng på ett rättuppstående hinder på 65 cm och på en oxer på 40 cm (60 cm bred). Yes hoppar bra men är en aning ofocuserad... :-)

Lördag: +1,6 grader natten till idag.. *skönt*. Peder och Emil åker till travet med Erica som ska köra Lotus och Elin som ska köra Xtra i dagens provlopp. En stund senare åker även jag, Evelina och Ellen ner för att parkera på publikplats och bara titta på loppet... :-) Xtra sköter sig utmärkt och joggar runt på 2.47. Lotus är seeeg och sitter "fast" i en shettisklunga som går kring 3.40. Vi får hoppas att han har piggnat till innan torsdagens lopp... :-)

Söndag: +0.5 grader natten till idag. Dagen blev sedan regnig och tråkig, bara +1,5 mitt på dagen... Mitt på dagen skrittar Erica - Xtra och Elin - Piretta ut i 1 timme och 20 min. På eftermiddagen har föreningen Nordruss möte i Svensbyn, Piteå. Vi planerar lite kring "Visa häst för hand"-träning, sommarens utställning och höstens Hubertilsjakt. På kvällen rider tjejerna ut på en ridtur.. Erica rider Fanta och Elin rider Calisi, de är ute och rider i drygt 1 timme. Fölningarna närmar sig med stormsteg... Dilissa har 9 dagar kvar, Piaff 10 dagar kvar, Samba 14 dagar kvar och Ragusa 22 dagar kvar...

 

25 april - 1 maj

Måndag: Xtra fyller 3 år, Grattis Xtra! På kvällen rider Elin - Calisi och Erica - Xtra ut och skrittar i skogen i 1 timme. Elin har prao på Naturbruksgymnasiet i Burträsk den här veckan. Hon ska pyssla med deras hästar, oginellt val av Elin va?... Idag körde eleverna precision och Elin fick springa och plocka upp bollar efter dem... Hon tyckte att några av dem kanske borde träna lite mer... ;-)

Tisdag: Idag mockar och krattar Peder helt klart i "fölhagen". Han har även satt upp den första lilla inbetningshagen (fast det är några veckor kvar innan vi har gräs...). Direkt Erica kommer hem från skolan kör Peder - Lotus och Erica rider Piretta. De kör/rider 1 mil i lungt tempo med några få spurter. Efter att ha varit in och vilat en stund kör Peder - Xtra och Erica rider Fanta, de kör/rider i 8 km. När de kommer tillbaka är Peder milt uttryckt lyrisk över hur bra Xtra travade idag. Hon är dock lite öm bak så Peder ska sko henne i bak imorgon eller på torsdag. För er som ev är intresserade av Elins prao så städar hon och smörjer selar idag. Hon får även köra en sväng med russet Dynamit.

Onsdag: Ingen häst motioneras idag men Peder jobbar på... Han bygger killarnas första beteshage och städar och krattar i den. Han hinner inte riktigt klart utan fortsätter med den en annan dag. Fölstona får gå ut en liten stund i deras inbetningshage fast det inte växer särskilt mycket där än (Peder kunde inte hålla sig från att släppa ut dem en liten stund..). Stona tycker att det är jättekul och brallar runt... :-) Elins prao: Idag pysslade hon med lite av varje och körde en sväng med Ripadals Rapp.

Torsdag: Idag skor Peder Xtra bak. Mitt på dagen kör Peder - Lotus 1 mil i ettt ganska lungt tempo (Evelina åker med). När jag har kommit hem från jobbet så tar jag och Peder ut Xtra för en liten körtur. Vi joggar 1 mil med henne. Efter 3,5 km så springer plötsligt en älgko över vägen 60-70m framför oss! Xtra blev väldigt nyfiken på vad det var för figur och travar vidare på väldigt spänstiga ben.. Resten av turen så springer hon och tittar ut i skogen... :-) Elins prao: Hon pysslade med lite av varje idag också. Hon tittade bla på när eleverna tränade på att köra och när de tränade på att sko.

Fredag: Faxar iväg en anmälan till Skellefteås insprängda lopp 12 maj. Det blir Erica och Lotus tävlingsdebut tillsammans. Då det är en 3.10 prop så är det eg lite för snabbt för deras debut men det går nog bra ändå :-). Direkt efter jobbet så åkte jag och gjorde ID-koll och chipmärkte ett fjordsto (Lilja i Tuvastallet). Elins prao: Pysslar med lite av varje och kör Dynamit idag.

Lördag: Direkt på morgonen så kör Peder och Emil - Lotus, Erica rider Piretta och Elin rider Calisi. Jag och Ellen står i vardagsrummet och ser dem försvinna runt närmsta krök.. Piretta först sedan Lotus med vagn och sist Calisi som taktar och småspringer lite snett.. Hon ser jättepigg ut och vill nog att Elin ska släppa henne så att hon får springa... :-) De är ute och kör/rider i 1 timme.

Söndag: 1 maj och dags att uppdatera dräktigheterna.. Dilissa har gått 314 dygn, Piaff 313 dygn, Samba 309 dygn och Ragusa 301 dygn... Fast nu när det börjar vara nära fölning så kanske jag ska vända på det och berätta hur lång tid det är kvar istället? Dilissa har 16 dagar kvar, Piaff 17 dagar, Samba 21 dagar och Ragusa 29 dagar... *spännande*... Djärv fyller 1 år idag, Grattis Djärv! Peder städar klart i killarnas beteshage idag så nu vänar vi "bara" på gräset...

 

18-24 april

Måndag: Jag inleder veckan med att åka och göra ID-koll och chipmärka en newforest (mörkbrun med stickelhårig stjärn).

Tisdag: Direkt efter skolan rider Erica ett "hårt" 45 min pass med Piretta.

Onsdag: Dags för kval på Skelleftetravet... Erica kör Lotus och A-K kör Xtra. (Elins dressregistrering är inte klar så hon får inte köra än...). Kvalet går jättebra! Lotus kvalar in på 3.25,1 och Xtra kvalar in på 2.54,4. Nu börjar vi planera för debuterna... Det blir troligtvis på Umåker 21 maj :-).

Torsdag: Indie fyller 2 år, Grattis Indie! På kvällen rider Erica - Piretta i 1 ½ timme.

Fredag: På kvällen tvättar vi Yes så att han blir vit och fin till morgondagens avelsvärdering.

Lördag: kl 5.50 på morgonen åker vi mot Boden och årets avelsvärdering... Avelsvärderingen startar kl 08.00 med veterinärbesiktingen, 08.30 drar exteriörbedömningarna igång och lite senare startar bruksproven.. Yes är in till veterinären som nr.tre och där går allt bara bra. Han var som väntat utan veterinära anmärkningar. Han visades lite senare upp för exteriördomarna och han skötte sig exemplariskt där också. Yes behövde inte göra något bruksprov då han genomfört officiell tävling så det hoppade vi över... kl.13.00 var det sedan dags för domarna att kalla in en efter en av hingstarna och utdela kritik och poäng.. När Peder och Yes kom in och ställde upp sig framför domarna och den ena domaren började "presentera" Yes så trodde jag att han fått 35p... Domaren började nämligen med att berätta att russ får vara skäck men att man inte vill att "alla" är det.. Det räcker med att det föds någon då och då med den "defekten"... (Inte ordagrant men det lät som om det var det han menade..). Sedan fick Yes sin kritik (som jag inte minns efter inledningen om färgen..) och sina poäng, han tilldelades 8-7-8-8-8 = 39p och GII tom 2007. Jag är "halvnöjd" med poängen men kan trösta mig med att av 22 anmälda hingstar så var det bara tre som fick bättre poäng än Yes.

Söndag: Peder inleder dagen med att verka Piaffs hovar. Lite senare kör Peder Lotus, först joggar de lugnt i 5 km och sedan kör de intervaller i 5 km (toppfart under 3min). Tjejerna är borta hela dagen så det blir inga hästar ridna trots sol och värme...

 

11-17 april

Måndag: Vi inleder med att ringa till Skelleftetravet och Anmäla Elin - Xtra och Erica - Fanta till onsdagens provlopp. På kvällen rider Erica - Yes i 30 min och sedan rider hon Xtra i 40 min. Kvällen avslutas med att Elin - Calisi och Erica - Fanta rider i 40 min. Peder verkar Xtra och skor henne fram.

Tisdag: Idag vräker snön ner igen! Ännu en gång är ängarna alldeles vita täckta av snö... *suck*... Idag fick jag hem min microchipscanner och en bunt chip så nu kan jag börja att chipmärka. Jag har alltså blivit godkänd som chipmärkare, det har jag nog glömt att berätta... :-) Så bor du inom några mils avstånd och behöver pass och/eller chipmärka din häst så är det bara att skicka ett mail :-).

Onsdag: Provlopp på Skelleftetravet, Elin - Xtra och Erica - Fanta åker dit för att starta. Tjejerna kör lugnt och låter hästarna jogga i sin egen takt. Xtra joggar 3.02,0 och Fanta joggar 2.31,5.

Torsdag: På dagen verkar Peder Samba och Dilissa. Direkt efter skolan rider Erica - Yes. De tränar markarbete med bommar i 35 min.

Fredag: Ikväll startar Erica och Piretta på Skelleftetravet. Piretta verkar inte alls inspirerad utan slötravar och galopperar så att hon blir diskad... Jag funderar allvarligt på att strunta i Pirettas "travkarriär".. Pirran är inte alls lika glad och peppad som när hon tävlade i hoppning eller är hemma och tränar...

Lördag: Idag chipmärker vi Indie. Mitt på dagen åker vi till travbanan med Lotus och Xtra. De kör två pass, det första passet går Lotus 3.30 och Xtra 3.01. Det andra passet gåt Lotus 3.35 och Xtra 2.54. På onsdag ska vi åka och kvala både Lotus och Xtra... *spännande*... När vi har kommit hem rider Erica - Yes i 45 min och idag provar de på att hoppa för första gången. De hoppar några språng på 30 cm sedan höjer vi till 40 cm och de flyger lätt över det också... Slutligen höjer vi till 60 cm och Yes hoppar jätteduktigt! Yes verkar tycka att det är jättekul att hoppa så de ska få träna lite mer någon annan dag.

Söndag: Peder inleder dagen med att verka Ragusas hovar. Ericas kompis Issa kommer och hälsar på och Erica - Piretta och Issa - Nanna rider ut i drygt 1 timme. När Issa har åkt hem till sig igen så rider Erica - Piaff och Elin - Ragusa ut och skrittar i skogen i 45 min. Senare på kvällen rider Erica - Xtra och Elin - Calisi ut och skrittar i skogen i 45 min.

 

4-10 april

Måndag: Idag börjar vi att ge stona torrhö så några dagar framåt blir det lite mixat silage och torrhö. Peder och Erica joggar 1 mil med Piretta. Lite senare kör Peder Lotus och Erica rider Fanta, de kör/rider 1 mil.

Tisdag: Peder kör Fanta och Erica rider Piretta, de kör/rider i 1 mil. Peder är lyrisk efter körturen. Fanta är såååå duktig och en riktig fighter.

Onsdag: Provlopp på Skelleftetravet. Vi startar inte själva men åker förbi och tittar på de 15 ponnyekipage som är där och vässar formen.

Torsdag: Idag kommer Nannas blodprovsresultat med posten.. Tyvärr var provsvaret negativt så Nanna är inte dräktig längre... :-(

Fredag: När vi vaknade på morgonen hade det snöat 1 dm!!! Vi som var sååå nöjda med hur ängarna torkade upp efter den senaste veckans sol och värme... Nu är det alldeles vitt ute igen... :-(

Lördag: Skellefte Ponnytravklubb har mätdag så vi åker dit och mäter Lotus. Han mäts in som 106,5 cm. Senare joggar Erica Lotus 2140 m, de kör 3.35. Vi har tagit med oss Piretta också så att Erica kan köra henne på banan. Erica och Piretta kör två heat på 2140m. Det första heatet kör de 2.53 och det andra heatet kör de 2.46. När vi kommer hem från travet rider Erica ut på Fanta i 2 timmar. På em/kväll har Föreningen Nordruss styrelsemöte i vårt kök. Vi planerar att ha tömkörningsträning i Svensbyn 8 maj och utställningsträning/visa häst för hand i Renfors 12 juni. Medan vi har styrelsemöte så går Elin ut på en 20 min promenad med Evelina som rider Nanna. Det är varmt och ganska soligt så gårdagen snö har smält snabbt så nu är det blött och geggigt överallt istället...

Söndag: Direkt på morgonen skrittar Elin - Ragusa och Erica - Piretta ut i 1 ½ timme. Mitt på dagen kör jag och Peder Fanta 8 km i omväxlande tempo. Det är bra fart i damen så vi låter henne springa en 200m spurt i 2.10 fart. Hon verkar tycka att det är jättekul att springa och kondisen är ganska ok så vi funderar på att låta henne vara med på provlopp på onsdag... Erica och Xtra rider med oss och de gör ockå lite tempoväxlingar. Xtra verkar dock lite ömfotad nu när hon går barfota och grusvägen är bar... Hon verkar bara fungera bra barfota när underlaget är mjukt och stenfritt (precis som sin mamma och mormor). Vi får se till att hinna sko henne innan onsdag då hon ska gå provlopp. När vi har kommit tillbaka hem så går Elin på en 45 min promenad med Evelina som rider Nanna. Sedan är det dags för Yes att komma ut och motionera en stund... Peder kör honom omväxlande skritt och trav i 4 km. Yes var kanska spänd och tittig men i slutet av turen kändes han helt ok (Det är ju ganska länge sedan han kördes nu). Efter middagen är rider Erica ut och backjobbar lite med Lotus i 40 min. När Erica har ridit halva passet tar Elin ut Calisi och backjobbar lite lungt i 30 min.

 

28 mars - 3 april

Måndag: Mitt på dagen rider Erica - Lotus i 30 min. Han är pigg och busar lite med Erica... :-) Direkt efter avslutat ridpass så åker jag och ID-kollar (ritar konturdiagram) på en rödblack shetlandsponny. Efter ID-kollen får vi skynda oss så vi hinner äta lite innan jag och Peder åker på körsektionens möte. På mötet diskuterar vi lite kring sommarens lagserie, AC-cup och träningar under tävlingsliknande former... Lite sugen är jag på att vara med med Yes på träningen i April men han är ju bara riden inte körd på ganska länge nu... På kvällen rider Erica ut i två timmar med Piretta, de möter tre stycken timmerbilar men det går bara bra.

Tisdag: Idag anmäler jag Erica och Piretta till årets första start för deras del. Om de kommer med blir det på Skelleftetravet 15 april (I ett för hårt lopp men det är inte så många lopp att välja på nu...). På förmiddagen joggar Erica och Peder 1 mil med Lotus. Han är inte riktigt lika "tuff" nu när han är ensam utan kompis utan han ser lite "läskiga saker" ute efter vägen... :-) När de kommer hem så är det Indies tur. Erica kör henne lungt ute efter grusvägen i 30 min och som väntat är Indie sååå duktig :-). På eftermiddagen rider Erica ut med Piretta i nästan 2 timmar. Idag träffar de en timmerbil som står still och lastar timmer med en "grip". Piretta tycker att det är lite spännande men blir nästan mer rädd då chauffören är snäll och stänger av gripgrejen för då kommer det ett "läskigt" pysljud... :-)

Onsdag: Ikväll hade vi egentligen tänkt åka och köra provlopp på Skelleftetravet men när jag ringde för att anmäla så fick jag veta att provloppen är inställda pga att de håller på och fixar travbanan. Det ska bli sommarbana nu :-). Erica rider Piretta i 1 ½ timme mitt på dagen, direkt hon kommer tillbaka kör Elin - Lotus i 40 min. Sedan är det Ericas tur igen, hon rider Xtra i 40 min. Dagens sista pass blir Erica - Fanta och Elin - Ragusa som rider ut i 40 min. Efter passet är Erica lyrisk över hur snäll Fanta är... :-)

Torsdag: Idag är det stor vårstädning i hagarna. Yes loge blir helt urstädad och vårfin :-). Det mockas en hel del också fast än är det flera dagars arbete kvar innan alla hagar är färdiga... Veterinären kommer på besök på eftermiddagen. Hon vaccinerar Samba, Yes och Piretta mot A2. Hon kollar Yes tänder och hon tar blodprov på Nanna för att kolla om hon fortfarande är dräktig. Nanna är så liten och nätt så veterinären kommer inte åt att känna på henne ordentligt så av den anledningen tar vi blodprov istället. Nanna tyckte dock inte att det här med att lämna blodprov var någon bra idé.. Hon blev "vild", hon kastade sig, stegrade sig och visade att även söta hästar har en liten vildhäst i sig.. :-) Till slut lyckades iaf veterinären ta blodprovet (det blev bara några avbrutna rör...). På kvällen åkte Elin, Erica och Emil bort, de kommer hem på söndag kväll.

Fredag: 1 april och dags att uppdatera dräktigheterna. Dilissa har gått 284 dygn, Piaff 283 dygn, Samba 279 dygn, Ragusa 271 dygn och Nanna 200 dygn (om hon är dräktig). Idag tar Peder av Xtra skorna, nu ska hon få gå barfota ett tag (om det går bra). Vi (Peder) delar stohagen i tre delar. En del av hagen är tom för upptorkning, en del har vi dräktiga ston i och i den tredje delen går de som inte är dräktiga . Vi har delat upp det för att de dräktiga stona ska få lite mer lugn och ro samt för att torka upp en stor del av hagen utan att den blir söndertrampad.

Lördag: Peder inleder dagen med att ta av Lotus skorna. Vi ska prova att köra honom barfota igen nu när isen är borta från vägen.. Mitt på dagen åker vi till Skelleftetravet för att Peder ska köra Xtra och Hampus ska köra Lotus. De inleder med att köra 1140 m tillsammans med några andra ekipage i ett riktigt lungt 3.30-tempo. Sedan kör de ett snabbare pass 1140 m, men hur fort de körde då vet jag inte... Det hände nämligen en liten olycka. Medan Peder och Hampus körde sitt heat så kom det in tre ekipage som började att jogga i bakvarv, efter bara kanske 150 m började plötsligt den ena ponnyn att slå och kusken föll ur sulkyn... Ponnyn fortsatte i full fart mot och förbi Xtra... En ganska lång bit efter Xtra kom Hampus och Lotus. Hampus bestämde sig för att lämna banan och svängde ner mot John Östmans stall.. Några sekunder senare bestämde sig den lösa hästen för att lämna banan samma väg... Den lösa hästen sprang sedan på Lotus sulky/rumpa och Hampus tänkte "Hjälp, nu blir det sken.." Men Lotus tittade bara på sin lösa kompis och funderade på vad han höll på med och fortsatte sedan lika lugnt... Visst är han cool!... Strax efter kunde den lösa hästen fångas in när han stannade upp och "pratade" med en travare som gick i en hage. (Kusken som trillade ur sulkyn klarade sig med lite ont i ena låret). Peder körde sedan ett tredje pass med Xtra, 2140 m i 3.10-fart.

Söndag: Idag inleder Peder med att mocka i Yes hage. Medan han mockar så tar jag och Evelina ut Yes och tvättar hans ben och hans svans så att han blir lite vårfin han också. :-). Sedan mockar vi och spånar i logen innan vi släpper ut Yes igen. Direkt efter middagen så kommer Elin, Erica och Emil hem igen. Erica följer med Evelina som rider Nanna en 20 min tur ute efter vägen. Sedan rider Erica - Fanta och Elin - Ragusa ut i 40 min. Fanta är pigg och tycker inte om att Ragusa skrittar mycket fortare... :-) (Ragusa är ju också en pigg dam och ganska mycket större än Fanta). Jag höll på att glömma bort att berätta att Nanna har namnsdag idag! Grattis, Nanna! :-)

 

20-27 mars

Måndag: Idag rider Erica två 45 min pass. Först rider hon Xtra och sedan rider hon Piretta.

Tisdag: Erica inleder med att rida Yes i 40 min och idag är han väldigt pigg och glad... Yes brallade och bockade lite och Erica trillade i backen... Sedan sprang han runt och brallade och stajlade och lyckades trampa av sig tränset... Som tur är så är han ju en sådan snäll kille så när Emil kom ner på ängen så lät Yes sig snällt infångas... :-) Sedan rider Erica Lotus i 45 min och kvällen avslutas med att hon rider Piretta i 45 min. Lotus och Piretta var även de pigga och glada även om de inte glädjeskuttade som Yes.. :-)

Onsdag: kl 02:45 var det dags att kliva upp... *gäsp*... 03:50 var det dags att styra kosan söderut mot Sundsvall och en chipmärkningskurs anordnad av SH. Vi gick igenom vilka regler och bestämmelser som gäller och sedan fick vi öva chipmärkning på apelsiner... Senare på dagen var det dags att skriva prov och att chipmärka två hästar var. De hästar som saknade pass fick man även göra konturdiagram på och "naturligtvis" så var båda mina utan pass. Nu återstår bara två veckors väntan på besked från SH om man har blivit godkänd som chipmärkare eller ej... (Vi kom inte hem från Sundsvall förrän 23:00 och då rasade vi i säng..). Medan vi var borta red Erica Xtra i 30 min och Lotus i 30 min.

Torsdag: Vi vilar...

Fredag: Idag hämtade vi Fanta! Hon liftade till Umåker som hade travdag så det blev lite närmare för oss att hämta henne.

Lördag: Peder och jag joggar Xtra med rockard och Erica rider Piretta i 1 mil. Piretta är superpigg och springer mest på tvären och är het... :-) Det är blött, slaskigt och tungsprunget ute efter vägen så när vi kommer hem är båda hästarna pigga och glada men blöta av svett.

Söndag: Mitt på dagen provrider Erica Fanta i 30 min. Fanta är pigg, glad och jättesnäll. På eftermiddagen tar vi en tur på 1 mil igen, Peder kör Xtra, jag kör Lotus och Erica rider Piretta. Lotus är pigg-pigg-pigg så jag bromsar de första 5-6 kilometrarna... :-)

 

14-20 mars

Måndag: -26 grader på natten till idag... Ska våren och värmen inte komma snart??... Erica skrittar Xtra i 30 min när hon kommer hem från skolan.

Tisdag: -28,5 natten till idag... *suck*... Elin - Ragusa och Erica - Lotus rider i 40 min och sedan rider Erica - Xtra i 45 min.

Onsdag: Erica rider tre pass när hon kommit hem från skolan. Hon inleder med att rida Lotus i 1 timme sedan rider hon Xtra i 1 timme och avslutningsvis så rider hon Piretta i 1 timme. Vi åker förbi Skelleftetravet en sväng för att titta på kvällens provlopp, i ponnyloppet startar både travskoleponnyerna och några privata ponnyer.

Torsdag: Erica rider Lotus i 45 min och sedan rider hon Xtra i 40 min.

Fredag: Idag åker jag på kurs för Mätmän i Stockholm (Djursholms ridskola). Jag flyger ner till Stockholm 6:45 på morgonen och hem igen 20:30 på kvällen, jag är ganska nervös för det här med att flyga men det gick ganska bra... :-) Nu får alla kursdeltagare vänta en månad på besked om vilka som får bli mätmän och vilka som inte får bli det (Det hänger både på provresultat och på i vilka distrikt man ska tillsätta fler mätmän).

Lördag: Vi vilar...

Söndag: Idag är det dags för provlopp och kval på Umåker... Elin skulle köra provlopp med Xtra och Sofie en av hennes kurskamrater skulle få låna Lotus. Nu blev det inte så för att Lotus hade bestämt sig för att han var hingst idag... Han var tvungen att gnägga och prata med alla han såg. Han var tjurig som jag vet inte vad och stannade tom på travbanan! Sedan låtsades han vara lite rädd för snö på travbanan och gjorde en liten stegring... *suck*... Elin och Sofie fick byta hästar så Elin som känner Lotus fick köra honom och Sofie fick köra Xtra. Då gick det mycket bättre :-) Xtra skötte sig exemplariskt och Lotus gjorde det han skulle, även om han såg lite oinspirerad ut... :-) Nu är Elin klar med licensen så nu återstår bara att se vilket av hennes förslag på kördress som är ledigt (om något av dem är det) och sedan får hon börja att tävla.

 

7-13 mars

Måndag: Idag börjar barnen sitt sportlov och Erica inleder effektivt….
1. Erica rider Piretta 1 timme.
2. Erica Rider Lotus 1 timme.
3. Erica rider Xtra i 50 min.
4. Elin – Samba och Erica – Piaff rider i 45 min.
5. Peder tömkör Djärv i 25 min.
6. Erica kör Indie i 40 min.

Tisdag: Idag börjar Piretta att brunsta och både Elin och Erica jobbar på med hästarna...
1. Erica rider Piretta i 50 min.
2. Elin rider Ragusa i 35 min.
3. Erica rider Yes i 30 min.
4. Elin rider Calisi i 35 min.
5. Erica rider Lotus i 45 min.
6. Erica rider Xtra i 45 min.
7. Elin kör Indie i 30 min.
8. Erica rider Nanna i 30 min.

Onsdag: Tjejerna fortsätter att jobba… :-)
1. Erica rider Lotus i 1 timme och 15 min.
2. Elin rider Calisi i 30 min.
3. Peder kör Piretta i 40 min.
4. Elin – Ragusa och Erica – Nanna rider i 30 min.
5. Elin – Samba och Erica – Piaff rider i 30 min.
6. Elin – Yes och Erica – Xtra rider i 30 min.
7. Elin – Dilissa och Erica – Indie går på en 40 min promenad.

Torsdag: Tidningen MinHäst nr.7 finns ute i butikerna idag. I det här numret får Samba visa vad duktig hon kan vara när hon vill... :-) Här hemma tar alla tar en välförtjänt vilodag... Peder skjutsar Elin till hennes kompis Evelina som bor i Burträsk. Elin ska sova över där tills på lördag.

Fredag: Erica jobbar på…
1. Erica rider Piretta i 30 min.
2. Erica rider Yes i 30 min.
3. Erica rider Xtra i 40 min.
4. Erica rider Lotus i 40 min.

Lördag: Peder åker till Burträsk och hämtar hem Elin och sedan åker vi till Skelleftetravet med Lotus och Xtra. Peder joggar Xtra med rockard, han kör 2.56. Erica kör Lotus 3.28. Det blir inget andra heat då vi alla fryser om fingar och tår...

Söndag: Idag var det meningen att Umåker skulle köra kval och provlopp och Elin skulle köra sina sista två licenslopp. Allt är dock flyttat till 20 mars pga funktionärsbrist. (Det har vi vetat i några dagar det var därför vi åkte till Skelleftetravet igår). Mitt på dagen rider Elin - Samba och Erica - Yes i 35 min. Senare på eftermiddagen rider Erica - Piretta och Evelina och kompisen Linnea turas om att rida Nanna i 45 min.

 

28 februari - 6 mars

Måndag: -20 grader kallt på kvällen så Erica väljer att bara rida en häst.. Det blir Yes som får nöjet att jogga runt med Erica i 30 min.

Tisdag: -30,5 grader kallt på morgonen... Uppdatering av dräktigheterna.. Dilissa har gått 253 dygn, Piaff 252 dygn, Samba 248 dygn, Ragusa 240 dygn och Nanna 169 dygn (Om nu Nanna fortfarande är dräktig... Hon ser inte så dräktig ut... Hon ska kollas igen i April). Direkt efter skolan rider Erica - Xtra i 1 timme och direkt efter det passet så rider hon Lotus i 35 min.

Onsdag: Erica rider Xtra 1 timme direkt efter skolan. Idag provar de att galoppera för första gången och det går jättebra! Sedan rider Erica - Lotus i 40 min och Erica avslutar sedan kvällen med att rida Piretta i 45 min.

Torsdag: Vi vilar... Emil och Evelina har "Melodifestival" på skolan så kvällen är fullbokad....

Fredag: Natten till idag avlider Elins kanin Sixten... :-( Erica rider Piretta i 1 timme och sedan rider hon Xtra i 45 min.

Lördag: Idag åker vi till Skelleftetravet med Xtra och Lotus. Peder joggar Xtra med rockard 2 x 2140 m, första 2140 m kör de 2.59 och det andra 2140 m kör de lite långsamare för att "sparra" Lotus. Erica kör först Lotus 1640 m utan sparringpartner i 3.34, sedan kör de 2140 m med Xtra som sparring. Det gick förmodligen lite fortare med Xtra som sparring men tyvärr hade vi ingen tidtagning då. När vi kommit hem från travbanan så rider Erica - Piretta i 45 min.

Söndag: Erica inleder dagen med att rida Lotus i 40 min, de klättrar lite i backen så Lotus blir trött idag... Sedan rider Erica - Xtra i 40 min och även Xtra får prova på att klättra idag, hon tyckte att det var jobbigt men var som alltid pigg och positiv. Sedan är det dags för Elin att ta ut Indie på en 30 min körtur. Indie är exemplarisk! Sedan rider Elin - Yes ett lungt 35 min pass. Dagen avslutas med att Elin - Ragusa och Erica - Piretta rider ut och "busar" i skogen i 50 min.

 

21-27 februari

Måndag: Peder tar av Xtra skorna, nu får hon gå barfota några dagar... Erica rider Lotus i 35 min och lite senare rider Erica - Xtra och Elin - Calisi i 30 min.

Tisdag: Peder selar på Djärv och spänner honom för den lilla sulkyn. Han går sedan och leder honom i 20 min, Djärv är helt obekymrad över att ha en vagn efter sig så Peder avslutar passet med att gå efter sulkyn och tömköra Djärv i 10 min. Djärv är jätteduktig! Sedan Elin kör Xtra med rockard och joggar i 35 min. Kvällen avslutas med att Erica - Piretta och Elin - Ragusa rider i 40 min.

Onsdag: Direkt efter skolan rider Erica - Lotus i 30 min. Sedan tar Elin ut Samba för en ridtur och Peder tar ut Indie för en liten körtur. De rider och kör i 30 min, Indie är lite het... :-) Sedan galoppjobbar Erica Piretta i 45 min och sedan rider hon ett lungt 40 min pass med Yes.

Torsdag: Direkt efter skolan kör Elin Lotus i 40 min. Sedan rider Elin - Calisi och Erica - Xtra i 45 min. Kvällen avslutas med att Elin håller en 25 min ridlektion för Emil som rider Nanna.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: På morgonen rider Erica - Piaff och Emil - Nanna i 30 min. Mitt på dagen rider Erica - Piretta och galoppjobbar i 45 min. Sedan är det dags för Peder att verka till och sko om Xtra så att hon kan gå provlopp på Umåkers vinterbana imorgon... Han raspar även till kanterna på Calisis hovar. (Peder har problem med axlar och händer så han klarar eg inte att verka mer än en häst varannan dag ungefär). På eftermiddagen har vi årsmöte i Föreningen Nordruss.

Söndag: Idag är det dags för provlopp och mätdag på Umåker, vi tar med oss Xtra och Calisi. Xtra mäts till 123 cm och Calisi har passerat 130 cm... Både mätmännen och veterinären trodde dock att Calisi kanske skulle klara sig nyverkad och avslappnad. Elin kör sitt åttonde provlopp idag, denna gång med Xtra. De kör 2140 m och Elin tar det jättelungt (3.09). När vi har kommit hem från travet så rider Erica ut med Lotus i 30 min och sedan rider Erica - Piretta och Emil - Nanna i 40 min.

 

14-20 februari

Måndag: På kvällen rider Erica - Yes i 35 min och direkt efter det passet så rider Elin - Calisi i 30 min.

Tisdag: Peder kör Indie med rockard i 25 min, skritt och lite jogg. När Erica har kommit hem från skolan så rider hon Piretta i 45 min. Sedan rider Elin Ragusa i 30 min. *middagspaus* Erica - Lotus och Elin - Samba rider i 30 min. Lotus var hingst idag! Han "pratade" massor och dansade fram... :-)

Onsdag: -25 grader på morgonen... *hutter*... Som tur var så blev det mycket varmare under dagen så vid middagstid så var det bara -8 grader. Direkt efter jobbet så åkte jag och gjorde en ID-koll på en hannoveranare, fux och stor som ett hus men jättesnäll... :-) Erica rider Nanna i 25 min sedan rider hon Piretta i 45 min. Sen är det Elins tur, hon rider Calisi i 25 min. Erica avslutar kvällen med att rida Xtra i 25 min.

Torsdag: Peder kör Lotus och joggar i 9 km sedan kör han Indie omväxlande skritt och småjogg efter den upplogade slingan nere på ängen i 20 min.

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Provlopp på Skelleftetravet. Vi hade planerat att Erica skulle starta med Lotus och att Hampus skulle starta med Xtra men vi blev tvugna att ställa in då det hade snöat hela natten och dessutom blåst och drivit över vägen... Vi valde därför att lämna hästarna hemma och åka ner för att bara titta (det gör ju mindre om man bara fastnar med en personbil utan hästtransport efter sig). Tyvärr var vi inte tillräckligt snabba så vi missade provloppen... Bea o co skulle ha kört ponnyprovloppet men de var försenade så vi stannade och tittade när de joggade runt med MysFritz och Vilse. När vi kommer hem från travet så rider Elin - Calisi i 30 min, de skrittar och småjoggar. Sedan rider Erica - Yes, skritt och trav i 30 min. Dagen avslutas med att Erica - Piaff och Elin - Piretta rider i 45 min.

Söndag: Dagen inleds med att Erica rider Lotus i 30 min och medan hon rider verkar Peder Dilissa fram. Sedan tömkör Peder Djärv för första gången (15 min). Djärv är exemplarisk! Han är verkligen en liten drömponny... :-) Sedan är det dags för Erica att rida Samba och Elin att rida Calisi i 30 min, sedan får Samba gå ut i hagen igen och Erica tar över Calisi från Elin och hon rider henne i 30 min till. Medan tjejerna rider så kommer Hampus hit för att hälsa på. Han får provrida Calisi i några min. På de få minutrarna han Calisi spela rädd för något så Hampus åkte i backen... *fniss*... Sedan tar vi ut Indie och Xtra. Jag kör Indie omväxlande skritt och trav i 25 min och Hampus joggar Xtra i 35 min. Sen tycker jag att det är dags att köra Yes igen. Han är ju bara riden de senaste månaderna... Jag kör honom i 20 min, jag hade väntat mig att han skulle ha lite bråttom men han var hur lugn som helst.. Peder och Hampus får sedan provköra honom några minuter var. Sedan rider Erica - Piretta i 45 min och Elin - Ragusa i 35 min. Dagens näst sista pass blev Erica som rider Nanna i 30 min. Kvällen avslutas med att Erica - Piaff och Elin - Dilissa går på en 25 min promenad. Dagen är slut och vi känner oss verkligen nöjda med oss själva för idag har alla hästar varit ut på ett arbetspass... *gäsp*...

 

7-13 februari

Måndag: Direkt efter skolan rider Erica - Piretta i 45 min. Sedan kör Peder Indie med vagn i 20 min. Indie småbråkar de första 3-4 min men sköter sig sedan exemplariskt. Sedan är det dags för Erica att ta ut Yes på ett ridpass. Hon rider honom i 40 min och han är jätteduktig! *Middagspaus* Elin - Calisi och Erica - Xtra rider i 30 min. Calisi är pigg och skrittar i rask takt så Xtra har fullt sjå att hinna med... :-)

Tisdag: Peder verkar och skor Lotus fram. Direkt Erica kommer hem från skolan så rider hon Lotus i 30 min. Sedan kommer Elin hem från skolan och hon skyndar sig att göra sig iordning och rider sedan ut med Ragusa i 1 timme. Sedan rider Erica - Nanna i 30 min. *Middagspaus* Erica - Piaff och Elin - Samba rider i 30 min (plus bustid...). Elin skulle rida Samba barbacka men lyckades inte ta sig upp... Hon ledde då fram Samba till en halvbrant snöhög, klättrade upp i snöhögen och svingade sig upp på Samba! Problemet var bara att Samba flyttade på sig så Elin missade och kom bara halvvägs upp... *fniss*... Då flyttade sig naturligtvis Samba lite snabbt en bit till så Elin trillade i backen... Samba sprang då och motionerade en stund på egen hand... *harkel*... När Samba väl var infångade så red de som sagt i 30 min och Samba uppförde sig exemplariskt! :-)

Onsdag: Peder verkar och skor Lotus bak. Direkt Erica kommer hem från skolan så rider hon Lotus 30 min. Sedan rider Erica - Yes i 30 min. Han är pigg men ändå lugn och snäll. *Middagspaus* Erica - Xtra och Elin - Calisi rider 30 min. Calisi är märkbart irriterad över att det blåser halv storm ute men sköter sig ändå... Tjejerna turas under passet om att rida först så att både Xtra och Calisi får träna på det.

Torsdag: Idag kommer Elin först hem från skolan. Hon inleder med att rida ut på Ragusa i 35 min och sedan går hon på en 30 min promenad med Dilissa. Erica kommer hem från skolan nästan 1 timme försenad eftersom att skolbussen körde i diket på vägen hem. Alla klarade sig oskadda men Erica fick näsblod av en medpassagerares flaxande arm... Erica byter snabbt om och Erica - Piretta och Elin - Calisi rider sedan i 1 timme. *middagspaus* Elin går ut på en 20 min promenad med Indie.

Fredag: Peder kör Xtra i 45 min. Xtra är lite xtra pigg men sköter sig bra. Sedan rider Erica Lotus i 30 min.

Lördag: Skelleftetravet kör provlopp idag och vi åker dit, men bara som publik. I ponnyprovloppet startar MysFritz och Karsk. Karsk gick just över 2.40 och såg riktigt trevlig ut. När vi kommit hem från travet skrittar jag Indie med rockard i 20 min (pyttelite jogg). Sen går Elin ut på promenad med Djärv i 30 min. Djärv är en stor kille och har träns på sig och som vanligt så sköter han sig exemplariskt. När Elin kommer tillbaka från promenaden så rider hon Calisi i 30 min.

Söndag: Idag är det dags för Elin att köra lopp 6 och 7 för ponnytravlicensen så vi åker till Umåker... Hon kör Lotus i båda loppen. I det första loppet (startnr.3) så går det riktigt "segt" men till det andra loppet (startnr.4) så har de fått upp farten lite bättre... :-) Vi tar även med oss Xtra som går sitt första riktiga provlopp. Hon startar som nr.8 i det första provloppet och i sulkyn sitter Catarina Johansson. Xtra sköter sig exemplariskt och voltar och startar som om hon hade gjort det många gånger förr... *stolt*... Catarina tar det lungt med Xtra som tyvärr slår ihop när hon ska springa lite fortare. Peder får ta och sko om henne till veckan så får vi se om det blir bättre...

 

31 januari - 6 februari

Måndag: Idag är det dags för två världspremiärer!!! Första premiären; Erica rider Lotus i 20 min. De första 5 min leder Peder dem och sedan rider Erica 15 min utan ledning. Lotus är hur duktig som helst! Sedan är det dags för nästa premiär; Erica tar en ridtur på Xtra! Hon rider Xtra i 20 min, de första 17 min leder Peder dem och de 3 sita minutrarna rider hon utan ledning. Xtra är jätteduktig!

Tisdag: Första februari så jag börjar med att uppdatera dräktigheterna.. Dilissa har gått 225 dygn, Piaff 224 dygn, Samba 220 dygn, Ragusa 212 dygn och Nanna 141 dygn. På dagen verkar Peder hovarna på Samba. Direkt efter skolan så rider Erica Calisi i 30 min, Calisi sköter sig som vanligt exemplariskt! Sedan är det Yes tur och idag så nöjer sig Yes med att göra en pytteliten bakutare, i övrigt sköter han sig exemplariskt under den 45 min långa ridturen. *Middagspaus* Sedan är det dags för Erica - Piretta och Elin - Ragusa att rida i 1 timme. Dagen avslutas med att Erica - Piaff och Elin - Samba rider i 30 min.

Onsdag: Erica fyller 13 år, Grattis!!! Mitt på dagen joggar Peder Lotus med rockard (Evelina åker med). Direkt Erica kommer hem från skolan så byter hon om och rider ut och skrittar med Nanna i 25 min. Sedan kommer Elin hem från skolan och då kör hon och Peder Xtra och joggar med rockard i 45 min. Elin provar att köra Xtra de sista 5 min och det går jättebra! Sedan rider Erica - Calisi, skritt och lite trav i 30 min. *Middagspaus* Sen är det dags för Peder att tömköra Indie i 30 min med Elin som "assistent", Indie är hur duktig som helst! Erica avslutar dagen med att rida Piretta i 45 min.

Torsdag: Peder inleder dagen med att tömköra Indie med vagn i 20 min. Indie småbråkar de första 5 min men sköter sig sedan exemplariskt! Mitt på dagen ska Emil till en kompis (ledig från skolan idag pga helgaktiviteter på skolan). Han får då skjuts av Peder och Xtra! Peder kör sedan Xtra och snöpulsar en stund, passet blir totalt 1 timme. Idag är det Elin som kommer hem före Erica från skolan. Elin tar ut Calisi och skrittar henne i 20 min. Sedan anländer Ericas buss och Erica och Elin hjälps åt att ta ut Yes för ett pass. Erica rider en lydig men mycket pigg Yes i 30 min. *middagspaus* Erica - Lotus och Elin - Ragusa rider ett lungt 30 min pass. Dagens sista pass blir Erica - Piaff och Elin - Samba som rider ett lungt 30 min pass.

Fredag: Idag har Erica tagit med sig en kompis, Isabell hem från skolan. Erica - Piretta och Isabell - Nanna skrittar i 30 min. Sedan äter de middag, snyggar till sig och åker på disco! Erica sover sedan över hos Isabell tills imorgon...

Lördag: Mitt på dagen lastar vi Xtra på hästtransporten och åker ner till Skelleftetravet för att Xtra ska få jobba lite... Peder inleder med att jogga henne i två bakvarv, tillsammans med Hampus som kör Danikka. Sedan räcker det för Danikka men Peder och Xtra kör ett "snabbjobb" 1140 m, sedan joggar de ett bakvarv i lugn jogging och sedan kör de ett "snabbjobb" 1140 m igen. Xtra sköter sig exemplariskt! Direkt vi har kommit hem från travbanan så åker vi in till Burträsk och hämtar hem Erica. Erica byter om direkt och tar ut Lotus på en liten ridtur i skritt, 25 min. Sedan är det dags för Elin att rida Calisi i 20 min, skritt och lite trav. Dagen avslutas med att Erica - Dilissa och Elin - Indie gick på en 30 min promenad.

Söndag: Peder och Erica tar ut Indie för ett litet träningspass... De inleder med att Peder tömkör Indie med rockard medan Erica går brevid Indie. Efter 5 min så går Erica bak och går brevid Peder istället. Indie sköter sig exemplariskt och känns avslappnad och lyhörd så efter ytterligare 5 min så sätter sig Erica i rockarden och åker medan Peder fortsättar att tömköra Indie i 5 min. Sedan tar Erica tömmarna och kör Indie i 5 min medan Peder går brevid. De avslutar med att Peder stannar och Erica kör Indie i ytterligare 5 min. Hela passet går super! :-) Sedan får Erica assistera medan Peder verkar hovarna på Indie. Sen tar Elin och Erica ut Lotus och kör honom med rockard omväxlande skritt och trav i 30 min. Erica började att frysa massor om fingrar och tår (-14) så det blev ett kortare pass än planerat... Sedan rider Elin Yes för första gången, hon skrittar honom i 30 min. Erica avslutar dagen med att rida Piretta i 50 min.

 

24-30 januari

Måndag: På kvällen skrittar Erica - Piretta och Elin - Ragusa i 30 min.

Tisdag: Vi vilar...

Onsdag: Erica - Piretta och Elin - Ragusa rider i 40 min, sedan rider Erica - Piaff och Elin - Samba i 30 min.

Torsdag: Mitt på dagen joggar Peder Lotus med rockard i 30 min.

Fredag: Erica inleder med att rida Piretta i 40 min, mycket trav. Sedan rider Erica - Nanna i 25 min, mest skritt. Sen rider Erica - Samba och Elin - Ragusa i 45 min. Kvällen avslutas med att Emil - Lotus, Elin - Djärv och Erica - Dilissa går på en 40 min promenad.

Lördag: Peder joggar Xtra med rockard och Erica rider Piretta i 40 min. Erica galoppjobbar Piretta och Piretta galopperar i full rulle... :-) Piretta tycker verkligen att det är superkul att galoppjobba (och det tycker Erica också). Sedan rider Erica Calisi, skritt i 25 min. Sista ridpasset idag blir Erica och Yes som omväxlande skrittar och travar i 35 min. Dagen avslutades med att jag skulle köra Lotus för att spana närmare på när/hur han slår ihop. Tyvärr hade Lotus tappat hö framsko och vi kunde inte hitta igen den i hagen så det blev ingen körning för oss idag... :-(

Söndag: Erica inleder dagen med att rida Piretta tempoväxlingar i skritt, trav och galopp. Hon rider i 1 timme. Efter lunchen kör jag Xtra med rockard (Erica åker med). Vi skrittar och travar omväxlande i 45 min. Sedan var det dags för Erica att ta ut Yes på en ridtur... Erica stoppade foten i stigbygeln och svingade sig upp, men innan hon hade landat och satt sig till rätta i sadeln så förvandlades Yes till en rodeohäst och Erica åkte i backen... *fniss*... Yes lekte sedan vildhingst och galopperade och brallade runt på ängarna i en halvtimme innan det gick att fånga in honom... Yes hade då rivit sönder sitt nya träns... *snyft*... Efter att ha bytt träns så red Erica honom sedan i 25 min skritt och lite trav, Yes sköter sig och är hur snäll och duktig som helst under ridturen...

 

17-23 januari

Måndag: På kvällen rider Erica - Piretta och Elin - Samba 1 timme och 15 min.

Tisdag: Mitt på dagen joggar Peder Lotus 1 timme nere på ängen. På kvällen rider Erica - Piretta och Elin - Ragusa 45 min.

Onsdag: Vi vilar... Det är plusgrader och isgator nästan överallt... *suck*

Torsdag: Idag fyller Ellen 2 år!!! Grattis Ellen!!! Bea kommer och skor och broddar Xtra och Lotus för första gången idag. Båda två är riktigt snälla. :-)

Fredag: Vi vilar...

Lördag: Peder kör Lotus med rockard (Erica åker med), de joggar honom i 45 min. Det går utm i riktigt lågt tempo men direkt Lotus ökar farten lite så slår han ihop. Av den anledningen skyndar vi oss in till stan och köper boots till Lotus (han ska ju gå provlopp imorgon). När vi kom hem från stan hade det redan börjat att skymma lite så jag hade bråttom ut med Xtra innan det blivit kolsvart ute. Tyvärr hade Xtra en tappsko vänster bak och innan det var åtgärdat så var det svart ute, det blev en ofrivillig vilodag för mig och Xtra... :-(

Söndag: Kliver upp 05:40 trots att det är söndag, Elin har licenskurs idag så vi åker till Umåker... *Gäsp*... Elin skrev sitt licensprov idag! En total överraskning för den förvirrade Elin som trodde att det var en vanlig kursdag idag... :-) Trots att Elin inte trodde att det var dags för prov så gick det jättebra. På eftermiddagen körde Elin två provlopp med Lotus och båda två skötte sig riktigt bra... :-) Lotus gick lätt under kvaltiden trots att han hade lite problem med aktionen och slog ihop. Vi hade boots på honom men det hjälpte tyvärr inte :-(. Till veckan blir det till att köra med speedcart och studera på nära håll... Provloppen Elin körde idag var hennes nr.4 o 5 så nu har hon "bara" 5 lopp kvar innan licensen är klar...

 

10-16 januari

Måndag: Erica - Nanna och Elin - Ragusa inleder dagen med ett ridpass på 50 min, sen rider Erica - Piaff och Elin - Samba. Det passet blir också 50 min. Sedan är det Peders tur att köra två hästar. Han börjar med Calisi, hon körs och jobbar 25 min i decimeterdjup snö. Sedan är det Xtras tur, även hon jobbar i decimeterdjup snö men hennes pass blir 45 min (Xtras kondis är ju mycket bättre än Calisis i dagsläget). Samtidigt som Peder kör Xtra så rider Erica - Piretta.

Tisdag: Mitt på dagen går Peder på en 20 min promenad med Djärv. Djärv är en riktigt stor kille och har träns på sig idag :-).

Onsdag: Direkt efter skolan rider Erica Yes i skritt 45 min. Medan Erica rider Yes så går Elin på en 30 min promenad med Indie. Sedan är det dags för Erica - Piaff och Elin - Ragusa som rider i 50 min. Dagen avslutas med att Erica - Dilissa och Elin - Djärv går på en 25 min promenad.

Torsdag: Mitt på dagen kör Peder Lotus 5 km omväxlande skritt och jogging, sedan går Peder ut på en 30 min promenad med Djärv. De varierar lugn promenad och jogging.. (Djärv är en stor kille och har träns på sig idag också).

Fredag: Erica rider Yes skritt och lite trav i 40 min sedan rider hon Nanna ett lungt 30 min pass.

Lördag: -14 Inleder dagen med en *Premiär* Erica provar på att rida Calisi för första gången! Passet inleds med att Peder går och leder Calisi medan Erica hänger över Calisis rygg som en "död indian". Calisi är hur cool som helst så efter en stund så sätter sig Erica upp och rider medan Peder fortsätter att leda Calisi. Calisi är hur exemplarisk som helst så efter en stund så släpper Peder Calisi och Erica fortsätter att skritta henne utan ledning i 20 min. Efter lunchen så kör Peder Lotus med rockard (Emil åker med) och jag kör Xtra med speedcart. Vi joggar i 40 min sedan fryser jag om fingrar och tår så det passet får räcka för idag... Dagen avslutas med att Erica rider Piretta i 1 timme och 15 min. De första 50 min har de sällskap av Elin som rider Ragusa och de sista 20 min har de sällskap av Elin på Samba.

Söndag: Erica inleder dagen med att rida Yes i skritt 50 min. Sedan rider Erica Piretta i skritt och trav i 1 timme. De första 30 min av ridturen promenerade Elin med Djärv och de sista 20 min promenerade Elin med Dilissa. Sedan är det dags för Indie att få jobba lite... Elin och Erica "tömkör" Indie i 30 min. De turas om att leda henne och att gå bakom och hålla i tömmarna. På eftermiddagen åker jag, Peder, Evelina och Ellen in till travbanan för att titta på Hampus nyförvärv Dannika, ett 10-årigt sto e.Ripadals Benni ue.Effekt. När vi ändå är där så passar vi naturligtvis även på att spana in två andra skelleftekuskars nyförvärv, Lojstayungar (eller nåt sånt) och Karsk. (Karsk är son till Rasputin som vi hade på station förut). Karsk är inte alls som sin ganska "vassa" far mot andra hingstar o valacker utan Karsk är en liten mjukis som låter sig hunsas runt av valacken Lojstayungar som han delar hage med... :-) När vi har kommit hem från vår lilla "spaningsrunda" kör Peder Lotus med rockard (Erica åker med) och jag kör Xtra med speedcart och joggar i 40 min. När vi har kört färdigt så ser vi ut som snögubbar för under hela körpasset så vräker snön ner... :-) Erica avslutar dagen med att rida Calisi i skritt, 20 min.

 

3-9 januari

Måndag: Peder tömkör Calisi i 10 min sedan kör han henne med rockard i 30 min, hela passet går jättebra. Sedan rider Elin - Samba och Erica - Piretta ett lungt 50 min pass. Sist ut denna dag är Erica som kör Lotus, jogging med rockard i 1 timme.

Tisdag: Idag inleder Peder med att köra Xtra med rockard i 40 min. De joggade ganska mycket och Xtra var jätteduktig! I slutet av passet fick Erica provköra Xtra i 5 min, även det gick bra :-). Sedan rider Elin - Ragusa och Erica - Nanna ett lite "busigt" 45 min pass.... :-) Sista motionspasset idag blir Elin som kör Lotus med rockard och Erica som kör Piretta med speedcart och joggar i 1 timme. Direkt efter jobber åker jag och gör ID-koll på en shettis (fux, stickelhårig) och en islandshäst (svart), båda var jätteduktiga och stod snällt stilla i stallgången medan jag klängde runt dem och letade virvlar och tecken... :-)

Onsdag: Erica rider Yes och skrittar i 40 min, han är jätteduktig och snart ska vi börja att trava... Elin - Samba och Erica - Piaff rider ett lungt 40 min pass. På eftermiddagen åker Erica till sin kompis Caisa i Ursviken, hon ska sova över där tills imorgon... Elin passar då på att ta hem sin kompis Evelina.O som sover över hos oss tills imorgon...

Torsdag: -15 grader när vi vaknar på morgonen men det blir snabbt varmare så vid 10-tiden på förmiddagen när Elin - Ragusa och Elins kompis Evelina.O - Nanna rider ett lungt 35 min pass så är det -10 grader. När de har ridit klart så har det blivit ännu lite varmare -7 och snön har börjat att falla från skyn... Då kör jag Xtra och joggar i 1 timme med speedcart och Peder kör Calisi med rockard i 30 min. Calisi är ju så lite körd än så hon "orkar" inte längre pass än så än... Indies tur... Vi inleder med att Peder går på en liten 10 min promenad med Indie. Sen selar vi på henne och Peder går brevid och leder henne medan jag går bakom henne och håller i tömmarna. Jag går och "svänger" lite med tömmarna och Indie tycker att jag uppför mig konstigt... :-) Som väntat är dock inte Indie allt för bekymmrad. Vi går och "tömkör" henne i 15 min. När jag och Peder är klara med Indie går Elin och hennes kompis Evelina.O ut och kör Lotus. Elin joggar honom i 50 min. När dagens pass är över så åker vi till Ursviken och hämtar hem Erica och Evelina.O åker hem till Burträsk...

Fredag: Erica rider (skrittar) Yes i 40 min sedan rider Elin - Samba och Erica - Piaff ett lungt 35 min pass. Efter lunchen kör Elin -Lotus med rockard och Erica - Piretta med speedcart i 45 min. Sist ut idag är Peder som joggar Xtra med rockard i 40 min.

Lördag: Vi vilar och på eftermiddagen har föreningen Nordruss styrelsemöte i vårt kök. Vi planerade lite kring tolkningstävling och Årsmöte 26 februari, tömkörningsträning i Svenbyn, Piteå 8 maj och lite kring sommarens utställning.

Söndag: Idag har Elin licenskurs på Umåker igen så vi stiger upp tidigt och styr kosan söderut... Elin kör två provlopp idag (Hennes andra och tredje). I det första provloppet har hon nr:2, det loppet går riktigt långsamt.... I dagens andra provlopp kör Elin från springspår för första gången (nr:7). Det loppet går betydligt fortare än det första och Lotus visar att han kan kvalet iaf (Fast vi vet ju att han kan gå betydligt snabbare än så). Vi hade tagit med oss Hampus och Xtra idag också.. Det var eg meningen att de skulle starta i det första provloppet men då Xtra var *hot-hot-hot*, oskodd och det var vinterbana så valde Hampus att avstå från att starta då han var rädd att Xtra kanske skulle halka och skada sig.

 

1-2 januari

Veckans första fem dagar finns i Dagbok 2004.

Lördag: Vi inleder dagen med att konstatera att vi är utan vatten!!! Det är bara -2 grader ute så det har inte frusit... Vad har hänt ??? Det visade sig senare på dagen efter lite "undersökningar" att pumpen som monterades in för ganska precis 1 år sedan var trasig! Montören hade satt in pumpen fel så nu kommer det en ny pump de närmsta dagarna... *suck*... Mitt på dagen rider Elin - Ragusa, Erica - Samba, Evelina - Nanna och Emil - Piaff i skritt nere i "fölningshagen". Efter 20 min ridtur så var Emil less.. Erica bytte då häst från Samba till Piaff och så red jag Samba de sista 20 minutrarna så passet blev totalt 40 min. Sedan är det dags för mig att köra Xtra. Jag kör henne omväxlande i skritt och trav med speedcart nere på ängen. Det är första gången jag kör henne med speedcarten och det går jättebra. Xtra är exemplarisk idag! :-) Medan jag kör Xtra så promenerar Erica med Indie i 35 min. Indie är jättepigg så Erica får lite problem när de springer/travar... *fniss*... Det är bra tryck i Indie iaf... ;-) Sist men inte minst, uppdatering av dräktigheterna (Det är ju 1 januari idag). Dilissa har gått 194 dygn, Piaff 193 dygn, Samba 189 dygn, Ragusa 181 dygn och Nanna 110 dygn.

Söndag: Idag är det Calisis tur att jobba lite. Vi inleder med att Peder tömkör henne i 10 min sedan tömkör jag henne med speedcarten i 10 min. Sedan sätter jag mig i speedcarten och kör i 15 min medan Peder går brevid och leder oss. Vi avslutar passet med att jag kör henne utan assistent i 5 min. Vi skrittar nästan hela passet, travar bara lite i slutet och Calisi är jätteduktig! Medan jag och Peder går in och torkar en stund (Det regnar nämligen ute!) så rider Elin - Ragusa, Erica - Piaff och Evelina - Nanna ett lungt 35 min pass. Efter ridpasset så är tjejerna blöta så de får gå in och byta till torra kläder innan det är dags för dagens sista pass. Elin kör Piretta med speedcart och Emil kör Lotus med rockard och småjoggar i 40 min. Medan de är ute och kör så rider Erica - Yes i 30 min, enbart i skritt.