Dagbok 2007

 

31 december

Årets sista dag infinner sig på en måndag.. Hästarna vilar och tar det lungt. Att grannarna avfyrar massor med raketer på kvällen/natten bekymrar dem inte alls.. De är så coola våra pållar.. :-)

Resten av veckan finns i dagbok 2008.

 

24-30 december

Den här veckan vilar alla hästarna pga ishalka. Det har varit plusgrader några dagar och det går knappt att gå ute.. :-(

 

17-23 december

Lite småstressigt inför julen med småfix och den sista julhandeln.. Peder hinner i alla fall med att tömköra Ise och Ariel en gång var även denna vecka.. På lördagen är vi en sväng upp till Haparanda och förutom Ikea och Skopunkten besöks även Djurmagasinet där julklappar till hundarna och katterna inhandlas. :-)

 

10-16 december

Ariel och Ise tömkörs en gång var denna vecka precis som de senaste veckorna. Peder är och klämmer och känner lite på Lizette och känner hennes fölis sparka... Mysigt... :-)

 

3-9 december

Ariel och Ise tömkörs en gång var denna vecka också. Båda två är jätteduktiga. Peder verkar alla tre fölisarna och vi mäter hur stora de är. Cloetta är 101 cm, Cola är 100 cm och Caramel är 101 cm. Väldigt jämnstora alltså... :-) Den 5-6 december är jag ner som represtentant för Skelleftetravet på en travskoleträff i Karlstad "HUS-Projekt, Nystart - Utveckling Travskola". Vi gick igenom massor kring travskoleverksamhet och hur de fungerade på våra banor. (Skellefteå, Solänget, Jägersro, Åmål, Mantorp och Romme)

 

26 november - 2 december

Ise och Ariel tömkörs en gång var under veckan. Båda två är jätteduktiga! Vi ska ta det lite lungt med dem fram till jul men sedan är det dags att öka på träningen lite. :-)

 

19-25 november

Hästarna vilar hela veckan. På fredagen flyger jag och Fanny (Tilda Sånätt) ner till Stockholm. På lördagen deltar Fanny i SPTFs ungdomsråd som representant för SkelleftePonnytravklubb och jag sitter med på domarrådet. På domarrådet ser vi filmsekvenser med felaktigvoltning, trängningar, spödrivningar osv från olika banor och diskuterar domslut och reglemente. Väldigt givande och intressant. Jag skickar en tacksamhetens tanke till Arne Florqvist som har jobbat flitigt och sammanställt allt till en DVD.
På söndagen var det representantskapsmöte. Jag, Peder och Carola N var valda som representanter men då Carola N och Peder inte kunde åka den här helgen var Fanny ersättare på representantskapsmötet. Där diskuterade vi bla framtidens ponnytrav i små grupper. Det informerades också lite kring bla ponnyronden. Alla klubbar fick även de lämna en kort lägesrapport och jag tyckte att det i stort lät väldigt positivt. :-)

 

12-18 November

Ise och Ariel tömkörs en gång var under veckan i övrigt vilar både de och övriga hästar.

 

5-11 November

Måndag: Idag kör Peder Ariel ett lungt 30 min pass, Ariel är som vanligt jätteduktig! Sedan är det Ises tur.. Ska hon hoppa och studsa som i fredags..? Ise var jätteduktig! Hon hoppade och studsade ingenting. :-) Precis som i fredags var hon dock lite stel när de skulle svänga åt vänster.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Peder tömkör Ise i 30 min och hon är jätteduktig! :-)

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Hästarna vilar.

Söndag: Hästarna vilar.

 

29 oktober - 4 november

Måndag: Peder kör 5 km lugn jogg med Lotus.

Tisdag: Hästarna vilar och vi tvättar och packar inför morgondagen.

Onsdag: Idag är det dags för årets sista ponnytravlopp för vår del. Det är Evelina - Nova och Emil - Lotus som ska starta på Skelleftetravet. Tyvärr blir Emil sjuk så det blir ingen start för honom och Lotus. Evelina och Nova kommer däremot till start och de gör ett bra lopp. Ingen supertid men helt felfritt. De slutar oplacerade (6:a) på 3.32,7. Nu blir det vintervila med lite ridning och annat skoj för deras del..

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Idag kör Peder ett lungt 20 min pass med Ariel. Ariel är pigg men ändå lyhörd och jätteduktig. :-) När Ariels pass är avslutat så är det premiär för Ise! Ise tömkörs i 20 min och hon hoppar runt som en groda.. eller kanske mer som en känguru... Svårt att beskriva.. Hon hoppar runt och liksom slår utan att slå eller hur man ska förklara det. Brallstudsar liksom men inte så att hon slår mot Peder.. Hon är mjuk och lättsvängd åt höger och lite stelare åt vänster.

Lördag: Idag när vi vaknar är det helt vitt ute! Snön har kommit.. Det blir så ljust och vackert ute med snö. Hoppas bara att tempraturen håller sig nära noll-strecket. Det behöver ju inte vara jättekallt för att det är vinter. Det är så mycket trevligare med lite "halvvarmt" väder.. :-)

Söndag: Idag rider Ellen - Nova och Evelina - Felicity 40 min nere i nysnön på lägdan. Nova är superpigg så jag är tvungen att leda Ellen. Felicity är däremot som vanligt världens lydigaste och snällaste. Hon är verkligen en helt underbar barnponny. Efter 40 min fryser iaf Ellen om tårna så vi bestämmer oss för att avsluta passet. Är det bra väder nästa helg så blir det mer ridning i snön då istället... :-)

 

22-28 oktober

Måndag: Peder joggar några kilometer med Lotus. Han känns jättefin. :-)

Tisdag: Peder joggar 1 mil med en pigg och glad Xtra.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Nova och 1 mil med Lotus. Båda två känns jättefina.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Fredag: Hästarna vilar. På eftermiddagen åker jag bort med jobbet och kommer inte hem förrän 17:00 imorgon så idag är det myskväll hemma utan mig..

Lördag: Jag är ju bortrest med jobbet idag så Peder åker själv på hundutställning i Vindeln med Donna. Donna får bra kritik men då hon är världens gladaste vovve och en aaaning övertänd så springer hon bara på bakbenen.. Domaren sa därför att hennes rörelser var för svårbedömda för att hon skulle få ett Hp... :-) Vi får försöka att öva lite mer bland andra hundar innan det är dags för nästa utställning. :-)

Söndag: Idag joggar Peder 1 mil med Nova. Hon känns stabil men lite bekväm, tycker nog att det börjar vara dags för vintervila... ;-)

 

15-21 oktober

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Nova och 1 mil med Felicity. Sedan tar han ut Lotus och kör honom skritt, lite jogg i 5 km.

Onsdag: Peder joggar Xtra 1 mil.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Nova. Hon känns ovanligt seg... Förmodligen är det för att hon håller på och sätter vinterpäls. Sedan joggar han 1 mil med Felicity som även hon känns seg..

Fredag: Myskväll, hästarna vilar..

Lördag: Peder joggar 1 mil med Xtra, hon är jättepigg! :-) Heldag ponnytrav på Solvalla. Ragusas 4-åriga son Haribo startar och blir 3:a på nya rekordet 2.16,0. Grattis familjen Svedlund! :-) Ragusas 5-åriga son Mr After Eight blir 2:a i sitt lopp, grattis Carin och Madeleine! :-)

Söndag: I dag är det heldag ponnytrav på Umåker. I lopp 1 startar Evelina - Nova och Emil - Felicity. Evelina hade fått förhållningsorder att bara ta det lungt med Nova. Skulle Nova dra på sig en diskning till så skulle det bli omkval för henne.. Evelina gjorde ett kanonlopp med Nova, så något omkval blir det inte. :-) De joggade lungt och fint utan ett enda galloppsprång runt på 3.40 och slutade 4:a. Evelina var jättenöjd! Emil var jättenervös innan start men när starten väl gått så släppte nervositeten. Han och Felicity var även de felfria och joggade i mål som oplacerade 4 sekunder efter Nova. I lopp 8 var det dags för Evelina - Felicity. Precis som senast i Skellefteå så var Felicity lite seg och ovillig i andra loppet. Uppenbarligen så tycker hon att man har gjort sitt när man startat i ett lopp... De slutade 5:a och fick ännu en grön rosett till samlingen.. Evelina har hittills gjort 7 starter och plockat hem en röd rosett (4:a), fyra gröna (5:a) och en vit (oplacerad), en gång har hon diskats för gallopp.
Jag själv satt "inlåst" även denna heldag, tur att Peder är en riktig klippa.. Väl i Umeå så visade det sig nämligen att de inte hade någon som kunde knappa resultaten så jag hamnade i tornet framför datorn..

 

8-14 oktober

Måndag: Hästarna vilar...

Tisdag: Hästarna vilar...

Onsdag: Peder skrittar och småjoggar Lotus en sväng. Det märks att Lotus och Bamse springer mycket i hagen för han känns bara fin. :-)

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra, 1 mil med Nova och 1 mil med Felicity. Alla tre är jätteduktiga! :-)

Fredag: Myskväll, hästarna vilar..

Lördag: Jippolopp på Skelleftetravet. Det körs tre heat och en final. Felicity startar i två heat och blir 3:a i båda. Hon springer inte så snabbt men hon är snäll och duktig med de osäkra kuskarna iaf.. :-) Efter jippoloppen har vi styrelsemöte. Vi utvärderar heldagen, planerar för föräldramöte osv... Det är heldag ponnytrav på Bergsåker idag. Ragusas duktiga söner Haribo och Karamellen startar. Haribo blir 3:a och 4:a i sina lopp och passar även på att sänka rekordet till 2.18,8. Grattis, Familjen Svedlund! Karamellen blir "som vanligt" placerad och slutar 3:a i sitt lopp. Grattis Lars och Maria! :-)

Söndag: Idag joggar Evelina 1 mil med Nova (jag åker med). Peder joggar 1 mil med Xtra som är superpigg idag! Hon gillar när det är lite småkallt ute.. Vid middagstid ringer jag och anmäler Evelina och Emil till Umåker nästa helg. Evelina ska köra Nova i ett lopp och i det möter hon Emil och Felicity. Evelina ska även köra ett lopp med Felicity (såklart!). Xtra får stanna hemma den här gången men går allt som planerat så kommer hon att starta i Skellefteå 31 oktober.

 

1-7 oktober

Måndag: Jag joggar 1 mil med Nova och Evelina joggar 1 mil med Felicity.

Tisdag: Peder joggar Xtra 1 mil.

Onsdag: Evelina joggar 1 mil med Felicity och sedan joggar hon Nova 30 min på slagen vall ( jag åker med, ikädd täckoverall för jag är sjuk och inte så pigg..).

Torsdag: Peder skor om Xtra och joggar henne sedan 1 mil.

Fredag: Peder verkar Nova runt om. Myskväll, hästarna vilar.. Fast så mycket mys blev det inte för min del.. Det strulade lite med morgondagens personal så jag satt mest i telefon.. :-( Busola passade på att få kattungar också! Tre svarta och två vita. 20:30 vit, 20:45 svart, 21:27 svart, 22:29 vit. Sedan föddes ytterligare en svart men då missade vi födseln.. Det coola med kattungarna är att ingen har något tecken utan är antingen helt svart eller helt vit... :-)

Lördag: Heldag ponnytrav på Skelleftetravet. Evelina startar med Felicity, Erica med Nova och Jennifer med Xtra. I lopp 2 startade Erica - Nova och Evelina - Felicity. Nova var pigg och tyvärr diskades de ganska snabbt... Evelina och Felicity gick det bättre för de blev 5:a. I lopp 5 startade Jennifer - Xtra, de blev första oplacerade ekipage. I lopp 7 var det sedan dags för Evelina - Felicity igen. Felicity var ovanligt tjurig och tyckte att hon gjort sitt för idag.. Evelina jobbade på kanonbra och de slutade 5:a igen. I lopp 9 var det dags för Jennifer - Xtra igen och de slutade oplacerade även i detta lopp... Alla jobbade på bra men det var inte riktigt våran dag idag... Jag såg för övrigt inte just någonting utav tävlingarna utan satt hela dagen "inlåst" på seket och knappade resultat.. Höll på att glömma..! Pilgrim var ju också med och tävlade. Han blev 3:a och 5:a och sänkte sitt rekord till 2.25,3. Grattis Madde och Pilgrim! :-)

Söndag: Vilodag, alla är knäckta efter gårdagen... I Östersund kör de heldag ponnytrav. Ragusas son Karamellen är på plats och blir 3:a i montén. I sitt "vanliga" lopp vill han nog lite för mycket för han slutar som diskad idag..

 

24-30 september

Måndag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Tisdag: Erica joggar 1 mil med Nova och Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med).

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Torsdag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med).

Fredag: Myskväll, hästarna vilar..

Lördag: Evelina joggar 1 mil med Felicity och 1 mil med Nova (jag åker med).

Söndag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

 

17-23 september

Måndag: Peder kör Xtra och joggar 1 mil.

Tisdag: Elin -Timera och Evelina - Felicity rider ut i drygt 30 min.

Onsdag: Evelina joggar Nova 1 mil (jag åker med). Peder joggar Xtra 1 mil.

Torsdag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med).

Fredag: Myskväll, hästarna vilar..

Lördag: Evelina joggar 1 mil med Felicity och sedan 1 mil med Nova (jag åker med). Peder joggar Xtra 1 mil.

Söndag: Idag är Ragusas son Karamellen och tävlar på Solänget. Han vinner en lätt seger på 1.53,9 (jättesnyggt, jag såg loppet via sändningar på Internet). Grattis Lars, Maria och Karamellen!

 

10-16 september

Måndag: Börjar gå igenom lite träns, sadlar, borstar... Vad behöver ev köpas nytt???

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Xtra. På kvällen joggar Evelina 5 km med Felicity (jag och Erica åker med), på släp har vi Nova.

Onsdag: Peder håller på och fixar med hagarna, snart är det vinter...

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Fredag: Hemmakväll..

Lördag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med).

Söndag: Idag är jag ute på två "uppdrag". Först är jag och gör id-koll och chipmärker ett jättetrevligt fuxfärgat islandshingstföl och lite senare är vi och hämtar ponnytravklubbens nyinköpta shettis Elmina som vi sedan kör till Skelleftetravet.

 

3-9 september

Måndag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Tisdag: Evelina - Felicity och Carola - Nova joggar 5 km.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Torsdag: Evelina kör Felicity (jag åker med) och på släp har vi Nova. Vi joggar 5 km i ett ganska lungt tempo.

Fredag: Hemma fix..

Lördag: Tvättar diverse hästgrejer..

Söndag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med).

 

27 augusti - 2 september

Måndag: Peder verkar Ise och Caramel runt om. Caramel är superduktig! :-)

Tisdag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med). Felicity är hur stabil som helst. :-) När Erica kommer hem så tar hon ut Xtra på en ridtur. Hon rider 1 mil och Xtra är jättepigg. Hon brallade tom av Erica då hon skulle fixa stiglädren. :-)

Onsdag: Evelina och Ellen kör Nova 5 km (jag åker med). De kör ganska precis halva vägen var och är såå duktiga. :-) Nova är jättepigg men det märks att hon fortfarande är lite öm i sitt sår.

Torsdag: Agria-dagen på Skelleftetravet. Xtra är jättepigg och får en galopp redan i starten och tappar säkert närmare 80m.. :-( Hon går riktigt bra sedan och slutar trots sin dåliga start 6:a på 2.20,3.

Fredag: Peder verkar Yes runt om och sedan tvättar han honom och sätter på honom dubbla täcken innan han släpps ut i hagen igen. :-)

Lördag: Generalmönstring av russhingstar och Nordruss utställning på Skelleftetravet. Yes har lyckats kleta in sig i lera trots att Peder satte på honom dubbla täcken igår kväll så det blir morgonduschning för hans del... :-) Sedan beger vi oss till Skelleftetravet.. Yes ser för dagen kanonfin ut och jag är 110 % säker på att han skall få 40p eller mer.. Tyvärr tyckte tydligen domaren inte likadant för han fick bara 38p. (Det fick fö Karsk och Stuves Monopol också..). Till utställningen hade vi med oss Ise och Caramel. Ise fick 35p!!! Dagens chock... Nog för att fölungen "sugit ur" henne en del och hon har blivit lite tunn över ryggen men 35p!? (Hon fick 39p förra hösten). Caramel fick bli den som räddade familjehedern. Hon blev bästa föl och belönades med 39p, bara två hästar på utställningen fick bättre poäng. Yes 2-åriga son Ajax var också där och han fick 38p och riktigt bra kritik! Det ska bli spännande att se vad det blir av honom när han har blivit stor. :-)
Ragusas son Haribo startar på Gävletravet idag. Han blev 2:a på 2.23,1. Grattis till familjen Svedlund! :-)

Söndag: Peder longerar Xtra 30 min och sedan longerar han Felicity 30 min. På eftermiddagen joggar Evelina 5 km med en superpigg Nova (jag och Ellen åker med). Nova känns verkligen som att hon är på G. :-)

 

20-26 augusti

Måndag: Vilodag..

Tisdag: Lite mer vila... :-)

Onsdag: Evelina rider Felicity och Erica rider Timera. De skrittar och joggar 30 min på slagen vall.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med en som vanligt pigg och alert Xtra.

Fredag: Allmänt småfix..

Lördag: Evelina joggar 1 mil i stabilt 5 min tempo med Felicity. Sedan är det Novas tur. Vi kör henne 1 mil också men väldigt lungt och mycket skritt. Nova har öronen spetsade och vill helst springa hela tiden. :-) Det märks att hon tycker att det är kul, trots att hon är öm i såret.

Söndag: Evelina tränar monté med Xtra. De är såå duktiga! :-)

 

13-19 augusti

Måndag: Peder verkar och skor om Indie.

Tisdag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med). Felicity jobbar på riktigt bra idag. :-) Peder joggar 1 mil med Xtra och sedan 1 mil med Indie. De lurviga kattjejerna Åttan och Nian hämtas av sin nya familj idag. De flyttar söderut, till Vännäs utanför Umeå.

Onsdag: När jag ska hämta in Nova för dagens träningspass så gör jag en mindre rolig upptäckt.. :-( Nova har skurit sig i karleden höger bak på en plåt i hagen. Nova är jättehalt, i princip trebent... Attans... Hon och Evelina som skulle debutera tillsammans i Boden på söndag. Chansen är nog minimal att Nova skall vara fräsch innan dess..

Torsdag: Evelina joggar 1 mil med Felicity (jag åker med).

Fredag: Peder joggar 1 mil med Indie och 1 mil med Xtra. Båda två känns pigga och fina. :-) Sedan joggar Evelina 1 mil med Felicity. Hon kör några intervaller i 3:40-fart och Felicity känns stabil.

Lördag: Tvättar selunderlägg, förbyglar osv.. Idag startar Ragusas son Mr After Eight nere på Solvalla. Han blir 2:a på nya rekordet 2.14,9. Grattis till Carin och Madeleine! :-)

Söndag: Heldag ponnytrav i Boden. Evelina startar med Felicity och de är jätteduktiga! :-) De blir 5:a på nya rekordet 3.33,0 Evelina skulle även ha startat i ett lopp med Nova men hon har ju en sårskada i karleden och har fortfarande ont.. :-( Jennifer startar i två lopp med Indie. Indie blir diskad i ena loppet och i det andra blir de oplacerade på nya rekordet 2.28,7. Jättekul att Indie gick så pass bra. :-) Xtra startar i två lopp. I det ena körs hon av Jennifer och i det andra av Anton A. Jennifer och Xtra har lite otur då det blir tvärstopp på en häst mitt framför dem och de tappar massor... De hämtar iaf upp sig ok och slutar oplacerade på 2.23,5. För Anton och Xtra gick det fortare men dessvärre även med galoppinslag så de blev diskade. Vet ni något mer jättekul som hände? :-) Pilgrim och Madde vann sitt första lopp! :-) Vinnartiden blev 2.28,3. I dagens andra lopp var de också jätteduktiga och de blev 5:a på nya rekordet 2.25,4! :-) Jättegrattis till Madde och Pilgrim!

 

6-12 augusti

Måndag: Idag är Fanta på ultraljud och hon är inte dräktig. De kommer tillbaka med henne så snart de kan... På eftermiddagen joggar Peder 1 mil med Indie. Hon är som vanligt exemplarisk.

Tisdag: Jag kör Felicity 7 km omväxlande skritt och trav. Sedan kör jag Nova 30 min på slagen vall. Båda två är sååå duktiga. :-) Peder joggar 1 mil med Xtra som känns fin-fin. :-)

Onsdag: På kvällen kommer Fanta hit, hon är superbrunstig så Yes betäcker henne direkt.

Torsdag: Jag kör Felicity 7 km omväxlande skritt och trav. Idag kommer vår nya lilla ögonsten Timera hit. Carola N är ner till södra sverige och hämtar hem ett 2-årigt sto till dem (Mys Ester) och när hon ändå är ute och åker så hämtar de hem Timera till oss. :-)

Fredag: Idag skulle vi eg ha startat med Xtra på Bergsåker.. 745:an står dessvärre på verkstaden med ett elfel som gör att den inte går att starta.. :-( Första gången vi är tvugna att stryka oss.. Inge kul.. Xtra går ett litet träningspass här hemma istället. Peder joggar henne 1 mil i lungt och stabilt tempo.

Lördag: Licenskurs på Skellefttetravet, styrelsemöte och besök av Konsumtomten! Ja, du läste rätt... Konsumtomten.. Han dök upp klädd som en vanlig tomte fast med gröna kläder istället för röda. Ungdomarna blev lite lagom paffa... :-) Med sig hade tomten fyra paket till ponnytravklubben. Paketen innehäll tre kuskhjälmar och ett fleesetäcke. Jättebra! :-) Nere i Eskilstuna är Barbie på utställning idag. Hon belönades med 37 p ( 7-7-8-8-7). Helt ok poäng för en 1-åring. :-)

Söndag: Idag kör Evelina Felicity 30 min på slagen vall (Jennifer åker med) och sedan kör hon Nova 30 min på slagen vall (Jennifer åker med igen). Felicity är pigg och fin och Nova känns enligt Evelina helt super! :-) Sedan är Jennifer ut på ett pass med Xtra. De joggar 1 mil och kör några snabbare intervaller i 2:15-fart. Xtra känns stabil och bra. :-)
Nu höll jag på att glömma bort att berätta att den lurviga kattungen (killen) Sjuan har flyttat hemifrån till sin nya familj.

 

30 juli - 5 augusti

Måndag: På eftermiddagen kommer Sabine och Sara hit och hämtar hem Myria.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Indie som känns pigg. Lite senare är det Novas tur. Nova känns pigg och glad.

Onsdag: Idag åker vi och ultraljudar Piretta och nu är hon dräktig! :-) Det blir Yes-Pirettafölis 10 juni -08. :-) När vi kommer hem från ultraljudet så verkar Peder Cloetta runt om och hon är jätteduktig! Senare på dagen kör Peder 1 mil med Xtra. Hon är pigg och glad. :-)

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Nova. Hon känns hur stabil och fin som helst.. Det ska bli spännande att se hur hon går i Boden 18 augusti. Idag skickar jag in anmälan av Xtra och Jennifer till Bergsåker 10 augusti. Jag tror det blir ett hårt lopp för Xtras del..

Fredag: Idag inleder vi dagen med att åka och ultraljuda Indie och hon är dräktig! :-) Nu blir det Yes-Indiefölis den 12 juni -08. :-) Yes har betäckt 9 ston och nu är 8 av dem ultraljudade och konstaterat dräktiga. :-) Vi håller tummarna för Erika som skall åka och ultraljuda Fanta på måndag. Efter att vi kommit hem igen äter jag lite och sedan bär det av till travbanan där jag och Carola N ska jobba som parkeringsvakter under lunchtravet idag (ideéllt åt ponnytravklubben). När jag kommit hem från travet så finns startlistorna till Bergsåker 10 augusti på SPTF och det blev som jag misstänkte att hårt lopp för Xtra...

Lördag: V75 på Skelleftetravet. Större delen av familjen jobbar ideéllt åt ponnytravklubben. Erica är på uteparkeringen, Elin i entrén och jag, Emil och Peder är parkeringsvakter på inneparkeringarna. Solen skiner, människor är glada och trevliga och vi har riktigt trevligt. :-)

Söndag: Mitt på dagen kör Peder 1 mil med Xtra. Hon känns stabil och fin. På eftermiddagen kör jag 5 km med Felicity. Jag skrittar halva vägen och joggar halva vägen i 5 min-tempo. Hon kändes fin. :-)

 

23-29 juli

Måndag: Idag fyller Evelina 9 år, grattis Evelina!!! :-) Vi inleder dagen med att åka och ultraljuda Dilissa och Myria. Båda är dräktiga! :-) Det blir Yes-Dilissafölis den 30 maj och Yes-Myriafölis den 28 maj om damerna har tänkt vara punktliga. Mitt på dagen joggar Peder 1 mil med Nova som är pigg och glad. När Nova är avselad och skall tillbaka till beteshagen är det dags för Ellens premiärtur på Novas rygg! Jag leder Nova och Ellen rider henne i 10 min och Nova är precis hur duktig som helst! :-) På kvällen är det Lilla Grand Prix och Mini Grand Prix på Skelleftetravet. Erica startar med Xtra i Lilla Grand Prix och med Lotus i Mini Grand Prix. Xtra går jättebra, hon slutar visserligen som första oplacerade men på nya voltrekordet 2.17,8 :-) Lotus går lite mindre bra.. Han jobbar på men det ser inte ut som om han får traven att stämma.. Han slutar oplacerad på 3.05,3.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Indie. Indie är som vanligt pigg och glad och jobbar på..

Onsdag: Peder mekar med bilen hela dagen och jag tvättar och fixar..

Torsdag: Idag kommer Maximus hit. Nu funderar du kanske på vem Maximus är? Han är en ståtlig, riktigt stilig svartskäckig shettishingst på 4 år e.Kasper u.My Lady ue.Annelunds Doc. Han ska vara här i några veckor på "besök" medan vi funderar på om vi ska behålla honom eller fixa någon annan som vill låna honom till ponnytrav.

Fredag: Idag inleder vi med att åka och ultraljuda Calisi som är på 17 dygn idag och hon är dräktig! Det blir en liten Yes-Calisifölis den 5 juni-08. :-) Vi passar även på att ultraljuda Lizette som är på dygn 58 och allt ser fortfarande bara bra ut med hennes fölis. :-) Efter lunch kommer Erika hit och hämtar hem Fanta igen. Fanta ska ultraljudas omkring den 6 augusti och förhoppningsvis är hon dräktig då, annars kommer hon hit på besök igen. Peder verkar Lizette runt om.

Lördag: Tvättar vojlockar och annat smått och gott...

Söndag: Idag joggar jag 1 mil med Xtra tillsammans med Peder som kör Indie. Både Xtra och Indie är superpigga och smårädda för vattenpölar, postlådor, skuggor i skogen etc... Knasbollar... :-)

 

16-22 juli

Måndag: Vi inleder dagen med att åka och ultraljuda Ragusa som är på dygn 22 och hon är dräktig! :-) Nu kommer en liten Yes-Ragusafölis den 20 maj-08. :-) Peder skor om Xtra och joggar henne lite senare 1 mil. Hon känns som vanligt pigg och fin. :-) På kvällen kommer Fanta hit! Ja, du läste rätt.. Vi lämnade ifrån oss Fanta för några veckor sedan och hon åkte till en tjej som heter Erika. Erika skjutsade upp Fanta till Edgar som betäckte henne tidigare i sommar. Idag var Fanta på ultraljud och hon visade sig vara tom. :-( Erika bestämde sig då för att betäcka om henne med Yes istället och som sagt. Ikväll kom hon hit. Hon var redan brunstig så Yes betäckte henne direkt..

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Lotus. Han jobbar på men känns (som vanligt) lite småseg. Lotus gillar inte riktigt att jobba själv utan föredrar sällskap..

Onsdag: Vi inleder med att åka och ultraljuda Piretta. Hon var inte dräktig.. :-(.. Veterinären tyckte att Piretta var lite "konstig" och frågade om hon brukar vara svår att få dräktig när hon har föl vid sidan. Men det vet vi inte.. Hon har aldrig haft föl vid sidan när vi har betäckte henne tidigare.. Hon var skendräktig för 3 år sedan och miste Belle förra sommaren.. Jag känner alltmer att jag nog måste behålla Cloetta iaf.. Tänk om Piretta ska "småstrula" med jämna mellanrum.. Då kanske jag aldrig får något stoföl efter henne... Nåja, får fundera... Hittills tre dräktiga av fyra ultraljudade. det är ju iaf bra.. :-)

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Lotus.

Fredag: Peder joggar 1 mil med en superpigg Indie. Idag startar Ragusas son Karamellen på Östersunds dubbeltrav. Han blir 3:a på nya rekordet 1.52,6! Grattis Karamellen, Lars och Maria!!! :-) Ragusas son Haribo gör sitt livs andra start i ett annat lopp. Han blir oplacerad på 2.23,0. Grattis till familjen Svedlund också! :-)

Lördag: Idag joggar Peder 1 mil med Xtra. De joggar några intervaller i 2.18-fart och hon känns fin-fin. :-) På kvällen joggar han 1 mil med Lotus. Lotus känns seg men stabil.

Söndag: Idag kör jag Ariel 2 km ute efter vägen och sedan skrittar och småjoggar jag 10 min på slagen vall. Ariel känns hur fin som helst. :-) Sedan är det Peders tur att köra ett pass. Han joggar 1 mil med Indie. Indie känns jättefin och de kör några intervaller i 2.18-fart. Hon ser hur bra ut som helst.. :-) Idag är det andra dagen på Östersunds dubbeltrav. Ragusas son Karamellen blir 2:a i lopp 3 på 1.53,8. Lopp 7 vinner han jätteenkelt (5 längder) på 1.54,6. Ett stort grattis till Lars, Maria och Karamellen! :-) I lopp 9 gör Haribo sedan sitt livs tredje start. Han slutar 4:a på 2.26,5. Grattis familjen Svedlund! :-)

 

9-15 juli

Måndag: Idag börjar Erica på sitt sommarjobb hemma hos proffstränaren Jens Eriksson. Hon ska släppa ut och in en massa hästar, utfodra, mocka och köra 3-4 hästar om dagen de närmsta veckorna.. När Erica kommer hem från jobbet idag så äter hon middag och sedan joggar hon 1 mil med Nova.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Lotus. Han känns som vanligt lite seg när han är ensam... Idag är det andra dagen på Hotings dubbeltrav. Karamellen och Maria vinner lätt på 1.55 idag också! :-) Två raka segrar, inte illa.. :-)

Onsdag: Indie brunstar och Yes betäcker henne idag. Ja, du läste rätt.. Indie är betäckt och tar ett sabbatsår från tävlandet 2008 för att bli mamma. Vi räknar med en comeback 2009.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Indie som känns pigg och fin.

Fredag: Idag åker Peder och ultraljudar Samba som är på dygn 28. Samba är dräktig så det kommer en liten Yes-Sambafölis den 11 maj 2008. :-) På eftermiddagen joggar Peder 5 km med Xtra i ett lungt tempo.

Lördag: Vi inleder dagen med att skjutsa Erica till Skelleftetravet. Därifrån åker hon tillsammans med några fler ungdomar från ponnytravklubben (Anna, Sofia, Jennifer, Elina och Fanny) till Boden. De ska gå TLA I, förberedande ledarassistentutbildning och TLA II, hästkunskap för ledarassistenter idag och imorgon. kl 14:00 har vi styrelsemöte i Skellefteponnytravklubb. Vi diskuterar lite kring inköp av shettis till klubben, jippolopp, tävlingar, kurser mm.. kl 17:00 har vi jippolopp på Skelleftetravet. Det körs två försök med fem resp fyra startande och sedan en final med de två främsta kuskarna i varje försök. Nova och Lotus var med och Nova var jätteduktig och slutade 3:a i det första försöket! Lotus var stabil men lite tjurig. Han är inte helt förtjust i jippolopp... Han slutade 3:a i finalen men hade man räknat galopper så hade han vunnit.. :-)

Söndag: Allmänt småfix under dagen.. På kvällen kommer en glad och nöjd Erica hem. Hon tycker att det var en väldigt trevlig kurs i Boden. :-)

 

2-8 juli

Måndag: Hästarna vilar idag. Välförtjänt efter helgens fina prestationer. :-)

Tisdag: Vi inleder dagen med att åka till travbanan med Bianca och 07:30 åker hon därifrån med Grens hästtransporter. Bianca åker med Gren ner till Stockholmsområdet idag. Hon övernattar där och fortsätter till Göteborg imorgon. I Göteborg övernattar hon sedan till torsdagen då en dansk transportör hämtar henne där på torsdagsmorgonen för vidare transport över till Danmark... Här hemma ser vi Yes betäcka både Myria och Dilissa på kvällen.

Onsdag: Idag flyttar Calisi också in till Yes och han betäcker henne redan idag.

Torsdag: Peder kör Lotus och Erica kör Xtra, de joggar 1 mil. Lite senare joggar Erica 1 mil med Felicity och 1 mil med Nova. Sedan rider hon 1 mil "monté" på Indie som är jättehet och vill springa-springa-springa. :-) Dilissa har brunstat klart nu. På kvällen anländer Bianca till sin nya familj i Danmark.

Fredag: Knappt hinner torsdagen bli fredag innan Peder och Carola N åker söderut.. De ska till Rättvik nere i Dalarna och travskoleinstruktörsutbildningen som denna månad är tre dagar på Rättviks travbana. 10:30 börjar de sin dag nere i Rättvik det är mycket som ska hinnas med... Idag kör de bla och tränar med ponnyerna. Carola N fick den stora äran att provköra Yes pappa Grafit.

Lördag: Idag regnar det och blåser halv storm ute.. Bläää.. Det går knappt att göra någonting ute här hemma. Nere i Rättvik håller de igång hela dagen. De håller bla egenkomponerade lektioner för olika ungdomar. De fick olika uppdag igår till dagens lektioner, ex på din lektion ska man träna avståndsbedömning... och på din ska man träna...

Söndag: Erica har sovit borta hos en kompis sedan i fredags och kommer hem på eftermiddagen idag. Efter att hon bytt kläder och ätit lite så kör hon Lotus 1 mil jogging. Han känns stabil och fin. Nere i Hoting startar Ragusas son Karamellen och vinner enkelt (2 längder) på 1.55. Grattis Maria och Karamellen!!! Peder och Carola N är i Rättvik idag också. Idag går de bla igenom balansering och utrustning. På eftermiddagen åker de hemåt och precis innan söndagen blir måndag så kommer de hem igen..

 

25 juni -1 juli

Måndag: Vi har bestämt oss för att sälja Bianca och på morgonen sätter jag in på hemsidan att vi ska sälja henne. Vid lunch är hon tingad av en familj i Danmark. Ibland kan det gå fort..

Tisdag: Idag kommer Jennifer hit. Jennifer och Evelina inleder med att ta ut Felicity och jogga 1 mil. Evelina kör och Jennifer åker med och Felicity jobbar på i ett riktigt bra tempo. Sedan är det Indie och Xtras tur. Jennifer kör Indie och Peder kör Xtra. Xtra är lite seg men jättestabil och Indie jobbar på riktigt bra. På kvällen joggar Peder 1 mil med Lotus och Erica joggar 1 mil med Nova.

Onsdag: Idag betäcker Yes Dilissa för första gången i år.

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Lotus och sedan 1 mil med en pigg och glad Felicity. På kvällen kommer Solos Myria hit. Hon ska betäckas med Yes i år.

Fredag: Peder inleder dagen med att åka och ultraljuda Lizette som är på dygn 28. Hon är dräktig! :-) Nu blir det Yes och Lizettefölis den 26 april -08. :-) Idag är det dags för första dagen på Bodens dubbeltrav. Första start kl. 19:00 och autostart med bil i alla lopp utom lopp 1 som är ett montélopp. Peder åker upp med Erica och Jennifer och ponnyerna som ska tävlas idag är Xtra, Indie och Nova. Erica och Xtra startar i lopp 1, montéloppet. Det är deras första montéstart och de slutar 5:a knappt slagna av Pilgrim som alltså blir 4:a i sin montédebut. :-) I lopp 5 är det sedan dags för Jennifer och Indie. Jättespännande... De hade lottats till spår 7 bakom bilen så spåret är inte det bästa men... Skulle det fungera med nya käken och nya balanseringen? Hon är ju en så kapabel ponny eg... Indie sköter sig jättebra! Vinner loppet gör hon inte men det blir målfoto vem som var tvåa och vem som var trea. Indie blev 3:a sååå nära andraplatsen. Jätte-jättekul hur som helst att hon fick göra ett bra lopp. :-) I lopp 10 var det sedan dags för Erica och Nova... Ooolidligt spännande.. De gör ett jättebra lopp och blir 2:a på nya rekordet 2.13,1. I lopp 11 var det sedan dags för dagens två sista starter för oss. Erica - Xtra och Jennifer - Indie. Erica och Xtra gör ett jättebra lopp och vinner på nya rekordet 2.17,2!!! :-) Jätte-jätte kul... :-) Jennifer tar det bara lugnt för att göra ett felfritt lopp med Indie som var ordentligt uppanmäld. De slutar oplacerade på 2.35,7. Erica och Xtras första seger... Undrar om hon kan sova inatt... :-)

Lördag: Idag betäcker Yes Myria för första gången. Uppe i Boden håller tjejerna på och pysslar med hästarna en stor del av dagen, de går bla ut på en promenad med dem. (Naturligtvis hinner de in till stan och shoppa lite också...).

Söndag: Idag är det andra ponnytravdagen uppe i Boden. Jag och Peder åker upp med Lotus och Felicity som också skall vara med och tävla idag. I lopp 1 startar Erica och Lotus. Lotus är lite rullig, galopperar och de blir diskade.. I lopp 4 är det sedan dags för Evelina och Felicitys tävlingsdebut! *spännande*.. Erica och Nova startar i samma lopp. Evelina är jätteduktig, tar det bara lungt och satsar på att komma runt felfritt och odiskad. De är såå duktiga och det går jättebra. De kommer i mål som 8:a (12 startande). Nova och Erica blir tyvärr diskade (Men Evelina blev nöjd över att hon slog dem..). I lopp 6 är det Jennifer och Indies tur.. Ska de vara lika stabila som i fredags?.. Jadå! De sköter sig jättebra och kommer i mål som 2:a! :-) I lopp 7 startar Jennifer igen, denna gång tillsammans med Xtra. Xtra känns lite seg och slutar oplacerad på 2.20. I lopp 9 är det dags för Evelina och Felicity igen. De är uppanmälda bara för att Evelina ska få göra två starter.. De inleder lite för fort och blir tyvärr diskade efter ett halvt varv. Evelina är lika lycklig för det. Jättenöjd med att hon tog ut Felicity så exemplariskt när speakern sa att hon var diskad. :-) I lopp 11 startar Erica - Xtra och Jennifer - Indie.. Jag fattar mig kort kring det loppet, båda blev diskade.. Nu är Erica jättebesviken och ledsen... 1:a, 2:a och 5:a i fredags och diskad, diskad och diskad idag.. Ett lopp kvar att köra. Erica och Lotus startar i lopp 13. På papperet såg det ut som om de skulle bli 7:a men jag höll tummarna för en 5:a! :-) Lotus går jättebra! Visst ser han lite seg ut men han sänker ändå rekordet med 5 sekunder och blir 3:a! :-) Jättekul!!! Totalt är det här vår bästa tävlingshelg hittills.. en 1:a, två 2:a, två 3:a och en 5:a och nya rekord på alla hästarna. Vi får vara nöjda.. :-)
Om någon undrar hur vi fick hem hästarna.. Jennifers föräldrar körde upp med en tom transport och tog med sig Xtra och Indie hemåt igen.. Vi tog shettisarna.

 

18-24 juni

Måndag: Idag inleder jag dagen med att hämta Indie på betet. Hon och Jennifer skall vara på 4 dagars ponnytravläger på Skelleftetravet så när jag åker till jobbet på morgonen så åker Indie till stan med mig... Elin åker också med mig, hon ska sommarjobba som vaktmästare på travbanan i 3 veckor. På travbanan tränar kursdeltagarna på lite allt möjligt.. De joggar 10 bakvarv och kör några 200 m intervaller i snabbare fart. Indie är jätteduktig. Hemma skrittar Peder och Erica 3 km med Ariel.

Tisdag: Idag betäcker Yes Piretta för första gången i år. Erica joggar 1 mil med Felicity och sedan 1 mil med Nova. Lite senare kör hon Xtra 1 mil och sparrar Lotus som körs av Peder. Båda två jobbar på riktigt bra. :-) På travbanan får Indie testa lite annan utrustning under träningspassen. Chrille tycker att hon ska ha Raymondkäk och hon blir stabilare så vi får nog prova att köpa en.. De bestämmer även att de ska prova en liten annan balansering vid morgondagens träningspass.

Onsdag: Yes betäcker Ragusa för första gången idag. Det är nu 5 dagar sedan Lizette skulle ha brunstat om om inte betäckningen tagit så jag ringer och bokar in ultraljud nästa vecka. Idag går Indie sitt snabbjobb på banan med ny balansering och annan utrustning än vanligt och hon går kanonbra! Chrille kör henne 500 m i 2.10-fart! När det sedan är Jennifers tur att köra så kör hon 1140 på 2.22. Jättebra! :-) Peder är in på Royal och köper en raymondkäk så nu har Indie en egen tills vi ska till Boden nästa helg. Hemma kör Peder och Erica Ariel 3 km. De möter en bil (som kör alldeles för fort) och blir omkörda av en moped. Ariel är hur stabil som helst. Peder låter henne sedan jogga två 100-meters intervaller i 3.20-fart. Hon joggar på fint men tycker att hon borde få springa lite fortare.. :-)

Torsdag: Jennifer och Indies sista dag på lägret. Indie får vila då hon jobbat på hårt de senaste dagarna. När Jennifer kommer hem med Indie vid 16-tiden så är hon sååå lycklig över att få träffa sin bästis Xtra igen. Indie gnäggar hela vägen till beteshagen och på andra sidan ån står Xtra och gnäggar tillbaka till henne. De är verkligen superbästisar.. :-) Peder och Erica joggar Lotus och Nova 1 mil. De kör några snabbare intervaller och Lotus form är på G. Nova är jätteduktig hon också. Sedan joggar Erica Felicity 1 mil och hon är som vanligt exemplarisk. :-)

Fredag: Midsommarafton. Vi tillbringar midsommaraftonen i Vallen där vi går barnridning med Xtra och Felicity. De är så otroligt snälla och goa barnponnyer.. :-) Det är riktigt mysigt i Vallen med midsommarstång, danslag, chokladhjul, pilkastning, fiskdamm, hamburgergrillning och allt annat som behövs för ett riktigt midsommarfirande.. :-)

Lördag: Midsommardagen och Midnattstrav på Skelleftetravet som vanligt körs Lilla Midsommarkransen för kat.B, vi tävlar inte men Peder och Erica är där och jobbar som parkeringsvakter och jag är där som tävlingsansvarig. Lilla Midsommarkransen vinns av hemmaekipaget Alicia Lindkvist och Alexir. Jag skickar in anmälningarna till Bodens dubbeltrav nästa helg idag. Till fredagens tävlingar anmäler vi Indie till två autolopp 2.25 och 2.15, Nova till autolopp 3.15 och Xtra till Montéloppet samt autolopp 2.15. Till söndagen anmäler vi Indie till 2.25 och 2.37, Nova till 3.25, Xtra till 2.25 och loppet för högst 5 segrar. Till söndagen kör vi även upp Lotus och Felicity så vi anmäler Lotus till 3.00 och loppet för högst 5 segrar och Felicity till 3.25 och 3.10. 14 starter totalt... *phu*...

Söndag: Jag kör Xtra och Peder kör Indie. Vi joggar 1 mil i ett halvraskt tempo. På raksträckorna ökar vi farten lite och kör i 2.24-fart och Xtra är sååå stabil. Jag hoppas att formen håller i sig till nästa helg. :-) Indie var jätteduktig hon också men hon är mer beroende av sin käk för att gå riktigt bra och dessutom hade hon tappat ena bakskon så Peder drog av henne den andra innan vi körde ut. Jag tror att hon och Jennifer har mycket goda chanser nästa helg om bara Indie håller sig i trav..

 

11-17 juni

Måndag: Idag när Peder kommer hem från jobbet så håller Yes på och betäcker Samba! Samba den lilla bushästen har rymt in till Yes! Nu gör det ingenting för Samba skulle betäckas med Yes men ändå... Den lilla skurken... Nu när hon ändå är där så får hon gå kvar tillsammans med Yes och Lizette.

Tisdag: Idag håller Lizette och Samba på och småbråkar hela dagen. Lizette har ju bott med Yes sedan 17 maj så hon tycker att han är hennes och att Samba är en inkräktare i deras hage.. Nu är det ju Samba som är flockledaren och hon är en stabil tjej så det är ganska lungt ändå men visst piper det från hagen med jämna mellanrum..

Onsdag: Idag kommer Elin hem från 6 dagars semester i Sundsvall och gissa vad hon hittar på sitt rum, bakom CD-spelaren under sängen? Två kattungar!! Alltså nya kattungar! Inte Busolas som är 4 veckor gamla nu utan Sibylla har också fått kattungar. Det är svårt att avgöra exakt hur gamla de är men vi gissar på tre dagar så det får födelsedag 10 juni. På kvällen joggar Erica 1 mil med Felicity. Felicity sköter sig som vanligt exemplariskt. Sedan är det Novas tur, även hon joggas 1 mil och sköter sig exemplariskt! :-)

Torsdag: Idag joggar Peder 1 mil med Xtra och Erica joggar 1 mil med Lotus. Båda två jobbar på riktigt bra. Vi släpper ihop alla ston på betet nedanför huset idag. Indie är vildast och gladast hon springer, springer och springer.. :-)

Fredag: Idag kör Erica Nova 1 mil och Felicity 1 mil. Efteråt är hon lyrisk över hur duktig och fartig Nova var. :-) Ragusas son Mr After Eight startar nere i Eskilstuna idag. Han startar i två lopp. Han blir 3:a på 2.16,1 och 4:a på 2.16,2.

Lördag: Idag är det dags för lite motion.. För mig alltså.. Det är årets Joypeak-festival i Ursviken och vi åker dit för att ha barnridning precis som förra året. Jag går med Felicity och Erica går med Xtra. Det är barnridningspremiär för både Felicty och Xtra men båda två sköter sig exemplariskt! Nu har de båda fått se sitt första riktiga tåg på 50 meters avstånd och de blinkade inte ens! Barn i hoppborg, blåsorkester mm är också sådant de träffat på nu.. :-) Det var inte bara vi som var där med våra ponnyer på barnridningen utan det blev en liten "återträff". Från Östanbäck kom Nanna med sin nya familj och från Tuvastallet kom Katrin med Ruffa, Sandra med Josse och Cathrine med Wilmagumman.

Söndag: Peder verkar Calisi runt om och sedan fortsätter Peder och Erica att jobba på... Hagen på andra sidan ån är klar och nu ska det läggas ut vattenslangar och flyttas över hästar. Först över är Samba. När Calisi kommer över en stund senare så blir Samba sååå glad. Hon galopperar runt i full fart och hoppar över dikena (Hon hade ju varit ensam i flera minuter...;-) ). Peder joggar sedan 1 mil med Xtra. Hon känns lite småseg men joggar på ganska bra ändå. :-) När de kommer tillbaka från träningspasset släpps även Xtra ut i beteshagen på andra sidan ån. Men då blir Indie olycklig och börjar att springa runt och skrika efter sin bästis.. Erica hämtar Indie och släpper över henne också och sedan blir det lugnt. :-) På kvällen kommer Erika Nilsson och hämtar Fanta. Hon ska ha Fanta på foder och ta ett föl efter henne. Efter att de har åkt så äter vi en sen middag och sedan går Peder ut och verkar Ariel runt om. Vi passar på och mäter henne också och hon har blivit 123 cm i mkh. Sedan selar Peder och Erica på henne och tar ut henne på en liten körtur. De skrittar 3 km ute efter vägen och möter tre bilar. En av dem drar dessutom en hästtransport. Ariel är hur stabil som helst. :-) När de kommer tillbaka från den lilla körturen släpps även Ariel på betet på andra sidan ån. Imorgon får fler flytta över.. :-)

 

4-10 juni

Måndag: Jag är upp och tittar till Calisi några gånger under natten men hon känns mindre på G idag än hon gjorde i helgen.. Idag och imorgon har jag tagit semester och eftersom att det är Nationaldagen på onsdag så blir jag ledig ända tills på torsdag... Skönt... :-) Ibland går saker och ting fort.. Jag hann knappt tänka att jag skulle sälja Pia-Lisa så var hon såld.. Hon flyttar till sin nya familj som bor i Karlstad redan imorgon bitti...

Tisdag: Kl.07 åker vi hemifrån, vi ska lämna Pia-Lisa till Grens hästtransporter på Skelleftetravet 07:45. Efter att vi lämnat Pia-Lisa så åker vi hem och fixar med hagar, tvätt osv i några timmar.. Kl.14:45 har Donna tid hos veterinären, hon ska vaccineras så att hon håller sig frisk och kry. Hon är sååå duktig när hon vaccineras, inte ett endaste litet pip kom från hennes läppar. Stor-tjej.. :-)

Onsdag: Jag har vakat hos Calisi stora delar av natten igen men inget föl kikar ut.. Jag tror hon har tänkt vänta tills jag ligger och sover.. Under dagen är vi alla lediga och mina föräldrar kommer förbi och firar Peder som har fyllt år för en vecka sedan och Elin som fyllde år för två veckor sedan. Eftersom att jag gillar choklad så blir det bla Polly-kaka... :-) Vid 14-tiden på eftermiddagen så kommer Jennifer och hennes pappa och hämtar Amber. Det är dags för Amber att flytta till sin box på Skelleftetravet nu.. I natt ska jag sova hela natten! Det är första natten på länge som jag bara ska sova.. :-) Peder ska hålla koll på Calisi.

Torsdag: 02:15 fölar Calisi, det blev ett vackert fuxfärgat stoföl med bläs och vita bakfötter. Peder var där just före och just efter hon blivit klar så hon fick skynda sig för att hinna föla utan publik.. :-) Eftersom att vi har ett godisår i år så får den vackra fuxdamen heta Coco.

Fredag: Idag när Peder kommer hem från jobbet så hittar han Coco död.. Vad som har hänt vet vi inte men Coco springer nu på Trapalandas evigt gröna ängar.. Jag blir så otoligt less och ledsen.. Ska aldrig vår otur vända?? Förra sommaren lyckades Peder övertyga mig om att vi inte kan ha samma otur ett år till.. Men det kunde vi...

Lördag: Peder åker till travbanan med Evelina och shettisarna, Nova, Lotus och Felicity. De kör provlopp med linjestart idag. I det första provloppet startar Evelina med Felicity, hon är master och de sköter sig exemplariskt. :-) I det provloppet körs Nova av Anna och Lotus av Solveig (två av licenstjejerna). I det andra provloppet får Evelina stå över och Felicity körs istället av Lisa M. Nova körs även i detta lopp av Anna och Lotus av Solveig.

Söndag: Idag skiner solen som vanligt från en klarblå himmel.. Den har gjort det i ganska många dagar nu så det börjar vara lite väl torrt ute i markerna.. Jag och Peder gör klar stonas inbetninghage och de får komma ut på bete 1 timme. Vi jobbar även på med stonas beteshage på andra sidan ån. Jag tappade räkningen men omkring 80 stolpar blev nedslagna iaf.. På kvällen joggar Peder 1 mil med Xtra och jag åker med. Det var sååå sommrigt och skönt ute. :-)

 

28 maj - 3 juni

Måndag: Idag flyttar Piretta - Cloetta och Ise - Caramel ut i en liten betehage. Ragusas mjölk har blivit lite gråvit så vi är upp och tittar till henne då och då under natten...

Tisdag: Idag har Ragusa mjölk vitnat så nu blir det lite mer intensivbevakning.. Peder verkar Bianca runt om. Hon var helt galen så vi bestämde oss för att sälja henne!... Näe..... Nu skämtade jag.. :-).. Hon var jättesnäll och duktig. Jag går och lägger mig på kvällen och Peder ska väcka mig i natt för skiftbyte..

Onsdag: På morgonen vaknar jag av mobilens larm.. Peder har inte väckt mig! Han hade tänkt vara först den här fölningen! Vilken liten luring... Jag gör mig iordning och åker till jobbet. Efter några timmar ringer Peder och meddelar att Ragusa har fölat men jag får inte veta kön eller färg! Jag sitter och känner mig lite lagom rastlös på jobbet till jag får ett mail hemifrån. Det är en svart liten hingstunge som Peder har döpt till Cola efter sin favoritdryck CocaCola... :-) På kvällen kör Evelina ett provlopp på en "riktig" provloppskväll med alla stortravets domare och varm- och kallblod som startar i egna lopp. Det blir som ett "riktigt" insprängt lopp med lite mer fart och action än när det bara är ponnytid och ponnyernas provloppstid på travbanan. Hon och Lotus sköter sig exemplariskt och slutar 2:a i loppet slagna av Julia (en av licenstjejerna) som kör Nova.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Indie. Båda känns pigga och fina.. När Erica har kommit hem från skolan tar hon ut Felicity och joggar henne i 30 min ute på lägdan. På kvällen startar Ragusas son Karamellen i ett försök till Lilla Sverigeloppet, Supersprint 1140 m. Karamellen går hur bra som helst! Han slutar 3:a på 1.51,8 (ej officiell tid).

Fredag: Peder jobbar på och bygger på stonas beteshage på eftermiddagen. De står och tittar på när han jobbar, lite lagom förväntansfulla.. :-)

Lördag: Peder åker till travbanan direkt på morgonen. kl.10:00 ska årets licenstagare skriva prov och kl.12:15 är det dags för styrelsemöte i Skellefte Ponnytravklubb. Jag är hemma och håller ett öga på Calisi så jag missar mötet. Jag tror det är första gången som jag inte är där på ett styrelsemöte så det känns lite konstigt.. :-) På kvällen åker Nova till Skelleftetravet för hon ska lifta med Fanny och Tilda Sånätt till Vitsand imorgon.

Söndag: Idag är det heldag ponnytrav på Vitsandstravet i Piteå (Boden). Peder och Erica stiger upp tidigt och jag sover en stund till... Jag har varit upp stup i kvarten under natten för att titta till Calisi så jag är ganska trött... *gäsp*.. Jag är ganska vaken när de vid 09-tiden åker hemifrån.. :-) Lotus och Erica startar i lopp 2. Lotus öppnar under 3 min och ser jättefin ut men sedan får han en galopp och han och Erica blir lite tjuriga på varandra.. De slutar oplacerade, utan tid för det blev något fel med tidtagningen i loppet.. I lopp 3 är det Erica och Nova som gör sin debut. Nova öppnar som 2:a i 3.04 och ser kanon ut. Tyvärr blir Erica lite för sugen på att vinna och driver på henne ytterligare så Nova får en galopp. Hon ställer sig, Erica gasar på och hon får ytterligare en galopp.. Erica tar upp henne ordentligt och två hästar passerar då fortsätter de i ett lugnare tempo (bättre 4:a än diskad..) och går i mål som 4:a på 3.33,2. En helt ok debut trots allt.. I lopp 4 är det Indies tur. Indie känns enligt Jennifer stabilare än någonslin och de joggar runt på 2.40,2. Det räcker inte till någon framskjuten placering utan de slutar som första oplacerade. I lopp 9 är det dagens sista start för vår del. Det är Xtra som startar med Jennifer i sulkyn. I förhand såg det ut som ett enkelt lopp för Xtra och de flesta trodde nog att hon skulle vinna enkelt. Nu blev det inte så.. Xtra gillar inte värme och hon dricker dåligt när vi är borta. Att banan dessutom var lös gjorde det inte till någon bättre dag för Xtras del.. Hon travade inte alls som hon skulle och kändes inte bra.. Hon slutade trots allt som 4:a på tiden 2.26,9 så man får väl vara nöjd.. :-) Medan de är borta och tävlar så är jag hemma tillsammans med Ellen och Evelina och pysslar på.. Vid lunchtid kommer Nina från Tuvastallet hit och hälsar på och tittar på hästarna. Evelina och Ellen bestämmer sig för att ta ut Felicity, pyssla lite med henne och sedan rida en stund. Ellen börjar med att rida medan Evelina leder henne. Efter en stund är det Evelinas tur och då blir det lite rodeo! Evelina råkade sätta sig lite för långt bak och det gillar inte Felicity så hon gör några bocksprång och Evelina åker i backen! Tjejerna fortsätter sedan att turas om att rida och är lite mer noga med hur de sitter... Resten av passet går bara bra... :-) Calisi fölar inte idag heller kan jag konstatera när klockan närmar sig midnatt.. Jag har bestämt för att minska ner på antalet avelsston också... Två stycken får flytta... Pia-Lisa får bli rid- och körponny hemma hos en barnfamilj och Fanta får fortsätta som avelssto hemma hos en annan familj.

 

21-27 maj

Måndag: Lite vårstädning ute i hagarna..

Tisdag: Peder kör tre pass. Det är Lotus, Indie och Xtra som joggar 1 mil var.

Onsdag: Just före lunch ringer Peder mig på jobbet.. Fanta har börjat att föla... 5 veckor för tidigt... Vi ringer jourhavande veterinär som kommer och hjälper till med fölningen. Fölet har ett felläge. Det ena bakbenet är slaget framåt så veterinären får trycka in henne för att vända till benet. När hon trycks in igen går hinnan sönder och när hon några minuter senare kommer ut som hon ska är hon död.. Veterinären försöker att få igång henne med massage men förgäves... Hon var född 5 veckor för tidigt så det är osäkert om hon skulle ha överlevt hur som helst men veterinären tyckte att hon såg och "kändes" färdig... Det var ett vackert svart stoföl med stjärn och vita bakkotor... :´-( ... På kvällen är det kval på Skelleftetravet och Erica startar med Felicity. De joggar runt på 3.27,7 och Felicity ser superfin ut.

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Nova som känns stabil och fin. :-)

Fredag: Peder verkar Ragusa runt om. På kvällen rider Erica ett lungt pass med Samba.. Eller lungt och lungt... Samba joggar lite på tvären och gör några bocksprång men i det stora hela var det lungt.. :-)

Lördag: Vid 7-tiden på morgonen kommer familjen Löwenadler från Dalarna för att hämta Barbie. De tittar lite på övriga hästar innan de påbörjar resan hemåt igen.. De har ca 70 mil att köra så de kommer inte hem förrän ikväll. Vid lunchtid kommer Jennifer hit. En stund senare kör Peder - Xtra och Erica och Jennifer - Indie. De joggar 1 mil och kör några snabbare intervaller. De snabbaste inervallerna går Xtra i 2.10-fart och Indie i 2.20-fart. Efter att Peder, Erica och Jennifer har varit in och hämtat nya krafter ger de sig av på ett shettispass. Peder kör Lotus, Jennifer kör Felicity och Erica kör Nova. Alla tre jobbar på riktigt bra! :-) Efter att alla har ätit middag så bestämmer sig Erica och Jennifer för en liten kvällsridtur. Erica sadlar Pia-Lisa och Jennifer tar Dilissa. De skrittar ut i 30 min.

Söndag: Erica och Jennifer inleder dagen med en ridtur. Erica rider Samba och Jennifer rider Dilissa. Både hästar och tjejer är pigga och glada. :-) Efter lunch är det 2-åringarnas tur. Erica kör en super-hot Ariel och Jennifer kör en alltid lika snäll Amber. Sedan kommer Nadja hit (en av Emils licenskompisar) och alla tre tjejerna går ner och sätter sig i gräset i hagen och gosar med fölen. Efter en halvtimmes gos är det dags för Jennifer att åka hem och Erica och Nadja bestämmer sig för att ha lite storborstning av några hästar. De inleder med Lotus som blir ren och snygg och sedan är det Fanta och Nova som blir polerade. :-) Innan Nadja ska åka hem igen vill de hinna med en ridtur så Erica sadlar Dilissa och Nadja tar Pia-Lisa och de skrittar ut i 30 min. Precis när Nadja ska åka hem så kommer Carola N, Sofia, Johnny, Oskar och Elias för att titta på fölen så det blir ett till besök hos fölen med hela följet. :-)

 

14-20 maj

Måndag: Idag fick Busola och Max kattungar! Sexan är vit, Sjuan är grå, Åttan och Nian är sköldpaddsfärgade. (Ettan - Femman föddes för drygt 1 år sedan, 7 maj 2006). Sexan hade Busola fött på betonggolvet i källaren och inte tagit med sig utan hon hittades av Erica... Jag tycker att hon verkar alldeles för svag men Peder tycker att jag inte ska oroa mig..

Tisdag: Peder kör tre pass. Det är Xtra, Indie och Lotus som joggar 1 mil var. Han kör lite intervaller med dem alla tre och Xtra går intervaller i 2.15-fart, Indie går intervaller i 2.25-fart och Lotus går intervaller i 3.00-fart. Alla tre jobbar på och är sååå duktiga! :-) Tre av kattungarna äter och verkar pigga, Sexan verkar inte riktigt ok..

Onsdag: Idag kör Erica två träningspass. Hon joggar 1 mil med Felicity och sedan 1 mil med Nova... Båda två är jätteduktiga! Idag dör kattungen "Sexan".. När Peder kommer dit och ska ge Busola lite mat så ligger sexan bara där... :´-(

Torsdag: Idag fyller Lizette 14 år, Grattis Lizette! Hon är tillbaka i gamla spår och är jättelägst i rang i hagen igen. Hon springer undan hela tiden när någon kommer när hon ska äta.. Så som "födelsedagspresent" får hon flytta ihop med Yes idag. Han är en riktig gentleman, så där kan hon ta det lungt.. :-) Peder inleder dagen med att jogga 1,3 mil med Lotus. Lite senare får även Indie och Xtra jogga 1,3 mil vardera. Xtra är hot-hot-hot... Hon är bla halvt på väg ner i ett dike. Hon galopperar när hon möter en bil (som hon aldrig bryr sig om annars), hon kastar sig för varenda vattenpöl.. *suck*.. Men formen är på G :-) Idag anmäler vi Erica och Felicity till kval på Skelleftetravet 23 maj. Felicitys form är på G så jag tror att det ska gå bra. :-) Peder verkar Barbie runt om och Barbie tingas av en familj nere i södern. Om allt går som planerat så kommer de och hämtar henne helgen 26-27 maj.

Fredag: Idag kommer Jennifer hit. Hon kör ett lungt pass med Amber som sköter sig exemplariskt. Sen kör hon ett pass med Ariel som är hot-hot idag. Ariel hoppar som en groda! Hon är rädd för pinnar på marken och riktigt superpigg.. Jennifer skrattar hela tiden medan hon kör.. Idag har Pirettas mjölk blivit lite genomskinligt grå/vit och för Piretta brukar det alltid gå fort i slutet så nu blir det till att turas om att titta till henne i natt... *gäsp*

Lördag: Idag fyller Elin 17 år, Grattis Elin! Natten till idag har jag och Peder turats om att titta till Piretta stup i kvarten så när det är morgon är både jag och Peder jättetrötta.. *gäsp*... På morgonen har Pirettas mjölk iaf blivit vit.. Det är licenskurs idag så just före kl 9 åker Peder iväg till travbanan med första transporten.. Det är Lotus och Nova som ska gå provlopp på eftermiddagen. Eftersom att även Felicity och Xtra ska gå provlopp så åker Peder hem och hämtar även dem medan Jennifer är på travbanan och är "hästvakt". Evelina kör två provlopp med Lotus, Jennifer kör två med Nova, Erica kör två med Felicity och Isabelle och Anna (två av licenstjejerna) kör ett varsitt med Xtra. Alla är jätteduktiga. Extra nöjd är jag med Evelina som körde Lotus felfritt på 3.15 och med Felicity som gick 3.35 och 3.29 i sina provlopp idag. På Visbytravet är det ponnytravtävlingar idag. Ragusas son Mr After Eight startar och precis som förra helgen så blir det en rekordsänkning. Mr After Eight blev 2:a på 2.15,9. Ett Jättegrattis till Carin, Madeleine och Affe! :-) När det har börjat bli kväll har Piretta fortfarande inte fölat men då vi vet att fölet kommer i natt så bestämmer vi oss för att sova i skift, 3-timmars pass. Jag går och lägger mig kl 20 och sover till 23 då Peder går och lägger sig.. Jag ska vaka fram till 02 då det är Peders tur igen, om hon inte har fölat...

Söndag: Just före 01 går vattnet för Piretta och jag väcker Peder. Fölningen går fort och lätt så 01:05 är lilla Cloetta född. Ett långbent brunt stoföl utan tecken. :-) Vi stannar uppe några timmar till så att vi ser att hon äter, bajsar och mår bra. Just efter 04 går vi och lägger oss igen.. kl 08 kliver vi upp för snart kommer Peter från Piteå med en lastbil med 430 stycken höbalar.. *gäsp*.. Peter står och kastar ner balarna från lastbilen och jag och Emil bär, bär och bär... I höladan står Peder och staplar... Resten av dagen småpysslar vi bara... Vi är lite trötta.. :-)

 

7-13 maj

Måndag: Jag är vaken och tittar till Ise tills klockan är närmare 00:30 då lägger jag mig och sover 1 timme. 01:30 kliver jag upp och går och tittar till henne. Ise är skum men det verkar inte riktigt som att fölet ska komma än.. Jag går in igen. I köket träffar jag Elin som har vaknat och är törstig, Elin tar ett glas vatten och vi pratar lite innan jag ska gå och lägga mig 1 timme igen. Men precis när jag ska gå till sängen så ångrar jag mig.. Jag tror Ise ska föla nu säger jag till Elin och går ut igen.. När jag kommer ut igen så suckar Ise djupt och sedan går vattnet. Jag ringer in till Elin och säger åt henne att väcka Peddan för nu ska det bli föl.. :-) 02:50 föds lilla Caramel, ett brunt sto utan tecken. Hon är pigg och stark och är snabbt uppe på benen och busar.. :-) Jag går och lägger mig igen och hinner sova 1 timme innan det är dags att kliva upp för att åka till jobbet... *gäsp*..
Sent på kvällen sätter Dilissas fölning igång..Vattnet går och hon pustar och stönar men ut kommer inga framhovar utan ett huvud! Vi försöker att rätta till felläget men misslyckas och ringer jourhavande veterinär.

Tisdag: 00:04 svänger veterinären upp på gården.. Dilissas föl lever inte längre.. Veterinären och jag jobbar tillsammans i en dryg timme med att få ut fölet. Vi lyckas få ut fölet utan att Dilissa får några större skador. Det är en vacker långbent brun hingst med skjuten stjärn och vita bakkotor... :´-(

Onsdag: 03:20 väcker Donna mig.. Jag går ut med henne och hon bajsar! Tänk vad duktig! Vi har bara haft henne hemma i 4 dagar och hon säger redan till när hon vill gå ut och bajsa... :-) *stolt matte*.. Idag är det tävlingar på Skelleftetravet. Jennifer startar med Xtra och Erica med Indie. Det var eg meningen att Emil skulle köra Indie men han ångrade sig lite (tror jag) och fick lite ont i magen. Det regnar och är jättegrisigt på banan (på varmblodens kval räknar de med att den är 3 sek tung). Det går jättebra för Jennifer och Xtra och de slutar 2:a på 2.28,3 . Erica och Indie blir tyvärr diskade...

Torsdag: Det regnar hela dagen idag också... Jättetrist... Ise och Caramel är bara ute korta stunder på dagarna för att Caramel inte ska bli nerkyld..

Fredag: Regn idag också.. Jag längtar efter solen..

Lördag: Idag är det licenskurs på travet. På teorin går de bla igenom olika licentyper för både ponny och stor häst. Sedan är det provlopp. Vi har bara med oss Lotus idag. Indie och Xtra tävlade ju i onsdags så de har banledigt.. :-) Evelina kör ett provlopp med Lotus och Solveig, en av licenstjejerna kör ett provlopp med Lotus och han sköter sig jättefint i båda loppen. Han är snart i form för att tävla igen.. Det blir nog som planerat debut på Vitsand 3 juni.. Efter att provloppen är avklarade så har vi styrelsemöte i ponnytravklubben och vi pratar bla om tävlingarna och om sommarens ponnytravläger. I dag är det ponnytravtävlingar nere på Solvalla och Ragusas son Mr After Eight startar med Madeleine i sulkyn, de slutar 3:a på nya rekordet 2.19,2. Grattis Carin, Madeleine och After Eight! :-)

Söndag: Idag regnar det inte! Det är tom lite soligt.. :-) Mitt på dagen kommer Jennifer hit. Erica och Jennifer tar ut Nova för en körtur. De joggar 1 mil och Nova känns stabil och fin. De hinner knappt tillbaka från körturen innan Peter och Sabine anländer med en transport med 90 balar hö... Efter att ha lastat in höbalarna så går vi vuxna in och fikar lite medan Erica och Jennifer tar ut Amber för en liten körtur. Jennifer kör Amber i skritt och trav på lägdan i 30 min medan Erica står på sidan om och "övervakar". Amber är som vanligt jätteduktig. Sedan är det dags för Jennifer att åka hem.. Efter middagen tar Erica ut Felicity för en körtur. Felicity känns pigg och fin och de kör några intervaller i 3.40-fart. I dag är det ponnytravtävlingar i Östersund och Ragusas son Karamellen startar med Maria i sulkyn, de slutar 2:a på utmärkta 1.56,1. Grattis Lars, Maria och Karamellen! :-)

 

30 april - 6 maj

Måndag: Vi börjar vara ganska osäkra på om Samba verkligen är dräktig.. Hon är inte alls lika tjock som de andra... Hon var iaf dräktig på ultraljudet i slutet av sommaren och Peder tyckte att han kände någon spark när han verkade hennes hovar för någon vecka sedan.. Idag står jag lääänge och försöker känna någon spark men känner ingen spark.. Jag känner på bäckenband och på juvret och hon har börjat att fylla juvret, framförallt vänster juverhalva börjar vara fylld.. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro..

Tisdag: 1 maj och dags för en uppdatering av dräktigheterna igen.. Ise har gått 333 dygn och är 3 dygn över beräknad fölning, hon hade tiden ute 28 april. Dilissa har gått 320 dygn och har 10 dygn kvar, hon har tiden ute 11 maj. Piretta har gått 307 dygn och har 23 dygn kvar, hon har tiden ute 24 maj. Samba har gått 300 dygn och har 30 dygn kvar, hon har tiden ute 31 maj. Ragusa och Calisi har gått 297 dygn och har 33 dygn kvar, de har tiden ute 3 juni. Eftersläntaren Fanta har gått 262 dygn och har 68 dygn kvar, hon har tiden ute 8 juli.
Idag fyller Nova 3 år och Felicity 5 år, Grattis Nova och Felicity!!! :-) Peder verkar Xtra fram och joggar henne sedan 1 mil.Hon känns seg men lite bättre än tidigare.. Formen är nog på G... :-)

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Lotus. De kör några snabbare intervaller i 3.20-fart och Lotus känns fortfarande seg men ändå som att han är på G.. :-) Vi anmäler till Skellefteå 9 maj idag. Jennifer har frågat om inte hon kan få prova att köra ett lopp med Xtra så vi anmäler Jennifer med Xtra och Emil med Indie. Lotus är så seg fortfarande så han får stå över.. För honom blir det nog årsdebut på Vitsand 3 juni.

Torsdag: Peder kör fyra pass. Han inleder med att jogga Indie 1 mil, de kör några intervaller i 2.35-fart. Sedan är det Xtras tur. Hon joggas också 1 mil och de kör några snabbare intervaller i 2.10-fart. Tredje passet idag blev Felicity som joggas 1 mil och kör några snabbare intervaller i 3.20-fart. Fjärde och sista passet idag blir Nova som även hon joggas 1 mil. Hon körs några snabbare intervaller i 3.10-fart. Alla fyra känns riktigt fina. Hoppas att de går minst lika bra på söndag. :-)
Idag kommer Storken! Men inte hem till oss... Vi har blivit mormor och morfar iaf.. :-) Nere i Skåne fölar Svala idag. Det blir ett vackert fuxfärgat hingstföl e. Helios.

Fredag: Idag har jag tagit ledigt från jobbet. Varför?? Jo, det är dags att hämta hem vår nya hund, Donna. Donna är en liten supersöt och supertuff Jack Russell tjej som Peder "råkade" hitta för drygt 6 veckor sedan. Nu har Donna blivit 8 veckor och kan flytta ifrån sin mamma och hem till oss. Donna hämtas i Borlänge 70 mil härifrån så det blir en ganska lång resa men hon är jätteduktig och inte alls orolig för att resa ifrån familjen.. Väl här hemma så försöker hon busa igång Yogi men då det är midnatt på väg att bli lördag så är Yogi inte särskilt pigg.. :-)

Lördag: Idag busar Donna med Yogi som ställer upp på att sakta jogga runt och bli jagad iaf.. :-) Barnen är milt uttryckt överförtjusta i henne så med dem blir det mycket lek med kamptrasa, pipleksaker och bollar.. Donnas favorit är en pipleksak som ser ut som en baguette fylld med skinka, sallad etc.. När hon biter på den så låter den som en galen fiskmås.. Hon hoppar och studsar runt, biter den och slår den i golvet.. På kvällen rengör vi selarna och Peder och Erica packar inför morgondagen.

Söndag: Ise är jätteskum så jag sover inte mycket inatt.. Inget föl kommer under natten och 07:30 åker Peder, Emil och Erica hemifrån med Xtra, Nova och Felicity. Indie lämnar de hemma för hon ska lifta med Elina och hennes familj som åker med Lojstayungar i sin transport (Med Elinas familj liftar "naturligtvis" även Jennifer). 08:40 åker Indie hemifrån.. Kvalet går först idag och Nova känns som vanligt igen. Hon och Erica joggar runt på 3.25,1. Felicity är däremot fortfarande seg och hon och Emil joggar runt på 3.46,4 (Nova blir alltså godkänd men inte Felicity). I lopp 3 startar sedan både Indie och Xtra. Emil tar det luuuungt och satsar på att komma runt felfritt på en ok tid. Han och Xtra slutar 4:a på 2.31,1.. Det var synd att han inte gasade för då hade de haft en god segerchans.. Indie blev övertänd och galopperade bort sig.. I lopp 7 är det sedan Indies tur igen. Den har gången tar Jennifer det luuungt för att komma runt helt felfritt. Indie sköter sig snyggt och tar inte ett enda galoppsteg och joggar runt på 3.03,0. I lopp 9 är det sedan dags för Emil och Xtra igen. Den här gången sa Peddan åt honom om att han kanske skulle gasa lite iaf.. De stod helt fel inne i loppet och slutade oplacerade på 2.24,2. Nere på Gävletravet gör Ragusas 4-åriga son Haribo tävlingsdebut. Han blir 2:a på 2.23,0. Grattis till familjen Svedlund! Hemma är Ise skum hela dagen.. Hon ligger och pustar och stönar långa stunder.. Det blir nog lite sova inatt...

 

23-29 april

Måndag: Efter skolan rider Erica ett 25 min pass med Lizette. Lizette är jättesnäll och bråkar ingenting idag...

Tisdag: Idag joggar Peder 1 mil med Xtra, 1 mil med Indie och 1 mil med Lotus. Alla tre känns ganska bra fast de är lite sega fortfarande.. :-) Idag anmäler jag till Umåker 6 maj. Indie ska starta i två lopp med Jennifer i sulkyn, Xtra ska starta två lopp med Emil i sulkyn och så anmäler jag Nova och Felicity till kval för säkerhets skull.. Om det inte skulle gå bra imorgon..

Onsdag: Idag fyller Xtra 5 år, grattis Xtra!!! Idag kör vi kval på Skelleftetravet. Vi startar med Felicity och Nova. Tyvärr gick det alldeles för sakta.. Felicity med Julia i sulkyn gick 3.48 och Nova med Emil i sulkyn gick 3.47. Förutom att det gick sakta så såg det bra bra ut. :-) Nu blir det ett nytt kvalförsök på Umåker 6 maj.

Torsdag: Idag är det allmänt fix hemma.

Fredag: Idag är Peder och Jenny hemma hos oss på förmiddagen. Eftersom att det blåser halv storm ute idag så kör de ingen utan håller på med småfix.

Lördag: Idag är det dags för licenskurs och provlopp igen. På teorin går de bla igenom tävlingsreglementet. Sedan är det dags för provlopp och det körs två för kat.A och ett för kat.B (plus ett kat.B utan omstarter). Evelina kör två provlopp med Lotus och han ser lite piggare ut än förra gången han var nere på banan. Det har nog varit nyttigt för honom att ha lite "semester" från travbanan. Jennifer kör två provlopp med Indie och hon galopperar massor det första.. Det andra provloppet går bättre och hon går 2.29. Isabelle (en av licenstjejerna) kör provloppen med Xtra och hon går bättre idag än hon gjorde förra gången. Det börjar märkas så smått att vi slutat med fodret som gjorde dem alla sega... :-) Jennifer följer med oss hem efter provloppen. Hon ska sova över tills imorgon då hon har tänkt träna lite med bla Amber och Ariel. Ise har tiden ute idag! Men inget föl kikar ut.. Jag har sagt 3 maj.. Vi får se om jag har rätt... :-)

Söndag: Jennifer är först uppe idag så hon morgonfodrar alla hästarna innan vi alla äter frukost. Sedan är det dags att komma igång med dagens träning och sysslor.. Elin går ut och börjar att fylla vatten i alla hagar medan Peder och Jennifer tar ut Ariel för en liten körtur. Jennifer kör Ariel i skritt och trav i 20 min ute på lägdan och Ariel är jätteduktig. Sedan är det Ambers tur. Peder börjar med att verka Amber och hon är jättesnäll men Peders rygg tycker att det räcker med att verka framhovarna idag och att de ska ta bakhovarna en annan dag.. :-) Sedan körs även Amber i skritt och trav i 20 min ute på lägdan och hon sköter sig snyggt. :-) Efter att ha varit inne och ätit godis och hämtat nya krafter så tar Jennifer ut Felicity för en körtur. De joggar 1 mil och kör några intervaller i 3.25-fart. Felicity känns hur stabil och fin som helst. :-)

 

16-22 april

Måndag: Bamse fyller 1 år, Grattis Bamse! :-) Peder joggar 1 mil med Indie som känns lite seg.

Tisdag: Peder och Ellen inleder dagen med att jogga 1 mil med Xtra. Xtra känns lite småseg.. Lite senare är det Novas tur och även Nova joggas 1 mil. Nova är som vanligt pigg och alert. :-)

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Felicity, Hon känns hur fin som helst.

Torsdag: Idag är det dags att anmäla till kvalet på Skelleftetravet nästa onsdag. Jag anmäler Emil - Nova och Julia Hansen - Felicity. Peder kör Xtra 1,3 mil, Lotus 1,3 mil och Nova 1 mil. Både Lotus och Xtra känns lite sega men Nova är som vanligt pigg och glad. :-) Tyvärr så har hon fått skav av selen när de kommer hem. :-( Förmodligen beror det på att hon fäller massor med vinterpäls nu.. Hon får stanna hemma på lördag... Det var ju eg meningen att hon skulle gå provlopp igen så att hon var riktigt redo inför nästa onsdags kval.

Fredag: Idag är Peder och Jenny här på förmiddagen. De joggar Indie 1 mil i ett lungt tempo. Indie kändes jättefin.

Lördag: Idag fyller Indie 4 år, Grattis Indie! :-) Idag är det dags för licenskurs igen. På teorin repeterar de kring vistitation, vilka funktionärer som tjänstgör tävlingsdagar, spölängder, ålderssränser mm... Evelina kör två provlopp (1140m) med Felicity. Felicity är jätteseg... Hon går 3.50 det första provloppet och 3.46 det andra provloppet. Xtra går också två provlopp det första 2140 m med Jennifer i sulkyn, det går 2.21. Det andra provloppet går hon med en av licenstjejerna och då är hon seeeeg... Jag vet inte hur fort det gick men det gick inte fort... Vi ska sluta med vårt nya kraftfoder.. En efter en av hästarna har börjat bli sega sedan vi bytte kraftfoder så nu byter vi tillbaka för att se om de blir "normala" igen... Nere på Bergsåker är det heldag ponnytrav idag. Etna startar för första gången hos sin nya familj och hon tar sin första seger på tiden 3.04,0. Grattis fam Henriksson och Etna!! :-)

Söndag: Idag kommer Jennifer hit. Hon hinner inte vara här lång stund förrän Evelina och Ellen släpar med henne ut.. :-) De vill rida på Lizette och Jennifer ska hjälpa dem. Ellen rider först och Lizette småbrallar och är jättebusig.. Ellen rider inte så lång stund men sitter iaf kvar den stund hon rider.. Sedan är det Evelinas tur. Evelina rider iväg med Lizette och då lägger sig Lizette ner och rullar! Lizette var en riktig bråkstake idag.. Jag eller Erica får rida henne några pass till veckan.. Lite senare tar Jennifer ut Amber. Hon joggar Amber fyra varv runt lägdan och Amber känns hur fin som helst. Jennifer är jättenöjd när hon kommer in igen! :-) På eftermiddagen har föreningen Nordruss möte. Vi diskuterar lite kring årets utställningar, "Visa häst för hand" och lite annat.. På kvällen kommer en mallig Erica hem. Hon har varit i stan både lördag och söndag och gått eu-moppe kurs så nu har hon eu-moppe körkort (precis som Elin som tog sitt för snart 2 år sedan).

 

9-15 april

Måndag: Peder joggar 1 mil med Xtra och sedan 1 mil med Indie. Båda två är pigga och duktiga.

Tisdag: Idag kommer Jennifer hit. Hon och Evelina inleder med att Jennifer håller ridlektion för Evelina som rider Lizette. Jennifer ställer ut koner på lägdan och Evelina får rida banor. Både Evelina och Lizette är jätteduktiga. :-) Sedan bestämmer sig Jennifer och Evelina för att ta ut Lotus på ett körpass. De turas om att köra Lotus i 1 mil. När de kommer tillbaka från körturen så släpper de ut Lotus i hagen igen och sedan tar de in Felicity och pysslar lite med henne innan de beger sig ut på en 1 mil lång körtur. De turas om att köra Felicity också och Felicity är jätteduktig. Sedan är det Novas tur. Nova är jättepigg så Evelina tycker det känns bäst om Jennifer kör henne och Evelina åker med. Nova är jättepigg och duktig och Jennifer kör några intervaller i 3.20-fart. En liten stund efter det träningspasset är avklartat så kommer jag hem från jobbet. Jennifer tar då ut Amber och jag ställer ut koner som de får träna att jogga runt. Amber är jätteduktig! :-)

Onsdag: Ise har börjat att fylla på ganska ordentligt i juvret...

Torsdag: Peder joggar 1 mil med en pigg och glad Indie. :-)

Fredag: Idag kommer Jennifer hit igen. Hon inleder dagen med att jogga 1 mil med Felicity som är jättepigg och duktig. Jag tror vi satsar på att kvala Felicity på Umåker 6 maj, hon är nog redo då... Mitt på dagen kommer Jennifers kompis Elina (Lojstayungar) hit med bussen. Jennifer och Elina tar ut Xtra för ett träningspass. De joggar 1 mil med Xtra och kör några snabbare intervaller i 2.18-fart, Xtra är jätteduktig. Sedan är det dags för Elina att åka hem igen och Jennifer tar ut Lotus för ett träningpass. Hon joggar Lotus 1 mil och han är lite seg... Hon kör några intervaller i 3.20-fart. När jag kommer hem från jobbet äter vi tacos och ser på TV och sedan är det dags för mig och Jennifer att tvätta upp och smörja travselarna till Indie, Nova och Felicity för de skall ner till banan och gå provlopp imorgon...

Lördag: Jennifer har sovit över här sedan igår och idag är hon först uppe så hon ger alla hästarna morgonhöet innan vi fikar och de som skall till travet packar bilen.. Sedan åker Peder ner till travet med Jennifer, Emil, Evelina, Indie, Nova och Felicity. Evelina har licenskurs och sedan är det dags för provlopp. På licenskursen går de igenom lite av varje bla vilka skydd och vilken extrautrustning som finns, murphybländare, gramacher etc... Licenstagarna tränar sedan voltning med Nova och Felicity (bra uppvärmning inför provloppen). Sedan är det dags för provlopp. Evelina kör två provlopp (1140m) med Felicity, det första kör de 3.38 och det andra 3.42. Emil kör Nova i bägge provloppen och de kör 3.25 i det första provloppet och 3.32 i det andra provloppet. Jennifer körde ett provlopp med Indie (2140m) och Indie gick 2.30.

Söndag: Peder inleder dagen med att jogga 1,3 mil med Xtra. Hon känns jättepigg och fin och Peder kör några snabbare intervaller i 2.15-fart. Sedan är det dags för Lotus att jogga 1,3 mil. Lotus är seg men går iaf några snabbare intervaller i 3.10-fart. Vi bestämmer oss för att Bamse ska få flytta ihop med Lotus istället för Yes. Yes rör mycket på sig när han springer och håller koll på sina ston som går i en hage direkt brevid hans. Lotus däremot har stått väldigt mycket stilla och haft trist sedan Atlas dog.. Lotus har blivit både tjock och slö så han kan behöva en kompis att brottas med... Sagt och gjort, Bamse och Lotus flyttar ihop och oj vilken fart och vilket bus det blev. :-)

 

2-8 april

Måndag: Peder är förbi på Granngården/Lantmännen och köper saltstenar och lite annat smått och gott.

Tisdag: Peder verkar Samba runt om och sedan flyttar hon ihop med Ise, Piretta och Dilissa så nu går de fyra som ska föla först tillsammans..

Onsdag: Peder är till Jula och köper två 70-liters vattenhinkar/baljor, en till Lotus och en till Yes.

Torsdag: Påbörjar vårstädningen..

Fredag: På förmiddagen kör Erica - Indie och Peder - Yes. De kör skrittar och joggar 8 km. Yes är superpigg och vill haka på när Erica kör några snabbare intervaller med Indie fast det får han inte... :-) Han måste köras några pass till innan han får börja springa snabbare intervaller. Sedan kör Peder - Xtra (Ellen åker med) och Evelina - Lotus (jag åker med). De joggas 1 mil och kör några snabbare intervaller, båda är jätteduktiga.

Lördag: Peder och Erica inleder dagen med att jogga en mil med Indie och Xtra. Båda två är pigga och glada. När de kommit hem från körturen är det Bamses tur. Peder verkar honom runt om och jag passar på att mäta honom, han är 89 cm i mkh. Erica borstar upp honom ordentligt innan har går ut på en liten promenad med Peder. Bamse är pigg och busig och vill helst springa hela tiden. :-) Efter lunchen är det sedan Evelina och Felicitys tur att träna lite. Erica sätter upp en bana med koner och håller sedan en ridlektion för Evelina och Felicity som är jätteduktiga! :-)

Söndag: Idag kommer Jennifer hit. Hon och Peder kör vid lunchtid ut på ett 8 km långt träningpass med Nova och Yes. Jennifer kör Nova och Peder kör Yes. Båda två är jätteduktiga. Sedan är de in och fikar kanelbullar innan det är dags för nästa träningpass. Det blir Evelina som joggar 1 mil med Felicity (Jennifer åker med). Samtidigt som de är ute och joggar så rider Ellen ett skritt och travpass med Lizette. Jag och Peder turas om att gå/springa med och hålla i ett grimskaft (hon får inte rida utan ledning på Lizette än). När Felicity och Lizette är färdigmotionerade för idag så går Jennifer och Erica och hämtar Amber. De ställer ut koner på lägdan och Jennifer kör Amber som bla får träna på att jogga slalom. När Amber är klar så är det Ariels tur. Ariel körs av Erica och de går igenom samma träningsprocedur som Jennifer och Amber gjorde. Både Amber och Ariel var jätteduktiga.

 

26 mars - 1 april

Måndag: Peder är sjuk... Han har magsjuka.. :-(

Tisdag: Peder är sjuk idag också.. Erica och Xtra är ut på ett träningspass. Xtra joggar 1 mil och jobbar på riktigt bra.. :-)

Onsdag: Lotus är ut på ett träningspass. Erica joggar honom 1 mil och han är riktigt duktig (lite seg iofs...). Ellen åker med och Idag kör Ellen Lotus själv! Inte hela passet naturligtvis men de sista 500 m kör Ellen själv och hon är jätteduktig! :-)

Torsdag: Erica kör tre pass, det är Xtra, Indie och Ariel som är ut på varsitt träningspass. Xtra och Indie joggas 8 km var. Sedan körs Ariel efter vägen för första gången. Erica har bara kört 200 m när en buss kommer i full fart! Den håller inte ut någonting mot sin kant och minskar inte på hastigheten heller så Erica är säker på att den ska köra över dem! Bussen passerar i full fart och de blir inte överkörda utan klarar sig helt oskadda... Men j***a busschaufför! Man ska visa sina medtrafikanter hänsyn i trafiken men han/hon kanske aldrig har sett en häst förut?... Mest imponerande var iaf Ariel, hon blinkade inte ens när bussen kom utan var hur stabil som helst! Det var inte riktigt den premiär efter vägen vi hade tänkt oss men som tur är gick ju allt bra iaf..

Fredag: Pia-Lisa och Lizette flyttar ihop igen i en egen hage och jag avmaskar dem bägge.. Jag brukar inte avmaska vuxna hästar den här årstiden men jag tycker att båda två har blivit lite tunna så jag avmaskar dem för säkerhets skull.

Lördag: Vi har mätdag på Skelleftetravet och vi mäter Indie, Nova och Felicity i år. Indie är 125,6 cm (Hon har vuxit nästan 3 cm sedan förra våren!), Nova 99,2 cm och Felicity 96,2 cm. När vi kommit hem så kör Peder och Jennifer ett träningspass med Indie och Xtra. Peder kör Indie och Jennifer kör Xtra och de joggar 1 mil. Det är jätteblött ute efter vägen så Peder och Jennifer ser ut som chokladbollar när de kommer hem... :-) Sedan rider Evelina Felicity en tur ute efter vägen och Jennifer följer med henne till fots. Felicity är jättesnäll och sköter sig som vanligt exemplariskt! :-)

Söndag: 1 april, dags för en uppdatering av dräktigheterna.. Ise har gått 303 dygn och har 27 dygn kvar till fölning, hon har tiden ute 28 april. Dilissa har gått 290 dygn och har 40 dygn kvar, hon har tiden ute 11 maj. Piretta har gått 277 dygn och har 53 dygn kvar, hon har tiden ute 24 maj. Samba har gått 270 dygn och har 60 dygn kvar, hon har tiden ute 31 maj. Ragusa och Calisi har gått 267 dygn och har 63 dygn kvar, de har tiden ute 3 juni. Eftersläntaren Fanta har gått 232 dygn och har 98 dygn kvar, hon har tiden ute 8 juli.
Jennifer kör ett lungt pass med Amber. Skritt och lite trav. Amber är jätteduktig, det enda hon tycker känns lite knepigt är att vända runt åt vänster ute på vägen. Sedan kör jag ett lungt skritt och lite travpass med Ariel. Ariel känns pigg och alert men idag är hon lite vinglig, tittig och hon låtsades tom bli rädd några gånger... Efter att vi varit in och fikat lite kör sedan Peder - Xtra och Jennifer - Lotus ut och joggar 1 mil. När de passet är avklarat så kör de dagens sista pass. Peder kör Felicity och Jennifer kör Nova och joggar 1 mil.Både Nova och Felicity går jättebra. På kvällen verkar Peder Lizette runt om.

 

19-25 mars

Måndag: Idag går Erica hemifrån 05:45.. Hon ska åka med bussen som passerar ute på Burträskvägen 06:00. Varför? Erica har prao den här veckan och hon har skaffat sig en praoplats hemma på proffstränaren Jens Erikssons gård och hon börjar 07:00 på morgonen... Denna första dag på praon får Erica bla släppa ut och ta in hästar, mocka och köra tre stycken träningspass.

Tisdag: Erica kliver upp och åker iväg samma tid idag också.. Idag kör hon tre träningspass och rider ett. Ridpasset blir i en westernsadel med lite för långa läder så de fick korta lädren allt som gick, ända upp till det "breda" där lädret aldrig var böjt tidigare så det blev lite stelt och knöligt.. Erica som aldrig har ridit i en westernsadel tyckte att det kändes lite skumt och lite lagom obekvämt... :-) Här hemma verkar Peder Felicity runt om.

Onsdag: Erica släpper ut och tar in hästar, mockar och kör tre stycken träningspass... Idag blir det klart att Blondie åker till Norge imorgon kl. 08.

Torsdag: Peder kör Blondie in till stan och därifrån åker hon vidare till Boden med Wikströms hästtransporter. Hon "bor" sedan i Boden idag. Christina H hjälper mig att fixa veterinärbesiktning eftersom att vi inte hann det imorse. Tack Christina! :-) Blondie "bor" i Boden tills klockan passerat 22, då åker hon vidare till Norge.
På dagen släpper Erica ut och tar in hästar, mockar och kör två träningspass... Här hemma verkar och skor Peder Xtra runt om.

Fredag: Erica släpper ut och tar in hästar, mockar och kör tre träningspass... På kvällen flyger jag till Stockholm. SPTF har representantskapsmöte imorgon och Årsmöte på söndag och jag skall vara där som representant för Skellefte Ponnytravklubb. När fredagen blir lördag kommer Blondie fram till sin nya familj! (Hon åkte till ett annat ställe och "mellanlandade" först).

Lördag: SPTFs representantskapsmöte. "Som vanligt" diskuterades det livligt kring bla montévikter och proppskrivningsmöjligheter... På kvällen var det middag och prisutdelning till årets hästar och årets kuskar 2006. I Norge träffar Erik och Mia sin Blondie för första gången på förmiddagen och de tycker att hon är världens lugnaste, snällaste och finaste häst. :-) På Skelleftetravet är det licensutbildning. Evelina och hennes kurskamrater tränar på att volta, volta och volta.. Sedan kör Erica - Lotus och Jennifer - Felicity, de joggar ett bakvarv i ett lugnt tempo och sen ett rätvarv i lite högre fart. Sedan får Felicity gå och vila, det är ju hennes första besök på travbanan. Kl 13:15 är det sedan dags för provlopp. Evelina skulle starta med Lotus men då fotstöden var lite för långt fram och skruvarna satt fast så att Peder inte kunde flytta dem så avbröt hon det.. Erica deltog i provlopp med Nova som gick jättebra! Jennifer körde Indie i ett provlopp, Indie travade riktigt fort första varvet sen blev hon lite trött.. :-)

Söndag: SPTFs årsmöte. Det beslutades att kvalgränserna ska tillbaka till de gamla kat.B 2.55 och kat.A 3.50. Det beslutades även att Kusk-SM inte ska vara ett officiellt lopp utan köras som bygdetrav och mista sin mästerskapsstatus.. Helknäppt tycker jag men majoriteten bestämmer ju... Det beslutades även att pengaproppar skall skrivas ut i 50% av alla lopp 2007 och 2008 och därefter utvärderas.. En hel del annat bestämdes också men det räknar jag inte upp här... :-) Just före kl 21 kommer jag hem... Inte så jättesent men trött var jag ändå.. :-) På dagen kör Jennifer Amber för första gången. Amber var helt otroligt snäll och enligt Peder så såg hon ut som om hon var körd hundra gånger tidigare... :-) När Ambers premiär var avklarad så körde Jennifer ett lungt pass med Ariel. Ariel var jättesnäll men jättetaggad och ville helst springa... Hon blev liite irriterad när hon måste träna på halter och på att stå stilla.. Hon stod stilla med det märktes att det inte var hennes favoritsysselsättning... :-) I Norge har Blondie haft en intensiv dag då "alla" vill komma och hälsa på och titta på den lilla skönheten. :-)

 

12-18 mars

Måndag: Erica joggar Felicity som är jättepigg idag! Det är +8 grader ute så det är tungsprunget i det djupa snöslasket..

Tisdag: Hästarna vilar..

Onsdag: Peder verkar Ise runt om.

Torsdag: Erica är febrig och snuvig på morgonen och på skolan har de friluftsdag så hon får stanna hemma.. På eftermiddagen har Erica piggnat till lite så hon får klä sig varmt och gå ut och jogga 1 mil med Nova (friluftsdag light).

Fredag: Erica är inte riktigt frisk idag heller men hon får iaf följa med Jenny ut och jogga 1 mil med Lotus (som fö är lat idag...). 18:50 åker Peder och Carola N iväg med buss till Umeå.. Från Umeå bär det sedan iväg med tåg mot Gävle.

Lördag: kl. 06:00 anländer tåget med Peder och Carola N till Gävle och TLU-utbildningen (Peder och Carola N håller på och utbildar sig till travskoleinstruktörer). kl. 12:00 träffas 28 stycken av oss som inte har åkt till Gävle på travbanan för att titta på incidentsfilm och för att diskutera kring hur vi kör och hur svårt det ibland kan vara för en domare att döma.. Efter avslutad film så bjuder ponnytravklubben alla på varmkorv. Just efter 14:00 kommer Peter och Sabine hem till oss med en lastbil lastad med 400 stycken höbalar... De börjar att lasta in höbalarna medan vi åker hemåt från travet.. Direkt vi kommer hem sätter jag, Erica och Jennifer igång med att lasta in höbalar (medan vi håller på och lastar in småbalar kommer Göran med traktorn och årets sista 4 storbalar). När alla höbalar är inburna i logen tar vi en liten fikapaus och sedan tar Erica och Jennifer och fångar in en varsin shettis för en körtur. Erica tar Nova och Jennifer tar Lotus och de joggar 1 mil i skymmningen... Lotus var seg de första 6 kilometrarna men sedan fick han upp farten så Jennifer fick sitta och hålla.. :-) Nova var pigg och alert under hela passet.

Söndag: Idag bestämmer sig Jennifer och Erica för att träna Evelina och Felicity i monté. Felicity hämtas in, borstas och sadlas och sedan beger de sig iväg efter vägen. De skrittar och travar i intervaller. På hemvägen har Evelina och Felicity dock fått upp ångan så de sticker ifrån Erica och Jennifer. Pigga och glada anländer de hem utan sina "tränare"... :-) Jag går ut och pratar med Evelina en stund, tar några kort och hjälper henne lite. Sedan anländer "tränarna" igen så de får ta över medan jag går in och fortsätter att tvätta och städa... Efter att Felicity sadlats av och borstats av tre varv så släpps hon ut i hagen igen och Evelina går in. Jennifer och Erica fångar in Amber för nu är det hennes tur att tränas lite... Jennifer tömkör Amber i 20 min. De tömkör i skritt, trav och provar på att köra lite slalom. Amber är hur snäll, fin och duktig som helst så nästa helg kanske Jennifer och Peder ska sätta henne i vagn. Tjejerna går sedan in och äter lite innan det är dags att ta ut Lotus och Nova för en körtur. Jennifer kör Lotus och Erica kör Nova. De joggar 8 km och de snabbaste intervallerna går i 3.20-fart så Nova är verkligen jätteduktig idag! :-)

 

5-11 mars

Måndag: Idag kör Erica tre hästar. Hon inleder med Nova i 30 min, sedan kör hon Felicity i 30 min och avslutningsvis Lotus i 30 min. Alla tre är jätteduktiga men Felicity är den som kräver mest av kusken i dagsläget. Hon har lätt för att springa lite snett och ställa sig och är man okoncentrerad och tittar på klockan el dyligt så kan man ha kört upp i en snödriva... (Hon var bara nära idag...).

Tisdag: Idag är jag hemma från jobbet. Jag har magsjuka.. :-( Erica åker till stan med en kompis och är på shoppningtur i hur många timmar som helst... På kvällen kommer Göran förbi med 4 balar.

Onsdag: Idag kör Erica tre pass och rider ett. Hon kör Nova, Felicity och Lotus i 30 min var. Sedan rider hon Xtra i 30 min. Alla fyra sköter sig exemplariskt! :-) Jag fick ett mail från familjen som köpte Djärv idag också. Han reds för första gången (5 min) i måndags och var som en klippa! Hur stabil som helst. Jättekul att höra. :-)

Torsdag: Idag kommer Jennifer hit och hon och Erica inleder med att köra Felicity och Nova. Jennifer kör Felicity och Erica kör Nova. Sedan kör Jennifer ett pass med Indie. Sista passet blir Erica som kör Lotus medan Jennifer tömkör Amber. Amber är lite "vild" idag. Hon stegrar och är lite småbråkig.. På kvällen jobbar Peder, Erica, Elin och Jennifer som entrévakter och parkeringsvakter på Skelleftetravet (De tjänar inga pengar på det själva utan jobbar ideéllt för ponnytravklubben).

Fredag: Erica kör Felicity i 30 min. Lite senare kommer Jennifer hit. Erica kör ett pass med Xtra och Jennifer åker med. Sedan tömkör Jennifer Amber i 15 min. Amber är jätteduktig idag! :-) Jennifer sover över till imorgon då de ska åka in till travbanan med Nova och Lotus.

Lördag: Idag har Evelina licenskurs och på eftermiddagen ska Erica och Jennifer köra provlopp med Nova och Lotus. Det är världspremiär för Nova på travbanan!!! :-) Just efter kl 9 på morgonen åker Peder, Evelina, Erica och Jennifer ner till travbanan. På teorin går Evelina och hennes licenskompisar bla igenom vad måldomaren och bandomaren gör när det är tävling... Sedan tränar hon och hennes licenskompisar på att köra en precisionsbana. Alla är jätteduktiga enligt Peder (jag var ju inte där och såg själv...). . Kl. 13:30 är det sedan dags för dagens provlopp. Jennifer kör Lotus och sparrar Erica och Nova. De kör två provlopp på 1140 m. Det första går Nova 3.45 och det andra 3.35. Jättebra! Det ska nog gå bra att kvala henne i April. :-)

Söndag: Idag har föreningen Nordruss det konstituerande styrelsemötet i Svensbyn, Piteå. När vi ändå är där så passar vi på och köper hem 74 stycken 10 kilos höbalar. Vi behöver fylla på lagret här hemma... Hingstarna och de fölston som ska ha föl först ska bara äta torrhö from nästa vecka och i den stora stohagen äter de storbalar månaden ut. Sedan går även de över till torrhö och då kommer det att gå många småbalar innan sommaren är här och det är dags för sommarbete... Norrbottens Ponnytravsällskap kör klubbmästerskap idag. Två lopp i kat.A och två kat.B (de kör en hel serie under året). Pilgrim startar i båda kat.B loppen och i det första blir han och Madde 2:a! Grattis! :-) Pilgrim är även med i det andra loppet körd av en av Maddes kompisar men där gick det inte lika bra utan han blev tyvärr diskad.

 

26 februari - 4 mars

Måndag: Idag är Peder i Sundsvall. Han ska ta busskörkort så att han kan skjutsa Naturbrukseleverna på olika aktiviteter.. Han ska vässa formen måndag, tisdag och onsdag innan han kör upp på torsdag... *spännande*... (Teorin klarade han för en dryg månad sedan). På kvällen joggar Erica Lotus i 30 min.

Tisdag: Erica joggar Xtra i 30 min och sedan Indie i 30 min.

Onsdag: Hästarna vilar...

Torsdag: Idag är det ju 1 mars så jag uppdaterar dräktigheterna... Ise har gått 271 dygn och har 59 dygn kvar, hon har tiden ute 28 april. Dilissa har gått 258 dygn och har 72 dygn kvar, hon har tiden ute 11 maj. Piretta har gått 245 dygn och har 85 dygn kvar, hon har tiden ute 24 maj. Samba har gått 238 dygn och har 92 dygn kvar, hon har tiden ute 31 maj. Ragusa och Calisi har gått 235 dygn och har 95 dygn kvar, de har tiden ute 3 juni. Eftersläntaren Fanta har gått 200 dygn och har 130 dygn kvar, hon har tiden ute 8 juli.
Idag kör Peder upp för Busskörkortet... Det går hur bra som helst! Så nu har han sitt busskörkort... Jättekul... :-) På kvällen joggar Erica 30 min med Felicity och sedan Nova i 30 min.

Fredag: Allmänt småfix.

Lördag: Licenskurs 10:00, Evelina och hennes kurskamrater tränar bla på att volta (utan häst). Styrelsemöte 12:10, Vi diskuterar kring ponnystallet, SPTFs årsmöte osv... Medan vi är borta rider Erica Xtra i 40 min skritt, trav och galopp. Xtra är superpigg! Jag fick ett meddelande från familjen som köpte Etna idag också. De har varit och kört provlopp och Etna gick 2.55! Jättegrattis! Vi vet att hon kan! :-)

Söndag: Erica och Peder jobbar på idag... :-) Peder verkar Dilissa runt om och verkar och skor Nova runt om. Erica kör tre pass. Hon inleder med Felicity i 30 min, sedan kör hon Nova i 30 min och avslutningsvis Lotus i 30 min. Alla tre är jätteduktiga! :-) Sedan rider hon tre pass. Hon inleder med att rida Indie i 25 min, sedan rider hon Xtra i 20 min och avslutar med att rida Yes i 20 min. Alla tre var jätteduktiga även om Yes inledde med att spela lite vildhingst innan Erica hade kommit upp i sadeln... Sedan var han jättesnäll... :-)

 

19-25 februari

Måndag: -24, vi hoppas att den värsta kylan ska släppa snart... Det var ganska kallt förra veckan också (fast jag glömde att skriva upp hur kallt det var..). Jag kom på att jag har glömt att berätta att Amber är tingad. Det är en tjej här i Skellefteområdet som ska köpa henne så hon flyttar hem igen.. :-)

Tisdag: -19 på morgonen och kvällen när solen inte var uppe, -15 under dagen. Erica joggar 30 min med Lotus.

Onsdag: Vädret är precis som igår men Erica åker till stan och shoppar efter skolan och åker inte hem förrän efter kl 20 så det blir ingen häst riden idag.

Torsdag: -32.. *suck*... Gissa vem som kommer hit idag!? Amber!!! :-) Jennifer Lundström i Ursviken har köpt henne och hon ska bo här i någon månader innan hon (troligtvis) flyttar in på Skelleftetravet.

Fredag: -27 på morgonen och bara -18 på kvällen... Det kanske blir varmare igen... :-)

Lördag: Just efter kl 9 på morgonen åker Peder och Evelina till Skelleftetravet. Det är årets licenskurs som drar igång. Peder är en av ledarna och Evelina skall göra klar sin licens så att hon kan tävla i sommar. :-) När Peder och Evelina åker hem från travet liftar Jennifer hit med dem. Hon vill hälsa på sin Amber och motionera några av våra... På eftermiddagen kör Erica Nova och Jennifer kör en hot-hot Felicity. Jag tittade ut genom fönstret när tjejerna skulle köra iväg och såg Jennifer bromsande åka på fötterna efter Felicty för att få stopp så att hon kunde hoppa i rockarden... :-) När tjejerna kört klart kommer de in och värmer sig en stund innan de går ut för att köra nästa pass.. Erica kör en hot-hot Xtra och Jennifer kör Indie. Både Xtra och Indie är jätteduktiga. På kvällen åker Erica till en kompis där hon ska sova över, hon kommer hem imorgon eftermiddag..

Söndag: Föreningen Nordruss har årsmöte kl 14:00. kl 16:00 åker Peder till Sundsvall... Lite senare kommer Erica hem. Hon byter om och skyndar sig ut för att hinna köra ett pass med Lotus innan det är kolsvart ute.

 

12-18 februari

Måndag: Erica rider en jättehet Xtra i 30 min. De rider i skritt, trav och galopp och Xtra är hot-hot-hot.. Idag bestämmer vi oss för att Lizette och Pia-Lisa ska flytta isär.. Lizette är lägst i rang i hagen och håller sig ständigt steget bakom sin mamma.. Vi tror att det är bra för hennes självförtroende att gå tillsammans med bara några kompisar (Piretta, Dilissa och Ise) och få klara sig utan mamma ett tag..

Tisdag: Hästarna vilar..

Onsdag: Idag börjar Peder om att jobba igen, han har varit sjukskriven för sin ljumske i 2 veckor.. Det var dock inte någon bra idé att börja om att jobba.. Han har mer ont i ljumsken redan när han kommer hem från jobbet..

Torsdag: Peder är betydligt sämre i ljumsken igen. Han måste vara hemma och ta det lugnt i några dagar.. (förhoppningsvis så kan jag hålla honom stilla...). Erica rider två pass. Först rider hon Xtra i 30 min och sedan Indie i 30 min, båda är pigga och glada. :-) På kvällen kommer Göran med tre balar.

Fredag: Peder är och besöker läkare och sjukgymnast. De konstaterar att han fortfarande har en inflammation i ljumskmuskeln och tydligen i någon nerv också.. Han ska vila och vila... Emil fyller som vanligt kring 20 hinkar ljummet vatten idag, annars är det lungt...

Lördag: Städar, tvättar och annat "kul".. Hästana vilar.

Söndag: Det har hänt massor med Lizette under veckan. Hon är nu kaxig kompis med Piretta och har passerat både Dilissa och Ise i rang! Naturligtvis är hon lika snäll och ljuvlig att pyssla med som tidigare men hon har blivit så otroligt mycket mer självsäker mot de andra hästarna. Jättekul att se.. :-)

 

5-11 februari

Måndag: -18 grader, blåst och snöfall... Erica rider två korta pass. Först rider hon Indie i 20 min och sedan Xtra i 20 min. Båda är pigga och glada men Erica hon fryyyser... På kvällen kommer Göran och ställer in 4 st balar.

Tisdag: -25 grader när vi vaknar och under dagen blir det bara kallare... -30,3 när det är kväll.. Behöver jag berätta att hästarna fick vila idag?

Onsdag: -30 när vi vaknar... Mitt på dagen värmer solen så det är bara -26.. På kvällen när solen försvinner är det -30 ute igen.

Torsdag: -26 på morgonen, -20 mitt på dagen och sedan -26 på kvällen igen... Vi börjar vara lite less på kylan nu..

Fredag: -23 på morgonen men i dag blir det faktiskt varmare under dagen. :-) Det är bara -11 på kvällen.

Lördag: Idag är det bara -7 och sol. På förmiddagen kommer Göran förbi och ställer in 3 nya balar till hästarna. Kl 13:00 är det Styrelsemöte i Skellefte Ponnytravklubbs klubbrum på Skelleftetravet. Det är det konstituerande styrelsemötet (det mötet styrelsen har efter årsmötet för att bland ledamöterna utse vem som skall göra vad) så vi utser ny kassör och ny sekreterare i styrelsen. Jag fick fortsatt förtroende som tävlingsansvarig och fortsätter alltså skriva proppat etc under -07. Peder är utbildningsassistent tillsammans med Carola N.
15:00 kör vi ett jippolopp för en möhippa. Det är sex tjejer som provar på att köra ponny för första gången. Pga sjukdom och arbete så blev det bara tre shettisar till start så vi delade tjejerna på två heat. Lotus kom (som vanligt) tvåa i båda sina lopp. :-)

Söndag: Omkring -10 och sol hela dagen.. Jag är tyvärr inne och jobbar med bokföring, moms osv större delen av dagen..

 

29 januari - 4 februari

Måndag: Peder longerar Felicity i 15 min och Nova i 15 min.

Tisdag: Peder har en effektiv dag.. Han longerar Indie i 20 min, Lotus i 20 min, Xtra i 20 min och avslutar med Ariel som longeras i 10 min. Alla är jätteduktiga!

Onsdag: På dagen longerar Peder Lotus i 15 min och Yes i 20 min. På kvällen är jag hemma hos Maria tillsammans med Carola N och Åsa. Vi går igenom det sista inför lördagens ponnytravgala och fixar med barnens diplom tills klockan närmar sig 23... *gäsp*

Torsdag: Idag fick jag skjutsa Peder till akutmottagningen... Han hade så fruktansvärt ont i sin vänstra ljumske att han låg i baksätet medan jag körde.. På akuten konstaterar man att han har fått en inflammation i ljumsken.. Han får ligga ner och äta värktabletter och antiinflammatoriska tabletter hemma i sängen i några dagar så kanske det börjar att kännas bättre. Nu kan han varken sitta eller stå utan att det gör jätteont... :-(

Fredag: Erica fyller 15 år idag, grattis Erica! :-) Hon får en västerbottensring, två par örhängen, tre böcker, lurviga vantar, två par tåsockar mm...
På morgonen skulle Peder flyga till Göteborg tillsammans med Carola N. De skulle gå travskoleinstruktörsutbildningen som börjar denna helg med tre dagar på Åbytravet. Nu är ju Peder sjuk och kan inte åka dit så Carola N fick åka ensam.. Vi hoppas att han är ok och att det även är ok för STC att han går steg 2 som är på Gävletravet två dagar i mars...

Lördag: På eftermiddagen är det dags för Skellefte Ponnytravklubbs årsmöte och sedan är det dags för årets travgala! På årsmötet blev jag vald till mötessekreterare och fick skriva för brinnande livet för mötet gick fort i år. :-) Jag sitter kvar som ordinarie ledamot i Skellefte Ponnytravklubbs styrelse 1 år till så jag var inte valbar i år men några andra små förändringar blev det.. Några styrelsemedlemmar slutar och tre nya personer valdes in i styrelsen bla så blev Peder invald som ny suppleant. På travgalan delades det ut priser till Årets kusk 8-11 år, 12-15 år och 16-25 år. Årets Nykomling fick också pris. Bland hästarna delades det ut priser till årets kat.A, årets kat.B, Årets rookie och årets veteran. Vi knep inga ärofyllda trofeér i år men laddar för att plocka hem både det ena och det andra på nästa års travgala.. :-)

Söndag: Idag kör och rider vi ut på en liten familjetur. Jag kör Nova, Evelina kör Felicity (Elin åker med) och Erica rider Lotus. Vi är ute och skrittar och joggar i 30 min. Nova och Lotus är jättepigga, Felicity är lite slö... :-) Lite senare på dagen rider Erica en superpigg Xtra i 25 min.

 

22-28 januari

Måndag: Jag är på kurs och pratar engelska heeela dagen (jag är nog den som "fuskar" mest på kursen och pratar svenska istället...). Många nya ord och uttryck kring kommun, socialtjänst och personalavdelning lär jag mig iaf och innan kursen är slut på torsdagkväll har jag nog lärt mig massor.. :-)

Tisdag: Idag somnade Piaff in... Det kom lite som en chock även om vi visste att hon tappat sin livsgnista... Hon lade sig ner för att vila och vaknade aldrig mer... Just nu känns det som om vi inte har någon lycka med oss... Som många av er säkert redan vet så fick Piaff 12 föl under sin livstid.... När Piaffs tolfte föl föddes så hade det ett mycket svårt felläge.. Fölet låg på rygg med huvudet slaget åt sidan och fölningen gick inte alls som planerat...
Piaff lägger sig, ställer sig, går runt, om och om igen men det händer ingenting! När hovarna äntligen kommer ut så är sulorna uppåt! Ett felläge... Jag ringer vår veterinär Karin som kommer hit.. Väl här konstarterar Karin efter att ha undersökt Piaff att fölet ligger på rygg med huvudet slaget åt sidan... Hon försöker att åtgärda det men konstaterar ganska snabbt att det vore bäst om de var två, så hon ringer nästa veterinär; Erica. Erica kommer hit och tillsammans med mig och Peder kämpar de sedan i timmar med att få ut fölet... Piaff får sprutor av olika slag och vändningsförsök på vändningsförsök av fölet görs.. Med jämna mellanrum så får vi sedan kämpa och dra men alla försök är fruktlösa! Fölet sitter fast! Som ett sista desperat försök beslutar veterinärerna sig för att stycka fölet inne i Piaff... Det var Piaffs enda chans att överleva. Fölet var dött sedan några timmar så det fanns ingenting att fundera på, så fick det bli... Efter att ha avlägsnat delar som "var i vägen" fick vi sedan kämpa och dra allt vad vi kunde, Piaffs sista chans... Och det gick! Vi fick ut fölet! Piaff sprutades sedan med Finadyne som hon ska få i 3 dagar och Penicillin som hon ska få i 8 dagar. Men efter att ha "fölat" under sådana här omständigheter i 8 timmar var Piaff och hennes kropp milt uttryckt helt knäckt! Hon låg nästan hela eftermiddagen och kvällen och livmodern drog inte ihop sig som den skulle, den var ju av naturliga skäl ganska utarbetad den också... Så på kvällen skjutsade jag Elin till tåget i Bastuträsk, där hon och hennes klass steg på tåget och försvann mot Göteborg på klassresa . På vägen hem fick jag sedan åka ner till stan och hämta Hipracin som jag skulle ge Piaff en gång i timmen tills dess att efterbörden kom.. Jag förberedde mig på ytterligare en sömnlös natt men jag hade tur, 23:30 kom äntligen efterbörden!
Tyvärr blev Piaff aldrig riktigt sig själv efter denna fölning... Vi var på flera återbesök hos veterinären som tyckte att hon läkte jättebra och att vi nog skulle kunna betäcka om henne sommaren 2007.. Piaff själv hade dock "gett upp"... Hon åt dåligt, ville inte vara med och busa och verkade helt ha tappat livsgnistan.. Vi höll våra tummar för att det skulle vända men Piaff verkade så deprimerad att vi allvarligt började att planera för att vi skulle åka med henne till slakteriet.. Samma vecka som jag skulle ringa och boka tid så lade hon sig ner för att vila och klev aldrig upp igen... Hon hade lämnat oss och springer nu med lilla Bambi på Trapalandas evigt gröna ängar...

Onsdag: Idag skriver Peder teoriprovet för D-körkort (buss) och det går alldeles utmärkt. Nu ska vi "bara" boka in körningen också...

Torsdag: På kvällen kommer Göran förbi och han och Peder ställer in 4 storbalar i hagarna.

Fredag: Idag skulle egentligen Peder och Jenny ha varit här och pysslat men då Jenny har varit sjuk den senaste veckan så hade hon annat hon behövde fixa på skolan.

Lördag: Peder och Elin hjälps åt att fylla vatten åt alla hästar och fölisarna (1-åringarna) har blivit extremt keliga.. Man får knappt vara ifred när man är i hagen och fyller vatten etc... :-) Lotus springer runt och busracar igen.. Han har stått och tittat på staketet där Atlas föll ut långa stunder den senaste veckan.. Nu springer Lotus runt och busar igen, utan kompis men han verkar ändå glad igen...
Peder och Elin flyttar tillbaka Blondie, Barbie och Bianca till stohagen. De har ju bott i en annan hage i en och en halv månad för att vänjas av från sina mammor. Nu är de färdigavvanda och är bara kompisar med sina mammor.

Söndag: -17 grader och strålande sol.. Peder är ute och fylller vatten, bär hö etc.. Han passar även på att ta lite foton när det är så vackert väder, det blir ju så mycket finare bilder när solen skiner från en klarblå himmel..

 

15-21 januari

Måndag: Idag pratar jag med hästtransportören direkt på morgonen och Ise hämtas på onsdag och kommer fram hit på torsdag. Det ska bli sååå spännande att få träffa henne i verkligheten, hittills har vi bara sett henne på bild... :-)

Tisdag: Peder är ute och jobbar på ute.. Mitt på dagen kommer Gunnar förbi och de ställer in 4 stycken storbalar i hagarna. Piaff är inte sig lik idag heller.. Hon brukar vara en av dem som är först framme när det ställs in nya balar, nu har hon inte ens lust att komma ut ur huset och titta vad som händer...

Onsdag: Mitt på dagen hämtas Ise hemma hos fam Larsson i Björketorp (Stuteri KL) och påbörjar sin resa norrut. Hon beräknas komma hem till oss vid 21-22-tiden imorgon kväll. En kvinna från Norge är intresserad av att para sin tik med vår hund Yogi och eftersom att det är flera år sedan Yogi ögonlystes så får han åka till Öjebyn. Allt gick bara bra och Yogi hade inga ärftliga fel.

Torsdag: 21:30 på kvällen anländer Ise och hon har päls som en liten isbjörn! Det märks att hon har gått på lösdrift. :-) Ise verkar jättestabil i psyket, lugn och snäll och hon kommer genast överrens med sina nya kompisar i hagen.

Fredag: Idag skulle Peder egentligen vara här och pyssla med hästarna tillsammans med Jenny men Ellen är sjuk så Peder måste stanna hemma från jobbet idag...

Lördag: Ellen fyller 4 år!!! Tänk vad tiden går... Hon får en vit docksäng med kudde och täcke i rosa, diverse djur i plast, lite olika kläder, DVD-filmer och nya silverörhängen. Totalt var det tolv paket som öppnades i en rasande fart... :-) Sedan åker jag och Peder iväg till stan. Jag och Carola N ska närvara vid ett funktionärsmöte på Skelleftetravet där vi ska informera lite kring regler och bestraffningar inom ponnytravet... När jag och Peder på eftermiddagen kommer hem möts vi av en fruktansvärd syn.. Det som absolut inte får hända har hänt... Det går inte ens att skriva om det utan att börja att gråta igen... Det har hänt en hemsk olycka och Atlas är död! Han har under sin vanliga vilda lek med Lotus fallit baklänges mot staketet, knäckt en stolpe och ligger död på isen utanför hagen... Det är en sådan otrolig otur så man kan knappt tro att det kan hända...

Söndag: Piaff fortsätter att verka deprimerad, hon vill inte vara med och busa, äter dåligt och är inte alls sig själv.. Vi bestämmer att jag ska ringa och kolla med slakteriet om väntetider etc om jag får någon lucka så jag hinner ringa under veckan (Jag ska på kurs i engelska måndag - torsdag). Sedan måste vi bestämma om hon ska få somna in... Hon är ju trots allt 22 år och har fött 12 föl och i dagsläget verkar hon helt ha tappat sin livsgnista...

 

7-14 januari

Måndag: Erica är ut på ett 30 min pass med Felicity. Hon var lite "bekväm" idag precis som i lördags... Jag träffade Djärvs matte idag och hon hade en liten rolig historia att berätta.. De har en lyktstolpe ute i hästanas hage så att hästna inte ska behöva ha alldeles kolsvart i hagen. Lampan hade slocknat i helgen och Djärvs husse gick dit för att byta glödlampa. På sig hade han en sån här stor handficklampa som hängde i någon form av rem så man kunde hänga den på sig. Väl framme vid lyktstolpen så satte han ner lampan för att ha ljus när han bytte glödlampa. Han klättrade upp och började att byta ut glödlampan. Plötsligt försvinner arbetsljuset! Det är Djärv som har tagit tag i remmen till ficklampan och springer iväg... Djärv springer runt i den kolsvarta hagen med en ficklampa som guppar runt i mörkret... Det måste ha sett kul ut... :-)

Tisdag: Idag ringer min mobiltelefon när jag är på jobbet, i andra ändan av tråden är en kvinna från ett ridstall några mil bort som säger "Hej Carola, hyr du ut din gubbe?" Naturligtvis blev jag lite förvånad men tänkte att de kanske behövde flytta på något tungt.. (Peder har tränat och tävlat i styrkelyft och bla varit 4:a i SM för några år sedan) men så var inte fallet... De hade veterinären där för att vaccinera alla hästar och en av hästarna i stallet är väldigt spruträdd och det gick inte att vaccinera den! Då kom de på att när jag var där och chipmärkte alla hästarna ifjol så hade Peder hållt i den här hästen och då blev den väldigt mycket lugnare och jag kunde chipmärka den. Alltså borde det kanske funka med Peders styrka kombinerat med lugnande inverkan nu också...? De ville iaf hyra honom och prova... :-) Tyvärr var Peder ute och höll på att ställa in storbalar i hagarna innan han skulle iväg till jobbet så han kunde inte hjälpa dem den här gången... Lite kul tyckte jag iaf att det var... :-)

Onsdag: Jag är lite bekymrad över Piaff... Hos miste ju sitt föl vid fölningen i somras och hon har inte riktigt varit sig själv sedan dess... Hon brukade alltid vara så pigg och glad och ingen kunde tro att hon var en dag över 10 år! (Hon är 22) Nu är hon så trött, så less och verkar vara minst 30 år gammal... Hon äter jättedåligt vissa perioder och verkar tidvis vara riktigt deprimerad.. Vi kollade ju upp henne hos veterinären flera gånger efter det att hon mist sitt föl och hon läkte bra och veterinären var imponerad över att hon läkte så bra och var så fräsch trots sin ålder. Veterinären trodde att det skulle gå bra att betäcka om henne men tyckte att vi skulle vänta med att betäcka om henne tills i sommar för att vara riktigt säkra på att allt läkt ordentligt.. Nu börjar jag fundera på om det var rätt... Hon har naturligtvis inte har varit dum på något sätt men man har ändå sett att hon varit avis på de ston som haft föl.. Nu börjar de andra ha stora magar och fölisar som sparkar och Piaff verkar ha fått en depression igen.. Jag kan ju bara tänka mig hur ledsen hon kommer att bli i sommar när de andra får sina bäbisar.. Piaff älskar bäbisar... Ibland känns det som om hon har gett upp och att vi ska tvingas ta bort henne men jag hoppas att hon kämpar vidare och att hon skall gå att betäcka i sommar igen...

Torsdag: På kvällen är jag på möte med Carola N, Maria L, Maria J och travbanechefen Claes. Vi pratar lite kring vårt ponnystall på travbanan, vår planerade licensutbildning m.m....

Fredag: -15 grader, ska det hålla i sig den här gången?? Det har pendlat mellan plus och minus hela vintern. Vi har ovanligt lite snö och ovanligt isigt och knöligt ute efter vägarna.. Det är inge kul... Jag föredrar riktig viner med minusgrader och massor med snö! :-)
Peder och Jenny är här på förmiddagen... Idag så pysslar de mest med Xtra och Peder tar av henne skorna runt om.

Lördag: Vi ägnar oss åt tvättning och garderobsstädning hela dagen... Det provas och packas undan och allt tar längre tid än man tror så vi hinner inte med att motionera någon häst idag...

Söndag: Peder har ont i ljumsken... Han har haft det mer och mindre sedan en tid tillbaka men vägrar att åka till läkare och bli undersökt... Han känner sig onyttig när han inte kan vara ute och köra hästarna (han klarar inte av att sitta i vagnen) så han plågar sig själv med att verka Blondie runt om iaf... Blondie sköter sig exemplariskt! (som väntat).

 

1-6 januari

Måndag: Ett nytt år, nya tävlingar och nya föl närmar sig... De dräktiga stona börjar vara runda och fina, de har ju alla utom Fanta gått en bra bit över halva dräktigheten nu. Ise har gått 212 dygn och har 118 dygn kvar, hon har tiden ute 28 april. Dilissa har gått 199 dygn och har 131 dygn kvar, hon har tiden ute 11 maj... Piretta har gått 186 dygn och har 144 dygn kvar, hon har tiden ute 24 maj. Samba har gått 179 dygn och har 151 dygn kvar, hon har tiden ute 31 maj. Ragusa och Calisi har gått 176 dygn och har 154 dygn kvar, de har tiden ute 3 juni. Eftersläntaren Fanta har gått 141 dygn och har 189 dygn kvar, hon har tiden ute 8 juli.
Peder inleder veckan med att verka Atlas runt om sedan mäter vi honom och han är 115,5 cm hög. Sedan verkar han Ariel runt om och sedan mäter vi henne också. Hon är 118,5 cm hög.

Tisdag: Idag kommer Jennifer hit på besök och hon och Peddan är riktigt effektiva.. :-) Först ut är Atlas, Jennifer kör honom med rockard i 20 min. De fösta 5 min leder Peder honom men sedan kör Jennifer honom själv. Hon svänger höger, vänster och provar att trava och Atlas är jätteduktig. :-) Direkt efter honom är det Ariels tur. Ariel körs också med rockard. Jennifer kör i 20 min och Peder går brevid hela passet. Jennifer provar att svänga höger, vänster och trava med Ariel också. Ariel är jätteduktig även om hon inte är riktigt lika cool som Atlas. :-) *lunchpaus* Direkt efter lunchen är det Yes tur. Jennifer kör honom i 35 min. Yes är väldigt pigg och taktar lite när han skrittar.. Jennifer provar på att svänga höger, vänster och trava lite och Yes är bortsett från en brallning mitt under passet jätteduktig! Som nr.4 och sist ut idag är Indie, hon är superpigg! Indie stegrar när Jennifer ska köra iväg men slappnar av ganska fort... Jennifer joggar runt henne i lugn trav i 10 min och kör sedan några små spurter och Indie går super! Det märks att hon tycker att det är kul! :-) På kvällen är jag på Skellefte Ponnytravklubbs styrelsemöte. Vi planerar kring årsmöte, vårens licenskurs osv...

Onsdag: Vilodag..

Torsdag: Idag var Erica ut på fyra korta ridpass. Först red hon Piretta i 20 min sedan Ragusa i 20 min, tredje passet blev Dilissa i 20 min och sista passet idag blev Calisi som reds i 20 min. Alla fyra damerna var jätteduktiga! :-)

Fredag: Idag kom Jennifer hit på besök igen. Jennifer och Erica är ut på tre pass så sex hästar är ute och motionerar... De inleder med att Erica kör Lotus och Jennifer kör Atlas i 25 min sedan är tjejerna in och värmer sig en stund innan de tar ut Piretta och Ariel. Erica rider Piretta och Jennifer kör Ariel. De rider/kör i 25 min och båda hästarna är pigga och glada. Det är första gången som Jennifer provar på att köra Ariel själv, hon körde ju ett pass med henne i tisdags också men då ledde Peder dem hela passet. Ariel vill mer än gärna springa och Jennifer som blir lite lagom övertänd sitter och håller Ariel samtidigt som hon ropar "Det är nya Snäckan, det är nya Snäckan!" :-) (Snäckan har världsrekordet för 6-åriga och äldre ston med tiden 1.39,1a). Sedan är tjejerna in och värmer sig igen... (de är lite veka...) och sedan tar de ut shettisdamerna. Erica kör Nova som är jättepigg idag och Jennifer kör Felicity som känns lite mer bekväm.. De kör shettisdamerna i 40 min.

Lördag: Allmänt fix...

Söndag: Idag är Peder och Elin ut och joggar några kilometer. Peder kör Nova och Elin kör Lotus. Nova var jättepigg idag också och vägrade att lämna lucka till Lotus... Hon är en liten kämpe... :-)