Dagbok 2008


 

29-31 december

Kl. 20 på nyårsaftonskvällen rider Erica ut på en liten (30 min) nyårsritt i mörkret. Hon rider en milt uttryckt superpigg Ise. Ise brallar, taktar och är pigg.. :-) När klockorna mågon timme senare plingar in det nya årtet skjuter grannarna raketer i säkert en timme. Hästarna tycker inte att det gör något utan tar det bara lungt.

 

22-28 december

Hästarna vilar hela denna vecka. Vi ska börja att sätta igång dem så smått i Januari.

 

15-21 december

Peder är nu Dipolomerad Travskoleinstruktör.

 

8-14 december

På lördagen verkar Peder Dunder runt om och sedan mäter vi honom, han är 106 cm hög. På söndagen är vi till Svensbyn på föreningen Nordruss möte. Vi passar samtidigt på att leverera Debbie som är såld till Peter och Sabine Eriksson, Stuteri Solo.

 

1-7 december

Direkt på måndagsmorgonen åker vi ner till Forslunds (en bilaffär) där vi träffar Grens hästtransporter som skall transportera ner Dusty till Eskilstuna. Jag åker sedan direkt till jobbet och Peder åker hem.. På fikarasten läser jag lite på ponnytrav.ifokus.. En ponny har fastnat i hagen och brutit nacken, en annan har halkat i hagen och brutit benet så att den fick avlivas... Usch vilken dag.. En liten stund senare ringer Peder.. Bamse är död...!!!... Han och Lotus har sprungit runt, hoppat och studsat i hagen och Bamse for i full fart nedåt, rakt in i ett träd.. Det är inte sant... Guldklimpen Bamse... Världens snällaste och sötaste... Det blir många tårar... och tankar... Varför skulle vi flytta dem till reservhagen.. Det hade aldrig hänt i deras hage... Det var en som absolut ville köpa Bamse för en dryg månad sedan, varför sålde jag honom inte, då hade han inte sprungit runt i den där hagen... Varför... :´-(

På tisdagskvällen blir Lotus sjuk.. Han ligger ner och vägrar att stiga upp. Evelina kämpar på med honom men tvingas hämta Peder. När Peder får upp honom så är han vinglig och ostadig på benen. Han vill inte gärna gå.. Peder promenerar runt med honom och han bajsar. Sedan får han något som liknar frossa.. Han skakar som ett asplöv.. Vi lägger på honom dubbla täcken men han skakar ändå.. Vi tar naturligtvis tempen på honom och han har ingen feber.. Sedan börjar han att flåsa.. Han låter som han precis har kommit in från ett träningspass... Magen låter lite och ingenting så vi går och går med honom...

På onsdagsmorgonen kommer veterinären hit. Lotus får kramplösande, smärtstillande och något som ska få igång hans tarmar fort.. Det verkar vara ett stopp i tjocktarmen.. De tas också blodprov på honom för att bla kolla de vita blodkropparna.

Blodanalysen skickades upp på lasarettet för att analysen skall gå fort och på fredagsmorgonen får vi analysresultatet på de vita blodkropparna. Det ser bara bra ut.. Hästar ska ha ett värde mellan 3,6 -11,2 och Lotus har 6,2.

 

24-30 november

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Peder verkar Nova runt om.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Peder verkar Debbie runt om, sedan mäter vi henne hon är 103 cm.

Söndag: Peder verkar Dusty runt om, sedan mäter vi henne hon är 107 cm. Imorgon åker Dusty ner till Eskilstuna så hon får stanna här uppe och gå i Lotus och Bamses hage. De får flytta tillfälligt till reservhagen. Ariel får följa med Dusty upp som sällskap.

 

17-23 november

Måndag: Idag fick jag veta att Pilgrim har flyttat ner till Skåne! Han är utlånad som ponnytravare till en tjej nere på Jägersro. Det blir spännande att följa honom under nästa år... :-)

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Peder verkar Xtra runt om. Lite senare joggar han några km med henne.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Erica kör Nova några km.

Söndag: Erica kör Xtra några km och rider Ise i 30 min. Båda känns pigga och fina.

 

10-16 november

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Erica kommer hem för att köra provlopp idag också. Hon blev ju klar med licensloppen förra veckan så idag kör hon ett "Bonuslopp" eller kanske vi ska kalla det för första provloppet som färdig kusk? ;-) Hon kör iaf Super Ek och de sköter sig snyggt. :-)

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Vi åker hemifrån redan före sex på morgonen för 06:25 lyfter Peders plan mot Stockholm och Solvalla. Han skall vara ute på Solvalla och göra provavläggning för travskoleinstruktör hela dagen idag. Planet lyfter hemåt 19:30 på kvällen.

Lördag: Peder verkar Duffy runt om och vi mäter henne, 6 månader gammal är hon 90 cm hög.

Söndag: Erica rider Ise i 30 min. Hon är pigg och alert.

 

3-9 november

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Erica kommer med med bussen från Piteå för att vara med och köra provlopp på Skelleftetravet på kvällen. Erica kör sitt femtonde och sista licenslopp med stor häst. Hon kör Frank Express och "som vanligt" så gör de ett bra lopp tillsammans.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: På kvällen flyger jag ner till Stockholm för helgens domarråd och representatskapsmöte.

Lördag: Sitter i domarråd hela dagen. Vi pratar kring rapporteringsbestämmelser, galopp på upploppet mm... Som vanligt har Arne Florqvist även sammanställt en film med incidenter som vi får se och diskutera kring hur vi skulle ha dömt. Ibland var vi eniga och ibland var vi inte fullt så eniga... :-) På Örebrotravet körs det insprängda ponnylopp i samband med dagens tävlingar. Ragusas som Mr After Eight startar i kat.B loppet och som vanligt gör han en bra prestation och slutar 4:a på 2.06,8.

Söndag: Är i Stockholm hela dagen idag också. Idag är det representatskapsmöte. Vi pratar kring rapporteringsbestämmelser, galopp på upploppet, hästarnas åldersgränser mm. Det informeras även kring kommande vaccinationsbestämmelser och vi får information om doping. Kl 22:15 lyfter planet hemåt... *gäsp*

 

27 oktober - 2 november

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Idag är det provlopp och ponnylopp på Skelleftetravet på kvällen. Erica kör sitt fjortonde licenslopp och denna gång är hon åter i sulkyn bakom Frank Express. I ponnyloppen startar Evelina - Nova och Erica -Xtra. Evelina höll på att frysa ihjäl... Hon hade klätt sig som om det var sommar och det var -6... Hon frös så hon kunde inte hålla i spöet och efter målgång fick Peder bära in henne för upptining.. Hon "åkte" iaf imål som andra oplacerade på 3.29,6 (11 startande). Sedan var det Erica och Xtras tur.. Det gick inte så bra för dem... De hade två galopper + att de åkte på en trängning så Xtra skuttade till vilket tydligen räknades som en galopp och de var diskade... Synd för de var riktigt snabbt gående.. Nu får Xtra ta det lungt ett tag innan hon får börja att ladda inför säsongen 2009.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Idag är det heldag ponnytrav nere på Rommetravet. Ragusas söner Haribo och Mr After Eight startar. Haribo vinner lopp 6 på nya rekordet 2.06,1 :-) Grattis familjen Svedlund! I lopp 10 var det sedan dags för Mr After Eight. Han går riktigt bra men blir tyvärr diskad för målgalopp som 4:a.

Söndag: Peder kör Ariel och Evelina och Erica kör Nova. De kör lite lungt 1 mil. Även Bamse är ut på ett litet pass. Det är Emil som kör honom 2 km. Bamse är jätteduktig! :-) Dagens sista pass blir Peder och Yes som kör ett lungt pass i 20 min ute på lägdan. Yes ser fin-fin ut.

 

20-26 oktober

Måndag: Idag börjar Erica på sin 2 veckors praktik hos proffstränaren Anders Stenman. Hon skall både vara i hans stall på travbanan och på gården i Gummark

Tisdag: Peder kör Xtra 1 mil och Nova 1 mil.

Onsdag: Idag blir det inget licenslopp för Ericas del pga att hon inte har någon häst att köra.

Torsdag: Peder Kör Xtra 1 mil.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Erica rider Ise i 30 min.

Söndag: Peder kör Ariel och Erica kör Nova. De joggar 1 mil. Sedan rider Erica och joggar 1 mil med Xtra. Bamse är även han ut på ett litet träningspass. Emil kör honom 2 km. Yes är ut på första körturen på ett bra tag. Peder skrittar och småjoggar honom i 20 min och han sköter sig exemplariskt!

 

13-19 oktober

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Onsdag: Erica kommer med med bussen från Piteå för att vara med och köra provlopp på Skelleftetravet på kvällen. Hon kör sitt trettonde licenslopp. Idag kör hon Super Ek för första gången. Det går riktigt bra och de gör ett godkänt lopp tillsammans.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Nova.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Idag är det heldag ponnytrav nere på Solvalla. Ragusas son Haribo startar och vinner lopp 9 på 2-07,0. Grattis familjen Svedlund! :-)

Söndag: Erica rider Ise i 30 min och Xtra i 40 min. Peder kör Ariel och Erica kör Nova och joggar lite lungt 8 km. Bamse är ut han också, han skrittar 2 km med Emil i rockarden.

 

6-12 oktober

Måndag: Peder joggar 8 km med Xtra.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Erica kommer med med bussen från Piteå för att vara med och köra provlopp på Skelleftetravet på kvällen. Hon kör sitt tolfte licenslopp och precis som de senaste fyra gångerna kör hon Frank Express.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Fredag: Peder joggar 8 km med Nova. Hon är superpigg. :-)

Lördag: Peder kör Ariel 8 km. Hon känns jättefin. Nere på Bergsåker är det heldag ponnytrav. Ragusas son Karamellen startar och De blir 4:a på 1.55. Grattis Maria och Karamellen!

Söndag: Peder verkar Bamse runt om. Vi passar på och mäter honom och han är 98 cm i mkh. Sedan tar Peder och Emil ut honom på en 20 min körtur. Emil sitter i vagnen och kör och Peder promenerar brevid. Bamse är hur stabil som helst de möter både en bil och en EU-moppe och det är inget som bekymrar Bamse. Nere på Eskilstuna är det heldag ponnytrav. Ragusas som Mr After Eight startar. Han slutar 7:a på 2.09.

 

29 september-5 oktober

Måndag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Nova.

Onsdag: Erica kommer med med bussen från Piteå för att vara med och köra provlopp på Skelleftetravet på kvällen. Hon kör sitt elfte licenslopp och precis som förra gången kör hon Frank Express.

Torsdag: Peder verkade Piretta och Calisi runt om.

Fredag: Peder åker och ultraljudar Piretta, Samba och Calisi. Piretta betäcktes bara en gång i augusti och det visade sig att det tyvärr inte tog så Piretta går tom. Samba hade dåliga brunster i sommar och kom inte igång förrän i augusti men hon konstaterades dräktig idag och har tiden ute 8 juli. Calisi kollades på 90 dygn och hon har tyvärr resorberat... :-( På kvällen flyger jag till Stockholm, imorgon är det SPTF-möte, ordförandekonferens.

Lördag: Ordförandekonferens = Möte hela dagen. Vi diskuterar kring tävlingar, licenser osv.. Hur ska det se ut i framtiden?

Söndag: Åker hem från Stockholm. Fastnade ett tag på Arlanda pga tekniska problem med planet.. Efter en timme eller så så blev det byte av flygplan.. Väl hemma så blir det inte mycket gjort.. Jag är trött och somnar tidigt. Nere på Gävletravet har de kört heldag ponnytrav idag. Ragusas söner Haribo och Mr After Eight startade i lopp 3 och blev oplacerade båda två. Haribo på 2.09,9 och Mr After Eight på 2.08,0. Haribo startade sedan i lopp 9 där han också slutade oplacerad på 2.13,5.

 

22-28 september

Måndag: I dag körs ett insprängt lopp för kat.B på Bollnästravet. Ragusas son Haribo startar och placerar sig som 3:a på 2.06,7. Grattis familjen Svedlund! :-)

Tisdag: Idag ringer de från Solänget. De har bestämt sig... De tycker att Indie är jättefin och trevlig och de köper henne så hon stannar kvar där.. Det känns både roligt och sorgligt på samma gång.. Vi kommer att sakna vår lilla solstråle..

Onsdag: Den här onsdagen kommer Erica med med bussen från Piteå för att vara med och köra provlopp på Skelleftetravet på kvällen igen (har inte kört provlopp de två senaste veckorna). Hon kör sitt tionde licenslopp och precis som förra gången kör hon Frank Express. Det går jättebra även denna gång och de gör ett bra lopp tillsammans. :-)

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Idag körs ett insprängt lopp för kat.B på Bergsåker. Ragusas son Karamellen startar och placerar sig 4:a på 1.54,9. Grattis Lars och Maria! :-)

Lördag: Plockar ner beteshagen hitanför ån. Den lägdan slås kring midsommar och blir beteshage några veckor senare så det är enklast att allt är bortplockat där. Beteshagen på andra sidan ån får stå kvar även om inga hästar skall gå där förrän nästa sommar. Nu är det vinterhagarna som gäller..

Söndag: Småfix med hagar, skjul osv...

 

15-21 september

Måndag: Peder inleder dagen med att sko Xtra sedan joggar Peder Xtra 1 mil och Nova 1 mil.

Tisdag: Idag kommer det hit några tjejer från Solängets travskola. De ska få ha Indie på prov en vecka för att se om hon passar hos dem. Indie är som vanligt hur snäll som helst och går rakt upp på transporten utan att tveka fast det är över ett år sedan hon åkte sist. Hon är sååå fin...

Onsdag: Idag är det provlopp på kvällen men då Erica har ett biologiprov i skolan så måste hon tyvärr hoppa över att åka hem och köra provlopp idag.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Idag åker vi till Skelleftetravet direkt på morgonen. Cola ska åka med Grens hästtransporter till sitt nya hem nere i Skåne. Sedan åker vi hem i några timmar innan vi åker till travet igen.. Idag är vi på travet och mockar, fyller spån och märker boxar inför morgondagens heldag ponnytravtävlingar. På kvällen smörjs det selar.. Nere på Solvalla startar Ragusas som Haribo. Han gör ett bra lopp (som vanligt) och slutar 2:a på 2.08,6. Grattis familjen Svedlund till ännu en fin prestation! :-)

Söndag: Heldag ponnytrav på Skelleftetravet. Evelina och Nova startar i lopp 2, de blev första oplacerade på 3.20,4. I lopp 4 startade Erica och Xtra, de placerade sig som 3:a på 2.18,7. I lopp 6 var det dags för Evelina och Nova igen, denna gång placerade de sig som 4:a på 3.19,0. Dagens sista start för vår del blev Erica och Xtra som startade i lopp 11, de placerade sig 5:a på 2.19,6.

 

7-14 september

Måndag: Hästarna vilar. Nere på Rättvik är det ponnytravtävlingar. Ragusas söner Haribo och After Eight startar i lopp 1 och det blir en snygg uppvisning av dem båda. Haribo vinner på 2.11 och Mr After Eight är 2:a på 2.11. De har god marginal till bakomvarande hästar. Grattis till familjen Svedlund och Haribo + Carin, Madeleine och After Eight! Ni är sååå duktiga! :-) After Eight startar även i lopp 4 och i det loppet slutar han 3:a på 2.12. Ett grattis till! :-)

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Nova.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra. Idag är det inget provlopp pga helgens V75 tävlingar.

Torsdag: Peder och Emil kör ett lungt 6 km pass med Indie. Indie känns fin-fin..

Fredag: Hästarna vilar. Igår morse var sista anmälan till Agrialoppen på Umåker nästa onsdag (17 september).. och jag glömde bort det!! Vi skulle anmäla både Evelina - Nova och Erica - Xtra.. Attans.. :-(

Lördag: Dagen inleds med att Elin tar moppen och kör till Skelleftetravet. Hon skall jobba ideellt för ponnytravklubben som parkeringsvakt större delen av dagen då det är V75 här idag. Hemma inleds det med att Erica joggar Xtra 1 mil. Hon kör lite intervaller och Xtra känns pigg och fin. Efter avslutat pass tar hon av Xtra skorna. Hon ska få gå barfora i hagen tills i början av nästa vecka då Peder skall sko om henne igen. Nästa pass blev Peder - Indie och Erica - Ariel. De kör 1 mil i luuungt tempo. De kör någon liten spurt i slutet och Indie vinkar hejdå till Ariel.. Hon är sååå läcker. Synd att vi inte har tid så det räcker... :-( (Vi har bestämt oss för att sälja Indie). Dagens tredje och sista pass blir Evelina och Erica som joggar 1 mil med Nova. Nova var en riktig liten racerponny.. :-)

Söndag: Idag skjutsar jag Erica för att köpa en kanin. Erica känner att hon "behöver" en som sällskap på studentrummet. Hon investerar i en vit, blåögd hermelinkanin som döps till Sune. När vi kommer hem joggar (rider) Erica några kilometer med Ise. Ise är jättepigg och busig och Erica åker i backen! Ise springer hem igen och infångas av Evelina som återför henne till Erica.. :-) Resten av passet sitter Erica kvar (även om det var nära en gång till...). På kvällen skjutsar jag Erica till Öjebyn. Hon brukar åka buss men idag har hon ju med sig Sune, bur, spån, hö, foder etc... Det blev lite bökigt att ta med sig på bussen.. :-)

 

1-6 september

Måndag: I natt har det varit kallt och jag är tvungen att skrapa bilrutorna på morgonen! ...Redan... :-(

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova.

Onsdag: Erica kommer även denna onsdag med bussen från Piteå för att vara med och köra provlopp på Skelleftetravet på kvällen. Hon kör sitt nionde licenslopp och precis som förra veckan kör hon Frank Express. Det går jättebra även denna gång och de gör ett godkänt lopp tillsammans. :-) Det har regnat och Erica ser ut som hon har rullat sig i lera efter loppet... Vi får spola av både häst och Erica i spolspiltan.. :-)

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova.

Fredag: Hästarna vilar, Peder skor om Xtra runt om.

Lördag: Heldag ponnytrav på Solänget. Vi åker dit med Nova och Xtra. Evelina och Nova startar redan i lopp 1. De står på 80 m tillägg och gör ett helt ok lopp. De slutar 6:a på 3.19,3. Precis jämsides med hästen som blev femma. Evelina hade föredragit att få den gröna rosetten... ;-) I lopp 4 är det sedan dags för Erica och Xtra. De står ganska hårt inne i loppet och trots rekordsänkning till 2.16,3 så räcker det "bara" till en sjundeplats. I lopp 5 är det dags för Evelina och Nova igen. Det här loppet hade de lite otur. De fastnade i "fel" ryggar och backade sig näst sist innan de kunde gasa på igen. De slutade trots det lilla missödet ändå 6:a på 3.19,0. En helt ok prestation av dem igen. :-) I lopp 8 är det sedan dags för Ericas och Xtras andra start för dagen. De står på 100m tillägg och det brukar passa Xtra bra att få komma bakifrån. Erica och Xtra gör ett kanonlopp! De närmast flyger föbi konkurrenterna på sin väg framåt när en häst plötsligt börjar att galoppera och kusken sliter ut den utan att se sig för, rakt på Xtra! Xtra snubblar till och "studsar" något steg och tappar massor i fart och på de gott gående konkurrenterna... Hon börjar att ta upp jakten igen och när de efter en stund kommer ikapp hästen som tacklade dem tvekar Xtra innan hon går förbi. Hon hade i färskt minne vad som hände sist hon skulle passera ekipaget.. Trots denna incident slutade de 7:a på 2.16,4. Undrar hur fort hon hade gått utan olyckan? Nytt rekord med några sekunder helt klart... Vi får hoppas att formen håller i sig ett tag till...

Söndag: Erica och Peder har en ganska effektiv dag. De kör Ise, Ariel och Indie. Alla tre sköter sig exemplariskt. :-)

 

25-31 augusti

Måndag: Hästarna vilar. Vi anmäler Erica - Xtra och Evelina - Nova till Bodens heldag på Vitsand på söndag.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Ikväll börjar provloppen för varm- och kallblod om efter sommaruppehållet på Skelleftetravet. Erica kommer med bussen från Piteå för att vara med och köra. Hon kör sitt åttonde licenslopp. Den här gången kör hon ett varmblod som heter Frank Express för första gången. Det går jättebra och de gör ett godkänt lopp tillsammans. :-)

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova.

Fredag: Peder verkar Ariel runt om och vi passar på att mäta henne. 125 cm, hon har vuxit 2,5 cm under sommaren.. Inte konstigt att hon sett lite ojämn ut stundtals... :-)

Lördag: Idag åker vi till Luleå för att visa Ariel på premieringen (Vi var tvugna att anmäla till Luleå då vi inte kunde visa i Skellefteå imorgon pga att vi skulle tävla på Vitsand). Ariel får inte någon bra kritik utan belönas med 36p (6-7-7-8-8). Åttor på gångarterna får man väl vara nöjd med, i övrigt är vi inte särskilt eniga med domaren..

Söndag: Idag skulle vi ha tävlat på Vitsand men den heldagen blev tyvärr inställd. Då vi var till Luleå och visade Ariel igår så är vi "lediga" idag.. Vi passar därför på att åka och titta på premieringen här i Skellefteå. Två 3-åringar visas. Guldhagens Amber och Mys Ester. Amber ställs först av dem och belönas med 39p, Ester belönas med 38p. Grattis till er båda! :-) Nere på Romme startar Ragusas som Mr After Eight. Han blir 2:a på 2.07,8. Grattis Carin och Madeleine till ännu en fin prestation! :-)

 

18-24 augusti

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och Erica joggar 1 mil med Nova.

Onsdag: Peder joggar Ariel i 30 min. Erica rider Ise i 30 min.

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova.

Fredag: Peder verkar Samba och Dunder runt om och både Samba och Dunder tvättas upp inför morgondagens utställning. Namnpannbanden kommer med posten så nu ska Nova och Xtra vara snygga på söndag. ;-)

Lördag: Föreningen Nordruss har utställning på Umåkers travbana. Vi åkte dit med Samba och Dunder. Samba var jätteseg och inte alls sig själv... Trots att hon var jätteseg fick hon 39p så det får man väl vara nöjd med. Dunder fick 38p, det är jag inte riktigt nöjd med. Ragusas son Karamellen var också med på utställningen. Han visades i ett jättefint skick och fick 38p. :-) Grattis Maria och Lars!

Söndag: Umåker kör heldag ponnytrav. Det är andra dagen på deras dubbeltrav men vi startade inte i fredags. Erica och Xtra står på 300m tillägg i ett 1640 lopp. Det blev lite väl långt då flera av hästarna som stod lååångt före Xtra sänkte sina rekord med flera sekunder. Xtra "gav upp" tidigt och tog det väldigt lungt.. Hon piggnade till i slutet när de fick kontakt och slutade trots allt 5:a på 2.21. :-) En stund senare var det sedan dags för Evelina och Nova och det blev ett ruskigt spännande lopp.. Evelina och Nova stod med startnummer 5 på 20 m tillägg. För första gången bommar Evelina totalt i starten och är vid fel stolpe, 20 m ifrån startlinjen när starten går.. Hon och Nova joggar iaf iväg stabilt och fint. Vid inledningen av första kurvan kör de om den första konkurrenten. Går sedan ner i rygg och tar det lungt genom kurvan. På bortre långsidan plockar de sedan de tre övriga som stod på startvolten så just innan sista kurvan sitter de i ledningen! *oooolidligt spännande*... Hästarna som stod på mer tillägg än Nova har börjat att plocka in lite men ser inte ut som något egentligt hot ännu iaf.. Evelina och Nova leder genom hela sista kurvan men i slutet av kurvan får de en galopp. Nova ställer sig och de är fortfarande i ledning... De leder in på upploppet och ända till oddstavlorna, där blir de omkörda. Lite snävt, det smäller till i Novas högra hjul när hjulen slår ihop och Nova galloperar, en kort galopp, hon ställer sig snabbt.. Evelina och Nova joggar vidare och går i mål som säker 2:a. Trodde jag och Evelina iaf.. Segraren ropas ut och Evelina har börjat att jogga, lite besviken men ändå nöjd bort mot stallbacken. Diskvalificerad nr.5 Bäckdalens Nova ropas då ut och tårarna börjar att forsa nerför Evelinas kinder.. :-( Det blev lite för mycket för lillstumpan.. Först så nära att vinna och sedan diskad.. :-(.. Tydligen hade hon haft en kort galopp i slutet av första kurvan (enl Peder) både jag och Evelina missade tydligen den i ivern... Nåja.. Får ladda om och ta dem på Vitsand nästa söndag istället. ;-) Ragusas son Karamellen stannade en liten weekend på Umåker, utställning igår och ponnytrav idag. Han slutade oplacerad på 1.58 i sitt lopp. Enl Maria så kändes han seg som aldrig förr.. Han tyckte nog att det var jobbigt att vara på utställning och vara vacker hela lördagen och sedan tävla på söndagen. Efter avslutade tävlingar åkte vi hem och packade om bilen. Direkt det var ompackat åkte jag och Erica mot Öjebyn, Piteå. Erica börjar gymnasiet imorgon och hon skall läsa Naturvetenskapligt program med hästinriktning på Grans utanför Piteå. Första skoldagen där är imorgon..

 

11-17 augusti

Måndag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Tisdag: På kvällen kör vi (Skellefte Ponnytravklubb) ett insprängt kat.B lopp. Eftersom att Erica är bortrest så startar inte Xtra.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Nova.

Torsdag: Elin och Erica kommer hem från sin lilla semestertripp.

Fredag: Erica kör Ise för första gången. Hon går jättebra! Ise har ett väldigt bra steg med "tryck" i. Ska bli spännande att se hur hon utvecklas... :-)

Lördag: Peder kör Ariel 30 min. Evelina och Erica kör Nova 1 mil. Nere på Lindesberg startar Ragusas son Mr After Eight. Han blir 2:a på 2.07,3. Grattis till Carin och Madeleine! :-)

Söndag: Erica joggar Ise i 20 min. Hon sköter sig exemplariskt idag också. :-) Lite senare joggar Erica 1 mil med Xtra. Jag beställer lite nya saker till hästarna idag. Ett rosa namnpannband med Bäckdalens Nova i svart. Ett klarblått namnpannband med Solos Xtra i vitt och Ett svart namnpannband och en svart namnförbygel med Guldhagens Ariel i guld. Nu ska de bli snygga... :-)

 

4-10 augusti

Måndag: Erica joggar 1 mil med Xtra och rider sedan Ise i 30 min. Ise är superpigg! :-)

Tisdag: Erica joggar 1 mil med Nova och en stund senare joggar hon 20 min med Ariel.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Cola tingas. Om en dryg månad flyttar han söderut... Elin och Erica åker på en veckas semester. Idag, imorgon och måndagmorgon är de i Sundsvall sedan åker de upp till Boden och är där till nästa torsdag. På kvällen är de på konsert i Sundsvall. Det är Takida och Backyard Babies som står på scenen.

Söndag: Peder verkar och skor om Xtra runt om. Nere på Visbytravet startar Ragusas son Mr After Eight i två lopp. Han går 2.05,1 och 2.07,1. Nytt rekord igen! :-) Ett stort grattis till Carin och Madeleine. :-)

 

28 juli - 3 augusti

Måndag: Peder och Clas hjälps åt och byter hastighetsmätare på ena rockarden vars mätare har gått sönder.

Tisdag: Erica och Evelina kör Nova 30 min jogg, en stund senare kör Erica och Clas Lotus 30 min jogg.

Onsdag: Erica inleder dagens träning med att rida Xtra i 40 min. Xtra är jättepigg!!! :-) Sedan kör hon Ariel i 30 min. Ariel är jätteduktig men hon har inte mycket till kondis nu.. :-) Dagens tredje och sista pass blir Erica som rider Ise i 30 min. Ise är som vanligt pigg och alert.

Torsdag: Idag kör vi ett insprängt lopp för kat.A på Skelleftetravet. Evelina -Lotus och Nadja - Nova startar. Nadja och Nova tar starten och leder ända till inledningen av sista kurvan. Då kommer en av tilläggshästarna, Mysan och passerar dem. Nova och Nadja håller sedan lätt undan för övriga ekipage. De slutar alltså 2:a på nya voltrekordet 3.15,3. Evelina och Lotus går det inte riktigt lika bra för. Evelina orkar inte riktigt ge Lotus det stöd han behöver i tömmarna så han blev lite orytmisk och rullig vilket resulterade i en rapportering. De slutade 3:a på 3.12,9 så ganska bra gick det ju för dem iaf... :-) Elin, Erica och Clas jobbade fö som parkeringsvakter under kvällen (ideellt för ponnytravklubben).

Fredag: Hästarna vilar..

Lördag: Idag åker vi ner till Skelleftetravet med Xtra. Nadja får prova på att köra russ för första gången. Det gick ganska bra. De körde två heat, det första på 2.32 och det andra på 2.28. Inte alls illa för att vara första gången. På kvällen åker vi till Skelleftetravet igen. Denna gång har vi Felicity i transporten. På Skelleftetravet hämtar Kari Vaaraniemi henne för transport upp till Bodentravet. Felicty är såld till Norrbottens Travsällskap och ska gå som travskoleponny på Bodentravet.

Söndag: Erica joggar Ariel i 30 min. Hon känns pigg och fin. Lite senare joggar hon Nova 1 mil. Nova är som vanligt pigg och alert. :-)

 

21-27 juli

Måndag: Idag säljer vi Felicity. Hon ska bli travskoleponny. Det tror jag att hon kommer att passa superbra som. :-)

Tisdag: Erica joggar 1 mil med Nova. Vi anmäler Evelina - Lotus och Nadja - Nova till start på Skelleftetravet nästa torsdag 31 juli.

Onsdag: Evelina fyller 10 år!!! Grattis Evelina :-) För den som är nyfiken på vad hon fick i paketen kan jag meddela att hon fick kläder, böcker, örhängen, bratz, biobesök och lite annat smått och gott. :-)

Torsdag: Evelina rider Felicity och Ellen rider Nova. De rider 25 min på lägdan. Lite senare på kvällen rider Elin - Ise och Erica - Xtra. De rider i skritt, trav och galopp i 1 timme.

Fredag: Den här helgen är det Östersunds dubbeltrav. Vi finns tyvärr inte på plats men Ragusas söner Karamellen och Haribo finns där med sina familjer. Helgen börjar riktigt bra för Haribo som blev 3:a på nya rekordet 2.06,2. Ett stort Grattis till familjen Svedlund :-). Karamellen blev tyvärr diskad i sitt lopp men han kommer nog igen till på söndag.. :-)

Lördag: Vi åker till Skelleftetravet för att Evelina - Lotus och Nadja - Nova ska få träna lite. De kör två heat och båda ekipagen är jätteduktiga. :-) Nova springer som aldrig förr och går 3.10 första heatet och 3.03 andra heatet! Lotus och Evelina joggar på i ett stabilt 3.06-tempo. :-)

Söndag: Andra dagen på Östersunds dubbeltrav. Karamellen startar i lopp 3. Han slutar 6:a på 1.51,4. Grattis Maria och Karamellen till ännu en fin tid. :-) I lopp 5 är det dags för Haribo. Han slutar oplacerad på 2.12,7.

 

14-20 juli

Måndag: Idag tingas Dusty.. Jag hoppas och tror att hon får komma till en jättebra familj men det känns redan lite tomt vid tanken på att både hon och Debbie flyttar om några månader.. Vi har bestämt oss för att sälja Felicity också.. Hon är världens bästa barnponny men vi känner att vi inte hinner med henne.. Evelina har ju både Lotus och Nova som hon tävlar med förutom Felicity plus att vi har bestämt oss för att hon ska få behålla Bamse. Hon hinner tyvärr inte med.. På kvällen kör vi Lilla Grand Prix och Mini Grand Prix på Skelleftetravet. Erica och Xtra startar i Lilla Grand Prix. De får en väldigt misslyckad start då Erica tog upp Xtra för omstart när ett ekipage tjuvstartade och sedan märkte hon att de inte blåste för omstart.. Sedan blev Xtras framben påkörda flera gånger under loppet... :-( Loppet avslutades för deras del med en målgalopp.. Totalt misslyckat alltså, men det är sånt som händer... :-) Elin och Erik jobbade fö i entrén under kvällen (ideellt för ponnytravklubben).

Tisdag: Peder verkar Lizette runt om. På kvällen joggar Erica 1 mil med Nova.

Onsdag: Idag åker vi och ultraljudar Lizette på morgonen.. *spännande*.. Hon var dräktig (19 dygn) så nu blir det en liten Duffysyster eller bror som anländer den 23 maj (om den är punktlig). :-)

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Xtra.

Fredag: Idag inleder vi dagen med att åka och ultraljuda Ragusa som är på dygn 21 om hon är dräktig... och det är hon! :-) Ragusa har tiden ute samma dag som Lizette, 23 maj. Jag längtar redan... :-)

Lördag: Allmänt småfix..

Söndag: Erica rider Xtra i 30 min på slagen vall sedan rider hon Ise 30 min på slagen vall. Hon avslutar dagens träning med att jogga 1 mil med Nova.

 

7-13 juli

Måndag: Idag fick vi veta att Ragusas son Plopp som bor i Norge har startat och sänkt rekordet till 2.22. Grattis till er! Det ska bli kul att se hur det fortsätter.. Plopp var ju ridponny de sista åren här i Sverige så det är kul att han får komma ut och visa att han kan han också. :-)

Tisdag: Idag är det heldag ponnytrav i Hoting igen (kör dubbeltrav söndag och tisdag) och idag slår Maria och Karamellen till! :-) De vinner på utmärkta 1.49,8!!! Grattis Maria och Karamellen! Ni är såååå duktiga! :-)

Onsdag: Erica joggar 1 mil med Xtra.

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Nova. Nova är superpigg..!! :-)

Fredag: Erica joggar 1 mil med en pigg och glad Xtra. :-) Peder verkar Cloetta runt om.

Lördag: Peder verkar Caramel runt om.

Söndag: Peder verkar Ise runt om. Mitt på dagen rider Elin - Ise och Ellen - Nova ett 30 min träningspass på slagen vall. Båda hästarna är jättepigga! :-) Idag är det heldag pånnytrav på Gävletravet. Haribo startar i två lopp och slutar 4:a i båda loppen (på 2.09 och 2.10). Har det hänt något mer.. Jo, Debbie är tingad! Jag funderade ju på att behålla henne men man kan ju inte behålla alla.. Det blir Duffy som stannar av årets föl.. och kanske, kanske Dunder... Vi får se...

 

30 juni - 6 juli

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar lite till.. :-)

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Lotus och Erica joggar 1 mil med Xtra.

Torsdag: Peder skor om Xtra runt om.

Fredag: Peder, Erica och Evelina åker norrut.. Boden kör sin dubbeltravhelg och idag är det kvällstrav med första start 18:00. Evelina och Nova startar i lopp 1. De gör ett felfritt lopp och slutar 4:a på 3.28,6. I lopp 5 är det sedan dags för Evelina och Nova igen. Nova känns trött nu.. Är inte alls så pigg som hon brukar vara. Det är varmt ute och hon har åkt transport i några timmar plus att det är dagens andra start... De gör iaf en felfri insats och travar runt på 3.42,6. Det räcker till en fjärdeplats. I lopp 8 är det Xtra och Ericas tur. Det gör ett jättebra felfritt lopp och slutar 3:a. Xtra är verkligen stabil och fin i formen nu. :-) I loppet direkt efter, lopp 9 är det sedan dags för Evelina att göra tävlingsdebut med Lotus och lite nervös är hon allt.. :-) De gör även de ett felfritt lopp och slutar 4:a på nya linje/autostart rekordet 3.09,8. Evelina känner sig jättenöjd. :-) Efter avslutade tävlingar beger sig Peder hemåt medan Erica och Evelina stannar kvar hos sin mormor och morfar i Boden. Hästarna får stå kvar på Bodentravet för att slippa resa fram och tillbaka.. På söndag är det ju dags igen..

Lördag: Erica, Evelina och Margaretha (deras mormor) är till Bodentravet men jämna mellanrum under dagen.. De ger morgon, lunch och kväll, de mockar och de är ute och går på två drygt halvtimmeslånga promenader med hästarna. På kvällen är de dessutom där och tävlar i frågesport, äggkastning och allt vad det var.. :-) Barbie var på utställning idag. Hon fick 7-7-7-7-7 tot 35 p. Inte jättebra men samtidigt är 7p inte dåligt heller. Domaren trodde att hon skulle få högre poäng efter lite mer träning.

Söndag: Just före kl 8 på morgonen åker jag och Peder norrut.. Idag börjar tävlingarna kl 12:00. Först ut idag är Evelina och Lotus. De startar i lopp 3 och gör ett jättebra och nästan felfritt lopp igen. De slutar 3:a på 3.11,8 och Evelina blir hur glad som helst! Hon har drömt om att även hon skulle få vinna en pokal.. :-) I lopp 5 startade Evelina och Nova och nu var det jättenära att Evelina skulle bli 3:a igen! Hon slutade 4:a på samma tid som 3:an som slog henne med max 1 meter.. :-) Sedan "vilade" vi i några lopp innan det var dags för Erica och Xtra i lopp 9. I det loppet stod Xtra lite "fel" inne och hon skulle behöva sänka rekordet med flera sekunder för att ha en chans att nå topp 3. Erica och Xtra gjorde (som vanligt får jag väl säga nu) ett stabilt lopp och slutade 4:a på 2.18,4. I lopp 10 är det sedan dags för Evelina och Lotus att göra dagens andra start och det blir deras hittills snabbaste lopp tillsammans. De slutar 4:a på 3.06,0. Evelina är så nöjd som man bara kan vara.. :-) I lopp 11, dagens sista lopp är det sedan dags för Erica och Xtra igen. Loppet är 2140 m och Xtra står på 2200m så Erica satsar på en repris av förra helgen (fast då var tillägget 40m längre). De kom iväg bra i starten även denna gång och passerade sedan en efter en.. Det blev dock inte riktigt lika spännande på upploppet som förra lördagen utan nu var de 4 längder efter segraren. 2:a blev de iaf och dessutom på nytt rekord 2.16,5 :-) Nöjda och glada åkte vi sedan hemåt med bilen full av färgglada rosetter och tre stycken pokaler.. :-) Inte bara Boden körde ponnytrav idag. Även nere i Hoting kördes en heldag ponnytrav (de kör också dubbeltrav men söndag och tisdag). I lopp 3 startade Karamellen med Maria i sulkyn. De slutade 2:a på 1.53,5. Grattis Maria och Karamellen!!! :-)

 

23-29 juni

Måndag: Peder och Erica åker till Skelleftetravet direkt på morgonen. De har med sig Lotus och Dilissa i hästtransporten. Erica skall vara på 4 dagars ungdomsläger med Lotus och Fighter (varmblod) och Dilissa åker söderut med Grens Hästtransporter. De pysslar på med lite av varje på lägret. Det första träningspasset blev på em då Erica körde intervaller med Fighter. Senare på kvällen var det besök från Montéföreningen och de fick prova riktiga montésadlar. Erica red Fighter som kändes fin. Hon hann även med en provrunda med Näsvallens Brunett.

Tisdag: Erica kör intervaller med Lotus på fm. De tränar på att ligga tre stycken i bredd och försöka få det att gå så fort som möjligt utan att lämna varandra. Erica och Lotus tränade med Linhagens Frisbee och Näsvallens Brunett. Det gick bra. :-) Den sista intervallen körde alla shettisar tillsammans. Förutom körning blev det även lite städning idag. Erica och lägertjejerna städar och fixar på förmiddagen för Kl 12:00 är det invigning av nya ponnystallet på travbanan. På eftermiddagen har de först lite teori och sedan var det dags för dagens andra träningspass. Det här passet skulle alla prova att använda en utrustningsdetalj som de aldrig provat förut.. Erica provade att köra Lotus med raymondcheck. Det blev ingen skillnad.. Lotus sprang precis som vanligt... :-) På kvällen kom Sleipner på besök och de tjejer som ville fick fick sitta framför med dubbeltömmar och provköra stor häst. . Erica körde inte då hon tyckte det kändes lite konstigt.. Hon håller ju på för fullt med storhästlicensen och kör även Fighter på lägret. Fighter fick fö stå hela dagen idag pga en svullen bakkota. Christian Månsson (proffstränare och lägerledare) använde Fighter som lektionsmaterial och visade visitation och hur man kan sköta om och linda en svullnad för att få den att gå ner.

Onsdag: Peder inleder dagen med att åka och ultraljuda Timera. Hon är dräktig på dygn 22! :-) Hon har tiden ute 29 april -09. På förmiddagen kom Norran (den lokala tidningen) på besök. De intervjuade Erica och några till av lägerdeltagarna och tog lite bilder. Medan tidningen var där så tränade tjejerna på att köra i klunga och byta positioner. Lotus känns fin och Erica får beröm av Chrille (fast Lotus bromsar lite i ledning). Efter träningspasset åker tidningen och tjejerna ägnar sig åt teori och har även en teoretisk tävling. På eftermiddagen var det sedan dags för "proffsarna" att köra ponnyerna och komma med tips. Jens Eriksson körde Lotus. Jens och Lotus var inte skapa för varann och Lotus gick 3.30.. Jens tyckte dock att Lotus jobbade lite sämre med vänster bak och tipsade Erica om att stretcha honom. Sedan var det dags för att smörja selar och efter det var det dags för middag.. Efter middagen lyssnade de på en föreläsning om hovlära och lite senare på kvällen red Erica ut en sväng med Fighter i skogen. Han kändes väldigt pigg och alert! :-) Här hemma joggar Peder 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova.

Torsdag: Sista dagen på lägret.. Lägret avslutas med att de ska köra "Lägerloppen". Två lopp där ponnyerna distanseras efter dagsformen. Det är nio startande ponnyer och Erica och Lotus kommer 2:a i båda sina lopp. Erica var jättenöjd och tyckte Lotus kändes fin. :-) Efter loppen var det prisutdelning. En kaka var till alla startande! :-) Som överraskning (av Chrille och Stina) fick även de tre främsta i båda loppen ett presentkort på Royal för 50 kr var. Erica fick alltså två st = 100 kr att handla för. Sedan var det dags att städa innan hemfärd...

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Heldag ponnytrav i Lycksele. Evelina och Nova startar i lopp 1. De gör ett bra lopp och slutar oplacerade på 3.28,1. I lopp 2 startar Erica och Xtra. Xtra är lite het och Erica ska ta det jätte-jätte lungt med henne från starten.. Hon börjar lungt med släpper på lite redan efter 100 m och får en liten galopp. Erica tar upp henne igen och sitter och tar det lungt näst sist i fältet. När de efter 300 m passerar mig så skriker jag "Ta det lungt!".. För de som stod runt om måste det ha låtit lite knäppt.. Barnet sitter och tar det lungt, näst sist i fältet och mamman står och skriker åt henne att hon ska ta det lungt.. :-) Erica och Xtra sitter kvar näst sist i drygt 1 ½ varv (loppet är 2140 m och Xtra stod på 100 m tillägg). Sedan styr Erica ut i sista kurvan och passerar en och en till.. Kommer in på upploppet i bra fart och passerar nästa. Hon kommer att klara tredjeplatsen säger Peder då.. Men Xtra flyger förbi trean och tvåan och har huvudet vid ettans vojlock när de passerar mållinjen.. 2:a, men oj vad bra hon gick! (synd att det inte var 10 m till.. ;-) ) Klart snabbast av dem alla på upploppet, sluttiden blev 2.18,5 men med tanke på hur sakta hon körde i början av loppet skulle det vara kul att veta hur fort hon gick den sista biten... :-) I lopp 7 är det dags för Evelina och Nova igen. Det gör återigen ett bra lopp. De slutar oplacerade på nya rekordet 3.23,6 (rekordsänkning med 3 sek). I dagens sista lopp, lopp 10 är det dags för Erica och Xtra igen. De står hårt inne. Xtra måste sänka rekordet med flera sekunder för att kunna klara en placering bland de fem.. Erica bestämmer sig för att bara lungt med henne och de slutar oplacerade på 2.18,8. Jennifer och Amber startade i kvalet också. Det höll jag på att glömma bort att berätta... :-) De körde helt ensamma, utan sparring lungt och fint runt och klarade kvaltiden. Nu syns de snart ute på tävlingsbanorna! :-)

Söndag: Erica rider ut med Ise i 40 min och en stund senare kör Peder - Lotus och Erica - Ariel. Ariel känns jättefin. :-)

 

16-22 juni

Måndag: Erica joggar 1 mil med Nova och 1 mil med Xtra.

Tisdag: Hästarna vilar. Vi anmäler Evelina - Nova och Erica - Xtra till två lopp var i Lycksele 28 juni.

Onsdag: Peder och Erica tömkör Bamse idag. Han är extremt lydig och snäll så de provar att sätta på honom vagnen.. Han fortsätter att traska runt som om han aldrig gjort annat så Erica provar att sätta sig i vagnen och köra en liten stund. Bamse traskar runt som världens mest rutinerade kille! Han är helt otrolig den mannen.. :-) Lite senare kör Erica tre pass. Hon joggar 1 mil med Xtra, 1 mil med Nova och 1 mil med Lotus.

Torsdag: Hästarna vilar. Idag fick vi det tråkiga beskedet att familjen som köpte Pia-Lisa hade blivit tvugna att ta bort henne pga sjukdom. :-( De frågar samtidigt om vi har något nytt russ att sälja till dem och faktum är att vi har bestämt oss för att sälja en av damerna.. Dilissabess. Hon är världens snällaste och finaste och hon förtjänar verkligen någon som ägnar all sin tid åt henne. Vi har bestämt oss för att betäcka fem ston i år och hon hör inte till dem. Vi vill inte att hon skall gå och "skrota" det är hon alldeles för fin för..

Fredag: Midsommarafton. Som vanligt så firar vi midsommar i Vallen, där vi går barnridning med Piretta och Nova. Det är riktigt mysigt i Vallen (trots regnskurar) med midsommarstång, fiskdamm, hamburgergrillning och allt annat som behövs för ett riktigt midsommarfirande.. :-)

Lördag: Hästarna vilar.

Söndag: Erica rider Dilissa en stund. Hon är jättesnäll och duktig. Lite senare så joggar hon 1 mil med Nova och 1 mil med Xtra. Idag säljer vi Dilissa. Det gick väldigt fort nu när vi väl bestämt oss.. Hon flyttar ner till Karlstad till familjen som hade Pia-Lisa. Vi hoppas och tror att de ska få många underbara år tillsammans. Hon åker söderut redan imorgon..

 

 9-15 juni

Måndag: Idag är det strålande sol ena sekunden och regn och åska den andra.. När det är uppehåll och soligt vid middagstid är Peder över på andra sidan ån och tar lite nya bilder på fölen. När vi några timmar senare går på en inspektionsrunda och tittar till alla hittar vi Dakota död!!! Hon ligger precis innanför öppningen till den ena ladan.. Vi hittar ingen annan förklaring än att någon måste ha sprungit på/över henne.. :-( Det måste ha hänt när det åskade och levde om... Hon som var så vacker.. Jag kan knappt tro det är sant.. :´-(

Tisdag: Just efter åtta på morgonen går vattnet för Piretta.. Jag har åkt till jobbet men Peder är hemma och passar henne. När det inte verkar hända så mycket ringer Peder efter vår veterinär som kommer direkt. Det visar sig att Pirettas föl har ett felläge och tyvärr kommer den lilla bruna killen inte ut levande.. :-(.. Jag som trodde att vår otur hade vänt.. Det började så bra i år med vackra och och välskapta föl och sedan bara vände allt de senaste dagarna.. :´-(

Onsdag: Peder åker till Boden med Evelina och Erica som har fått ta ledigt från skolan (De har examen imorgon och på fredag). Med sig har de Nova och Xtra som skall starta i två lopp var. I lopp 1 startar Erica och Xtra. De kommer iväg bra i starten och tar ledningen men kort efter start så krockar de med en storspov!!! Xtra hoppar då åt sidan och galopperar.. De tappar några placeringar men jobbar på bra, en kort galopp till hinner de dra på sig innan upploppet.. Xtra ligger då 3:a med 50 m tillgodo på ekipagen som ligger 4:a och 5:a. Tyvärr får de då med ca 30 m kvar till mål en tredje galopp och blir diskvalificerade.. i lopp 2 är det dags för Evelina och Nova. Det är Evelinas tävlingsdebut i år och hon är jättenervös.. Nova är jättepigg och det slutar med att de galopperar mer än de travar och de drar även de på sig en diskvalificering.. Peder får peppa Evelina lite och de kommer överrens om att hon skall hålla, hålla i nästa lopp så att Nova travar bra även om de blir jättesist.. I lopp 6 är det då dags för Evelina och Nova igen. Evelina håller ett stadigare tag i tömmarna och de joggar i mål som 5:a på nya voltrekordet 3.26,7 (sänkning med exakt 6 sekunder). I lopp 7 är det dags för Erica och Xtra. Även Erica håller ett stadigare tag i tömmarna och satsar på att komma runt felfritt. Xtra kommer i mål som första oplacerade på 2.20,9.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Idag är vi på Joypeak festivalen i Ursviken. Det är en årlig festival där allt är gratis, barnridning, hoppborg etc... (glass, godis och annat man äter får man betala för). Jag, Peder och Erica går barnridning med Nova, Xtra och Felicity. För Nova var det barnridningspremiär men hon skötte sig exemplariskt! :-)

Söndag: Peder verkar Piretta runt om.

 

2-8 juni

Måndag: 02:08 fölar Dilissa, det blev ett vackert brunt stoföl med stjärn, snopp, vit fläck på underläppen och vita bakfötter. Jag tittade till Dilissa till kvart-tjugo över ett, då sa jag åt Peder att jag måste sova nån timme och gick och lade mig.. Knappt hann jag somna innan Peder knackade på fönstret och hojtade 3-1...

Tisdag: Erica joggar 8 km med Felicity och sedan 8 km med Nova. Felicity känns fin om än lite otränad och Nova joggar på i ett friskt tempo.

Onsdag: Erica rider Xtra 1 timme. Hon tar det bara lungt men Xtra känns pigg och fin.

Torsdag: Idag har Calisi tiden ute och hon är jätteskum... Jag trodde nästan att hon skulle föla på Blondies 2 årsdag men så blev inte fallet..

Fredag: Någongång mellan kl.04-06 fölade Calisi. Det är den första fölningen vi missade helt pga att jag sov över mitt skift.. Fölet lyckades hamna på andra sidan tråden men Calisi är inte en mamma som står och väntar på räddningen.. Hon slet upp en stolpe och mejade staketet och stod nöjd och lycklig utanför staketet med sin dotter när jag kom ut.. Det blev ett isabellfärgat sto (vår första isabell) med stjärn och vita strumpor båda bak, något vitt har hon på mulen också. Vi döper henne till Debbie. Dubbelt så fyndigt (tycker jag) då vi har musiktema och Debbie är sångerska i popgruppen Blondie.. :-) Mitt på dagen får Dilissa och Dakota samt Lizette och Duffy flytta över till betet på andra sidan ån där Samba och Dunder samt Ragusa och Dusty redan går och betar sedan förra helgen. På eftermiddagen joggar Peder 8 km med Xtra som känns pigg och fin. Kl 22:15 fölar Indie, det blev en fuxfärgad hingst med bred bläs som gick ut över hela mulen och underläppen. Lillkillen hade även vita bakfötter. Han är en otroligt söt men trött kille, vi döper honom till Dylan. Indie är lite "konstig" och verkar inte bry sig särskilt mycket om sitt föl.

Lördag: På morgonen somnar Dylan och vaknar aldrig mer.. Han har både ätit och bajsat under natten när vi varit ut och tittat till honom... Troligtvis var det något medfött.. Vi tror att det var därför Indie verkade så sval mot honom.. Hon kände säkert att något var fel. :-(

Söndag: Peder joggar 8 km med Xtra och Evelina joggar 1 mil med Nova (Jag åker med). Båda två känns pigga och fina.

 

26 maj-1 juni

Måndag: 10:18 fölar Ragusa. Det blev ett vackert ljusbrunt stoföl med stjärn. Vi döper henne till Dusty. Dustys födelsevikt var 33,2 kg och hon var 83 cm hög.

Tisdag: När Erica kommer hem från skolan joggar hon 8 km med Xtra och sedan 8 km med Nova. Båda två känns pigga och fina.

Onsdag: Dunder fyller 2 veckor. På kvällen körde Erica sitt sjunde licenslopp med stor häst och denna gång hade hon nr.6, springspår. Erica skötte sig riktigt bra idag också. :-) Det här var sista provloppet för säsongen, nu är det sommaruppehåll med provloppen som kör igång igen i augusti.

Torsdag: Peder verkar Calisi runt om. En stund senare joggar han 8 km med Xtra som känns jättefin. På kvällen är det travtävlingar på Skelleftetravet så järnkursen är inställd och Erica ledig. Ponnytravklubben kör ett insprängt kat.A (Mini Sommarloppet). Lotus är så lite tränad så vi är tyvärr inte med.

Fredag: Peder verkar Indie runt om. Dilissa har tiden ute idag men inget föl kikar ut..

Lördag: Duffy fyller 4 veckor och födelsedagen firas med att hon reser sig själv igen! och igen och igen.. :-) Åh vad skönt.. Nu räcker det med att vi tittar till henne lite då och då.. På eftermiddagen kör Peder Lotus och jag (Carola) kör Xtra. Vi joggar 8 km och kör några intervaller i 3 min fart. Lotus ser verkligen jättefin ut, han är på G. :-) På kvällen får Sibylla kattungar. Tre små sötnosar anlände från 20:30 - 23:30. Det blev en grå och två vita.

Söndag: Stona med föl har gått i inbetningshage på dagarna och i jordhage på natten men idag släpper vi Samba och Dunder samt Ragusa och Dusty på sommarbete på andra sidan ån. Det har varit minusgrader på nätterna ända till förra helgen så gräset har inte vuxit så bra men det räcker och blir över till dem iaf.. :-) Lizette och Duffy får fortsätta att gå i inbetningshagen några dagar till så att vi har Duffy nära och kan hålla ett vakande öga på henne.
Dilissa hade tiden ute för 2 dagar sedan, Calisi har tiden ute om 4 dagar, Piretta om 9 dagar och Indie om 11 dagar.

 

19-25 maj

Måndag: Elin fyller 18 år, Grattis Elin! :-)

Tisdag: Ragusa har tiden ute idag men inget föl kikar ut..

Onsdag: Dunder fyller 1 vecka. Idag är Duffy vid ett tillfälle uppe i hela 3 timmar!!! :-) På kvällen kör vi kval på Skelleftetravet. Ariel ser inte bra ut.. Erica hann inte värma något innan kvalet och Ariel travade som en kratta.. Jag tror inte att det bara berodde på att hon inte hann värma utan även pga att Ariel är inne i en växtperiod igen.. Ska man se det positivt så var det bra att trava 2.59 som en kratta...;-) Nu får hon ta det lungt ett tag.. Efter kvalet körde Erica sitt sjätte licenslopp med stor häst och denna gång hade hon nr.1 och ledde alltså volten. Erica skötte sig riktigt bra idag också. :-)

Torsdag: Natten till idag får Busola kattungar. Totalt fyra små sötnosar, en svart, två vita och en röd anlände från 03:30 - 05:30. Idag galopperar Duffy för första gången sedan hennes olycka! :-) Hon har lite "stelare" rörelser då hon ju har legat mycket och därför är lite muskelsvag. Men det känns otroligt skönt och roligt att hon hela tiden gör små framsteg. :-) Peder joggar 1 mil med Xtra som känns pigg och fin. På kvällen jobbar Erica som ledarassistent/ungdomsledare på travet 2 timmar (järnkurs).

Fredag: Allmänt småfix, hästarna vilar..

Lördag: Duffy fyller 3 veckor. På förmiddagen är Peder och Erica på en föreläsning i träningslära med Christian Månsson på Skelleftetravet. Föreläsningen anordnades av ponnytravklubben och många medlemmar passade på att komma för att höra på föreläsningen och kanske få några nya tips. Efter föreläsningen anordnades sedan provlopp. Peder och Erica hade tagit med sig Xtra för att vara med i provloppen och Xtra var i en strålande form idag. Erica öppnade jättelungt, första 1000m på 2.28 och gasade sedan på och körde 2.14 sista 1000 m i det första provloppet. I det andra provloppet gick hon 2.14 på hela distansen! :-)

Söndag: Under dagen byggs det på inbetningshagar, lagas vindskydd etc.. Vi har sovit i skift hela den här veckan också men Duffy blir piggare och starkare för varje dag så snart kommer hon att klara sig själv igen.. :-) Snart kommer föl nr tre för året här hemma.. (det trodde jag iofs för en vecka sedan också..). Ragusa är 5 dagar över tiden (och på kvällen är hon verkligen skum..) , Dilissa har tiden ute om 5 dagar, Calisi har tiden ute om 11 dagar, Piretta om 16 dagar och Indie om 18 dagar.

 

12-18 maj

Måndag: För fjärde natten i rad så turas jag och Peder om och kliver upp till Duffy för att se till att hon äter en gång i timmen. *gäsp*.. Idag tycker vi oss iaf märka att hon är ännu lite piggare. Hon gör motstånd när hon ska få sina sprutor och när hon och Lizette får komma ut och röra på sig en stund så skrittar hon lite raskare, ja hon tom halvjoggar en liten stund..

Tisdag: För femte natten i rad så turas jag och Peder om och kliver upp till Duffy för att se till att hon äter en gång i timmen. *dubbel-gäsp*.. Man börjar att känna sig lite sliten nu.. Duffy är iaf en charmig liten kämpe som alltid gnäggar och blir glad när man kommer dit.. :-) Erica joggar 8 km med Xtra, 8 km med Ariel och 8 km med Nova. Alla tre var duktiga.

Onsdag: Natten tillbringar vi på samma sätt som vi gjort den senaste veckan. På förmiddagen kl 10:07 fölade Samba. Det blev en vacker hingst vi döpte till Dunder. Han var 81 cm hög och vägde 33,5 kg. Duffy har blivit ännu lite piggare. Idag är hon vid ett tillfälle uppe och går i drygt 1 timme innan hon behöver vila! :-) På kvällen kör Erica sitt femte licenslopp med stor häst och denna gång hade hon nr.4. Erica skötte sig bra och höll sig där hon skulle trots att det blev lite förvirrat då nr.2 alltid var på fel ställe...

Torsdag: För sjunde natten på rad sover vi i skift.. När Erica kommer hem från skolan kör hon och Peder ut en sväng. Peder - Xtra och Erica - Ariel, de joggar 8 km. På kvällen är det ett jippo för några företag på travet så järnkursen är inställd och Erica ledig.

Fredag: Sover i skift i natt också. Idag är det sista dagen Duffy får penicillin. Då hon är pigg nu men är muskelsvag så får hon selentillskott (ordinerat av vår veterinär naturligtvis). Hon skall få selen nästa fredag och fredagen efter det också. På kvällen är det ett insprängt ponnylopp nere på Romme travbana. Ragusas söner Haribo och Mr After Eight startar. Båda två gör ett jättebra lopp. Tyvärr blev det målgalopp som 5:a för Haribo som annars hade gjort en rejäl sänkning av rekordet. Som första oplacerade i mål kommer After Eight på nya rekordet 2.11,8. Ett stort grattis till er båda, det ska bli jättespännande att följa er i sommar. :-)

Lördag: Sover i skift i natt också. Duffy fyller 2 veckor. Peder, Erica och Evelina åker ner till travet med Ariel och Nova. Erica kör omkring kvaltiden med Ariel som är lite seg. Evelina kör Nova som joggar 3.25 och känns jättefin.

Söndag: Sover i skift i natt också. Duffy är ännu lite piggare. Vid två tillfällen under dagen är hon uppe på benen i en dryg timme och vid ett tillfälle är hon uppe i över 2 timmar! Det går åt rätt håll.. :-) Idag är det heldag ponnytrav nere på Hagmyren (Hudiksvall). Ragusas son Haribo startar i lopp 5 och blir 2:a på nya rekordet 2.09,0. Ett jättestort grattis till familjen Svedlund! :-) I loppet efter startar Ragusas son Karamellen i monté där han slutar 4:a. Några lopp senare startar han i travlopp och där slutar han och Maria oplacerade på tiden 1.58,6. Snart kommer föl nr tre för året här hemma.. Ragusa har tiden ute om 2 dagar, Dilissa har tiden ute om 12 dagar och Calisi har tiden ute om 18 dagar. *spännande* :-)

 

5-11 maj

Måndag: Allmänt småfix, hästarna vilar..

Tisdag: Peder kör Xtra och Erica kör Ariel. De joggar 1 mil och båda två känns pigga och alerta.

Onsdag: Idag råkar Duffy ut för en liten olycka.. Peder hade släppt ut henne och Lizette för att hon skulle få sträcka lite på benen. Hon gick/sprang omkring i hagen med Lizette och när hon en stund var obevakad så föll hon i ett lerigt traktorspår och hamnade halvt på rygg i traktorspåret! Duffy kunde inte ta sig upp själv så när Peder en stund senare upptäckte henne så var hon lerig och kall... :-( Peder bar in henne, torkade henne torr, satte på henne ett fleesetäcke och satt med henne i knäet tills hon somnade.. Allt verkade iaf ha gått bra då hon inte lät rosslig, snorade, hostade eller något.. På kvällen kör Erica sitt fjärde licenslopp med stor häst och denna gång hade hon nr.6 (Springspår). Erica skötte sig jättebra och fick mycket beröm.

Torsdag: Duffy verkar trött.. Hon sover mycket och kliver inte upp och äter. När man hjälper henne upp på fötterna så går hon iaf fram till Lizette och äter.. Hon har börjat få lite feber, 38,7 grader visar termometern så jag ringer vår veterinär.. Veterinären kommer förbi och konstaterar att det är en trött men ändå pigg tjej. Hon har lite feber, hög puls och lite vätska i lungorna men i det stora hela verkar hon ändå fräsch. Hon får penicillin som hon skall få i 10 dagar + ett antiinflammatoriskt och smärtstillande preparat som hon skall få i tre dagar. Vi skall se till att hon kliver upp och äter en gång i timmen dygnet runt så nu blir det till att sova i skift.. På kvällen jobbar Erica som ledarassistent/ungdomsledare på travet 2 timmar (järnkurs).

Fredag: Jag och Peder turas om att kliva upp till Duffy under natten. Hon reser sig inte själv men när hon får hjälp upp på benen går hon fram till Lizette och äter. Magen är bra igång och hon både kissar och bajsar när hon är uppe på benen. Hon är inte sämre men inte heller direkt bättre när det börjar närma sig kväll så vi pratar med vår veterinär som ordnar så att Duffy får ytterligare ett preparat som är antiinflammatoriskt och som bla häver blodförgiftning på hästar som fått det.. Inte för att något eg tyder på att hon fått blodförgiftning men för att vara på den säkra sidan när hon inte är piggare än.. Peder verkade Ragusa runt om.

Lördag: Duffy fyller 1 vecka. Jag och Peder turas om att kliva upp till Duffy under natten. Det är inte så stor skillnad från igår, hon reser sig inte själv men när hon får hjälp upp på benen går hon fram till Lizette och äter.. Vad som ändå känns lite hoppfullt är att nu gnäggar charmtrollet när man kommer.. :-) Under dagen turas jag, Peder, Emil och Erica om att hjälpa henne upp på benen.. På dagen verkar och skor Peder om Ariel och en stund senare kör Peder Ariel och Erica kör Xtra. de joggar 8 km i ett lungt tempo. Sedan är det Novas tur. Erica joggar henne 8 km i 3.45-fart och hon känns pigg och stabil.

Söndag: För tredje natten i rad så turas jag och Peder om och kliver upp till Duffy för att se till att hon äter en gång i timmen. *gäsp*.. Under dagen så turas jag, Peder och Emil om att hjälpa henne... Hon känns lite piggare.. Hon ligger inte riktigt lika platt och vilar, allt oftare med huvud och hals "uppe" och med frambenen under sig.. Som hästar ofta brukar ligga och vila... Samba håller på och stånkar och stönar hela dagen.. Juvret är välfyllt och bäckenbanden kan nog inte bli lösare/mjukare.. När ska hennes föl komma? Samba hade tiden ute idag, Ragusa har tiden ute om 9 dagar och Dilissa har tiden ute om 19 dagar..

 

28 april - 4 maj

Måndag: Peder verkar Dilissa runt om. Hon har en hel månad kvar men hon är stooor kring magen.. :-)

Tisdag: Peder kör Xtra och Erica kör Ariel. De joggar och kör några intervaller i 2.40-fart, båda två känns kanonfina.

Onsdag: Peder kör Nova och Erica kör Lotus. De joggar 8 km och kör några intervaller i 3.15-fart. Båda två är pigga och alerta. Sedan tar Peder och verkar Felicity runt om. När han är klar selar han på henne och spänner för rockarden. Erica har hämtat och sadlat Ise. De rider/kör ca 3 km i ett lungt tempo. Båda två känns pigga och fina. :-)

Torsdag: Peder kör Ariel och Erica kör Xtra. De joggar 1,2 mil i ett jättelungt tempo idag. På kvällen jobbar Erica som ledarassistent/ungdomsledare på travet 2 timmar (järnkurs), barnen körde en precisionsbana i omväxlande skritt och trav och de håller på att vara riktigt duktiga. :-) På kvällen kör Bergsåker ett insprängt kat.B lopp och Karamellen gör årsdebut. Han blir 3:a på 2.01. Grattis Maria och Karamellen! :-) Innan vi går och lägger oss en stund kan vi konstatera att både Samba och Lizette har fått vit mjölk i juvren nu... *olidligt spännande*..

Fredag: Vårstädning i hagarna. Hästarna vilar.

Lördag: Dagen inleds med att Lizette kl 07:45 fölar. Det blev ett jättegulligt stoföl, rödskäck precis som mamma och pappa. Hon är vår hittills minsta tjej. Hon var 67,5 cm hög och vägde 17,2 kg när hon föddes. Vi döper henne till Duffy. Peder och Erica kör två pass idag. Först är det Peder - Ariel och Erica - Xtra som joggade 1 mil. Ariel travade på bra men kändes lite knäckt.. Kombinationen strålande sol och rester kvar av vinterpälsen kanske..? Sedan är det Lotus och Novas tur. Peder kör Lotus (Ellen åker med) och Erica kör Nova (Evelina åker med). De joggar 1 mil och båda två jobbade på bra. Idag är det heldag ponnytrav på Bergsåker. Haribo gjorde årsdebut på utmärkta 2.16,3. Det räckte till en tredjeplats. Grattis Billy och Haribo! Uppe i Luleå var det avelsvärdering. Ajax visades men fick bara 36p. Då flera av russen fick låga poäng räckte det ändå till att gå 2:a i ringen.

Söndag: Idag är Blondie på utställning hemma i Norge. Det gick jättebra! Hon fick poängen 8-8-7-8-8 och jättefin kritik! Hon tilldelades även en gåvopremie av domarna för att hon var så lovande. Hon fick ett täcke med sitt namn broderat på! :-) Stort grattis till Erik, Mia, Merete och Brage! :-) När söndagen blir måndag har inget ytterligare föl anlänt.. Samba har tiden ute om 7 dagar och Ragusa om 16 dagar..

 

21-27 April

Måndag: Peder kör Ariel och Erica kör Xtra, de joggar 1 mil och båda två känns pigga och alerta. En stund senare kör Peder Lotus och Erica kör Nova, de joggar 1 mil och kör några intervaller. Nova är riktigt alert så Lotus får problem med att hålla undan.. :-)

Tisdag: Idag bryter Evelina nyckelbenet! Hon åkte med bussen på väg hem från skolan när bussen kör i ett gupp och Evelina "kastas" ut i mittgången och slår sig så illa att nyckelbenet går av!!! Det blev några timmar på akuten med undersökningar och röntgen.. Hon fick en "stödsele" för att hålla axeln på plats.. Hon kommer inte att kunna köra Lotus imorgon så det blir strykning... :-( Medan vi är på akuten så tvättar och smörjer Erica selarna..

Onsdag: Kvällen inleds med ponnylopp, kat.B 1640 m. Erica och Xtra startar från 20 m tillägg och gör ett skapligt lopp. De slutar 4:a på 2.24,0. Xtra verkade inte riktigt gilla doseringen i kurvorna. Hon gick jättebra på raksträckorna och mindre bra i kurvorna.. Vi är hur som helst nöjda med en helt ok årsdebut. :-) Lite senare kör Erica sitt tredje licenslopp med stor häst och denna gång hade hon nr.5. Erica skötte sig jättebra och fick mycket beröm.

Torsdag: Småfix med hagar o.dyl. Erica jobbar som ledarassistent/ungdomsledare på travet 2 timmar på kvällen (järnkurs).

Fredag: Peder kör Ariel och Erica kör Xtra, de joggar 1 mil. Båda två känns fina.

Lördag: Idag är det Terrier-utställning i Skellefteå. Donna var anmäld men då hon har ett ganska stort sår på svansen (som dessutom är inlindad) så nöjde vi oss med att bara vara publik. Det var trevligt att se många fina hundar men domarens bedömningar gick inte riktigt hand i hand med mina... ;-) Idag har Lizette tiden ute! Inget föl kommer dock idag...

Söndag: Uppstigning 06:20, idag är det heldag ponnytrav i Umeå. Jag stannar hemma som fölvakt. Peder, Erica och Clas åker till Umeå. Väl nere i Umeå går Ariel jättebra på uppvärmningen, känns toppenfin. Erica ställer in henne men när hon en stund senare tar ut henne för kvalet så vill hon inte riktigt springa.. Hon bromsar sig genom hela kvalet, Erica trodde att det gick 3.30.. Ska man säga något positivt så tog hon inte ett enda galoppsteg iaf.. ;-) Kvaltiden blev 2.57,2 så hade hon inte sprungit och bromsat så hade det ju inte varit några problem att gå under 2.55,0..
Vi analyserar varför hon gjorde som hon gjorde.. Hon brukar alltid vara alert.. En anledning skulle kunna vara att hon ställdes in mellan uppvärmning och lopp, det har hon aldrig gjort förut och hon tolkade kanske det som att hon var klar..? I lopp 4 startar Erica och Xtra, det blir ett ok lopp där de slutar som första oplacerade på 2.23,5. I lopp 10 är det sedan dags för Erica och Xtra igen. De tar det ganska lungt i loppet då Xtra var uppanmäld. De slutar 4:a på 2.27,6. När vi går och lägger oss har fortfarande inget föl kommit. Lizette är 1 dag över tiden och Samba har tiden ute om 14 dagar...

 

14-20 april

Måndag: Allmänt småfix, hästarna vilar..

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Xtra. Hon känns jätteseg idag och vill inte ta i nåt alls.. Hoppas hon piggnar till igen, planen är ju att hon skall starta nästa onsdag.

Onsdag: Peder joggar Lotus 8 km, Han känns lite "lat" men joggar på i en ganska bra grundfart. Sedan tar Peder ut Nova, han verkar henne runt om och sedan joggar han 8 km med henne. Hon känns jättepigg och glad. :-) När Erica en stund senare kommer hem från skolan tar de ut Xtra och Ariel. Erica rider Xtra och Peder kör Ariel. De joggar några kilometer innan det ena rockarddäcket plötsligt exploderar med en jätteknall!!! Xtra och Erica studsade till och Ariel vred på huvudet och tittade på Peder.. Hon funderade väl på vad han höll på med.. :-) Hon är väldens coolaste 3-åring! :-) De joggar hem i ett lungt tempo och imorgon får Peder fixa däcket..
På kvällen har vi (SkelleftePonnytravklubb) ponnykval på Skelleftetravet. Vi kvalar ingen själva men ett russ och tre shettisar kommer till start. Idag gick det jättebra för dem alla och alla klarade kvaltiden. Efter ponnykvalet är det licenslopp med varmblod för de som håller på och tar licens för stor häst (eller bara vill träna). Erica kör sitt andra licenslopp med stor häst och denna gång hade hon nr.3. Erica skötte sig jättebra men hon hade lite problem med konkurrenterna.. ;-) I starterna bröt nr.2 utåt och i de två första starterna bröt även nr.4 inåt så Ericas spår "försvann" och en gång krokade hon tom ihop med konkurrenten.

Torsdag: Peder fixar rockarddäcket del 1. Vi hade ett däck med trasiga ekrar sedan tidigare och igår exploderade ju ett däck. Peder fick helt enkelt "bygga ihop" de två däcken. :-). Imorgon skall vi köpa slang till däcket. Vi anmäler Erica och Xtra + Evelina och Lotus till start på Skelleftetravet nästa onsdag. På kvällen jobbade Erica drygt två timmar på travet (Järnkurs).

Fredag: Idag åker vi och köper två slangar till rockarddäcket. Ett som Peder monterar in direkt och ett i reserv. :-)

Lördag: Idag är vi in till Skelleftetravet. Vi kör på banan med tre av hästarna. Erica kör Xtra som går 2.22 och en stund senare Ariel som lunkar 2.52. Samtidigt som Erica kör Ariel kör Evelina Lotus, 3.27.

Söndag: Mitt på dagen joggar Erica och Clas (Ericas pojkvän) 1 mil med Nova. Nova känns pigg och alert. Jag anmäler Erica och Xtra till två lopp på Umåker nästa söndag + att vi anmäler Ariel till kval samma dag. Lizette har nu tiden ute om 6 dagar och Samba har tiden ute om 21 dagar... *spännande*

 

7-13 April

Måndag: Erica joggar några kilometer med Lotus. Han känns superfin.

Tisdag: Erica rider Xtra i 30 min och sedan Ise i 30 min.

Onsdag: Peder kör Ariel och Erica rider Xtra, de joggar 1 mil. På kvällen har vi (SkelleftePonnytravklubb) ponnykval på Skelleftetravet. Vi kvalar ingen själva men tre russ och fyra shettisar kommer till start. Två russ och två shettisar klarade kvaltiden, övriga får komma igen och försöka någon annan gång. Efter ponnykvalet är det licenslopp med varmblod för de som håller på och tar licens för stor häst (eller bara vill träna). Erica kör sitt första provlopp med varmblod och det går jättebra! Hon startar med nr.2 på vojlocken och kommer också i mål som nr.2.

Torsdag: Erica jobbar som ledarassistent/ungdomsledare på travet 2 timmar på kvällen (järnkurs). Barnen får bla prova på att tömköra en precisionsbana.

Fredag: Peder kör Ariel och Erica rider Xtra, de joggar 1 mil. En kort stund senare joggar Erica några kilometer med Lotus som är superpigg! :-) På kvällen verkar Peder Bamse runt om och han står som ett ljus.. Han är så duktig: :-)

Lördag: Vilar..

Söndag: Nu börjar årets fölningar att närma sig med stormsteg.. Lizette har tiden ute om 13 dagar och Samba har tiden ute om 28 dagar.. *spännande*

 

31 mars-6 april

Måndag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel, de joggar 1 mil.

Tisdag: Vilar..

Onsdag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel, de joggar 1 mil. På kvällen skulle Erica eg ha kört sitt första provlopp med stor häst men pga att banan var väldigt mjuk så ställdes provloppen in (risk för skador på den nyomlagda travbanan).

Torsdag: Erica jobbar som ledarassistent/ungdomsledare på travet 2 timmar på kvällen (järnkurs).

Fredag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Lördag: Peder skor och broddar Lotus runt om sedan joggar han honom några km och han känns jättefin! :-)

Söndag: Vilar..

 

24-30 mars

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Erica kör Nova 30 min och skrittade sedan Ise i 30 min.

Onsdag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel, de skrittar och joggar omväxlande 1 mil.

Torsdag: Peder verkar Nova runt om.

Fredag: Idag var det planerat att Peder skulle vara på Solvalla (Stockholm) hela dagen för Travskoleinstruktörs slutprovet. Det var bara 3 st anmälda till slutprovet så det blev inställt! :-( Han får göra provet i höst istället.

Lördag: Idag har vi mätdag på Skelleftetravet. Peder har inte hunnit fixa Lotus hovar så han inleder dagen med att verka Lotus. :-) 14 ponnyer mäts på vår mätdag , vi mäter tre av våra. Ariel som är 122,5 cm, Lotus som är 104,7 cm och Nova som mäts till 100,6 cm. Efter att ponnyerna är mätta så kör Erica Ariel på travbanan för första gången (tillsammans med Jennifer och Amber). Hon joggar två bakvarv och provar på att volta, Ariel sköter sig exemplariskt! :-)

Söndag: Hästarna vilar.

 

17-23 mars

Måndag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel, de skrittar och joggar omväxlande i 8 km.

Tisdag: Erica kör Nova i 30 min.

Onsdag: Idag börjar Erica gå sin licenskurs för F-licens (för att köra stor häst).

Torsdag: Peder joggar Xtra 1 mil.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel 1 mil.

Söndag: Erica rider ett lungt 30 min pass med Ise och kör sedan Nova i 30 min.

 

10-16 mars

Måndag: Peder verkar Ariel och skor och broddar henne runt om. Ariel har aldrig varit skodd förut men hon sköter sig exemplariskt! :-) Lite senare rider Erica Xtra och Peder kör Ariel 8 km i ett lungt tempo. De möter skrammlande släp, skotrar och allt möjligt idag men Ariel är hur cool som helst.. :-)

Tisdag: Direkt efter jobbet är jag och gör ID-koll på en 20-årig arab.

Onsdag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel. De skrittar och joggar omväxlande i 8 km. Sedan kör Erica ett lungt pass med Nova.

Torsdag: Peder verkar Samba.

Fredag: Idag kliver vi upp tidigt. Erica skall åka på TLA III i Umeå och bussen går från stan 07:00. Peder skjutsar henne till bussen och sedan mig till jobbet. Jag slutar jobba 17:00 och åker sedan och äter en kebab innan Peder skjutsar mig till flyget. Jag flyger till Stockholm för att vara med på SPTFs representatskapsmöte och förbundsstämma. Jag kommer fram till hotellet vid 22-tiden och hinner precis ställa ifrån mig resväskan innan jag somnar... ;-)

Lördag: Idag är det representantskapsmöte. Vi pratar kring "Framtidens ponnytrav" mm.. På kvällen är det middag och prisutdelning av Årets Häst kat.A och kat.B, vinnare i resp åldersgrupp samt "Årets kusk" i respektive åldersgrupp mm, mm....

Söndag: Idag är det förbundsstämma. Vi väljer en ny styrelse och röstar på div motioner kring proppskrivningar, säkerhet osv.. På kvällen åker jag till Arlanda och 23:10 flyger jag hemåt igen.. Innan jag har landat har det hunnit bli måndag... *Gäsp*... Erica har haft jättetrevligt i Umeå under helgen och är nu färdigutbildad ledarassistent.

 

3-9 mars

Måndag: Peder kör Ariel och Erica rider Xtra. De skrittar och joggar så smått i 30 min nere på lägdan.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Erica joggar Nova några km.

Torsdag: Peder kör 1 mil i ett lungt tempo med Xtra.

Fredag: Peder verkar Yes runt om.

Lördag: Erica rider Xtra och Peder kör Ariel i 30 min nere på lägdan.

Söndag: Erica rider Ise i 30 min.

 

25 februari - 2 mars

Måndag: Hästarna vilar. På kvällen är jag och gör ID-koll på två varmblodiga travare.

Tisdag: Vilar.

Onsdag: Peder joggar och skrittar Xtra omväxlande 1 mil.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Mitt i natten mellan torsdag och fredag åker Peder till Wången. Han skall kursa fredag - lördag - söndag. På eftermiddagen ringde Anette Bergström och berättade att de har anmält Ajax till avelsvärderingen i Luleå 3 maj. Jättekul! :-) Vi håller redan tummarna... Vi får se hur det ser ut med fölningarna då.. Det är klart att man skulle ju gärna åka upp och titta..

Lördag: Peder kursar.. Erica joggar och skrittar omväxlande med Xtra 1 mil sedan rider hon Ise i 20 min.

Söndag: Peder kursar.. Erica rider Ise i 20 min. Lite senare rider Evelina - Nova och Ellen - Felicity. Förutom att Ellen trillade av en gång så gick det jättebra. Både ryttare och hästar var jätteduktiga! :-)

 

18-24 februari

Erica rider Xtra ett pass och kör Nova ett pass. Båda är pigga och glada. :-) Tyvärr har det blivit mer ishalkigt IGEN.. :-( På tisdagen är jag ledig från jobbet och är på Skelleftetravet på en travskoleträff "HUS-Projekt, Nystart - Utveckling Travskola" en fortsättning på träffen jag var på i Karlstad i december. De som håller i projektet på STC hade kommit upp hit till Skelleftetravet och träffade mig, travbanechefen, ungdomsansvariga och en representant från travsällskapet. Det var en givande och trevlig träff. :-) På torsdagen så skor och broddar Peder Xtra så att hon iaf ska kunna komma igång mer med träningen. Det har varit så trist, halkigt underlag hela den här vintern... :-( På lördagen är det årsmöte i Föreningen Nordruss, jag fick fortsatt förtroende som ordförande, Peder fortsätter som ledamot.

 

11-17 februari

Erica rider Xtra ett pass och kör Nova ett pass under veckan. Båda två är jättepigga! :-) På torsdagen är jag på ett möte på travet och diskuterar lite kring vad vi skall ta upp på HUS-mötet jag skall vara på på tisdag. På söndagen är det årsmöte i Skellefte Ponnytravklubb. Jag blev vice ordförande samt fortsatt tävlingsansvarig.

 

4-10 februari

Erica rider Xtra ett lungt 30 min pass på onsdagen och ett skritt och lite joggingpass i 30 min på lördagen. Xtra är pigg och känns jättefin. På söndagen rider Erica Ise för första gången. Vi börjar med att Erica hänger över hennes rygg medan jag leder henne. Vi går runt så i fem minuter och det går jättebra. Sedan sätter sig Erica upp och jag leder runt dem i 5 min till, Ise tar det fortfarande helt coolt. Sedan släpper jag Ise och Erica skrittar henne själv i 5 minuter och hon är jätteduktig! :-) Efter att Ise släppts ut i hagen igen är det sedan Timeras tur. Timera är PIGG... Erica skrittar henne i 20 min och hon taktar hela tiden.. :-)

 

28 januari - 3 februari

Erica rider Xtra ett lungt 30 min pass under veckan. På lördagen är det Skellefteponnytravklubbs gala på Skelleftetravet. God mat till samtliga och fina priser delades ut till årets kuskar 8-11 år, 12-15 år, 16-25 år och årets hästar kat.A + kat.B. Årets nykomling, komet, veteran och montéryttare fick också pris. Evelina blev 2:a i årets kusk 8-11 år och fick gå upp på scenen och få pris samt bli intervjuad. Nu siktar hon på att det ska gå minst lika bra i år. :-)

 

21-27 januari

Erica rider Xtra ett lungt 20 min pass under veckan.

 

14 - 20 januari

Den här veckan vilar hästarna. Det är djupsnö ena dagen och blankis nästa.. *suck*.. Hoppas att undelaget ska bli bättre så att vi kan komma igång lite mer med träningen.

 

7-13 januari

Den här veckan vilar alla hästar. Under helgen snöar det massor så nu ser det verkligen ut som en riktig vinter ute. :-)

 

1-6 Januari

Nytt år och nya friska krafter.. :-) Erica och Peder kör Ariel två lugna pass under veckan. När hon skrittar vill hon gå saaaakta och när hon travar så vill hon gasa på.. :-) Ise tömkörs med vagn första gången och den första minuten tyckte hon att det var superspännande och ville studsa lite.. Sedan tog hon det lungt och fint. Veckans andra pass med henne får Erica sitta i vagnen och köra och Ise är jätteduktig! :-) Hon har lite lättare för att gå på en stor volt åt höger, vänster varv är lite jobbigare..