Dagbok 2009

 

 

7-31 december

Hästarna har vintervila. Erica tränar både det ena och det andra på skolan. Några dagar före jul köper vi ett nytt hus i Mårtensboda. Nu skall vi måla, tapetsera och renovera där närmsta månaderna och i maj/juni så flyttar vi in där på riktigt. :-)

 

30 november - 6 december

Hemma i Renfors är det en lugm vecka. På skolan rider Erica ett pass med Bella-Mi på onsdagen och tränar framdelsvändningar och galoppfattningar ur framdelsvädningarna. Det gick riktigt bra men Bella-Mi hade lite bråttom ibland.. ;-) På torsdagen kör Erica och hennes klasskompisar tvåspann och harvar ridhuset med Lukas och Sessan.

 

23-29 november

Måndag: Dags för Eros att flytta hemifrån... kl 08:10 åker han med Grens hästtransporter från Skelleftetravet. Transportören frågade vad det var för ras? (Vi brukar ju alltid ha russ). Russ, svarade jag. Men han har ju så långa ben! sa transportören. :-)

Tisdag: Erica rider Mighty på skolan. De tränar bla framdelsvändningar. Hon är jättefin men pigg och Erica tycker att det är en enorm skillnad sedan hon red henne första gången då Mighty nyss kommit till skolan.

Onsdag: Allmänt småfix.

Torsdag: Erica och hennes körkamrater kör en sväng runt Öjebyn idag. Erica körde nordsvensken Lukas. Hästarna tyckte det var spännande inne i samhället och det tyckte en del av människorna de mötte också. ;-)

Fredag- Söndag: Allmänt småfix och höst/vinterstädning hemma.

 

16-22 november

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Erica rider Ravinsky på skolan.

Onsdag: Allmänt småfix..

Torsdag: Ernst kommer och Skor Luring och Björne runt om med brodd och snösulor. Båda två var jätteduktiga. 14:00 var det dags för frysmärkning av Luring. Han är superduktig både vid lastningen (har inte åkt transport sedan vi hämtade honom i Januari) och vid själva frysmärkningen *stolt matte*. På skolan kör Erica ett träningspass med Alf.

Fredag: Telia är och gräver i stohagen och förbi Yes hage. De lägger ner ny telefonkabel. Emil, Clas och Erica åker till Piteå Havsbad med ponnytravklubben. De badar på eftermiddagen och på kvällen är det middag och Wallmans salonger.

Lördag: Vi småfixar hemma. Emil, Erica och Clas badar med ponnytravklubben på Piteå Havsbad hela dagen. På em/kvällen åker de till Öjebyn där Emil också sover över till imorgon.

Söndag: Vi åker till Öjebyn och hämtar Emil. Vi tar samtidigt med oss två Safac sängbord, två kassar proppade med kläder, bäddset och köksredskap.

 

9-15 november

Måndag: Vi åker till Älsbyn för att prova om Penny är redo att paras men det är hon inte. Vi gör ett nytt försök på onsdag. Vi åker en sväng förbi Clas idag också och lämnar mer kläder + prisrosetter till Erica. Nere i Sundsvall börjar Erica 05:30. Idag var Sandra sjuk så Erica fick ta hemnnes "stall" idag. Hon fixade allt själv och körde de av hennes som skulle ut idag. Erica körde Västerbo Prepare, Ymers Amber, Pirate Copy, Trotteaur och Malins Ulvsås Svarten (Han ser ut som en jättestor Lotus).

Tisdag: Erica började 06:30. Idag var det massor med stalljobb och hon körde ingen. Hon hjälpe bla till med att ställa iordning en massa hästar som skulle in till kliniken, totalt var det ca 20 st som skulle in dit och kolla olika saker. Det var även personalmöte idag.

Onsdag: Vi åker till Älvsbyn och parar Penny med Elvis för idag är hon villig. Erica börjar 06:30. Massor med stalljobb och körde Notre Crown och Staro Dow Jones. På kvällen åkte Erica och personalen på personalmiddag på "Gräddhyllan" på Bergsåkers travbana. Där bjöd Bergharn först på middag och sedan delades 1-åringarna ut. Det skall komma 30 st nya 1-åringar till Bergharn, 15 stycken till gården och 15 stycken till Dannero. Bergharn höll även ett litet tacktal till Erica och hon fick en svart adidasoverall med "Stall Berg AB" på bröstet i present. :-)

Torsdag: Vi säljer Calisi och hon flyttar till Åmsele. Erica börjar kl 05:30. Torsdag = Fortkörningsdag. Hon körde Regine D'Inverne, Twist Life, Perl D'Inverne och Västerbo Duval. Idag som alla andra dagar är det även stalljobb, mockning, borstning etc.. Ericas mobil råkade bli duschad av en i personalen så nu är hon lite mobillös...

Fredag: Vi åker och parar Penny med Elvis igen och det gick bara bra idag också. Erica börjar 06:30. Idag är det sista dagen på praktiken nere hos Bergharn. Hon körde Ghastly Face och Wish to Win + stalljobb. På kvällen åker hon på trav på Bergsåker med gammelmorfar Sören. Hon hjälpte även till med att sela ut Nassau Town och Najad Lavec. Hon sover över hos gammelmorfar och gammelmormor till imorgon då hon åker hemåt igen...

Lördag: Erica åker hem från Sundsvall. Hon fick morfar Sörens gamla mobil så nu är hon nåbar igen. :-)

Söndag: Idag säljer vi vår ena rockard. Den ska nu glädja en familj i Kåge som har en shetlandsponny.

 

2-8 november

Måndag: Penny har börjat att löpa. Nere hos Bergharn börjar Erica att jobba 05:30. Måndag = Fortkörningsdag. Erica körde Clear Sign, Västerbo Chevalier, Ester Zonett och Wish to Win. Förutom snabbjobben med dem så var det förståss en massa stalljobb. Mocka, borsta, duscha, städa, smörja selar, ta in och ut hästar från walkern etc..

Tisdag: Erica börjar att jobba 06:30 idag. Tisdagar är lugnast, då är det inte så många hästar som ska ut då nästan alla gått jobb på måndagen. Då passar alla på att städa i stallen, tvätta saker från tävlingar etc.. Erica kör iaf ett pass med Iffy.

Onsdag: Erica började 06:30. Idag körde hon Clear Sign, Trotteaur och Lucky Gold. Sen var det vanligt stalljobb med mockning, smörjning av selar etc.. Ulvsås Lomen avlivades idag efter att mer eller mindre ha sparkat in ansiktet på en veterinärassistent.. Som tur var överlevde hon iaf... (Incidenten inträffade inne på kliniken).

Torsdag: Erica börjar 05:30. Torsdag = Fortkörningsdag. Idag körde hon VästerboStreetlite, Lill Arvid och Västerbo Prepare. Förutom snabbjobben var det stalljobb med mockning osv som ingår alla dagar..

Fredag: Här hemma kommer Ernst och verkar Luring runt om. Han kommer tillbaka och skor Luring och Björne den 19 november. Nere hos Bergharn börjar Erica 06:30. Idag körde hon Clear Sign och Wish to Win plus det vanliga stalljobbet. På kvällen följde hon med till Bergsåker och hjälpte till med att sela ut Najad Lavec, Nassau Town och Mammamia Blågul.

Lördag: Det har snöat hela natten så det är alldeles vitt ute.. Vi åkte till Älsbyn för att para Penny med Elvis men det var inte läge.. Vi får åka upp och prova igen på måndag. På vägen till Älvsbyn åker vi förbi Clas och lämnar montésadel, gummityglar, och en hel del kläder och pokaler. :-) Nere i Sundsvall åker Erica förbi och hälsar på hos gammelmormor Mary och gammelmorfar Sören. Hon skall sova över hos dem till imorgon.

Söndag: I Sundsvall kommer mostarna och två av kusinerna och hälsar på hos Erica och mormor Mary och morfar Sören så det blir en liten släktträff. :-) Sedan åker Erica och shoppar lite på IKEA med Marika och Josefin. på kvällen åker hon tillbaka till Bergharns träningscamp.

 

26 oktober - 1 november

Måndag: Alla barn har novemberlov! Erica och Clas kör en pigg Ariel som pinnar på bra trots trivselhullet runt magen.. ;-) (joggar 8 km)

Tisdag: Peder bygger klart på stonas vinterhage.

Onsdag: Jag tvättar några fleesetäcken så att de blir rena och fina så att jag kan vika ihop dem och stoppa in dem i garderoben.

Torsdag: Allmänt småfix..

Fredag: Vi åker till Skelleftetravet som kör lunchtrav idag. Årets ungdomsstipendie delas ut och årets stipendie går till Erica! Grattis Erica!! :-) http://www.folkbladet.nu/?p=159439 Efter avslutad prisutdelning åker jag och Peder till Linköping för att hälsa på Elin och lämna hennes sängbord, vardagsrumsbord, lampor etc.. Soffa, säng mm ska inhandlas på IKEA i Linköping i helgen. :-)

Lördag: Vi är på IKEA i Linköping större delen av dagen och säng, soffa, köksbord, köksstolar, gardiner etc inhandlas. Hemma sätter sig Erica på bussen ner till Sundsvall och Stall Robert Bergh där hon skall vara på praktik i 2 veckor.

Söndag: Erica är och kollar runt lite hos Bergharn. Hon hjälper bla till med att ta in hästarna och att medicinera Ulvsås Lomen. Imorgon börjar hon på praktiken "på riktigt". På kvällen åker vi hem från Elin.

 

19-25 oktober

Måndag: Emrys kommer och provgår några timmar med Yes och Eros för första gången. Yes och Eros är redan bästisar och Emrys är lite orolig över var han har mamma så han får vänta en vecka till innan han gör nästa besök. :-)

Tisdag: Erica rider ridlektion på Mighty och tränar på tjusiga galoppfattningar. På körlektionen kör hon och Agatha russet Poker ute i skogen. Skumpande över stock och sten får de träna på framförhållning och att vara extra noga med halvhalter och kontrollera framåtbjudningen för att inte krascha in i träd och stenar vid snäva svängar ute i skogen.. På kvällen tävlar Erica dressyr i "Granscupen" LB:0. Det går sådär..Hästen känns lite småseg och de får ett avbrott i ena galoppen. Hon konstaterar att de inte är topp 4 och vill inte veta mer än så.. ;-)

Onsdag: Årets sista insprängda lopp på Skelleftetravet. Vi startar inte men är på plats ändå. Jag sitter i tornet och knappar och Emil och Peder är prisutdelare. En av våra uppfödningar är också på plats och startar, Guldhagens Ajax. Trots att han är lite seg kommer han 3:a. Grattis Felicia!!!

Torsdag: Ikväll skulle Björne komma till oss och Ise flytta men pga dåligt väder blev det inställt och vi åker till Lycksele imorgon istället.

Fredag: Vi åker till Lycksele och hämtar Björne och lämnar Ise. Hoppas att det skall bli ett lyckat köp för oss båda. :-)

Lördag: Jag åker in till stan och köpet ett träns och bett till Björne. De vi hade hemme var inte riktigt i rätt storlek.. :-) Jag köpte ett kedjegrimskaft också då han är van vid den "bromsen" när han leds i grimma och något sådant hade vi inte heller hemma..

Söndag: Idag kommer Ann-Marie och dejtar Duffy. Hon borstar lite, går på promenad mm.. Sedan flyttar Duffy till Bjurholm. Ha så kul med vårt lilla charmtroll! Vi saknar henne redan..

 

12-18 oktober

Måndag: Allmänt småfix..

Tisdag: Erica kör ett russ som heter Poker på sin körlektion. På ridlektionen har de ett kunskapstest så det blir ingen ridning.

Onsdag: Peder verkar Eros runt om.

Torsdag: Peder verkar Duffy runt om. Eros börjar att gå några timmar om dagen med pappa Yes.

Fredag: Alba kommer förbi hemma hos oss och vaccinerar Ariel och Cloetta.

Lördag: Peder och Evelina börjar att plocka ner beteshagen på den östra lägdan. Den skall plöjas upp för att sås in nästa år.

Söndag: Peder och Emil plockar ner beteshagen klart.. Vi har bestämt oss för att sälja Ise. Det känns lite tråkigt då hon har en enorm potential men då vi har bestämt oss för att skaffa ett kallblod till så måste ett russ till bort (minst). Tiden räcker inte till... :-(

 

5-11 oktober

Måndag: Stona får säsongens tredje storbal.

Tisdag: Erica kör nordisen Sessan ute på skogsvägar kring Grans. Sedan har de hoppning och Erica hoppar en skimmelfärgad D-ponny som heter Grey Hawk. Hon är superpigg och bockar efter hindren. :-)

Onsdag: Stona får två nya storbalar, säsongens nummer fyra och fem.

Torsdag: Peder jobbar med att bygga om stonas vinterhage.

Fredag: Peder forstätter att bygga om stonas vinterhage. Erica är hos sin kompis Agatha och tränar på hennes fullblodsvalack Goofy inför dressyrtävlingen den 20 oktober (fast då skall Erica rida någon av skolans hästar). Träningen idag går jättebra. :-)

Lördag: Carola och Peder är på bröllopsfest för ett par bekanta hela em/kväll.

Söndag: Stona får en ny storbal igen, nr.6

 

28 september - 4 oktober

Måndag: Stona får årets första storbal. På skolan tränar Erica på att köra par med nordisarna Lucas och Sessan och harvar ridhuset. Sedan rider hon en häst som heter Svante och tränar markarbete. Det går bara bra. :-)

Tisdag: Lite höststädning.

Onsdag: En lugn dag.

Torsdag: Stona får säsongens andra storbal.

Fredag: Peder och Carola åker direkt på morgonen till Bollnäs på en smekmånad light. Helgen skall avslutas med hundutställning i Sundsvall på söndag. Clas passar på att fylla 19 år också, grattis Clas!!! :-)

Lördag: Erica, Clas och Ellen joggar 1 mil med Ariel.

Söndag: Smekmånaden light i Bollnäs avslutas med en frukost bestående av bla jordgubbar. :-) Sen bär det iväg mot Sundsvall och hundutställning med Penny. Det går ok.. Penny tycker att det är konstigt och lite läskigt.. Hon fäller öronen bakåt och går med svansen mellan benen.. Hon får en 2.a med kritiken; "Tik av bra storlek, huvud med rätt proptioner, bra pigmentering. Lite stora ögon och lätta öron. Välansatt och stark nacke, välplacerade skuldror, svansen kunde bäras högre, ganska bra rörelser rör sig lite tätt fram bra från sidan. Bra päls. Välpresenterad och underbart temprament!"

 

21-27 september

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Erica rider och tränar galoppintervaller med "Mighty" ett fullblod på skolan. Hon är jättepigg och rivstartar varenda gång Erica fattar galopp. :-) Erica kör även en nordis som heter Sessan ute efter en slinga vid skolan.

Onsdag: Höststädning utomhus.

Torsdag: Ännu lite mer höststädning utomhus.

Fredag: Fredagsmys och tacos. :-)

Lördag: Styrelse möte SkPTK. Bla diskuteras förslaget kring nya licenser och nya åldersgränser för kuskarna. Peder "longerar" Cloetta och Evelina sitter i vagnen.Cloetta blir lite för pigg och Evelina som knappt väger något trillar ur vagnen! Emil som väger lite mer får ta över... :-) De longerar/kör i 30 min och Cloetta är jätteduktig. Erica kör ett pass med Ise som (som vanligt) är jättepigg. Hon kör i 40 min.

Söndag: Peder verkar Eros runt om. Vi åker och hälsar på Malena och Erica provrider hennes nya varmblod Youarenotalone. Hon känns pigg och fin och verkar ha riktigt bra kondis. Hon är genomblöt av svett men flåsar ingenting när Erica har skrittat av henne. (Rider skog + rakbana).

 

14-20 september

Måndag: Peder kör 1 mil med Xtra.

Tisdag: Peder kör 1 mil med Ariel.

Onsdag: Sandra kommer och hämtar Caramel. Hon skall leasa henne till nästa sommar.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel och 1 mil med Xtra. Xtra känns lite piggare än hon gjort de senaste passen. Börjar snart att vara dags för vintervila för hennes del..

Fredag: Erica kommer hem från Piteå men susar direkt iväg med Clas och bandet. Hon kommer hem seeent och packar låsorna till imorgon.

Lördag: Solänget kör heldag ponnytav och Peder och Erica åker dit med Xtra och Ariel. Det börjar skapligt med Ariel som blir 4:a på 2.38,5. i Lopp 4 är det sedan Xtras tur (eller otur...). Hon blir störd i starten av en funktionär som står mitt ute i banan! Hon får tvärnita och kasta sig åt vänter för att inte köra över funktionären. Allt blir fel och Xtra är diskad redan efter några hundra meter.. Hon stryks från nästa lopp då hon inte var fräsch efter incidenten.. Troligtvis så trampade hon sig.. Sämsta tävlingsdagen någonsin för vår del.. :-(

Söndag: Går igenom lite i sadelkammaren och tvättar och fixar en del.

 

7-13 september

Måndag: Hagstädning.

Tisdag: Mer hagstädning... :-)

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel.

Torsdag: Peder verkar Joker runt om.

Fredag: Peder verkar Caramel och Luring runt om. Luring har en hovspricka vänster bak så vi ska köpa skor till honom och slå på innan han börjar att vara ute och träna efter grusvägen.

Lördag: Vi åker till Sundsvall och hämtar Yes och lämnar tillbaka Joker. Vi kör som sagt till Sundsvall, i transporten står Joker som skall hem. Helene som har haft Yes på station i sommar kör från Norrtälje till Sundsvall och så byter vi tillbaka hingstar mittimellan. :-) Vi är in en sväng på Granngården i Sundsvall och köper en säck "Aktiv" och in på IKEA och köper en fodertunna (som förmodligen eg är tänkt till något helt annat). Vi köper även lite "flyttahemifrån-saker" till Erica bla kudde, köksredskap och dörrmatta. Vi köper även en lila taklampa till Eve och Ellen. När vi sent på kvällen kommer hem och släpper ut Yes i hagen så springer han runt och gnäggar och alla ston kommer och ställer sig på rad på andra sidan staketet och hälsar honom välkommen hem. :-)

Söndag: Sandra kommer förbi och tittar på Caramel som hon kanske ska leasa till nästa sommar. Peder fixar quickhitch-fästena på Lurings speedcart. Nu ska vi snart börja komma igång lite med träningen. :-)

 

31 augusti - 6 september

Måndag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel.

Tisdag: Allmänt småfix hemma.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel. På kvällen åker Carola och Peder till Boden och hämtar Ericas nya (begagnade) Royalvagn. Då det är trav i Boden så passar vi på och tittar på det insprängda ponnyloppet. Razmus Raid vinner och tvåa blir Guldhagens Ajax. Grattis Felicia! :-)

Fredag: Peder snickrar och lagar Yes hus.

Lördag: Peder verkar och skor om Xtra runt om. Erica tar upp och pysslar med Calisi. Hon rider henne sedan ett ganska lugnt 40 min "dressyr"-pass. Calisi är som vanligt pigg och framåt. På kvällen tvättar och smörjer sedan Erica travselarna och packar inför morgondagens tävlingar.

Söndag: Heldag ponnytrav på Skelleftetravet. Erica startar med Xtra i lopp 1 och lopp 10 och med Ariel i lopp 5. Ajax och Amber finns också på plats. Ajax startar i lopp 1 som han vinner på nya rekordet 2.17,3. Grattis Felicia! :-) Xtra blir 4:a i samma lopp på tiden 2.13,9. I lopp 5 slutar Ariel 2:a på 2.35,1, Grattis Erica! :-) 3:a i samma lopp kommer Amber och Frida på nya rekordet 2.38,2. Grattis Frida! :-) I lopp 10 är det Xtras tur igen men hon blir tyvärr diskad. :-(

 

24-30 augusti

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder joggade 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel.

Onsdag: Erica rider terminens första ridpass på skolan. Hon rider en stor, sommartjock kille som lystar till namnen Kalif (Kalle). De red dressyr och tränade övergångar skritt-trav, skritt-galopp etc.. De tränade även på sluta mm..

Torsdag: Erica provar ut och beställer ett par nya MountainHorse med stålhätta. (på skolan). Peder kör 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel.

Fredag: Peder verkar Ragusa runt om.

Lördag: Kl 05:00 åker Carola och Peder till Häste utanför Östersund med Dunder som skall flytta dit. På morgonen (nån timme senare) knackade en granne på dörren och frågade om vi hade tappat bort någon häst som gick ute på lägdan och såg ensam ut.. Erica gick ut och där gick Luring och var lite olycklig... Han hade traskat ur hagen på jakt efter Dunder. När Erica ropade på honom gnäggade han och kom glatt travande. :-) Han är sååå söt.. :-) Erica och Clas kör en stund senare (när de vaknat till ordentligt och fikat) ut och joggar Ariel i 1 mil. Lite senare kör de 1 mil med Xtra som känns pigg och glad. Clas provkör bägge en stund han med och det går riktigt bra. Carola och Peder kommer fram till Östersund mitt på dagen. Dunder släpps ihop med sin nya kompis Katrinebergs Peps P. och de två finner varandra direkt. :-) Vi åker sedan vägen över Sundsvall hem och passar på att svänga in på IKEA och köpa nya DVD-hyllor, burkar, glas, lakan, gardinstänger och lite annat... Klockan har passerat midnatt och det är söndag innan vi är hemma...

Söndag: Premiering i Ersmark. Vi visar Ragusa för Elit och tack vare sina avkommors fina meriter belönas hon med Elit med 200p. :-) Domaren tyckte att hon var jättefin och välbehållen och hon poängterade också att Emrys var ett mycket fint föl. *stolt* Efter premieringen åker vi hem och lämnar hästarna och äter något snabbt. Sen bär det av upp till Piteå med Erica. Vi har med oss hästtransporten dit också för Ericas moppe har pajat... :-( När Erica är avlämnad och moppen lastad bär det av hemåt.. Innan vi kommer hem så blir det dock ett litet pass på Skelleftetravet där startlistorna till näsyta helgs tävlingar ska knappas. Vi är där från 20:00 - 23:45 innan allt är klart.. Hemåt och isäng...

 

17-23 augusti

Måndag: Våra duktiga tävlingspållar vilar idag... :-)

Tisdag: Erica och Clas kör ut på en liten tur med Ariel. När de kommit ca 3 km hemifrån upptäcker de att däcket på Clas sida är HELT platt.. Det var bara att vända om hemåt igen.. Erica kör och Clas fick promenera.. Erica kör hem och byter häst till Xtra och rockard till en likadan, fast utan punka.. De hinner knappt ner på vägen innan de möter Clas som får hoppa i vagnen och följa med på en ny tur.. :-) De joggar Xtra 1 mil och kör fyra snabbare intervaller. Xtra känns jättefin. :-)

Onsdag: Erica kör Cloetta 30 min. Skritt och lite trav. Hon var snäll och jätteduktig. :-) Lite senare tar Erica ut Ise för ett pass. Ise var som vanligt het men hon sköter sig bara bättre och bättre. :-) De kör runt på stora volter, kör åttor osv i 40 min. På kvällen flyttar första valpen hemmifrån. Det är Enya som flyttar till familjen Holmström i Umeå. Lycka till med lilla Enya!

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Fredag: Emil fyller 16 år, grattis Emil!! Han får bla X-box spel, pengar, nya jeans mm... På kvällen är det dags för ännu en valp att flytta hemifrån. Det är E-Type som flyttar till familjen Hedlund/Karlsson i Torpshammar. Lycka till med vår stora kille! :-)

Lördag: Heldag ponnytrav i Boden. Peder och Erica åker dit med Xtra som skall starta i två lopp och Ariel som skall starta i ett lopp. Jag stannar hemma och Elton och Ebba-Grön flyttar till sina nya familjer under dagen. Elton flyttar till familjen Hillensjö i Vilhelmina och Ebba-Grön flyttar till familjen Arctaedius i Umeå. Lycka till med våra små guldklimpar! :-) Xtras första lopp i Boden är riktigt hårt och hon slutar oplacerad på 2.14,5. I det andra loppet står hon bättre inne. Hon blir 3:a på nya rekordet 2.12,5. :-) Ariel lullar på och sänker rekordet några sekunder till. Hon slutar 4:a på nya rekordet 2.37,0. :-) Vi längtar till den dag hon har kommit på det här och tar i... :-)

Söndag: Carola kör Ise i 40 min. Hon är som vanligt jättepigg men efter 20 min går det att träna lite halter.. :-) På kvällen flyttar Erica in hos sin "värdfamilj" i Svensbyn. Hon skall bo inneboende där till att börja med denna termin. Vi får se om det blir hela terminen eller om det ev blir flytt till lägenhet senare.

 

10-16 augusti

Måndag: Småfix hemma.

Tisdag: Elin flyttar till Linköping idag!! Vi kör henne till tåget som avgår från Umeå vid 20-tiden. Hon har en sportbag på ryggen, en gigantisk lila resväska i ena handen och en blå kattbur med hennes två kattungar Miou och Yuki i den andra handen. Vid 9-10 tiden imorgon fm ska hon vara framme i Linköping.

Onsdag: Erica joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel. Båda känns fina. :-) Elins tåg blev några timmar försenat och Elin missade anslutningståget i Uppsala och fick åka buss till Linköping dit hon anländer vid 12-13 tiden istället för vid 9-10..

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel.

Fredag: Heldag ponnytrav på Umåker. Vi startar inte idag.

Lördag: Peder och Erica åker till Skelleftetravet med Ise. Hon skall gå sitt första banjobb idag! Erica och Ise kör ett provlopp med tre stycken shettisar. Ise sköter sig jättefint och går 3.05 tillsammans med shettisarna. Erica var jättenöjd då hon inte körde på något för att gå ifrån dem utan bara lät henne följa med. :-) På kvällen tvättar och smörjer Erica selarna inför morgondagens tävlingar på Umåker.

Söndag: Heldag ponnytrav på Umåker. Xtra startar i två lopp och Ariel i ett. Xtra kan inte alls springa på i de nya brantare kurvorna utan springer 20-tider i båda sina lopp. (Umåker har lagt om och doserat om sin bana i sommar). Ariel lunkar på och sänker sitt rekord till 2.42,7.


3-9 augusti

Måndag: Idag kommer Ericas nya tävlingsjacka från Brizy! Hon är i extas och längtar till nästa tävling... ;-) På kvällen joggar Erica Xtra 1 mil. Xtra är jättepigg och vill gärna springa lite fortare än hon får.. Lizette kommer till sitt nya hem i Finland och Lotus flyttar till Örnsköldsvik idag.

Tisdag: Peder verkar Luring fram. Peder och Erica tömkör Cloetta och låter henne även dra vagn en liten stund. Cloetta sköter sig exemplariskt! Erica joggar sedan 8 km med Ariel och kör fyra snabbare intervaller. Ariel känns superb så Erica tycker att det är väldigt synd att hon inte tar i på travbanan.. Men det kommer väl. :-)

Onsdag: Småfix och hagstädning.

Torsdag: Erica och Peder sätter på Dunder travselen och "tömkör" honom för första gången. Efter några, mest förvånade jämnfotahopp så sköter han sig jättebra. Erica rider sedan en jättepigg Xtra på lägdan i 30 min. Hon känns fin-fin. Sen joggar Erica Ariel 1 mil. Ariel känns inte alls särskilt pigg utan lite småseg.. Sedan tar Erica och Peder ut Cloetta. Erica kör henne lungt nere på lägdan i 30 min. Provar att svänga både höger och vänster och hon känns väldigt mjuk och lättsvängd. Hon provar även att trava lite och Cloetta sköter sig exemplariskt! På kvällen är det sen Ises tur. Hon är (som vanligt) superspeedad. Erica och Peder får jobba på ett tag innan hon lyssnar ordentligt.

Fredag: Erica rider Xtra jogg efter vägen i 30 min. Xtra är pigg och vill inte jogga men med mycket möda så gick det... :-) Vi har beslutat vad Novas föl ska heta också! Det blir Ebishu (en japansk gud).

Lördag: Erica kör Ise träningspass nere på lägdan. Hon är som vanligt nästan för pigg och alert.. Carola provkör även hon i 10 min och kan bara hålla med.. Ise är verkligen ett krutpaket! (passet tot.45 min).

Söndag: Idag anmäler vi Ariel och Xtra till Umåker nästa helg. Ariel till ett lopp på söndagen och Xtra till två.

 

27 juli - 2 augusti

Måndag: Vi inleder dagen med att ultraljuda Ragusa och hon är dräktig! :-) Hon har tiden ute den 27 maj. Peder verkar Dunder runt om och Erica provrider sin montésadel på Xtra för första gången. Hon rider i 30 min och det känns jättebra! Hon rider lite intervaller och Xtra är pigg och känns jättefin. :-)

Tisdag: Småfix hemma.

Onsdag: Erica startar med Super Ek på Solänget. Lopp 3 nr.4. De kom inte iväg förrän i tredje starten och tyvärr hade han börjat att bli lite tjurig.. (han gillar verkligen inte omstarter). De låg andra ytter till första 700 då en ryttare trängde sig ner framför Erica där bara halva utrymmet fanns och hon blev tvungen att ta upp Super Ek. Låg sedan kvar där till sista kurvan. Tänkte då ta ut honom för avancemang men han ville inte alls.. Sekunderna efter åt kom flera hästar bakifrån och då var det försent... Instängd... Väl inne på upploppet låg de sist.. Erica tog ut honom och fick till en jättebra spurt. De slutade som första oplacerade inte alls långt från femteplatsen.

Torsdag: 09:45 fölar Nova. En fuxfärgad hingst med bläs, vit underläpp och fyra precis lika höga stumpor.. Vi är lite oeniga om vad han ska heta men naturligtvis blir det en mytologisk gestalt på E... Peder verkar Lizette runt om.

Fredag: Vi inleder dagen med att ultraljuda Lizette. Inget föl den här gången heller... :-( Lunchtrav på Skelleftetravet. Erica startar i det insprängda ponnyloppet med Solos Xtra och i montéloppet med Ebony. Xtra gjorde ett jättebra lopp trots en galopp i första kurvan. Hon gick halva loppet i tredjespår med slutar ändå 5:a på nya rekordet 2.13,3. :-) Ebony vill inte volta alls så efter en omstart så tjurar han ihop helt och vill ingenting.. Slutar oplacerade på deras sämsta tid hittills.. 20,7. Blir det fler montélopp med honom så startar vi bara i autolopp.

Lördag: Carola, Peder, Elin, Erik, Erica och Clas jobbar ideéllt på Skelleftetravet under V75 idag. Elin och Erik jobbar i entrén och vi övriga är parkeringsvakter. Det regnar stora delar av den första delen av dagen så vi blir lite lagom blöta.. Vi passar på och shoppar lite i Royals rea-tält. Erica köper blå/vita SM-handskar, Carola köper svart/vita SM-handskar och Peder köper svarta SM-handskar. :-) På kvällen joggar Erica 8 km med Ariel. Hon trycker på lite på en raksträcka och Ariel känns bara fin. :-) Vi har bestämt oss för att sälja Lizette och när hon är väldigt lite riden det senaste året får Erica rida ett litet "provpass". Hon provar skritt, trav, galopp, halter + volter och sepentiner i skritt och trav i båda varven. Efteråt meddelar hon glatt att både ratten, starten, gasen, bromsen och backen fungerar klart godkänt! :-) Hon tog tom rätt galopp i båda varven direkt. Klart godkänt!

Söndag: Erica rider ett kort pass med Lizette idag också. ungefär samma procedur som igår. Lizette säljs till Finland! Hon kommer till sitt nya hem imorgon. Hon skall där vara barnponny. På kvällen joggar Erica Xtra lungt 1 mil.

 

20-26 juli

Måndag: Erica joggar Ariel 1 mil i 3 min tempo.

Tisdag: Erica rider Super Ek och tränar hans "balans" under ryttare. Volter, serpentiner etc..

Onsdag: På dagen tränar Erica mer balans med Super Ek. Volter, serpentiner etc.. På kvällen startar Erica och Ebony på Solänget lopp 2 nr.6. De ligger i dödens första 500m som öpnnas i 1.14. Sedan sitter de i vinnarhålet vid första 1000m som öppnas på 1.15. Fick mjölksyra sista 200m och slutar som första oplacerade.

Torsdag: Evelina fyller 11 år, grattis Evelina!!! :-) Hon får bla Singstar, CD-Skivor, Playstationspel, örhängen, nattlinne, tunika...

Fredag: Erica startar med Bergshults Eping i Boden. Lopp 1 nr.10. Första loppet i egen nyinköpt sadel! :-) De startar från 20m tillägg, fick en dålig start då Eping stretade emot och inte riktigt ville vända runt. Låg i mitten av fältet tills de fick en galopp i sista sväng...Spurtade sedan på bra över upploppet och var uppe på sista pengarna (6:a) då han precis före mållinjen helt oväntat kastade sig i galopp! Diskade... :-(

Lördag: Erica rider en het Xtra i 30 min ute på lägdan.

Söndag: Peder joggar Ariel 8 km.

 

13-19 juli

Måndag: Trav på Skelleftetravet. Erica kvalar Super Ek i monté på 1.21,5. (ensamma). Ponnytravklubben kör ett insprängt lopp för kat.A upp till 7500 kr. Evelina startar med Lotus. Tyvärr fungerar det inte riktigt mellan Evelina och Lotus så trots att han lätt går under 3 min på träning så slutar han nu oplacerad på 3.25. Vi har beslutat oss för att sälja Lotus så att han får tävla tillsammans med någon annan (och jag är säker på att han kan göra fina resultat) och eventuellt skaffa en ny unghäst till Evelina.. Vi får se hur vi gör..

Tisdag: Valparna Enya och Ebba bokas idag så nu finns bara killarna kvar för bokning.

Onsdag: På kvällen kör vi ett jippolopp för idrottsprofiler från Skellefteå på Skelleftetravet. Det är en deltävling i tidningen Norra Västerbottens tävling "sommarmästaren". Ekipagen som deltog var; Solos Xtra - Linda Fransson (fotbollsspelare, Sunnanå SK), Glorias Gloss - David Rundblad (hockeyspelare, Skellefteå AIK draftad av St Louis), Mys Fritz - Andreas Lindgren (fotbollsspelare, Skellefteå FF). Loppet kördes över 2140 m och det blev riktigt spännande! :-) Segrade gjorde Solos Xtra - Linda Fransson, en halv längd före Mys Fritz - Andreas Lindgren. Bara några längder efter dem följde sedan Glorias Gloss - David Rundblad. Lizette brunstar tyvärr om idag igen och betäcks...

Torsdag: Erica och Ebony startanmäls till Solänget nästa onsdag och de kommer med. Lopp 2, nr.6.

Fredag: Vi inleder dagen med att åka på ultraljud med Calisi och Piretta. De är båda dräktiga! :-) Calisi på dygn 35, prel fölningsdatum 8 maj. Piretta på dygn 20, prel fölningsdatum 23 maj. På kvällen är det dags för årets höjdpunkt för många ponnytraventusiaster. Dubbeltravet i Östersund. Vi är tyvärr inte på plats men tre av Ragusas avkommor plus Yes son, Guldhagens Ajax finns på plats.. De gör alla riktigt fina resultat! :-) I lopp 1 startar Karamellen, han slutar 6.a på 1.53,0. I lopp 5 är det Mr After Eights tur. Han slutar 3:a på nya rekordet 1.59,9. Fösta gången under 2 min! :-) Ett jättegrattis till Carin och Madde! :-) I lopp 9 slutar Haribo 5:a på nya rekordet 2.02,4, Ett stort grattis till familjen Svedlund. I lopp 11 är det sedan dags för Guldhagens Ajax attt göra sitt livs tredje start. Ajax vinner loppet på 2.22,0! Ett stort grattis till Benjamin och resten av familjen Bergström! :-)

Lördag: Avmaskar alla hästar.

Söndag: Östersunds andra dag på dubbeltravet. Ragusas söner gör alla tre fina resultat även idag. Karamellen startar i lopp 7 och sänker sitt rekord till 1.48,8! Ett jättegrattis till Maria! :-) Nu är han verkligen på väg tillbaka efter skadan! :-) Haribo och After Eight går sedan båda två ut i lopp 11. Mr After Eight slutar 2:a på 2.00,2 och Haribo 4:a på nya rekordet 2.02,2! Ett stort grattis till er alla! Nu är det inte långt kvar innan även Haribo spränger 2 min vallen! :-). Ajax startar även han idag med han blir tyvärr diskad.

 

6-12 juli

Måndag: Allmänt småfix här hemma.

Tisdag: Det regnar hela dagen.. Luring börjar se frusen ut så han får prova att ha regntäcke på sig för första gången. Han får dessutom träffa Erica med vinrött paraply samtidigt! Han tyckte det var riktigt spännande... :-) Eros gör idag upptäckten att det inte regnar inne i ladan och att när man är ensam där är det en enastående lekplats där man kan hoppa och studsa... :-) Valparna är 2 veckor gamla imorgon och idag öppnar Ebba ögonen. Hon är sååå söt. :-)

Onsdag: Erica joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel. Båda kändes pigga och fina. Ett extra plus till Ariel idag. :-) Idag fyller valparna 2 veckor och Enya, Elton och E-Type öppnar ögonen. De är alla otroligt söta. :-)

Torsdag: Erica kör Lotus 8 km. Lotus som oftast tar det ganska lungt var idag jättepgg och låg på hela vägen.. Erica var jättenöjd efter passet. :-)

Fredag: Idag tillbringar vi några timmar med shopping på stan och sedan har vi lite småfix hemma.

Lördag: Idag fyller jag 40 år och i samband med det så passar jag och Peder på och gifter oss på hembygdsområdet i Burträsk! :-) Vi hade en underbar dag med strålande sol. :-) Erica var in en sväng till travbanan och tränade med Super Ek som hon ska kvala i monté på måndag. Han kändes fin.

Söndag: Erica joggade 1 mil med Ariel, de 4 sista kilometrarna körde hon intervaller i 2.30-fart och Ariel kändes jättefin. Sen joggar hon 1 mil med Xtra som känns stabil och fin. Idag är valparna 18 dagar gamla och de avmaskas för första gången. Det går jättebra. :-)

 

29 juni - 5 juli

Måndag: Carola kör Luring i 30 min. Mest skritt men även lite trav för att träna igångsättningar och inbromsningar. Luring skötte sig exemplariskt hela passet! Efter avslutat körpass så kördes han upp till stallgången, gjorde halt och stod som ett ljus och väntade medan Carola steg ur vagnen. :-) Senare på kvällen kör Erica - Ariel och Peder - Xtra. De joggar 1 mil och båda två är jätteduktiga. Xtra var superpigg och försökte tom smita förbi Ariel på insidan mot diket en gång!

Tisdag: Erica kör en superpigg Xtra och Elin kör en nästan lika pigg Ariel i 1 mil. (Ariel orkar inte vara riktigt lika pigg... ;-) ).

Onsdag: Erica och Ebony startar på Skelleftetravet. Lopp.2 nr.7. Det gick jättebra! De var snabbt iväg från sitt sjundespår bakom vingen, gick rygg ledaren och öppnade första 500m på 1.13. Ebony har ju haft 2 års tävlingsuppehåll och inte gått så många snabba jobb så tyvärr stumnade han lite i slutet men det såg kanon ut. :-) De slutade 5:a.

Torsdag: 12:50 har vi tid för besiktning av hästtransporten. Det gick jättebra förutom att det vänstra däcket hade nötts på ett skumt sätt innanför själva slitytan in mot transporten. Det blev till att skynda iväg till en däckfirma och investera i nya däck. Nu är den iaf tipp-topp. :-) Erica drabbas av ett litet nostalianfall så hon rider ett lätt 20 min pass med Piretta. :-) Piretta var som vanligt hur snäll och duktig som helst. :-)

Fredag: Peder inleder dagen med att verka Cloetta runt om innan vi packar bilen med barn och selar.. Heldag ponnytrav i Boden (kvällstrav). Det gick bra. Xtra slutade 2:a i sulkyloppet och 4:a i montén. Ariel var duktig men tog inte i någonting... Lullade i mål sist och utan att en svettpärla hade spillts på 2.43,0. Vad som var lite roligare var att Guldhagens Ajax i sitt livs andra start blev 2:a på 2.27,9. :-) Grattis till Felicia och resten av familjen!!! :-) Guldhagens Amber har inte gjort många stater hon heller och hon har mest luffsat utan att ta i. Nu blev det en rekordsänkning till 2.39,9. Har hon börjat att förstå vad det gäller.. :-) Grattis till familjen Mariedahl! :-)

Lördag: Nordruss utställning i Boden. Vi åker dit med Cloetta. Cloetta har bara åkt transport en enda gång och då var hon bara några veckor gammal och åkte med mamma Piretta på ultraljudsundersökning. Trots det så knallade hon bara rakt in när jag lastade henne. Duktig tjej! :-) På utställningen fick hon sedan prova att ha träns för första gången *host* (jag ska träna mer..). Hon tog det som en riktig stortjej och var jätteduktig. :-) På utställningen fick hon sedan 35p. Det lägsta någon av våra uppfödningar har fått.. Men jag är jättenöjd ändå. :-) Jag tycker att 7p är helt ok och 7.or rakt igenom är jag nöjd med och Cloetta fick poängen 7-7-7-7-7 =35p. Vår uppfödning Guldhagens Amber var också på plats och förgyllde dagen ordentligt för oss. Hon fick 42p (9-9-8-8-8=42p) och blev Best In Show och domaren Liselotte Erixon berömde hennes fina gångarter. Där går det nog att plocka ytterligare en poäng eller två. :-) Ett jättestort grattis till familjen Mariedahl som äger denna guldklimp! :-)

Söndag: Peder verkar Calisi runt om.

 

22-28 juni

Måndag: Erica inledde dagen med montéträning av Super Ek i Innervik. Vi åkte sedan till Malena där hon red intervaller med Bergshults Eping som hon skall starta med på Bodentravet på torsdag. Eping var pigg! Intervallträningen gick bra men han hade lite lätt för galopp åt ena hållet. Rakbanan lutar lite och han blev rullig där han hade medlut.. Hemma betäcktes Piretta av Joker för första gången.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Lotus och Erica joggar 1 mil med Nova, Xtra och Ariel. Lizette brunstar tyvärr om idag så hon betäcks av Joker. Vi bokar en dräktighetskoll av Nova imorgon. Det är något som inte stämmer.. Nova blir sakta men säkert lite rundare fast hon tränas.. Vi har klämt och känt och vi har inte känt sparkar el.dyl och hon har inte heller fyllt något i sitt juver men det måste naturligtvis kollas upp..

Onsdag: Peder inleder dagen med att åka iväg på ultraljud med Nova. Nova visar sig vara dräktig!!! Det är omöjligt för veterinären att säga hur länge hon har varit dräktig så vi kan bara vänta och se.. Hingstarna har aldrig varit på rymmen och inte Nova heller... Kan den lilla skruttisen ha rymt in till Yes, blivit betäckt och sedan smitit in till stohagen igen..? Vi kan inte komma på någon annan lösning... Nu är det bara att vänta och se vad som kommer... och när.. Mitt på dagen går vattnet för Donna. Valpar på väg! Men ingenting händer så Peder ringer veterinären och åker sedan dit med Donna. Det visar sig vara ett enklare felläge. Den första valpen bromsar med frambenen. Veterinären petar in valpen ordentligt igen så att den får göra ett nytt försök att komma ut och då går allt bara bra. :-) Som nummer 1 kl 16:45 föddes E-type, han vägde 225g. Som nummer 2 kl 16:55 föddes Elton, han vägde 206g. Som nummer 3 kl 17:10 föddes Ebba Grön, hon vägde 208g. Som nummer 4 kl 17:48 föddes Enya, hon vägde 200g. Som nummer 5 kl 19:58 föddes Eddie, han vägde 213g. Tyvärr tillstötte lite komplikationer vid Eddies födelse.. Moderkakan och navelsträngen kom utan valp. En kvart senare kommer en "ren" Eddie som var helt livlös.. Han torkades torr, masserades och fick konstgjord andning i 50 minuter innan han var helt igång. Han är fortfarande inte lika pigg som de andra valparna trots att han tilläggmatas i mindre portioner så vi vet ej hur det kommer att sluta.. Han verkar iaf vara en riktig kämpe. :-)

Torsdag: På dagen kär Erica - Ariel och Peder - Lotus. De joggar 1 mil och tränar lite på att köra om varandra och ligga först. Lite senare joggar Peder 1 mil med Xtra. Hon känns pigg och fin. på kvällen startar Erica och Bergshults Eping i Boden, de startar i lopp 2 med nr.2 på vojlocken. Loppet går riktigt bra och de slutar 5:a på 18,6.

Fredag: Ragusa betäcks för första gången. På kvällen somnar Eddie, den femte valpen in.. Han var en riktig kämpe men livet fick ingen bra start för honom. Vila i frid Eddie..

Lördag: Heldag ponnytrav i Lycksele. Peder, Erica och Evelina åker dit.. Evelina och Lotus startar i lopp 1 där de slutar 5:a. I lopp 5 är det sedan dags för Evelina och Lotus igen. De blev då oplacerade (7:a). Erica och Xtra startar i lopp 6. Xtra gör ett bra lopp och leder från start till 1600m. Hon blir sedan passerad av två bakspårshästar och strider vidare ända in på mållinjen om 3:dje platsen. Det var så tajt så det blev målfoto mellan 3 och 4 platsen och tyvärr var det Xtra som blev 4:a. I lopp 8 var det sedan dags för Xtra igen. Erica och Xtra startade från 160m tillägg (2300m). Hon startade lungt men efter närmare 800m passerade de ponnyn som de hade 40 m tillägg på. Efter det gick det ganska fort så passerades ytterligare en handfull och efter drygt 1000 m låg de redan 2:a. Sedan låg de ända in till sista kurvan nästan 100m efter den ledande hästen men Xtra accelererar ordentligt och när de kommer ur sista kurvan är de bara 20 m efter.. Under upploppet kommer de sedan närmare och närmare, förbi och vinner slutligen med 3,5 längd! Seger!!! Vad härligt! :-) Grattis till oss! ;-) Även Evelina får pris, i travshopen har man under dagen fått rösta på dagens sötaste ekipage och där vann Evelina och Lotus. :-) De får ett fint pippigult däckelunderlägg från FinnTack.

Söndag: På eftermiddagen är vi till Malena. Erica ska ut på ett träningspass med Ebony som hon skall starta i ett montélopp med på Skelleftetravet på onsdag 1 juli (lopp 2 nr.7). Hon joggar lite i skogen och rider sedan några intervaller på rakbanan. Ebony känns jättepigg och fin. :-)

 

15-21 juni

Måndag: På dagen är Erica och tränar monté med Super Ek. På kvällen kör hon 1 mil med en pigg och alert Nova. Vi skickar anmälningarna till Lycksele 27 juni. Vi anmäler Nova till prop.1. Lotus till prop 3 och 4. Xtra till prop.7 och 8. Vi har tyvärr inte plats att ta med Ariel... :-(

Tisdag: Erica börjar dagen med att köra en pigg och duktig Ariel 1 mil med några snabbare intervaller. Sedan skor Peder om Xtra fram och Erica kör sedan Xtra 1 mil och hon är SUPER pigg. En stund senare tar Peder och Erica ut Caramel. De tömkör henne en stund och sätter sedan vagn på henne. Hon är lite småstudsig de första minutrarna men sköter sig sedan jättefint. :-) På kvällen var det sedan Lurings tur. Han fick prova på att få vagnen påsatt redan medan han står i gången och det gick jättebra även det. :-) Erica kör honom sedan en liten stund ute på lägdan innan hon och Peder tar ut honom på en 1 km tur efter vägen och sedan ut en liten stund på lägdan igen. Luring sköter sig exemplariskt hela passet. :-)

Onsdag: Peder och Erica ägnar hela dagen åt att bygga hagar, ändra hagar, fylla sand i en hage och fastna i sandtag med bilen... Enl Erica var det kul... (!?)

Torsdag: Erica kör Xtra och Ariel 1 mil. Båda körs 1 mil och känns bara bra idag också. :-)

Fredag: Midsommarfirande i Vallen. Vi är (som vanligt) där och går barnridning. Erica -Piretta och Carola - Nova. Det är ett fint sommarväder och många familjer firar midsommar där med dans runt stången, fiskdamm, bollkastning, lotterier, barnridning mm.. Riktigt trevligt. :-)

Lördag: Midnattstrav med Midsommarkransen på Skelleftetravet. Vi är där och sliter... ;-) Carola, Peder och Erica arbetar som parkeringsvakter och Elin och Erik i entrén (ideéllt åt ponnytravklubben). Lilla Midsommarkransen vinns storstilat av Caroline Forsner och Born Fighter. Grattis! :-)

Söndag: Mitt på dagen kör Peder - Lotus och Elin - Nova (kompisen Julia åker med). De joggar 1 mil och kör några snabbare intervaller mot varandra. Båda känns jättefina. :-) Erica och Bergshults Eping anmäls till sitt andra montélopp tillsammans. Även denna gång i Boden. 25 juni är loppet och de fick nr.2 i lopp 2. Donna har nu gått 55 dygn och vikten fortsätter uppåt.. Hon väger nu 7,6 kg och har alltså gått upp 2,4 kg i vikt!

 

8-14 juni

Måndag: Peder släpper Ise, Caramel och Cloetta på bete på andra sidan ån tillsammans med Samba och Lizette som går där sedan igår kväll.

Tisdag: Timera betäcks för första gången med Joker. På kvällen är Elin på studentbal tillsammans med pojkvännen Erik. Hon är jättefin! Klänningen har hon sytt helt själv. Erica fixar makeupen och jag och Erica fixade frisyren. De åker häst och vagn... Riktigt Askungevackert... :-)

Onsdag: Calisi betäcks med Joker för första gången. Peder joggar Xtra 1 mil och kör några snabba intervaller i 2:08. Xtra känndes kanonfin! :-) Sedan verkar Peder Duffy runt om och mäter henne. Hon är 102 cm hög. Hon släpps sedan på betet på andra sidan ån med Samba och co. På kvällen åker vi till travbanan med Lotus. Han ska besiktas och få friskintyg. Det görs böjprov på honom och han visas för hand. Han visas även upp i tävlingsmässigt tempo på travbanan. Veterinären säger att han tycker att Lotus är jättefin och att han blir riktigt imponerad av honom. :-)

Torsdag: Jag är ledig från jobbet och Elin tar studenten tillsammans med pojkvännen Erik. :-)

Fredag: Dagens inleds med Examen för de yngsta. Sedan fortsätter Peder dagen med att verka Piretta runt om. Peder kör Nova 1 km med Erica som följeslagare och Luring på släp. Luring är jätteduktig även om han till en början bromsar Nova.. :-) När Luring och Erica lämnats hemma efter den lilla turen så joggar Peder Nova 8 km. Hon känns pigg och fin. En stund senare kör Peder - Xtra och Erica - Ariel. De joggar 1 mil och kör några snabba intervaller. Xtra är jätteduktig och en skummande (!) Ariel är ännu duktigare. :-) Erica avslutar sedan dagen med att jogga Lotus 8 km. Han känns lite småseg idag..

Lördag: Idag är det Joypeakfestivalen i Ursviken och vi är där och går barnridning. Carola - Nova, Erica - Xtra och Elin - Piretta. Det är som vanligt massor med barn som är där för att rida, hoppa hoppborg mm... När vi kommer hem från Joypeak så släpper vi Nova, Piretta och Xtra på sidan ån med Samba och co.

Söndag: En dag med tvätt och annat "måste".. Donna har nu varit dräktig med sina valpar i 48 dygn och hon har ökat i vikt från 5,2 kg till 7,2 kg! 2 kg viktökning! Hon är jätterund... :-)

 

1-7 juni

Måndag: Vid 08-tiden på morgonen ringer Peder och pratar med Karin, vår veterinär. Han informerar henne om att läget med Samba är i princip oförändrat.. Precis som igår så står hon ibland och tuggar på lite gräs som hon bara släpper..Karin kommer hit och undersöker henne. Hon har 37,5 i temp och pulsen är 88/min. Karin sprutar henne med Vetalgin, Beviplex och Flunixin. Hon får sedan 10 l dropp även idag.. När jag slutar jobbet för dagen åker jag förbi Karin och hämtar 200 ml Beviplex. Jag ska spruta henne med 40 ml om dagen i 5 dagar (idag och 4 dagar till)...Ska vi prata om något positivt så betäcker Joker första stoet hos oss idag. Lizette. :-)

Tisdag: Tidigt på morgonen kastar Samba sitt föl, ett sto, ljusfux med bred bläs och vita strumpor båda bak.. :-( Lite senare på morgonen pratar Peder med Karin igen. Han berättar vad som har hänt men att läget i övrigt verkar ganska oförändrat med Samba.. Karin skriver ut ett recept på smärtstillande, Metacam som Samba nu ska få 8 dagar framåt.. Peder joggar 1 mil med Nova på eftermiddagen. När jag slutar jobbet för dagen åker jag förbi apoteket och hämtar ut Sambas recept och senare på kvällen får hon sin första dos. Det var lite nervöst då hon inte kan äta och dricka ordentligt men vi höjer hennes huvud ordentligt och lyckas få i henne medicinen.. Hon får även sin spruta med Beviplex.

Onsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel och 1 mil med Xtra. Båda hästarna körs i några snabbare intervaller och det känns lovande inför lördagen... ;-) Är Samba lite piggare? Hon verkar inte direkt piggare men jag tycker att hon har lite mer "liv" i sina ögon. På kvällen sprutas hon med Beviplex och får Metacam oralt.

Torsdag: I dag är det dags för Ericas debut med stor häst. Hon debuterar i Boden lopp 11, montéloppet tillsammans med Bergshults Eping. De hade otur i spårlottningen och fick spår 9, längst ut bakom vingen. Ett sämre spår kunde de inte få... :-( Loppet gick ganska bra trots allt.. Loppet öppnades i ett stenhårt tempo, 1.13. Erica hade inget annat att välja på än att gå ner i rygg en bit bak i klungan. De följde med ganska bra men fick en galopp i sista kurvan där de tappade många metrar.. (där rök sista pengarna..). De kom igen och kom i mål som sista ej diskvalificerade ekipage. Erica är både nöjd och lite besviken.. Samba sprutas med Beviplex och hon får Metacam oralt.. Det märks tyvärr ingen större skillnad på henne idag heller.

Fredag: Erica ägnar hela kvällen åt att smörja selar inför morgondagens tävlingar. Samba sprutas med Beviplex och får Metacam oralt. Idag tycker vi att hon verkar piggare. Hon rör sig inte lika mycket som hon brukar men det ser ut som om hon har mer kraft i steget. Hon kan fortfarande inte äta hö utan tuggar på det en stund innan hon spottar ut. Hon verkar dock få i sig av gräset även om hon bara "slö-betar".

Lördag: Heldag ponnytrav i Boden. Det går jättebra! :-) Ariel debuterar i lopp 1 och slutar 3:a på 2.45,7. I lopp 2 är det dags för Amalia och Xtra i monté. Det går kanon och de kommer 2:a på 2.21,5. I lopp 6 är det sedan dags för Erica och Xtra. Xtra har känts tänd hela dagen... Loppet går kanon! De slutar 2:a på nya rekordet 2.14,9 (sänkte 1,4 sek). Inte illa för årsdebuten... :-) Erica var glad över placeringen men lite ledsen att de gick under 2.16 då den bästa proppen på Bodens dubbeltrav "försvann" för dem nu... ;-) 3:a-2:a-2:a känns som ett trevligt dagsresultat... :-) På kvällen kör Erica Nova 1 mil (Novas propp blev inte idag så hon stannade hemma). Nova känns jättespeedig. Hon får ladda inför Lycksele nu istället. :-) Joker betäcker sitt andra sto hos oss, Calisi. :-) På kvällen får Samba Metacam oralt. Hon verkar ännu lite piggare idag och joggar med de andra. Hon betar ganska bra om än lite slött..

Söndag: Peder och Erica inleder dagen med att bygga hage på andra sidan ån. Efter någon timme så tar de paus och tar ut Ise för en körtur. Ise travar iväg ganska lungt men efter några minuter får hon ett litet "anfall" och hoppar och studsar.. Sedan slängtrav/galopperar med huvudet vikt åt sidan i full fräs mot hagen.. Erica (och Ise) har tur och de missar diket med några decimeter.. Peder lyckas fånga in ekipaget och "longerar" dem ute på lägdan istället. Ise känns då riktigt lugn. Hon får bara ett litet "anfall" varje gång de byter varv. ;-) Efter Ises pass så är det Lurings tur. Erica kör honom i skritt, lite trav och halter. Han är exemplarisk även denna gång. :-) På kvällen har Erica åkt tillbaka till Piteå och skolan men jag (Carola) och Peder ägnar ytterligare timmar åt hagbygge på andra sidan ån... Innan vi går och lägger oss så släpper vi över Samba och Lizette i beteshagen på andra sidan ån. Samba är lite busig när vi ska leda över dem.. :-) Hon känns mer och mer som sig själv igen.. :-)

 

25-31 maj

Måndag: Peder joggar Ariel lite lungt, 1 mil.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Nova och 1 mil med Xtra.

Onsdag: Kval och provlopp på Skelleftetravet. Ariel kvalar på 2.51. Hon såg jättefin ut och lunkade bara runt. :-) Erica rider sist femte provlopp monté, precis som sist rider hon Bergshults Eping. Hon blir med beröm godkänd så nu är hon nästan helt klar med sin montélicens. "Endast" teoriprovet återstår och det ska hon skriva imorgon fm.

Torsdag: Peder fyller 38 år, Grattis Peder!!! :-) Erica skriver teoriprovet på fm och blir godkänd. Nu är hennes montélicens också klar! :-)

Fredag: På förmiddagen får Erica meddelande om sin första uppsittning! :-) Hon skall rida Bergshults Eping i Sverieloppet på Boden nästa torsdag. Det kommer att bli hårt men vi håller tummarna för att de iaf ska komma runt felfritt! :-) Kl 20:45 på kvällen fölar Ragusa. Det blir en vacker ljusbrun hingst med stjärn. Vi ger honom namnet Emrys. :-)

Lördag: Erica inleder dagen med att jogga 1 mil med Nova. Hon känns som vanligt pigg och fin. Sedan är det dags för att Luring att ha vagn för första gången! Luring är helt superduktig! Han tog två små jämnfota-hopp direkt han skulle börja gå men skötte sig sedan precis lika exemplariskt som när de har tömkört honom. Han är en riktig stjärna. :-) På kvällen joggar Erica 1 mil med Ariel och Elin åker med. Hon känns pigg och fin och Erica kör tre lite snabbare intervaller med henne.

Söndag: Vid lunchtid kommer Erica in och säger att hon tycker Samba verkar vara ovanligt slö. Vi går ut och pratar med henne. Hon står och betar men ser lite slö ut. Kanske värmen..? Jag och Erica åker till Malena. Erica rider ut med Eping i 40 min. Hon tar det bara lungt och de joggar mot Ris.. någonting (bortanför naturbruks). När vi kommer hem har Peder börjat bli riktigt orolig för Samba. han har försökt att ge henne vatten men hon står bara och slår med mulen i vattnet. När hon betar står hon och tuggar men släpper bara gräset efter en stund.. Magen knorkar lite och hon har ingen feber... Vad är fel..? Jag ringer efter jourhavande veterinär. Veterinären som kommer tror att Samba har drabbats av Hyperlipemi eller möjligtvis av tarmvred men att hon hur som helst kommer att dö och att vi kanske borde avliva henne..? Vi vill inte avliva Samba utan att veterinären skall göra allt som går (och gärna lite till) för att försöka att rädda Samba. Veterinären slangar Samba med paraffinolja och vatten... Sprutar henne med Beviplex och Vetalgin.. och sedan får hon stå med dropp.. 10 liter dropp får hon under kvällen... Tempen är 38,3 och pulsen 78/min... Vi märker ingen större skillnad på henne när det blir natt. Vi håller tummarna, hoppas att hon ska tillfriskna.

 

18-24 maj

Måndag: Peder joggar 8 km med Lotus.

Tisdag: Elin fyller 19 år, Grattis Elin!!! :-) Hon får mest en massa "flytta-hemifrån-saker".. Vattenkokare, sop och sopskyffel, diskborste, diskmedel, toaborste, toarengöring, tvätt medel, sköljmedel mm... Men även några "roligare" som pengar, film och bok. :-) Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Ariel.

Onsdag: Erica kör ise 45 min. Ise är som vanligt pigg och fartig. :-) Erica joggar sedan 1 mil med Nova. Nova kändes ju lite seg i söndags men idag känns hon pigg och alert igen. :-)

Torsdag: Erica kör tre pass idag. 1 mil med Xtra, 1 mil med Nova och sist men inte minst 1 mil med Ariel.

Fredag: Erica tömkör Luring i 30 min. Hon svänger höger och vänster runt på volter, tömkör in och ut från ladan och Luring uppför sig exemplariskt! :-) På kvällen är vi till Skelleftetravet. Gert Fylking och Robert Aschberg skall köra ett ponnylopp i samband med kvällens V65 tävlingar. Robert sitter upp bakom Solos Xtra och Gert bakom Glorias Gloss. Robert och Solos Xtra går segrande ur striden. :-)

Lördag: Ragusa har tiden ute. Inget föl kikar dock ut idag. Men två av hennes söner startar på Bergsåker idag. Mr After Eight vinner lopp 5 på tiden 2.07,9. Karamellen blev 3:a i lopp 7 på tiden 1.53,4. Grattis till fina prestationer! :-) Vi åker ner till Skelleftetravet för att köra provlopp även denna lördag. Erica kör Ariel och Evelina kör Nova. Nova går 3.11 och Ariel går 2.51. Båda såg jättefina ut. På onsdag blir det kval för Ariel. När vi kommit hem från travet bygger vi upp en beteshage åt Dunder och Luring. De blir jätteglada när de släpps ut på bete. :-)

Söndag: Vi bygger klart stonas beteshage som gränsar mot Luring och Dunders hage och Lizette, Duffy, Timera och en "vild" Eros släpps på bete senare på dagen. Innan Erica åker till Piteå och skolan hinner vi som vanligt förbi Malena en sväng. Erica rider Eping ute i skogen 1 timme.

 

11-17 maj

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder verkar Ragusa runt om och flyttar henne upp till hagen uppe vid vägen.

Onsdag: Peder Kör Nova 1 mil och Ariel 1 mil. Båda körs i ett luuungt joggingtempo. På kvällen är det dags för Erica att rida montéprovlopp igen (Hennes fjärde). Hon rider Bergshults Eping. Loppet går jättebra och hon blir godkänd.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Xtra.

Fredag: På kvällen är det tävlingar på Skelleftetravet. Erica värmer Ebony inför kvällens kval. Han känns jättefin och klarar kvalet på 1.22 (Erica red inte själva kvalet då hon ju inte är klar med sin licens). Vi kör ett insprängt lopp för kat.A. Vi startar inte själva denna gång.

Lördag: Vi inleder med att åka ner till travbanan. Evelina skall köra provlopp med Lotus och Erica med Ariel. Båda hästarna sköter sig fint i provloppen. Ariel bryter i kurvorna fortfarande men det är ju inte hennes fel utan beror på orutin. När vi kommit hem så Erica joggar Nova 1 mil. Hon känns jättepigg! :-) På kvällen tar Peder och Erica ut Ise. Ise är superpigg! (som vanligt..). Hon sköter sig riktigt bra och Erica tycker att hon känns "mjukare" och mer lättsvängd än tidigare. Ännu lite senare på kvällen så tömkör Erica och Peder Luring för första gången. Han är superduktig och uppträder som om han har blivit tömkörd flera gånger förut. En superb debut :-)

Söndag: Dagen inleds med att Erica joggar Nova 1 mil. Nova är duktig men känns lite seg idag. Sedan skor Peder Xtra bak och joggar henne sedan 1 mil. Xtra känns fin-fin... ;-) Tredje hästen ut idag är Ise. Hon är citat, "Super-superduktig". Hon travar på ordentligt och går att svänga mjukt och fint åt både höger och vänster. Hon kunde även skritta relativt lungt. När Ises pass är avklarat åker vi till Malena (börjar att vara en söndags tradition...). Erica rider runt efter sandvägar med Eping i ca 1 timme. Hon tycker att han kändes bra även idag. På kvällen åker vi sedan till Carola N för sturelsemöte i föreningen Nordruss. Mötet handlar denna gång mest om sommarens utställning den 4 juli i Boden.

 

4-10 maj

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Xtra och 1 mil med Nova. Båda två känns pigga och fina.

Onsdag: Idag regnar det... Det regnar så pass mycket att det slår upp hål i travbanan och kvällens provlopp blir inställda! Erica skulle eg rida sitt fjärde provlopp denna kväll med Bergshults Eping.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Tidigt på morgonen åker jag (Carola) och Peder för att hämta Joker och lämna Yes. Jokers ägare bor utanför Norrtälje så vi har bestämt oss för att mötas utanför Bergsåkers travbana i Sundsvall för att byta hästar. Då kör vi ungefär halva vägen var. :-) Både resan och hästbytet gick jättebra och båda hingstarna uppför sig exemplariskt. :-) Hemma är Erica fölvakt hela dagen. Timera är en vecka över tiden och fölet borde komma snart.. Medan Erica vakar så passar hon på att mocka och städa lite i hagen som skall bli Jokers.

Söndag: 10:50 på förmiddagen fölade Timera. Peder var med och övervakade hela fölningen (som gick jättebra). Det blev till vår stora lycka en vacker brunskäckig hingst som vi gav namnet Eros. Mitt på dagen körde Erica och Clas Ariel och joggade 1 mil. Hon kändes som vanligt pigg och fin men var lite trött i slutet av passet. På eftermiddagen åkte vi till Malena så att Erica kunde rida ett träningspass med Eping. Hon red först runt lite på sandvägarna innan hon provade honom i lite högre fart på rakbanan. Han kändes fin. Hon joggade sedan runt i skogen en liten stund till innan de red hem. Hela passet blev drygt 1 timme.

 

27 april - 3 maj

Måndag: Idag jobbar jag som vanligt och på kvällen efter jobbet åker vi en sväng till Älvsbyn för att para Donna en sista gång. Har parningarna "tagit" så väntar Donna nu valpar omkring den 29 juni.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Idag rider Erica montéprovlopp med Ebony för tredje gången. Hon red från spår 2 på startvolten. Det gick jättebra även denna gång (ett annat ekipage tjuvstartade 4 ggr så det blev många starter). Erica och Ebony öppnade sedan på 20 blankt och höll sedan undan i ett lugnare tempo. Klart godkänt även denna gång. När Erica kommit hem från provloppen så kör hon ut på ett sent träningspass med Nova. De joggar 1 mil och Nova känns fin-fin. Erica säger att hon tror Nova har hittat ytterligare en växel. Timera har tiden ute idag men inget punktligt föl kikar ut. :-)

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Ariel och kör lite snabbare intervaller på raksträckorna. Ariel känns fin men bryter stundtals lite åt vänster.

Fredag: Erica och Peder inleder dagen med att köra Ise. Erica kör henne på en jättevolt och Peder står i mitten och håller i longerlinan (dubbla så att det blir en riktigt stor volt). Ise travar på i ett friskt tempo och Erica får hålla det hon kan. Ise är framåt... :-) De travar i både höger och vänster varv. Andra halvan av passet kör Erica henne på lägdan utan att Peder håller i longerlinan. Hon känns jättepigg och fin hela passet. (totalt 50 min). Lite senare på dagen tar Erica ut Luring. Hon pysslar och borstar upp honom ordentligt innan hon tränsar på honom och går ut på en 20 min promenad. Luring är snäll och duktig hela tiden. Han älskar sitt träns och böjer sig fram och tar bettet när man håller tränset en liten bit framför honom! :-) Sista passet för idag blir Xtra. Erica rider henne i 40 min i skritt, trav och galopp. Xtra känns pigg och fin.

Lördag: Idag tar Peder och Erica med sig Ariel till travet. Hon har inte varit på travbanan sedan förra sommaren så det är dags för något litet pass innan kvalet. :-) Erica och Ariel startde som nr 8 i provloppet och det gick riktigt bra. Ariel bröt stundtals ut lite i banan men sprang iaf under kvaltiden. Hon hinner nog gå två pass till på banan innan kvalet så det blir nog bra. :-)

Söndag: Idag åkte vi till Malena igen. Den här gången tränade inte Erica med Ebony utan med Eping. Erica red Eping, Malena körde Ebony och Tina körde Rekylen. De körde/red omkring på sandvägar i skogen. Erica red och Malena körde även 4 intervaller efter rakbanan och Eping gick jättebra! Både Malena och Erica var jättenöjda. :-) De var ute i drygt 1 timme totalt. Idag startade Ragusas son Haribo nere på Gävletravet. Han slutar 4:a på nya rekordet 2.03, 8. Ett stort grattis till familjen Svedlund! :-)

 

20-26 april

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Erica rider provlopp monté på kvällen. Precis som förra veckan så rider hon Ebony. Hon får spår 6 (springspår). Starterna går kanon (hamnade bara lite långt ner i den första starten) och loppet går kanon så hon blir med beröm godkänd. SkPTK kör ett insprängt kat.B max 8000 kr. Tyvärr är Xtra inte i kondis än så hon startar inte. Vinner loppet gör Sobel JSA, 2:a blir Charmgumman och 3:a Mys Fritz. Stort grattis till pristagarna! :-)

Torsdag: Idag vaknade Erica med ont i huvudet så hon fick ta en Ipren och ligga kvar i sängen. På eftermiddagen kände Erica sig pigg igen så då körde hon ut ett pass med Nova som kändes väldigt pigg och alert. När de kommer tillbaka från sin körtur hämtar Peder upp Caramel och verkar henne runt om. Caramel är jätteduktig och står snällt och fint. När Peder var klar med hennes hovar så gick Erica ut på en promenad med henne. Hon var jättesnäll även då. Erica tyckte att hon kändes mjuk och följsam. På kvällen körde Erica - Ariel och Peder - Xtra. De joggade 8 km. Båda var jätteduktiga men Ariel var den som kämpade hårdast då hon försökte hålla Xtras träningstempo. Helt slut var hon men hon gav inte upp. :-)

Fredag: Hästarna vilar och Erica är i Umeå på V65 hela eftermiddagen/kvällen.

Lördag: Erica är i Umeå på V75 hela dagen idag.

Söndag: Idag är det heldag ponnytrav i Umeå. Vi startar inte denna gång. Yes son Ajax kvalar, han joggar runt och klarar kvalet på fina 2.41,3. Pirettas son Pilgrim tävlade nere i Halmstad och kom 2:a på 2.25,1. Grattis till båda ekipagen! :-) Nu höll jag på att glömma att berätta en sak.. Vi har parat vår Jack Russell tik Donna i helgen. Hon är parad med SUCH Wallaby's Jack Luke. som bor i Älvsbyn.

 

13-19 april

Måndag: Idag åker vi till Malena för Erica ska provrida Ebony och träna lite inför onsdagens provlopp i monté. Hon rider lite i skogen och lite efter vägen, de är ute i ca 45 minuter och Erica tycker att det känns jättebra. När vi kommer hem från Malena är Peder i full färd med att klippa Nova som ska bli vårfin. Hon har päls som en björn och ska tävla på onsdag så det behövs verkligen... Erica och Evelina vill ut och jogga Nova så Peder får ta en liten paus i klippandet och de joggar en halvklippt Nova 1 mil. När de kommer tillbaka får Nova gå ut i hagen igen och Peder får fortsätta att klippa imorgon. :-) Efter middagen tar Erica ut Ariel och joggar 1 mil. Ariel känns fin men hon är en liten aning segare än hon brukar vara.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Idag klipper Peder klart Nova och han kipper även Xtra och Lotus så nu är de vårfina. :-) Idag är det även dags för årets tävlingsdebut för Evelina och Nova. De startar på Skelleftetravet i ett lopp för max 6000 kr. De sköter sig riktigt bra och kommer runt som 4:a på 3.29. Erica startar i provlopp monté med Ebony och de är riktigt duktiga. :-)

Torsdag: Erica joggar 1 mil med Ariel. Hon körde mest i ett lungt tempo men gjorde några spurter och Ariel svarade fint. :-) Sedan tog Erica ut Xtra och joggade även henne 1 mil. Xtra var superpigg idag! :-)

Fredag: Erica rider ut med Ise. Ise är pigg och busig.. Hon upptäckte ju sist Erica red henne att Erica går att kasta av och sedan kan man springa hem.. När de hade ridit kanske 500 m så tvärvänder Ise och galopperar hemåt i full fart.. De galopperar på snedden efter grusvägen och Erica försöker parera men lyckas inte särskilt bra. Ise snubblar sedan till och går ner på knä, Erica halkar på sidan och "drar" med sig Ise som går omkull. Snabbt är Ise uppe på fötter igen och drar iväg.. Men Erica sitter fast i ena stigbygeln!!! Erica släpar med i några meter innan foten lossnar.. Sedan är hon raskt på benen och efter Ise.. När hon fångar in Ise så provar hon att rida iväg åt andra hållet istället. Vem vet det kanske går bättre... Efter ca 600 m började Ise testa igen.. Erica var dock både beredd och bestämd och Ise kunde inte vända. Då började hon att studsa och småstegra framåt istället och efter några skutt tar hon ett stort hopp ut på åkern! Svanskappans fäste smäller av och sadeln åker framåt och Erica flög som slungad ur en katapult... Efter att Ise har fångats in igen så satte sig Erica upp igen och Clas fick leda dem på en 1 km lång ridtur, bara för att Erica skulle "vinna". Eftersom att Ise alltid har varit pigg och trevlig att rida tidigare och de senaste gångerna har hon bråkat mycket så har vi nu bestämt oss för att lägga ridningen av henne på is ett tag.. Erica fick dessutom ett tefatsstort skrapsår på höften idag efter att ha släpats med en bit. Peder verkar Luring idag och sedan mäter de honom. Han är 133 cm fram och 139 cm bak. Snyggt...? När Luring är färdigverkad så sätter Erica på honom ett träns och går på en liten promenad med honom. Han sköter sig exemplariskt. :-)

Lördag: Vid middagstid åker vi ner till travet för jag har fått i uppdrag att sälja ponnytravklubbens shetlandsponny Elmina och det är en spekulant som kommer och ska titta på henne. Visningen gick jättebra. Erica fick ha en 2 timmars "kurs" med barn (3 st) och mamman. De fick stå och borsta och pyssla lite i gången innan sadeln åkte på. Sedan fick vart och ett av barnen rida en sväng med ledning runt hela stallbacken. Sedan var det in igen och av med grejerna och på med nya.. Sele och vagn på och sedan fick vart och ett av barnen åka en sväng runt hela stallbacken (Erica körde). Det hela avslutades med att mamman fick köra medan Erica åkte med. De var lyriska och tyckte att det gick super och var jättekul så imorgon flyttar Elmina till Umeå.

Söndag: Idag skjutsar vi Erica till Malena för träning med Ebony igen. När vi är nästan framme hos Malena ringer min mobil, det är Elminas köpare som meddelar att nu har de bara 7 mil kvar med transporten. Vi släpper av Erica som ju klarar sig själv hos Malena och åker ner till travet. Väl framme på travet hämtar vi in Elmina från hagen och släpper in henne i boxen medan vi väntar på att transporten skall anlända. När transporten har anlänt och vi ska lasta Elmina så går hon bara rakt in utan att blinka. Lycka till med denna lilla pärla! :-) Erica är under tiden ute och kör med Ebony. Hon kör mot naturbruks, mot ris... någonting och hittar en slinga i skogen som hon också kör. Hon kör sedan hemåt mot stallet, förbi stallet bort mot rakbanan och sedan hem till stallet. Hon var ute i 1,5 timme och Ebony känndes pigg och fin. När vi kommer och hämtar Erica blir det sedan raka spåret ner till stan, äta lite korv och sedan på bussen mot Piteå för Erica. Vi åker hemåt medan hon åker norrut..

 

6-12 april

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Dagen inleds med att Lizette kastar sitt föl, nästan 7 veckor för tidigt... :-( Peder upptäcker att hon har satt igång vid morgonfodringen.. Det händer inte så mycket då fölet inte ligger rätt. Peder vänder till fölet och dra till frambenen han lyckas dock inte dra till huvudet som ligger med nackbjudning. Han ringer efter veterinären och en knapp timme senare är Karin på plats. Efter medicinering kan hon lätt justera till huvudet på fölet som sedan lätt kommer ut. Det är ett rödskäckigt stoföl. Lizette sprutas med Domosedan, Finadyne, Hipracin, Ventipulmin och Penovet... Smärtstillande, anitinflammatoriskt och sammandragande för livmodern och bara 30 minuter senare kommer efterbörden. Allt ser bra ut och Lizette verkar pigg och kry.. Penovet (penicillin) ska hon få tom lördag. Kl 18:00 är vi på travet på föreläsning med veterinär Jan Alba som pratar träning och hältor. En väldigt intressant föreläsning och jag tror många fick en och annan tankeställare..

Onsdag: Peder verkar Lotus runt om.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel och 1 mil med Nova. Båda känns fina.

Fredag: Kl 14:00 är vi i Svensbyn, Piteå på Nordruss årsmöte. Jag omväljs som ordförande, Sabine som sekreterare. Peter som är kassör och Peder valdes på 2 år ifjol så de väljs inte i år. Jennifer lämnar styrelsen och som ny ledamot väljs Annika Westin in. Cattis och Carola N omväljs som suppar. På Östersundstravet årsdebuterar Ragusas son Mr After Eight. Han vinner med hela upploppet på tiden 2.09. Ett stort grattis till Carin, Madde och Affe! :-)

Lördag: Peder verkar Lizette runt om och hon får sin sista penicillinspruta. Hon verkar pigg och glad och tempen ligger på 37,7. Allt verkar alltså ok med henne så vi släpper ihop henne med stoflocken igen. Där tas hon emot med glädje. Det blir mycket pip och spring. :-) På eftermiddagen kör Peder Ariel och jag kör Nova (Evelina åker med). Vi joggar 1 mil. Då det är ordentligt slaskigt ute efter vägen så ser vi ut som tre stycken pippi långstrump när vi kommer hem... Jättefräkniga av lera alltså... :-)

Söndag: Erica rider Ise.. Eller brottas med Ise kanske jag skulle skriva idag.. De rider iväg och en dryg kilometer hemifrån får Ise syn på en jättefarlig skogstraktor. Hon slänger av Erica och springer hem.. Erica promenerar efter och fångar in henne hemma på gården. Sitter upp och rider iväg igen.. Den här gången kommer de bara 300 meter innan Ise kastar sig runt och sticker hemåt i full fart. Hon har huvudet rakt upp och är ostyrbar.. Det går tyvärr inte att svänga in på gården med huvudet i full fart så de går omkull när de tar kurvan in på gården.. Ise är snabbt uppe på benen och drar ivägg upp på gården och Erica får promenera efter och hämta henne igen.. Den här gången länger hon sina korta montéläder till hoppläder för att få bättre balans. De rider iväg igen och Erica sitter beredd.. Ise hoppar och studsar några gånger till men Erica sitter kvar så det blir en 8 km joggingsväng till slut..

 

30 mars - 5 april

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Nova och 1 mil med Ariel. Båda känns fina.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Peder joggar 1 mil med Ariel. Hon känns pigg och fin och han kör några intervaller i 2:30-fart. Sedan är det Novas tur. Peder kör Nova 1 mil och Ellen åker med. De sista 500 m kör Ellen själv.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Erica joggar 1 mil med Ariel. Efter passet var Erica lyrisk och tyckte att Ariel bara kändes bättre och bättre.. :-) Sedan var det Novas tur. Erica joggar Nova 1 mil och Nova är superpigg idag. :-)

Söndag: Erica red och joggade 8 km med Xtra. Xtra var lite het men skötte sig bara bra. Xtra fäller hur mycket päls som helst nu och Erica skämtade om att med den mängden så är hon snart naken.. Erica red sedan Ise 1 mil. Ise kändes pigg och fin men var mycket "tittigare" än hon brukar vara. Hon var lite rädd för snöhögar, postlådor, skotrar, bilar, vattenpölar... Minst rädd var hon för en fyrhjuling som drog en åkmadrass med barn på efter sig.. Det var egentligen konstigt då det var det enda hon inte hade sett förut..

 

23-29 mars

Måndag: 05:50 åker jag till Örnsköldsvik, jag ska vara på kurs med jobbet tom torsdag.

Tisdag: Peder joggar 1 mil med Ariel.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Peder kör 1 mil lugn jogg med Nova. Jag kommer hem från veckans kurs 20:10 på kvällen..

Fredag: Idag inleder jag dagen på travbanan med att knappa in vårens proppar. Det flyter på riktigt bra.. :-) På väg hem från jobbet hämtar jag ut ett Börjespaket med tre selhängare, tre långstråande borstar, en piggborste, fyra hovkratsar, två ryktstenar, två självhäftande lindor och nya stigläder.

Lördag: Erica joggar 8 km med Nova.

Söndag: Erica joggar Ariel 8 km. Hon fick inleda med att skruva dit två nya broddar höger fram då två av broddarna hade försvunnit.. Hon hade lite problem med en lite för stor ringnyckel.. men det gick bra. :-) Timera har tiden ute om 31 dagar så nu börjar det att vara lite spännande.. 24 dagar efter Timera har sedan Ragusa och Lizette tiden ute (23 maj). Samba hade lite dåliga brunster ifjol och betäcktes sent så hon har inte tiden ute förrän 8 juli.

 

16-22 mars

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Peder kör Ariel 1 mil i lugn trav.

Onsdag: Peder kör Nova 1 mil i lugn trav och Ellen åker med. De sista 500 m kör Ellen själv.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: 19:25 flyger jag till Stockholm för representantskapsmöte och årsmöte.

Lördag: Jag är på SPTFs representantskapsmöte hela dagen (start 10:00). Mycket handlade om tävlande i framtiden. kuskarnas ålder etc.. kl.19:00 är det prisutdelning till Årets häst, årets kusk etc i de olika kategorierna. Ett stort grattis till alla pristagare! :-) Hemma har Erica en effektiv dag. Hon inleder med att jogga Nova 1 mil, sedan joggar hon Ariel 1 mil. Sen är det dags för ett ridpass. Ise rids i 30 min. Hon var pigg men jättesnäll. Efter ridpasset är det sedan dags för två stycken promenader. Luring och Dunder promeneras i 20 minuter var. Båda var jätteduktiga! :-)

Söndag: Jag är på SPTFs årsmöte hela dagen (start 10:00). Det blev inga stora överraskningar kring motionerna utan det mesta gick efter styrelsens yttranden. Obligatorisk slaggjord och säkerhetsväst var dock två motioner som inte gick igenom. En ny styrelse valdes. Arne Florqvist valdes till ny ordförande. Niklas Malmqvist tar steget upp från suppleant till ledamot. Sabine Eriksson, Tomas Ljungman och Sten Bondesson valdes in som nya suppar. Jag föreslogs lite överraskande till supp mot valberedningens förslag och lyckades få ihop ett antal röster (dock inte så att det räckte). Ett stort tack till alla er som röstade, det var kul! :-) 22:10 flyger hemåt igen... *gäsp*... Hemma joggar Peder 8 km med Ariel. Erica rider med på Ise. Båda är pigga och duktiga.

På eftermiddagen verkar han sedan Yes runt om. Sedan är det dags för omorganisering i hagarna. Yes, Lizette och Timera får flytta upp till hagen brevid vägen så att vi har dem riktigt nära. Lotus och Luring får samtidigt flytta ner till Yes hage brevid stoflocken.

 

9-15 mars

Måndag: Lady Madonna fyller 2 år! Tänk vad tiden går fort. Lilla Donna-vovsingen redan 2 år... :-)

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Hästarna vilar.

Söndag: Hästarna vilar.

 

2-8 mars

Måndag: Sportlov! Erica rider Ise i 30 min intervaller ute efter vägen. Clas springer intervaller tillsammans med dem. Ise blir jättepeppad av att ha sparring och hon har inga som helst planer på att låta Clas springa förbi.. Både Ise och Clas är jätteduktiga! :-)

Tisdag: Erica jobbar som ledare på dagläger på Skelleftetravet 12:00 - 16:00. På kvällen rider hon Xtra 30 min. Hon rider omväxlande skritt och trav ute efter vägen och 5 minuter ägnar de åt att snöpulsa.

Onsdag: Erica jobbar som ledare på dagläger på Skelleftetravet 12:00 - 16:00 även idag. Peder verkar, skor och broddar Nova runt om.

Torsdag: Erica och Clas kör Nova 1 mil i ett lungt tempo. Nova känns jättepigg och fin. :-) En stund senare skor Peder om Ariel fram och sedan kör Erica och Clas även henne 1 mil. Hon känns också pigg och fin.

Fredag: Erica rider Ise 25 min ute efter vägen i omväxlande skritt och trav. Ise var som vanligt superpigg.. :-) Sedan är det Xtras tur, även hon rids ute efter vägen. Hon rids i 30 min i omväxlande skritt, trav och galopp. Xtra känns jättefin. Tredje passet för dagen blir Ariel. Erica och Clas joggar henne i ett lungt tempo i 5 km.

Lördag: 10:00 har vi mätdag på Skelleftetravet. Jag och Birgitta Näsvall mäter och Vera Bergman är veterinär. Det är totalt elva ponnyer som mäts. Vi mäter 2 st av våra, Ise och Ariel. Ise mäts till 122,7 cm och Ariel mäts till 124,3 cm.

Söndag: Hästarna vilar medan vi tvättar vojlockar, täcken osv... Vi har riktig storstädning i sadelkammaren. Kl 16:00 är det styrelsemöte men mitt i städning, tvätt och skjutsning av barn så hinner jag tyvärr inte närvara denna gång.

 

23 februari - 1 mars

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag. Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Erica rider Ise i 30 min, skritt och trav ute efter vägen. Sedan rider hon Xtra 25 min, skritt och trav ute efter vägen. Ise kändes pgg och alert. Xtra var lite mindre pigg...

Söndag: Idag är det kaninutställning på Skelleftetravet och både Sigge, Sune och Piff är anmälda. Vi åker dit redan 07:30. Checkar in kaninerna och sätter dem i deras burar.08:30 har Västerbottens läns kaninavelsförening årsmöte som Erica deltar på. 09:15 kör kaninutställningen igång. Det är stora kaniner på förmiddagen så inte förren efter lunch är det dags för våra sötnosar. Det går sådär.. Sune får 93,5p, han är lite smal och lite i fällning så det kan nog bli bra.. Piff får 92p, han får också kritik för fällning av pälsen plus att han är mörk under tassarna (tidningspapper...). Det kan nog bli lite högre poäng även för honom.. Sämst gick det för Sigge. Han fick 91,5p och kritik för sina långa öron (vilket ju inte går att göra så mycket åt..). Han är iaf en jättetrevlig kanin. :-) Vid 16-tiden åker vi hemåt igen så det blev en riktig heldag.

 

16-22 februari

Måndag: -26, Hästarna vilar.

Tisdag: -31, Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: -3, Erica rider Ise i 20 min. Det märks att hon stått över en helg då hon var ännu piggare än hon brukar vara. Erica tror att de hann igenom samtliga Spanska ridskolans skolor.. piaff, passage, capriole osv.. ;-)

Söndag: -5, Erica inleder dagen med att rida Ise. Precis som igår var hon väldigt pigg och inte tog hon det lugnare när Luring bestämde sig för att kliva över staketet och komma och hälsa på... Erica fick göra ett avbrott i ridturen och komma och knacka på fönstret.. Jag och Emil kilar ut och ganska snabbt är Luring infångad. Clas håller sedan i Ise medan Erica går på promenad med Luring och jag fixar staketet. Det har kommit mycket snö och sedan har det blåst och drivit så staketet blev helt enkelt lite lågt. Det var bara för den långbenta killen att kliva över.. Sedan Luring är tillbaka i hagen hos Lotus så rider Erica Ise ytterligare en stund. Erica och Ises pass blev totalt 40 min. Sedan är det Xtras tur. Erica rider henne i 30 min och Xtra sköter som alltid exemplariskt.

 

9-15 februari

Måndag: Hästarna vilar

Tisdag: Kl 06:25 flyger jag ner till Stockholm, Solvalla för utbildning i sportsystemet. Då klubbarna inte ska ta över så mycket som det först var tänkt så blev det inte så mycket nytt.. kl 21:05 flög jag hem igen.

Onsdag: -23, kl 17:30 Är det konstituerande mötet på Skelleftetravet. Jag får fortsatt förtroende som vice ordförande och tävlingsansvarig. Christina fortsätter som kassör och Åsa blir ny sekreterare efter Fanny. Vi hinner även med att diskutera lite kring läger, mätdag mm...

Torsdag: -26, Hästarna vilar.

Fredag: -16, Hästarna vilar.

Lördag: -22, På dagen är Erica på kick-off för travskoleassistenterna. Som överraskning åker de iväg på Melodifestivalens genrep och har trevligt. :-) Peder verkar Cloetta runt om.

Söndag: Hästarna vilar.

 

2-8 februari

Måndag: Erica fyller 17 år, Grattis! :-)

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Det är ordentlig snöstorm ute idag... Hästarna vilar.

Lördag: Idag har Skellefteponnytravklubb årsmöte och ponnytravgala. 16:00 inleds det med årsmöte. Det blir inga stora förändringar styrelsen. Fanny slutar som ordinarie ledamot och blir suppleant istället. Erika N slutar som suppleant och Maria Larsson kommer tillbaka efter 1 års "ledighet", denna gång som ordinarie ledamot. Peder, Gunsan och Anna sitter i nya valberedningen med Peder som sammankallande.
18:00 är det dags för årets travgala. På travgalan delas priser ut till årets kuskar i respektive ålderskategori och årets hästar kat.A och B. Evelina får motta förstapriset som årets kusk 8-11 år, Grattis Evelina! :-) Erica får motta tredjepriset i klassen 16-25 år, Grattis Erica! :-)

Söndag: -16 och snöstorm idag också.. Erica snöpulsar Ise i 15 min nere på lägdan. Det har kommit lite väl mycket snö så det fick bli ett kort pass. Hon han iaf köra ner huvudet i snön och skjutsa av Erica en gång. :-)

 

26 januari - 1 februari

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar.

Lördag: Erica promenerar 20 min med Kung Luring.

Söndag: Vi firar Erica som fyller 17 år imorgon. Hon bor ju i Piteå på veckorna så vi firar henne nu medan hon är hemma. Erica får bla pengar till montélicens, en turkos tunika, blå muggar, en bok, smycken och presentkort.

 

19-25 januari

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Idag fyller Ellen 6 år, Grattis Ellen! Hon får bla Little Pet Shop, Barbie, en lila kjol, böcker, playstationspel och pengar.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Peder jobbar på med att spänna eltråden på Lotus hage + lite annat småfix. Imorgon ska vi hämta hem Kungen... :-)

Lördag: Direkt på morgonen åker vi iväg för att hämts Kungen. Naturligtvis så hamnar vi lite fel så det blir några mils extra resa.. Kungen går iaf lugnt och fint på transporten och står ganska stilla hela hemresan också. Väl hemma så går han lugnt och fint av transporten. Han verkar vara en riktigt cool och stabil kille. :-) Vi släpper ihop honom med Lotus och de två finner varandera direkt så nu går Kungen och Lillkungen tillsammans.. :-) Medan jag (Carola) och Peder är och hämtar Kungen så kör Erica och Clas 8 km med Ariel. De joggar hela vägen idag men varierar tempot. Ariel känns bara bra. :-)

Söndag: Erica rider Ise i 24 min ute på lägdan. Ise är snäll och duktig men VÄLDIGT pigg. Erica rider i skritt och i trav och provar även på en liten galopp. Det gick bra och utan ett enda bocksprång! :-)

 

12-18 januari

Måndag: Hästarna vilar.

Tisdag: Hästarna vilar.

Onsdag: -10, Hästarna vilar.

Torsdag: -25, Hästarna vilar.

Fredag: -23, Hästarna vilar.

Lördag: Erica och Clas kör Ariel 8 km. Ariel är som vanligt pigg och glad.

Söndag: Hästarna vilar.

 

5-11 januari

Måndag: -4,7 grader.. Erica rider Ise i 25 min nere på lägdan. Ise var lite busig i början av passet men hon lugnade snabbt ner sig. Erica red henne på volter och serpentiner (som vanligt) i både skritt och trav.

Tisdag: -6,5 grader..Erica inleder dagen med att ta av Xtra skorna runt om. Direkt efter att det var klart så tog hon ut Ise och red henne barbacka i 20 min på lägdan. Ise var extremt pigg så Erica rejsade 3 varv runt lägdan innan de kunde börja att vara lite "seriösa". De tränade mest på voltarbete idag. Efter Ise var det sedan Calisis tur. Erica red henne barbacka i 15 min. Calisi var jättepigg men som vanligt lydig och lyhörd.

Onsdag: Hästarna vilar.

Torsdag: Hästarna vilar.

Fredag: Hästarna vilar men på kvällen är Clas och Erica istället ute på en låång promenad med hundarna.

Lördag: Peder inleder dagen med att verka, sko och brodda Ariel runt om. En stund senare tar Erica och Clas ut henne för en lugn 8 km tur. Ariel vill inte ta det riktigt så lungt som Erica vill utan känns väldigt pigg och alert. När Erica och Clas kommer tillbaka från turen upptäcker de en hund skällande nere vid stohagen. Hunden springer fram och tillbaka utanför staketet och stona står på en rad och tittar på hunden.. Efter ett tag så springer hunden in i hagen. Nova sänker då huvudet och sätter fart rakt mot hunden som flyr ut ur hagen. Trots att hundens matte lokade och ropade så fortsatte den bara att skälla på hästarna och tänkte göra ett nytt försök inne i hagen när Erica lyckades få tag i det släpande kopplet.. Hundens matte ber så hemskt mycket om ursäkt och beger sig hemåt..

Söndag: Idag sattes Ise för vagn. Det var ganska länge sedan sist men hon skötte sig riktigt bra. Efter ca 2 min körning fick hon upp ett litet busryck och studsade litegrann men det gick snabbt över. Erica körde henne sedan i ytterligare 15 min och hon skötte sig bara bra. Lite svettig blev hon iaf idag då det är ganska tungt att jogga med vagnen nere i snön på lägdan.

 

1-4 januari

Torsdag: Erica rider Ise i 15 min nere på lägdan. Ise var pigg och lite busig.. Erica red henne på volter och serpentiner. Träningspasset avslutades med att hon gjorde flera halter där Ise stod helt stilla! (hon brukar vara lite pigg på att fortsätta jobba..).

Fredag: -22,5 grader.. Erica rider Calisi i 30 min nere på lägdan. Calisi var pigg och framåt och öronen pekade rakt framåt hela tiden.. :-) Hon red henne i skritt, trav och galopp och Calisi skötte sig exemplariskt hela passet. :-)

Lördag: -15 grader.. Erica rider Ise i 20 min. Ise var som vanligt jättepigg! :-) Erica red på volter och gjorde serpentiner både i sktitt och trav. Hon tränade även lite på att göra halter och Ise skötte sig riktigt bra idag också. :-)

Söndag: -21,5 grader.. Kl. 13:00 har Skellefte Ponnytravklubb föräldramöte på BodaBorg. Föräldrarna diskuterade kring tävlingar, arbete osv.. Barnen och ungdomarna testar "cellerna". Från vår familj var det Carola, Peder, Erica, Clas och Evelina som var på plats.