Dagbok 2010

 

December

Rekordmycket snö.. Peder får tom vara med på Tv när SVT kommer och gör ett litet repotage om byn Mårtensboda som har mest snö i landet.. Julhelgen dör Luring plötsligt. Han hade ätit upp all kvällsmat inne i boxen och på morgonen låg han bara där.. Vi tar hem veterinären som bara kan konstatera faktum. Han är död.. Vilket skitslut på året... Världens snällaste och finaste 2-åring.. Känns som om man tappar gnistan en hel del nu...

 

November

Frej, Timeras fina svärtskäckiga hingstföl flyttar till sin nya ägare, Evelina Olofsson i Boden. Erica får chansen att rida ett lopp i Boden med Primolais. Den här gången går sadeln sönder!! Helt sanslöst.. De ligger 2:a efter första femhundra. Primolias vill dra på så Erica håller igen honom och *poff*.. Svanskappans fäste lossnar och sadeln glider fram mot halsen! När han får sadeln långt fram och gjorden mot frambenen så börjar han att galoppera. Erica kan knappt ta i honom för tar hon för hårt åker sadeln ännu mer fram.. Bakom frambenen är gjorden dessutom för lång så sadeln är lös även i sidled.. Erica får balansera i "sken" i 1½ varv innan hon lyckas få stopp på honom.. Snacka om hjärtat i halsgropen för mig och andra som tittade på... *phu*

 

Oktober

Erica får erbjudande om att rida ett varmblod, Primolais i ett lopp. De ser fantastiska ut ihop men tyvärr snubblar Primolais i utgången av sista kurvan, faller i galopp och har sedan svårt att ställa sig igen. Syns, för de låg tvåa och såg fin-fina ut.. Penny får fem stycken valpar. två killar Falco och Frankie och tre tjejer, Faith, Felicity och Fanta.

 

September

Erica har börjat om i skolan och här hem och rider då och då på helgerna. Hästarna tränas alltså väldigt lite men ingen av dem ska ut i något lopp i år.

 

Augusti

Vi fortsätter fixa och dona i Mårtensboda. Buskar kapas bort, tapeter rivs.. Björne tränar på men övriga hästar vilar i princip heltid. Vi hinner inte riktigt med både träning och renovering.. Erica kör ett kval med Björne som galopperar och blir diskad. Vi ska nöta på mer med banjobb och kvala nästa år istället.

 

Juli

Semester. Mycket tid ägnas naturligtvis åt att komma iordning i Mårtensboda men ett och annat bad i Vallen hinns också med. :-)

 

Juni

Flytt och flyttstädning även denna månad och den 19 juni så har vi flyttat färdigt på riktigt. Nu bor vi heltid i Mårtensboda! Så härligt. :-) Cloetta åker till Wången och ska "jobba" där i 1 år. Donna får tre stycken valpar, en tjej Fanny och två killar Frank och Fred.

 

Maj

Under maj är det fullt upp med flyttbestyr. Förutom flytt, flytt och flytt föds även årets tre föl. :-) Frej, Fjalar och Freja.

 

26 april - 2 maj

På Valborgs bränner grannarna som vanligt av smällare och skjuter raketer över hästarnas hagar. Luringen var lite uppjagad och hade nog skapligt hög puls.. Yes och stona är vana efter några nyårs och valborgs så de bryr sig inte längre. På lördagen blir toan uppe helt klar i Mårtensboda. Härligt :-) Jag har en effektiv tvättdag också och hinner med att tvätta 6 tvättmaskiner. :-) På söndagen är det ett ovanligt sent möte i föreningen Nordruss. Det kommer in två nya personer i styrelsen.

 

19-25 april

På tisdagen var jag och red Björne. Han var superpigg och vi småbrallade och småstegrade fram i mjuka studs med krökt nacke.. Donna paras med Tubbe andra gången senare på kvällen. På fredagen är jag och rider Björne igen. Det blir ett 45 min pass ensamma i skogen. Han känns pigg ocvh fin.:-) Erica var ledig från skolan under fredagen och åkte på trav med passhästen Jojo som denna gång kom 3:a. Grattis Niklas och Malena! :-) På söndagen tänkte jag att vi skulle köra Nova och ha Luring på släp. Det gick inte som planerat...Luring hingstade sig, vevade med frambenen och höll på.. Peder fick köra ett pass med Nova medan jag gick på en promenad med Luring. Han småbråkade mest hela tiden och efter 20 min promenad så exploderade han och jag tappade honom! Som tur var skenade han hem iaf..

12-18 april

Ariel har ju varit på prov i Halmstad i några veckor och veckan inleds med att hon säljs dit på riktigt. Vi önskar Ariel och familjen Tennman lycka till i framtiden! På fredagen verkar Peder Caramel runt om och efter jobbet är vi på Skelleftetravet och tittar och hejjar! Ericas passhöst Jojo blir 2:a :-) Grattis Niklas och Malena! :-) På lördagen slår Clas och Erica till och blir hästägare på riktigt! :-) De köper Valle. En 4-årig varmblodshingst så imorgon åker de upp till Piteå med honom. Vid lunchtid kommer Caramels ägare från Kalix och hämtar henne. Veckan avslutas med att jag rider Björne ute i skogen i 1 timme. Med oss som sällskap ute i skogen hade vi Erica på Jojo och Malena på Bosse. På kvällen paras Donna för första gången av Tubbe och Erica och Clas åker "hem" till Piteå med Valle.

 

8-14 april

Måndag: Var till Malena och pysslade med Björne. Hade egentligen tänkt rida men han hade några revor bak efter gårdagens ridtur så jag får åka och köpa ett par boots imorgon. Jag bonvaxade sovrumsgolvet i Mårtensboda istället. Det blev som nytt! :-)

Tisdag: Var förbi på Royal och köpte bakboots till Björne och nya skor runt om till Luring. Körde bort vattendunk, vattenhink, vattenbalja, två säckar med massor med tapetriv, hundbur, kontorsstol mm till Degermyran (soptippen). Köpte duschstång och duschdrapperi till toan nere och gardinstång och gardiner till vårt sovrum.

Onsdag: Slut, knäckt och färdig... Har varit ute och ridit Björne en dryg timme med otroligt ojämna stigläder.. Var tvungen att länga det ena tre hål för att ta mig upp. Har inte ridit på länge och var inte så spänstig.. *host*.. Lyckades sedan aldrig få den pigga herrn att vara så stilla att jag kunde korta lädret igen..

Torsdag: Jag åker till Mårtensboda och byggstädar i några timmar. Erica åker med och tillbringar sina timmar hos Torsten med att mocka, pyssla med hästarna mm.

Fredag: Jag och Erica åker till Björne. Erica rider monté i montésadeln på honom i 1 timme. Han slår sig lite på insidan av kotan vänster bak så nu blir det till att köpa bakstrykkappor..

Lördag: Vi målar garderobsdörrar och duttar färg på spikhuvuden på lister plus att vi bygger ihop dubbelsängen och hänger upp gardinstång och gardiner i vårt sovrum i Mårtensboda.

Söndag: Evelina och Ellen städar åt kaninerna och jag klipper deras klor. Erica är hos Torsten och pysslar i några timmar. Peder fixar så att vi har en rumsavdelare mot väggen i sadelkammaren i Mårtensboda där vi ska lägga lindor, reflexer, borstar mm. På kvällen åker Erica tillbaka till Piteå. En sak till förresten.. Vi köpte ett par bakstrykkappor till Björne idag. :-)

 

1-4 april

Torsdag På kvällen börjar Donna visa teckan på att hon går in i löpen nu... Ska vi para henne med Tubbe...? *funderar*

Fredag: Strålande sol och +6 grader. Vi målar lister i Mårtensboda och sjunger till/med Calle Kristiansen, Smokie mfl.. :-)

Lördag: Strålande sol och +5 grader. Vi flyttar Björne till Malena. Jag ska börja att träna efter deras fina skogsvägar några gånger i veckan. :-)

Söndag: Björnes första pass hos Malena avklarat. Erica red. När vi kom hem igen så var det full fart i hagen. Vad upptäcker vi!? Nova med Evelina på! Utan sadel, träns,grimma el grimskaft och ingen hjälm på så kommer de galopperande över snö och is! Peder höll på att få ett slaganfall så nu vet Eve allt hemskt som kan hända...

 

Mars

Vi säljer Caramel till Kalix och Ariel åker på prov ner till Halmstad. 8 mars besiktas Pennys valpar, alla ua och veterinären tyckte att de var väluppfödda. :-) Dagen efter, den 9 mars börjar de att flytta hemifrån. 20 mars har vi vår årliga mätdag på Skelleftetravet, Cloetta mäts till 118,3 cm. Helgen 26-28 mars är jag och Erica ner på SPTFs förbundsstämma, representatskapsmöte och gala i Stockholm. Den 28 mars fick Kopia 4 st blå kattungar också, tre av dem överlevde. Sista dagarna av mars börjar vi att känna att våren närmar sig.. Det är soligt och det droppar tom lite från taken. :-) I Mårtensboda jobbar vi på med att måla och tapetsera om i vårt sovrum.

 

Februari

Vintervilan fortsätter för hästarna. Björne vilar nästan helt han också. Rids bara på något enstaka pass ute i djupsnön. Erica fyller 18 år!! (tänk vad tiden går..). Jag planterar om mina blommor som bor i köket och de flyttar in i vårt färdiga kök i Mårtensboda. I slutet av månaden åker Xtra till Rättvik i Dalarna. Hon skall börja "jobba" som travskoleponny där. Hon älskar barn och att bli pysslad med så det blir nog jättebra. :-) Peder blir klar med sin B-trämnarutbildning också. Så strax har han två hästar på sin träningslista. ;-) I Mårtensboda jobbar vi vidare med att måla och fixa inredningen på toan uppe.

 

Januari

Alla hästar utom Björne vilar hela månaden. Björne är ute på några stillsamma snöpulsningspass. 14 januari får Penny valpar, tre tikar och en hanhund. 20 januari fyller Ellen 7 år. Peder börjar gå B-tränarutbildningen på Skelleftetravet och de har kurs 3-4 gånger under januari. Största delen av vår lediga tid spenderar vi i Mårtensboda där vi målar om taket i köket, alla köksskåp, lister etc.. Tapetserar även om i köket.